No One Would Listen by Harry Markopolos.   Leave a comment

No One Would Listen by Harry Markopolos.

Κανείς δεν Ήθελε να Ακούσει από τον  Χάρι Μαρκόπουλος.

06/05/2011

21/02/2011

Εδώ και μερικές εβδομάδες τέλειωσα το βιβλίο.

Όσοι ασχολείστε με τα Χρηματοοικονομικά, να το αγοράσετε και να το διαβάσετε. Πολύ καλή η μετάφραση.

«…. Ετήσια απόδοση 170% από επιλογή μετοχών δεν επιτυγχάνεται σε αυτό τον πλανήτη από Άνθρωπο.

Αν, λοιπόν, ο  Bernie Madoff επιτυγχάνει αυτό το νούμερο, τότε το πιθανότερο είναι να έρχεται από άλλο πλανήτη. Ένα τεστ DNA θα ήταν αρκετό για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται περί αυτού. Αν ο Bernie Madoff είναι πράγματι εξωγήινο ον με ανώτερες ικανότητες επιλογής μετοχών, αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως αθέμιτο πλεονέκτημα, σπέρνοντας τον πανικό στις χρηματοοικονομικές αγορές ….Οποιοσδήποτε είναι σε θέση να επιτύχει 170% ετησίως από την επιλογή μετοχών δεν χρειάζεται αλλά και ούτε θέλει να έχει επενδυτές ….»

Αυτό το απόσπασμα βρίσκεται στο τέλος του βιβλίου.

Η ομάδα του Χάρι Μαρκόπολος – Ελληνικής καταγωγής. Νιλ Κέλο (Neil Chelo), Τουρκαλβανικής καταγωγής. Φρανκ Κάσει (Frank Casey), Ιρλανδικής καταγωγής. Μάικλ Όκραντ (Michael Ocrant), Εβραϊκής καταγωγής. Η Αμερική είναι Δημοκρατία.

Αυτοί οι 4 (Four) ήταν η βασική ομάδα που ασχολήθηκε με την υπόθεση Madoff από το 1999.

Ο Bernie Madoff έφτιαξε το μεγαλύτερο Σχήμα Πόντσι (Ponzi) στην Ιστορία μέχρι σήμερα. 65 δισεκατομμύρια δολάρια ($ 65 billion).

Η Υπόθεση εκθέτει την λειτουργία της SEC.

Το βιβλίο εξιστορεί την προσπάθεια αυτών ανθρώπων, να ξεσκεπάσουν τον Bernie Madoff και να σώσουν άλλους ανθρώπους από την οικονομική καταστροφή. Τελικά δε τα κατάφεραν όχι γιατί δεν ήταν ικανοί, αλλά γιατί η SEC λειτουργούσε σαν παιδική χαρά, σε μια ζούγκλα.

Και οι 4 ήταν Ικανοί. Άνθρωποι με σπουδές και μεγάλη εμπειρία του χώρου των χρηματοοικονομικών.

Το βιβλίο δεν απαντά σε ένα Ερώτημα: Γιατί ο Bernie Madoff έφτιαξε ένα Σχήμα Πόντσι.

Ο Bernie Madoff δεν ήταν κανένας τυχαίος. Ήταν ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος της Wall Street. Ήταν πλούσιος, είχε δική του Χρηματιστηριακή εταιρεία. Δεν είχε ανάγκη από χρήματα, είχε. Αν ήθελε περισσότερα θα μπορούσε να πουλήσει την Εταιρεία και να βγάλει περισσότερα. Ποιος ήταν λοιπόν ο λόγος; Ο ίδιος είπε από ένα τυχαίο γεγονός, αλλά τίποτε άλλο. Σίγουρα πρέπει να γράψει ένα βιβλίο. Αυτή η Ιστορία κατέστρεψε πολλούς ανθρώπους, αλλά και τον ίδιο. Ένας γιος του αυτοκτόνησε.

4444

«…. Ετήσια απόδοση 170% από επιλογή μετοχών δεν επιτυγχάνεται σε αυτό τον πλανήτη από Άνθρωπο.

Αν, λοιπόν, ο  Bernie Madoff επιτυγχάνει αυτό το νούμερο, τότε το πιθανότερο είναι να έρχεται από άλλο πλανήτη. Ένα τεστ DNA θα ήταν αρκετό για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται περί αυτού. Αν ο Bernie Madoff είναι πράγματι εξωγήινο ον με ανώτερες ικανότητες επιλογής μετοχών, αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως αθέμιτο πλεονέκτημα, σπέρνοντας τον πανικό στις χρηματοοικονομικές αγορές ….Οποιοσδήποτε είναι σε θέση να επιτύχει 170% ετησίως από την επιλογή μετοχών δεν χρειάζεται αλλά και ούτε θέλει να έχει επενδυτές ….»

Αν ο Bernie Madoff ήταν εξωγήινος ή είχε σχέση με εξωγήινους , τότε το συμπέρασμα του Harry Markopolos, ότι δεν χρειάζεται και ούτε θέλει να έχει επενδυτές, αφού θα έχει επένδυση ετήσια 170%, είναι λάθος. Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είχαμε σχήμα Πόντζι.

28/01/2011

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2008 συλλήφθει ο Bernie Madoff.

Το ποιο πολύτιμο εμπόρευμα στη χρηματαγορά είναι η πληροφορία.

Ο Μέσος επενδυτής δεν μπορεί να κατανοήσει κάτι που είναι πολύ σύνθετο. Αυτό έχει τις επιπτώσεις του.

Η υπόθεση της αποτελεσματικότητας των αγορών, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1900 από τον Γάλλο μαθηματικό Λουί Μπασελιέ και εφαρμόστηκε στις σύγχρονες χρηματαγορές το 1965 από τον Γιουτζίν Φάμα, ισχυρίζεται ότι αν σε μια χρηματαγορά όλοι είχαν ελεύθερα και ταυτόχρονα πρόσβαση στην «πληροφόρηση», τότε κανείς δεν θα είχε το πλεονέκτημα.

Σε αυτή την υπόθεση, «πλεονέκτημα» σημαίνει ότι στην πραγματικότητα εσύ έχεις την ορθή πληροφόρηση που δεν έχουν οι ανταγωνιστές σου.

Έκανε ο Bernie Madoff (προπορευόμενες συναλλαγές) Ford Running; Αυτό το ερώτημα απασχολούσε όσους αναρωτιόνταν πως έβγαζε το χρήμα. Επίσης λειτουργούσε και ως μια καλή δικαιολογία, για τις εξωφρενικές αποδόσεις του Bernie Madoff.

01/02/2011

Ο Φρανκ ήθελε να γνωρίζει το μηχανισμό πίσω από κάθε προϊόν, πως δούλευε υπό διάφορες συνθήκες της αγοράς και ποια ήταν τα μειονεκτήματα τους.

Έκανε ερωτήσεις.

Ποιοι είναι οι Κανόνες διαπραγμάτευσης;

Ποιο είναι το επίπεδο stop loss;

Τι πυροδοτεί μια συναλλαγή;

Τι σε κάνει να εμμένεις σε μια θέση;

Δεν ήταν Μαθηματικός αλλά ήθελε να του εξηγούμε τα Μαθηματικά πίσω από τα προϊόντα μέχρι να βγάλει νόημα.

4444

Ο Bernie Madoff έλεγε στους πελάτες του, ότι χρησιμοποιούσε την τεχνική: split – strike conversion.

Οι Διακυμάνσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Αγοράς. Άλλοτε ανεβαίνει, άλλοτε πέφτει, άλλοτε μένει σταθερή. Αυτό πρέπει να απεικονίζεται και στο γράφημα της αγοράς.

Πως κατασκευάζεται ένα χρηματοοικονομικό προϊόν για να επιτύχει ανεξαρτήτως αν η αγορά πάει πάνω, κάτω ή κάνει πλάγια κίνηση; Ο Markopolos και η ομάδα του κατέληξαν στο Market – Timing. Δηλαδή τέλειος χρονικός συγχρονισμός με την αγορά και πάντα σωστή πρόβλεψη.

24/02/2011

“….Το πρωτο Hedge Fund δημιουργηθηκε το 1949 από τον πρώην συντάκτη και αρχισυντάκτη του περιοδικού Fortune, τον Άλφρεντ Γουινσλου Τζόουνς, με σκοπό να προστατέψει τις μακροπρόθεσμες θέσεις του σε μετοχές, πουλώντας άλλες μετοχές σε χαμηλότερη τιμή και καλύπτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την επένδυση του από μια μεγάλη διακύμανση της αγοράς που θα μπορούσε να την καταστρέψει….”

«…Όταν κάνεις συναλλαγές σε τέτοια μεγέθη η αγορά το προσέχει….»

Οι μεγάλες συναλλαγές πάντα αφήνουν ίχνη.

«….Κίνητρο μου για να συνεχίσω την έρευνα ήταν κυρίως η Αυτοάμυνα. Τα αφεντικά μου εξακολουθούσαν να με πιέζουν να αντιγράψω τον Madoff, ώστε να πάρουμε ένα μέρος της δουλειάς του….»

Όταν κάποιος είναι πολύ καλός, όλοι θέλουν να τον αντιγράψουν. Όλοι θέλουν να μάθουν πως το κάνει. Ποιο είναι το κόλπο.

«….Ο στρατηγός Κουκ ….ζητούσε από τους αξιωματικούς του να περιγράψουν τις μεγαλύτερες αποτυχίες τους. Αν δεν είχες μια αρκετά μεγάλη αποτυχία να διηγηθείς σε απέλυε, επειδή δεν είχες προσπαθήσει αρκετά. Σύμφωνα με τη θεωρία του, όποιος δεν έχει αποτύχει κραυγαλέα δεν είχε πολλές πιθανότητες να επιτύχει σε κάτι ….»

Ο Στρατηγός Κουκ ήξερε τι σημαίνει να κάνει κάποιος λάθη. Όταν παίρνεις αποφάσεις κάνεις και λάθη. Αυτό που μετρά είναι η διαχείριση του Λάθους.

25/02/2011

«….Τρεις είναι οι τρόποι συλλογής πληροφοριών στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Πρώτον: συγκεντρώνεις το υλικό που είναι διαθέσιμο στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των διαφημιστικών εντύπων, των φυλλαδίων που διανέμουν οι εταιρείες για να κλείσουν δουλειές και κάθε λογής πληροφορία που παρέχουν οι ισότοποι τους….

Δεύτερον: μπορείς να αγοράσεις δεδομένα από διάφορες πηγές που είναι σε θέση να σου προσφέρουν οποιαδήποτε εσωτερική πληροφόρηση επιθυμείς. Όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πηγές.

Τρίτον: όπως έμαθα και στον Νιλ, μπορείς να αντλήσεις ζωτικής σημασίας  πληροφορίες μιλώντας με τους ανθρώπους, ακούγοντας προσεκτικά τις φήμες και τα κουτσομπολιά, τις περιαυτολογίες και τα παράπονα…..»

4444

Η Δέουσα Επιμέλεια. Μια διαδικασία πολύτιμη.

Ο στόχος της Δέουσας Επιμέλειας είναι να επαληθευτεί ότι τα αριθμητικά στοιχεία είναι πραγματικά.

Θα ήθελα να γίνει μια Δέουσα Επιμέλεια για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος.

Ο Bernie Madoff ήταν αρνητικός σε τέτοιες διαδικασίες.

Για να λειτουργήσει ένα σχήμα Πόντσι, έχει ανάγκη συνεχώς από ρευστό. Φρέσκο χρήμα δηλαδή.

Αφού στην ουσία δεν έχει καμία παραγωγική δραστιριότητα.

4444

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  (SEC)των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θεσμοθετήθηκε στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης από τον Φράνκλιν Ντελανο Ρούσβελτ.

Το 1934 το Κογκρέσο επικύρωσε την ύπαρξη της.

4444

Η υπόθεση των αποτελεσματικών αγορών χοντρικά: εφόσον όλοι έχουν ταυτόχρονη και ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες που ενδιαφέρουν όλη την αγορά, κανένας δεν θα διαθέτει πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει στην πράξη. Πάντα κάποιοι θα έχουν καλύτερη πληροφόρηση.

26/02/2011

«…. Έμαθα, λοιπόν ότι το δαχτυλίδι του ενός καρατίου κόστιζε 3.000 δολάρια, και αφελώς υπέθεσα ότι τα δυο καράτια θα κόστιζαν 6.000 δολάρια. Η υπόθεση αυτή όμως ήταν λανθασμένη. Η τιμή δεν διπλασιαζόταν, αλλά αυξανόταν γεωμετρικά στα 20.000 δολάρια ….»

4444

Διακεκριμένος. Δηλαδή Πλούσιος και Ισχυρός σε απλή μετάφραση.

4444

«….Αυτό που δεν ήξεραν ήταν ότι οι μεγάλοι απατεώνες εξαπατούν τους πάντες. Πίστευαν ότι ήταν πολύ σημαντικοί και πολύ ευυπόληπτοι για να εξαπατηθούν. Ο Madoff τους ήταν χρήσιμος, νόμιζαν ότι τον χρησιμοποιούσαν.

Ο Bernie τους γοήτευε όπως γοητεύει το φως τις νυχτοπεταλούδες.

Όπως οι Αμερικανοί, έτσι και οι Ευρωπαίοι γνώριζαν. Γνώριζαν….».

Οι πελάτες του Madoff είχαν βρει μια εύκολη δικαιολογία. Αληθοφανή. Ότι έκανε Front – Running και έτσι έβγαζε τις μεγάλες αποδόσεις. Στην ουσία όμως ήξεραν ότι κάτι δεν πάει καλά. Όσο οι επιταγές του  Bernie  με τα κέρδη συνέχιζαν να φτάνουν στα χέρια τους, κανένας δεν ενδιαφερόταν πραγματικά να μάθει τι κάνει ο Madoff και βγάζει τέτοιες αποδόσεις.

Το ταγκό πάντα θέλει τουλάχιστον 2 για να το χορέψεις.

«….Τα εξωχώρια αμοιβαία κεφάλαια είναι γνωστοί φορολογικοί παράδεισοι ….»

«…. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα εξωχώρια κεφάλαια χρησιμοποιούνται από ανθρώπους του οργανωμένου εγκλήματος και από καρτέλ ναρκωτικών, που έχουν δισεκατομμύρια δολάρια και καμιά νόμιμη οδό να τα επενδύσουν. …»

Εγώ να προσθέσω ότι τα Εξωχώρια κεφάλαια χρησιμοποιούνται και από Έλληνες Πολιτικούς που έχουν πάρει μίζες για δουλειές του Δημοσίου. Από δικτάτορες και πολλούς άλλους.

27/03/2011

«…..Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός πάνω στο οποίο στηρίχτηκα: Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Αυτή είναι η βάση της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας. Μελέτησε πρώτα τους αριθμούς και μετά ερεύνησε πως πρόεκυψαν …..»

4444

«…. Ήξερα ότι υπήρχαν τουλάχιστον 100 άτομα που δούλευαν τα μετοχικά παράγωγα πολύ καλύτερα από εμένα. Όλοι στον Χρηματοοικονομικό κλάδο ήταν έξυπνοι, ο μοναδικός τρόπος να ξεχωρίσεις, όμως ήταν να είσαι σουπερ – ευφυής…..»

4444

«….. Κανένας από αυτούς – Merrill Lynch, Citigroup, Morgan Stanley – δεν είχαν επενδύσει στον Bernie ….»

4444

«…. Ο Γουίλκι έκανε όλες τις σωστές ερωτήσεις. Ερωτήσεις που δεν έκανε ποτέ η SEC.

Ποιοι εμπλέκονται; Πως το κατάλαβες; Μέχρι ποιου σημείου έφτασες για να μάθεις όσα ξέρεις; Με ποιους μίλησες; Ποιος, τι, πότε, που και πόσο; (Και, κυρίως, πόσο;)…..»

Σχόλιο: Ο Γουίλκι βέβαια και η Wall Street Journal δε δημοσίευσαν ποτέ την υπόθεση στην σωστή ώρα. Την δημοσίευσαν μετά την κατάρρευση. Εδώ ο Τύπος δεν έπαιξε το ρόλο του.

07/05/2011

«….Το 1994, εξήγησε ο Όκραντ στον Φράνκ και στη γυναίκα του, η εφημερίδα New York Times είχε αποκαλύψει ότι το 1978 η Χίλαρι Κλίντον, σύζυγος τότε του κυβερνήτη του Αρκάνσας, είχε με μεγάλη επιτυχία μετατρέψει μια επένδυση μόλις 1.000 δολαρίων σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί βοοειδών, ύψους 100.000 δολαρίων μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Το 1978 100.000 δολάρια ήταν πολλά λεφτά…….

…….Στα αρχικά δημοσιεύματα, η Χίλαρι ισχυριζόταν ότι είχε κερδίσει αυτές τις αποδόσεις επειδή ενημερωνόταν από την Wall Street Journal. Μάλλον απίθανο σκέφτηκε ο Όκραντ και αποφάσισε να μιλήσει με τον πρόεδρο ενός χρηματιστήριου εμπορευμάτων, έναν ηλικιωμένο και τελείως καραφλό κύριο.

Του είπα λοιπόν ….. Ποιες είναι οι πιθανότητες να λέει την αλήθεια – να έγιναν τα πράγματα όπως τα λέει;

Και μου απάντησε: Οι ίδιες με την πιθανότητα να ξυπνήσω το πρωί με ένα κεφάλι γεμάτο τρίχες…..»

Αναγνώστη σου συνιστώ να διαβάσεις το βιβλίο. Είναι απόλαυση.

Εδώ τίθεται ένα βασικό ερώτημα. Μπορεί κάποιος να έχει απόδοση από 1.000 δολάρια στα 100.000 σε 12 μήνες διαβάζοντας μόνο μια από τις καλύτερες οικονομικές εφημερίδες του κόσμου;

Μιλάμε 1000 φορές το κεφάλαιο σου.

Advertisements

Posted May 6, 2011 by bmplefour in Books Review

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: