Ireland   Leave a comment

Ireland.

26/07/2012

http://www.iefimerida.gr/news/60985/%CE%B5%CF%80%CE%AD%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%88%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B7-%CE%B9%CF%81%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1

Το πρώτο σημαντικό βήμα επεξάρτησης από τα πακέτα στήριξης έκανε την Πέμπτη η Ιρλανδία, η οποία επέστρεψε στις αγορές μετά από δύο χρόνια απουσία, αντλώντας το ποσό των 4,19 δισ. ευρώ από την πώληση πενταετών και οκταετών ομολόγων.

Η σημερινή δημοπρασία ήταν η πρώτη μετά το Σεπτέβριο του 2010 και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο της  απεξάρτησης από τα πακέτα βοήθειας που πήρε δύο χρόνια πριν και επανένταξης στις αγορές.

Η ιρλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει έως το 2014 να αντλεί τη χρηματοδότησή της αποκλειστικά από τις ομολογιακές αγορές. Η τελευταία δόση του πακέτου στήριξης από την Ε.Ε. και ΔΝΤ να αναμένεται εντός του 2013.

20/01/2012

4444

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1385543

Του Paul Hannon

(Dow Jones)– Η Ιρλανδία συνεχίζει να είναι η καλύτερη «μαθήτρια» της Ευρωζώνης, μεταξύ των χωρών που αναγκάστηκαν να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο με την ανάπτυξη των εξαγωγών της να επιβραδύνεται, η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί να αγωνιστεί φέτος για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -η γνωστή τρόικα- ανακοίνωσαν χθες πως η ιρλανδική κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Τα τρία θεσμικά όργανα εξέφρασαν επίσης ελπίδα για μείωση του κόστους που επωμίζονται οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι λόγω της αποπληρωμής των χρεών της Anglo Irish Bank, ενώ χαλάρωσαν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για γρήγορες αποκρατικοποιήσεις που θα τη βοηθήσουν να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ωστόσο η τρόικα προειδοποίησε την Ιρλανδία ότι αντιμετωπίζει “σημαντικές προκλήσεις” τους επόμενους 12 μήνες και υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη πολύ χαμηλότερα από την εκτίμηση για ανάπτυξη 1,3% στην οποία στηρίζει ο προϋπολογισμός του 2012.

Αποκομμένη από τις διεθνείς αγορές ομολόγων, η ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε το Νοέμβριο του 2010 να ζητήσει δάνεια 67,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στελέχη της τρόικα βρίσκονται στη χώρα τις τελευταίες 10 ημέρες για να ελέγξουν την πρόοδο της κυβέρνησης στην υλοποίηση των στόχων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την «επιδιόρθωση» του τραπεζικού συστήματος και την προώθηση άλλων αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Χαιρετίζοντας την ετυμηγορία της τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Michael Noonan δήλωσε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται καλύτερα από ό,τι ανέμενε όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του το Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Πρόσθεσε όμως πως η τελική επιτυχία δεν είναι ακόμη διασφαλισμένη. Αλλά πρόσθεσε, αυτό δεν ήταν εξασφαλισμένη την τελική επιτυχία. “Το πραγματικό τεστ είναι το πότε θα επιστρέψουμε στις αγορές”, είπε.

Η κυβέρνηση στοχεύει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων έως τα τέλη του επόμενου έτους, όμως, το αν θα τα καταφέρει, θα εξαρτηθεί τόσο από την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ, όσο και από τη δική της απόδοση.

Η τρόικα αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό αύξησης του ιρλανδικού ΑΕΠ φέτος στο 0,5% από 1,1%, που αντιστοιχεί σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το 1% που εκτιμάται ότι έχει καταγραφεί το 2011. Η νέα πρόβλεψη σε γενικές γραμμές συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ιρλανδικών χρηματιστηριακών εταιρειών.

Ωστόσο, τα στελέχη της τρόικα επέμειναν ότι ακόμη και υπό δυσμενείς επικρατούσες συνθήκες, αναμένουν πως η κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο και θα μειώσει το έλλειμμά προϋπολογισμού στο 8,6% του ΑΕΠ το τρέχον έτος. Η αισιοδοξία εδράζεται εν μέρει στο γεγονός ότι η απόδοση της χώρας ήταν καλύτερη της αναμενόμενης το 2011. Είχε θέσει ως στόχο έλλειμμα της τάξης του 10,6% του ΑΕΠ και ο Noonan ανακοίνωσε πως μετά από έναν «καλό» Δεκέμβριο το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,8% του ΑΕΠ.

Το παραπάνω επίτευγμα είναι σπάνιο στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, καθώς η απόκλιση από τον στόχο έχει γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

«Διαπιστώνουμε ότι στην παρούσα φάση ο προϋπολογισμός της Ιρλανδίας βρίσκεται εντός τροχιάς», δήλωσε ο Istvan Székely, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα. «Αυτός ο προϋπολογισμός διαθέτει ‘μαξιλάρια’ και συντηρητικές εκτιμήσεις. Αυτό το δημοσιονομικό σύστημα είναι ισχυρό και μπορεί να πετύχει τους στόχους.”

Οι Ιρλανδοί οικονομολόγοι έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να αντλήσει φορολογικά έσοδα από μια παραπαίουσα οικονομία, αναμένουν ωστόσο ότι θα της δοθούν περιθώρια ελιγμών αν πέσει έξω στις εκτιμήσεις της, δεδομένης της προσπάθειας που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

“Η Ιρλανδία θα αποκλίνει από τους αρχικούς στόχους που τέθηκαν στον προϋπολογισμό του 2012, όμως πιστεύουμε ότι οι ΕΕ/ΔΝΤ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα και να επαινούν τις προσπάθειες δεδομένου ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή το πρότυπο παράδειγμα της ιδεολογίας της ΕΕ σχετικά με το πώς επιλύεται η κρίση χρέους», αναφέρει ο Brian Devine, επικεφαλής οικονομολόγος της NCB Stockbrokers.

Η άποψη αυτή φαίνεται να έχει κάποια ισχύ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, δήλωσε ότι αν οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες οδηγήσουν σε υστέρηση των εσόδων, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προβεί σε επιπλέον περικοπές των δαπανών, αν και θα πρέπει να δεσμευτεί πως θα κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια τα τα επόμενα έτη.

Αυτό που θα βοηθούσε την Ιρλανδία να παραμείνει σε καλό δρόμο θα ήταν η μείωση του κόστους αποπληρωμής του χρέους της Anglo Irish Bank, μιας χρεοκοπημένης τράπεζας που έχει λαμβάνειν 30 δισ. ευρώ μέσω υποσχετικών γραμματίων από την κυβέρνηση, με επιτόκιο 8% επί των ετήσιων πληρωμών.

Ο Noonan είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο μέτωπο αυτό, με την τρόικα να συμφωνεί πως θα συνεργαστεί για την ελάφρυνση του βάρους. Η τρόικα επιβεβαίωσε ότι εργάζεται σε “τεχνικό” επίπεδο, αν και δεν υπάρχει ένδειξη για το αν ή πότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ θα εγκρίνουν την αναδιάρθρωση ή την αναχρηματοδότηση των τίτλων.

“Εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΕ για να βρεθούν τεχνικές λύσεις”, δήλωσε ο Klaus Masuch, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώνει επίσης το έλλειμμα της μέσω της πώλησης κρατικών επιχειρήσεων, αν και διστάζει υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς, διότι πιστεύει ότι το τίμημα θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Αυτό αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης κατά την αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα, και φαίνεται πως δόθηκε πίστωσή χρόνου στην κυβέρνηση.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα γίνει μια καλή συμφωνία για χάρη των φορολογούμενων, και δεν θα γίνουν βιαστικές κινήσεις”, είπε ο Székely της Κομισιόν.

©Dow Jones Newswires

Πηγή:www.capital.gr

18/12/2011
http://www.capital.gr/News.asp?id=1358032

του Eamon Quinn

Δουβλίνο (Dow Jones) – Η ιρλανδική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 1,3% το επόμενο έτος παρά τα στοιχεία που εμφανίζουν μια κατακόρυφη πτώση της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Νωρίτερα, το κεντρικό γραφείο στατιστικής (CSO) ανακοίνωσε ότι το ιρλανδικό ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο μέχρι το Σεπτέμβριο, ήταν 1,9% χαμηλότερα από ό,τι στο β΄ τρίμηνο και 0,1% χαμηλότερα σε σχέση με το περασμένο έτος.

Το CSO προχώρησε επίσης σε περικοπή των εκτιμήσεων για ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο στο 1,4% από το 1,6% που εκτιμούσε προηγουμένως, και επίσης υπολογίζει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε 1,8% στο α΄ τρίμηνο, υποχωρώντας ελαφρώς από την ανάπτυξη 1,9% στις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

«Τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις γενικές προσδοκίες ότι η οικονομική δραστηριότητα στο β΄ μισό του έτους θα είναι ασθενέστερη από ό,τι στο α΄ μισό και σχεδόν αντίστοιχη των προβλέψεων που δημοσιεύονται με τον προϋπολογισμό του 2012», αναφέρει η εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Εμφανίζουν ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη για το 2011 και ότι ήταν συνετό που αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2012 στο 3%», δήλωσε.

Αναλυτές εκτιμούν πως η συρρίκνωση στο γ΄ τρίμηνο αποδεικνύει πως η ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από τις εξαγωγές της χώρας εν τω μέσω σκληρών μέτρων λιτότητας που διατηρούν χαμηλά την εγχώρια ζήτηση.

05/08/2011

Από capital.gr

Επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ΄BBB+΄ της Ιρλανδίας η Standard & Poor΄s Ratings Services όπως και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ΄A-2΄, με το outlook στις αξιολογήσεις να παραμένει σταθερό.

Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η S&P, “αντανακλά την άποψη μας για την ικανότητα της ιρλανδικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της”.

Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας βρίσκει στήριξη στην ισχυρή πολιτική συναίνεση υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του κυβερνητικού ελλείμματος περίπου στο 3% του ΑΕΠ έως το 2015.

Σημειώνει παράλληλα ότι τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα από τα τέλη του 2008 και η ανοιχτή οικονομία της χώρας υποστηρίζουν τους συγκρατημένους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Επισημαίνει εξάλλου ότι η δημοσιονομική στρατηγική της ιρλανδικής κυβέρνησης φαίνεται επαρκής για να στρέψει σε πιο βιώσιμη πορεία τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. η S&P σημειώνει ότι περιμένει τα επιτόκια του EFSF για την Ιρλανδία να μειωθούν κοντά στο 4,5% από περίπου 6.0%. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, η ιρλανδική κυβέρνηση θα εξοικονομήσει περίπου 0,9 δισ. ευρώ στις πληρωμές τόκων για την περίοδο 2012-2015.

Εκτιμά παράλληλα ότι ο χρόνος ωρίμανσης των δανείων του EFSF θα επεκταθεί, ενώ δεν αποκλείει μείωση των επιτοκίων και για τα διμερή δάνεια που έχει πάρει η χώρα.

Συνολικά, ο οίκος εκτιμά ότι η ιρλανδική κυβέρνηση έχει επαρκή χρηματοδότηση για να καλύψει τις ανάγκες της μέχρι το δεύτερο μισό του 2013.

Η S&P προειδοποιεί ωστόσο ότι στο ενδεχόμενο που η ιρλανδική κυβέρνηση δεν πετύχει τη δημοσιονομική της στρατηγική οι καθοδικές πιέσεις για την αξιολόγηση της χώρας ενδεχομένως να ενισχυθούν.

Σχόλιο: Η Ιρλανδία θα τα καταφέρει. Το Ιρλανδικό πείσμα θα νικήσει. Το ζήτημα είναι, αν πήρε μαθήματα από το παρελθόν και την ασυδοσία των Τραπεζιτών. Αυτό θα ήθελα να το μάθω και πρέπει να το μάθεις και εσύ Ιρλανδέ.

Αυτή τη φορά αγαπητέ Ιρλανδέ τα πράγματα πρέπει να γίνουν με τον σωστό τρόπο και η Κέλτικη Τίγρη να βρυχηθεί και πάλι. Θέλω νομοθεσία που να απαγορεύει τους τραπεζίτες να ξανακάνουν τα ίδια ή αν τα κάνουν, να τα πληρώσουν οι ίδιοι.

Τα αίτια της κατάρρευσης είναι συγκεκριμένα.

14/05/2011

Από Newpost.gr

Οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν κατά ποσοστό 40% στην Ιρλανδία –σε σύγκριση με το ζενίθ τους, το χειμώνα του 2007-, ενώ η κάθετη πτώση τους «ακόμα δεν έχει τελειώσει», επισήμανε την Παρασκευή στο Δουβλίνο η Ιρλανδική Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία.

Όσον αφορά τα διαμερίσματα στο Δουβλίνο η πτώση των τιμών μπορεί να φθάσει, τελικά, το 52%, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2007, ενώ για τα σπίτια στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας το 45%. Στην υπόλοιπη χώρα παρατηρείται, ήδη, μεσοσταθμική πτώση στην τιμή των ακινήτων κατά κοντά στο 35%.

Μέσα σε ένα χρόνο η αξία των ακινήτων έχει συρρικνωθεί στην Ιρλανδία 13% -ή περίπου 1,7% το μήνα.

Η κρίση στην αγορά ακινήτων έχει άμεση συνάρτηση με την ύφεση, που σήμερα διάγει η ιρλανδική οικονομία, σχολιάζουν οικονομικοί παρατηρητές.

Σχόλιο: Αυτή η πτώση είναι καλή. Όταν σταματήσει θα σημαίνει και το τέλος της ύφεσης.

Θα έχει φύγει όλος ο αέρας.

Η Ιρλανδία βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Από το 2007 μέχρι το 2011 είναι 4 χρόνια, αλλά όταν φύγει όλος ο αέρας, θα επέλθει ηρεμία.

Το 2012 θα είναι καλό έτος για την Ιρλανδία.

Να θυμάστε ότι εδώ το διαβάσατε.

Advertisements

Posted May 14, 2011 by bmplefour in Ireland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: