Reining in the lion’s share.   Leave a comment

Reining in the lion’s share.

Φρένο στη μερίδα του λέοντος.

21/07/2011

Από fimotro.

Χαλάει το deal Εθνικής-Eurobank.

To Fimotro είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι γι αυτόν θα αποτελέσει casus belli εάν συγχωνευθούν οι δυο τράπεζες.

Αυτό συζήτησε… στην πρόσφατη συνάντηση που αποκάλυψε το Fimotro. Συνάντηση που είχε με τον Βενιζέλο στο “Πεντελικόν“. Παρόμοια συνάντηση, αναφέρουν έγκυρες και καλά πληροφορημένες πηγές, υπήρξε και με τον πρωθυπουργό. Άγνωστο όμως που και γι αυτό δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Για την κυβέρνηση ο γνωστός επιχειρηματίας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για να προχωρήσει το deal. Γιατί εάν αποφασίσει να ξεχαρβαλώσει τον Παπανδρέου, θα τον αποτελειώσει (έτσι όπως είναι σήμερα ο πρωθυπουργός) σε χρόνο dt…

Σχόλιο: Δε νομίζω ότι ο Βαρδής είναι σε θέση να ξεχαρβαλώσει τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο ΓΑΠ ξέρει ότι έχει τελειώσει πολιτικά εδώ και πολύ καιρό. Όχι από τον Βαρδή. Από όλα αυτά που έκανε στο οικονομικό πεδίο.Στις επόμενες εκλογές θα πάρει και την Απόλυση του.

Αν η συγχώνευση ευνοεί την Ελληνική Οικονομία, τότε θα γίνει. Θα έλεγα μάλιστα ότι οι συγχωνευσεις των τραπεζών πρέπει να ξεκινήσουν.

Δεν τον έκανε πρωθυπουργό τον ΓΑΠ ο Βαρδής. Υπάρχουν ισχυρότερες δυνάμεις στο Σύμπαν από τον Βαρδή.

Όπως δεν ξεχνώ και τον Αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Αν αληθεύει ότι ο ΓΑΠ τορπίλισε τον Αγωγό, αυτή είναι μια αίτια που είναι τελειωμένος. Θέλω να πιστεύω ότι ο Αγωγός θα γίνει. Με άλλα πρόσωπα φυσικά στα Δωμάτια εξουσίας. Ο χρόνος, δηλαδή το πότε θα γίνει δεν είναι πρόβλημα.

Θα έλεγα ότι το ποιο σημαντικό πρόβλημα είναι η μελέτη για το περιβάλλον. Είναι το μόνο πράγμα που με απασχόλησε σε σχέση με τον Αγωγό. Το περιβάλλον είναι σοβαρή υπόθεση. Οι χώρες που προσέχουν το περιβάλλον θα έχουν καλύτερο μέλλον.

Γιατί είναι casus belli η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank; Μπορεί να μας το εξηγήσει ο Βαρδής ή ο Σάλλας ή κάποιος από τους Διάσημους Διευθυντές που πληρώνει ο Βαρδής; Να μάθουμε.

Να θέσω το ερώτημα αντίθετα: ο ΓΑΠ μπορεί να ξεχαρβαλώσει τον Βαρδή; Όπως έκανε για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την Εμπορική.

16/07/2011

Αφού οι Ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, γιατί έχουν κλείσει τη κάνουλα των δανείων;

Η πραγματική αγορά δείχνει ποια τράπεζα περνά ή δεν περνά τέτοιου είδους stress test. Σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω σε αυτά τα stress test.

Αυτοί που τα διοργανώνουν έχουν κάθε συμφέρον να δείξουν, ότι οι Τράπεζες τα καταφέρνουν. Όμως η πραγματική οικονομία άλλα δείχνει.

Για να είστε κάπως κατοχυρωμένοι, βαλτέ βάση το 8. Με βάση το 8 και στα 2 σενάρια, η εικόνα είναι διαφορετική.

4444

Όλες οι ελληνικές τράπεζες περνάνε τα stress test με βάση τα σημερινά στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει και τις προβλέψεις που έχουν λάβει οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι μέχρι σήμερα, με την Εθνική Τράπεζα να αναδεικνύεται και πάλι πρωταγωνίστρια.

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών που δημοσιεύτηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2010 και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εως και 30 Απριλίου του 2011 δυο ελληνικές τράπεζες δεν περνάνε αρχικά τα stress test. Κι αυτό γιατί στα αποτελέσματα τα οποία στηρίζονται στο λεγόμενο «δυσμενές σενάριο» δεν έχουν ληφθεί υπόψη κινήσεις ή προβλέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 30 Απριλίου και μετά.

Ειδικότερα, υπό το «δυσμενές σενάριο» (ήτοι μη συνυπολογίζοντας κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τις 30 Απριλίου 2011) η Αγροτική Τράπεζα εμφανίζει δείκτη Tier 1 0,8% και η Eurobank οριακά χαμηλότερα του ελάχιστου απαιτούμενου 5%. Λαμβάνοντας υπόψη όμως την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Αγροτική Τράπεζα, καθώς και τις προβλέψεις που έχει σχηματίσει, η βαθμολογία της διαμορφώνεται στο 6%, ενώ σε ό,τι αφορά την Eurobank λαμβάνοντας υπόψη την απορρόφηση της ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ και την πώληση της θυγατρικής της στην Πολωνία, η βαθμολογία της διαμορφώνεται στο 7,6%.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τράπεζες τα αποτελέσματα των stress test διαμορφώνονται ως εξής:

Εθνική Τράπεζα με βάση τις κινήσεις και μετά τις 30 Απριλίου ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 9,7%, στο “δυσμενές σενάριο” ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 7,7%

Alpha Bank με βάση τις κινήσεις και μετά τις 30 Απριλίου ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 8,2%, στο “δυσμενές σενάριο” ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 7,4%

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με βάση τις κινήσεις και μετά τις 30 Απριλίου ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 7,1%, στο “δυσμενές σενάριο” ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 5,5%

Τράπεζα Πειραιώς, με βάση τις κινήσεις και μετά τις 30 Απριλίου ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 6,3%, στο “δυσμενές σενάριο” ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 5,3%.

Σχετικά με τις Marfin Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου τα αποτελέσματά τους από τα stress test διαμορφώνονται ως εξής:

Marfin Popular Bank με βάση τις κινήσεις και μετά τις 30 Απριλίου ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 9,2%, στο “δυσμενές σενάριο” ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 5,3%.

Τράπεζα Κύπρου με βάση τις κινήσεις και μετά τις 30 Απριλίου ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 6,2%, στο “δυσμενές σενάριο” ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 9,5%.

Πηγή:www.capital.gr

15/07/2011

Από newpost.gr

Στο κόκκινο η αγωνία για τα stress tests των τραπεζών τα αποτελέσματα των οποίων πρόκειται να ανακοινωθούν τη Παρασκευή.

Οι κακές γλώσσες λένε πως  αυτό το «στρες»  ήταν ο δεύτερος λόγος που οδήγησε τον Βαρδή να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο.

Ο Βαρδής  ανησυχεί για την τύχη της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία όπως είναι γνωστό έχει δώσει μεγάλο αριθμό δανείων σε εκδότες και καναλάρχες.

«Άπλωσε το τραχανά και δεν μπορεί να τον μαζέψει…», όπως θα λεγε κι ο Μπάμπης.

Ο  πρώτος λόγος όμως της συνάντησης του Βαρδή με τον Βενιζέλο, έχει να κάνει με το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο μεγαλοεπιχειρηματίας στον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι Βαρδινογιάννηδες θεωρούν πλέον εχθρική τη στάση του πρωθυπουργού απέναντί τους, εξαιτίας της «προσκόλλησής του» στο στρατόπεδο του Λάτση!

Οι εξελίξεις είναι καυτές, το μίγμα εκρηκτικό και συνεπώς τα καλύτερα έρχονται.

Πηγή: Kourdisto Portokali

Σχόλιο: Καρφί δε μου καίγεται αν κλείσει η Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα καλύτερα είναι να βάλει λουκέτο ή να συγχωνευτεί.

Αν Βαρδής θέλει να μείνει ανοιχτή η Τράπεζα Πειραιώς να κάνει μια αύξηση κεφαλαίου και να  ρίξει χρήμα. Να κάνει μια αγαθοεργία, είμαι σίγουρος ότι τα διάφορα κανάλια, εκδότες και διευθυντές ειδήσεων θα τον προβάλουν. Είναι ωραίο να δίνεις Ελπίδα σε τράπεζες με δικά σου λεφτά και όχι των φορολογούμενων πολιτών.  

Διάβασα και τον Νίκο Παπανδρέου: ο Αδελφός μου δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός!!!! Και γιατί έγινε; Επειδή το έγραψα εγώ; Τοσο ισχυρό Ον είμαι;

Στην Ελλάδα αν θέλεις να εισάγεις μερικά βαρέλια πετρέλαιο δεν μπορείς. Είναι κάτι σαν κλειστό επάγγελμα με τεχνικούς Όρους. Ξέρετε, κι έτσι έχουμε καρτέλ. Ο Βαρδής σίγουρα θα ξέρει για τα πετρέλαια και όλα αυτά. Πάντα αναρωτιόμουν γιατί η Ελλάδα έχει μόνο τόσο λίγα διυλιστήρια.

Η Ελλάδα είναι χώρα ολιγαρχικών. Έχει τόση γραφειοκρατία και τόσους τεχνικούς Όρους, ώστε οι Βρικόλακες και τα τσιράκια τους, να ρουφούν το αίμα των Ελλήνων πολιτών.

Ο Γιώργος πήγε με τον Ολιγαρχη Λάτση και ο Ολιγαρχης Βαρδής θέλει να μάθει τι γίνεται.

Απευθείας αναθέσεις έργων εκατομμυρίων ευρώ. Διαγωνισμοί με Όρους που μόνο οι δίκες τους εταιρείες πληρούν, ξέρετε φωτογραφικές διατάξεις και πολλούς διευθυντές ειδήσεων. Όμως από τον Αύγουστο του 2008 και μετά ο αέρας φυσά διαφορετικά. Το σκέπτομαι πολύ αν πρέπει να πετάξω την Ελλάδα και την Συγκεκριμένη Νομενκλατούρα, έξω από το Ευρώ. Η οργή ξέρεται, η οργή που λένε και οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα.

Κατάλαβες ηλίθιε νεοέλληνα; Και μετά σου λέει ο Άνδρας του ΜΑΤ δικαιολογίες γιατί βάρεσε τους απλούς πολίτες. Θα μπορούσε να μη τους βαρέσει. Θα μπορούσε να βαρά στον αέρα. Πολλά θα μπορούσε αλλά δε τα έκανε.

Όσο αφορά τα stress test, έτσι όπως γίνονται είναι της πλάκας. Η βάση είναι το 8. Αφού οι τράπεζες είναι τόσο ισχυρές γιατί τρέμουν την χρεοκοπία μιας ή δυο χωρών; Και συζητανε και συζητανε. Βρε άντε από εδώ. Σας είπε κανένας Ευρωπαίος φορολογούμενος να σώσετε καμία τράπεζα κυρία Μερκελ; Και κύριε Τρισε; Γιατί οι φορολογούμενοι πολίτες να ξοδευτούν για να σώσουν ισχυρές τράπεζες; Δε το καταλαβαίνω;

Έχουμε ή δεν έχουμε Καπιταλισμό κύριε Τρισέ; Ή μήπως έχουμε Κομουνίσμο και το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες σώζουν τις τράπεζες και τους ολιγαρχες;

Στον Καπιταλισμό οι εταιρείες που δεν αντέχουν κλείνουν. Βάζουν λουκέτο. Άντε να δούμε καμία τράπεζα να βάζει λουκέτο.

Τα κράτη έσωσαν τις τράπεζες που δημιούργησαν την Οικονομική κρίση και χρεώθηκαν μέχρι το λαιμό και δε φτάνει αυτό, αρνούνται οι Κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα μεγάλα εισοδήματα. Αυτό πάει πολύ. Οι φορολογικοί παράδεισοι έχουν βουλιάξει από το χρήμα. Οι πλούσιοι στην κρίση γειναν πλουσιότεροι!!!! Με την ανοχή φυσικά των κυβερνήσεων.

20/06/2011

Έχουμε αύξηση του επιτοκίου. Επιτέλους και οι καταθέτες, ιδίως οι μικροκαταθετες που στηρίζουν τις τράπεζες θα δουν κάποιο όφελος από την κρίση.  Αυτό είναι θετική είδηση. Θα φέρει μια Ισορροπία.

Να γράψω ότι χρειάζονται συγχωνέψεις τραπεζών, όχι όμως εξαναγκασμού. Επίσης οι Ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια. Αυξήσεις κεφαλαίου. Μόνο αν οι βασικοί μέτοχοι δεν βάζουν χρήματα και οι τράπεζες δε τα βρίσκουν, τότε ναι πρέπει να πάμε σε συγχωνευσεις.

Όσες τράπεζες έχουν πρόβλημα ή συγχωνεύονται ή κλείνουν.

Από Έθνος.

Ενδεικτικό της ανοδικής τάσης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι το Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων λάνσαρε νέα κατάθεση 16µηνης διάρκειας, στην οποία το επιτόκιο κορυφώνεται στο 6,3%.

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στα επιτόκια των καταθέσεων προθεσµίας, τα οποία διαµορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και ήδη ξεπερνούν το 6,3%.

Ενδεικτικό της ανοδικής τάσης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι το Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων λάνσαρε νέα κατάθεση 16µηνης διάρκειας στην οποία το επιτόκιο κορυφώνεται στο 6,3%.

Το ΤΠΔ δίνει για άλλη µία φορά το σήµα για νέο γύρο ανόδου στα επιτόκια προθεσµίας. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης -στο νέο προθεσµιακό προϊόν- είναι τα 20.000 ευρώ και το επιτόκιο ξεκινά από το 4,2% για να αυξηθεί µέχρι το 6,3% µε µέση απόδοση στο 5,21%. Το επιτόκιο στην τρίµηνη κατάθεση προθεσµίας και για ποσά από 5.000 ευρώ διαµορφώνεται στο 4,5% και στο 4,65% στη 12µηνη διάρκεια.

Αυξηµένες αποδόσεις προσφέρει και η Εθνική Τράπεζα, που φτάνουν έως 5,80%. Συγκεκριµένα, στην κατάθεση “Μηνιαίο” το επιτόκιο διαµορφώνεται από 2,50% έως 3,30% για κατάθεση 6 µηνών και από 2,70% έως 3,40% για 1 έτος. Στη 18µηνη κατάθεση “Δώρο Εθνικής” για τις µηνιαίες περιόδους που συµπληρώνονται τον Αύγουστο, τον Δεκέµβριο και τον Απρίλιο (συνολικά 4 µηνιαίες καταβολές), η απόδοση του προϊόντος είναι 5,80%.

Η Τράπεζα Κύπρου στον λογαριασµό Plus προσφέρει επιτόκιο 2,3% το πρώτο τρίµηνο και 4,5% το δεύτερο τρίµηνο (µέσο ετησιοποιηµένο επιτόκιο εξαµήνου 3,40%). Επίσης στον λογαριασµό REFLEX διάρκειας 12 µηνών, το επιτόκιο αυξάνει κατά 0,25 κάθε τρίµηνο και κλιµακώνεται από το 3,25% στο 4% το τελευταίο τρίµηνο.

Η Eurobank αύξησε τα επιτόκια στην προθεσµιακή της κατάθεση “Step Up”, προσφέροντας ετησιοποιηµένες αποδόσεις έως 3,20% για διάρκεια 3 µηνών, έως 3,30% για διάρκεια 6 µηνών και έως 3,79% για διάρκεια 12 µηνών.

Αποδόσεις έως 4,1% υπό προϋποθέσεις προσφέρει η ΑΤΕBank. Ο λογαριασµός “ΑΤΕ Διπλασιάζω” έχει προκαθορισµένο εισαγωγικό επιτόκιο το οποίο δύναται να διπλασιαστεί στη λήξη της χρονικής διάρκειας της κατάθεσης.

28/05/2011

Από nonews-NEWS

Λίγα μόνον βήματα χωρίζουν τη χθεσινή Παρασκευή από τον μαζικό πανικό! Από νωρίς το πρωϊ στα γκισέ των τραπεζών παρατηρήθηκε σοβαρή πίεση για αναλήψεις καταθέσεων, ιδίως μικροποσών. Η πίεση στις τράπεζες ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη με … αποκορύφωμα τη χθεσινή μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Πέμπτη και Παρασκευή τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι σηκώθηκαν περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά! Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις τον μήνα Μάιο οι εκροές υπολογίζονται σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο…

Η πλειοψηφία των καταθετών που έσπευσαν για ανάληψη αφορά συνταξιούχους και μικροκαταθέτες και τα ποσά που σήκωναν κυμαίνονται από 2-3.000 μέχρι 10 -15.000 ευρώ. Κίνητρο στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ο φόβος μήπως η χώρα οδηγηθεί σε πτώχευση, οι καταθέσεις δεσμευθούν έστω και προσωρινά και μείνουν χωρίς ρευστό ή ακόμα και να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός της ζήτησης μεγάλων χαρτονομισμάτων 200άρικων κατά προτίμηση, με αποτέλεσμα πριν το μεσημέρι τα μεγάλα χαρτονομίσματα να εξαντληθούν. Ο λόγος προτίμησης των μεγάλων χαρτονομισμάτων είναι επειδή μπορούν να κρυφτούν πιο εύκολα λόγω του μικρού όγκου των δεσμίδων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υπάλληλοι των τραπεζών εφιστούσαν την προσοχή στους πελάτες τους, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας, να είναι πολύ προσεκτικοί μετά την έξοδό τους από το κατάστημα για τον κίνδυνο ληστείας. Σύμφωνα και με στοιχεία της αστυνομίας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ληστειών κυρίως ηλικιωμένων, από σπείρες που παρακολουθούν συστηματικά την κίνηση έξω από τα καταστήματα των τραπεζών και «χτυπούν» σε αυτοκίνητα ή μόλις οι ηλικιωμένοι μπαίνουν στα σπίτια τους.

Η έξαρση του φαινομένου απόσυρσης καταθέσεων την Παρασκευή, ανησυχεί ιδιαίτερα τα επιτελεία των τραπεζών, εν όψει της Δευτέρας. Η ανησυχία κορυφώνεται μπροστά στο ενδεχόμενο –καθόλου απίθανο- να μην έχει ξεκαθαρισθεί πλήρως το πολιτικό σκηνικό εντός του Σαββατοκύριακου και η αβεβαιότητα να συνεχισθεί και τη Δευτέρα, γεγονός που φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μη ελέγξιμες καταστάσεις.

Αν αληθεύει μάλιστα η πληροφορία ότι ίδρυμα συνδεδεμένο με πολιτικό κόμμα «σήκωσε» την Παρασκευή ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ από λογαριασμό του, δικαιολογεί απολύτως τις ανησυχίες των τραπεζιτών, οι οποίοι όμως έχουν ακόμη σοβαρό λόγο να ανησυχούν: το ότι οι πολιτικοί δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται απολύτως τον κίνδυνο που συνεπάγεται ένας γενικευμένος πανικός όχι μόνον για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά για την οικονομία και τη χώρα.
protothema

Σχόλιο: Όπως έχω γράψει θέλω πρόωρες εκλογές. Έχω πολλούς λόγους. Ένας λόγος είναι ότι το Οικονομικό επιτελείο του ΓΑΠ είναι παντελώς άσχετο με την Πραγματική Οικονομία.

Η Ελλάδα έχει προβλήματα, είναι σίγουρο, αλλά σε τι χρειάζονται όλα αυτά;Εννοώ οι δηλώσεις τύπου Δαμανάκη και Παπακωνσταντίνου και ο δραματικός τόνος; Που πλέον έχει καταντήσει γελοίος, όταν λέγεται από αυτούς.

Ο ΓΑΠ και η παρέα του δεν ξέρουν τι τους γίνεται και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι εκβιασμούς και να βρίσκονται σε πανικό. Αν και αυτοί προσωπικά, έχουν χρήματα. Δεν χρειάζεται να γράψω ότι έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία. Το μόνο πράγμα που ξέρουν είναι να αυξάνουν τους Έμμεσους φόρους. Αυτό το κάνει και ένας άσχετος που κοστίζει και ποιο φτηνά.

Η Ελλάδα θέλει ανθρώπους με «κοφτερό» μυαλό και Καρδιά. Μόνο έτσι θα δει φως.

Παπακωνσταντίνου γιατί δεν παραιτήθηκες; Να πας και εσύ όπως ο Παπαθανασιου, ο Αλογοσκουφης, ο Χριστοδουλάκης, ο Παπαντωνίου, να πάρεις το βραβείο Nobel οικονομίας. Τέτοιοι γίγαντες της οικονομικής επιστήμης εκτός από χρήμα, πρέπει να έχουν και διεθνή αναγνώριση.

24/05/2011

Από http://www.capital.gr

Κατά 37% μειώνει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η UBS σε σημερινή της ανάλυση, τονίζοντας ωστόσο πως «ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα γύρω από την Ελλάδα, θα κοπάσει, και το κλίμα θα βελτιωθεί».

Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, παρά το ταραχώδες περιβάλλον, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να παραμείνουν, έστω και οριακά, κερδοφόρες. «Αυτό είναι σχεδόν άθλος, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2010 οι τράπεζες αντιμετώπισαν μια πολύ άσχημη κρίση, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά περίπου 5% και τις καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος να υποχωρούν κατά 13%».

Θεωρεί δε πως ο πρόσφατος «θόρυβος» που δημιουργήθηκε γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι κυρίως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.

Αν και είναι δύσκολο να υπάρξει μια σύγκλιση, η πιο πιθανή έκβαση θα είναι «κατά την άποψή μας», ένα περαιτέρω πακέτο βοήθειας 60-100 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με την προϋπόθεση της λήψης περαιτέρω μέτρων και αποφασιστικών αποκρατικοποιήσεων. Οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης θα πρέπει να περιμένει.

Προσθέτει ακόμη πως η λιγότερο επιθυμητή επιλογή θα ήταν ένα haircut  στην ονομαστική αξία. Ο επανασχεδιασμός χρέους, οι προσαρμογές στο κουπόνι και οι επαναγορές ομολόγων, θα ήταν λιγότερο οδυνηρές.

«Ακόμη κι έτσι, θεωρούμε πως η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ένα haircut 40% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα το 2013, καθώς οι τράπεζες διαπραγματεύονται 0,8 το R/BV».

Αφήνει τις εκτιμήσεις αμετάβλητες, ωστόσο προβάλλει την πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους κάποια στιγμή στο μέλλον (μετά από το 2013).

Συγκεκριμένα, για την Εθνική Τράπεζα μειώνει την τιμή-στόχο στα 6,20 ευρώ από την προηγούμενη των 8,80 ευρώ (buy), την Alpha Bank στα 4,50 από τα 6,20 ευρώ (buy), την Eurobank στα 3,80 από τα 5,70 (neutral), την Marfin στα 0,80 ευρώ από τα 1,30 ευρώ (neutral), την Πειραιώς στα 0,80 ευρώ από τα 1,60 ευρώ (sell), την ATEbank στα 0,25 από τα 0,50 ευρώ (sell).

Σχόλιο: Την Οικονομική κρίση στην Ελλάδα την δημιούργησε το κράτος και η διαπλοκή του πολιτικού συστήματος με Μονοπώλια, Καρτέλ και κλειστά επαγγέλματα.

23/05/2011

Από Ελευθεροτυπία.

«…. Οι τραπεζίτες κάθε άλλο παρά δείχνουν να θέλουν να έχουν στα χαρτοφυλάκια τους Ελληνικά Ομόλογα.

Όπως κατήγγειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αποφεύγουν να βάλουν πλάτη σε δάνεια που έχουν δοθεί μέσω ΤΕΜΠΕ τα οποία έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή ομόλογα…..»

Σχόλιο: Σωστοί οι τραπεζίτες.

Οι Νεοέλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν μπορούν οι πολιτικοί να τους κοροϊδεύουν ότι λεφτά υπάρχουν και άλλα φαιδρά που λέγονται.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει συνεχώς Υστέρηση εσόδων. Ελλείμματα τα οποία καλύπτει με τα δανεικά του μνημονίου. Της Μερκελ δηλαδή. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να δίνει εγγυήσεις και ο άλλος να τις παίρνει στα σοβαρά. Αν σταματήσει να έχει ελλείμματα, τότε και οι εγγυήσεις του θα έχουν κάποια αξία.

Δεν μπορείς να έχεις υστέρηση εσόδων για συνεχόμενους μήνες. Έγινα κατανοητός;

Έσοδα – Έξοδα = 0.

16/05/2011

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητεί να μπει φρένο στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες απορροφούσαν τη μερίδα του λέοντος στις δημοπρασίες των εντόκων, επιτρέποντας έτσι στο Δημόσιο να εκδίδει πολύ περισσότερους τίτλους απ’ αυτούς που χρειάζονταν κάθε φορά για να καλύπτει έτσι τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Αν μάλιστα η τρόικα απαιτήσει το νέο καθεστώς να ισχύσει από την αυριανή δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών περιέρχεται σε δεινή θέση, καθώς η πολιτική ηγεσία του προσδοκούσε από την αυξημένη διάθεση εντόκων να καλύψει ένα μέρος της πέμπτης δόσης του δανείου, η οποία φαίνεται να κολλάει.

Όσοι είχαν την τελευταία εβδομάδα επαφές με τα στελέχη της τρόικας θεωρούν βέβαιη την απροθυμία τους να δώσουν την έγκρισή τους για να προχωρήσει η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, η οποία ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ.

Αντιμετωπίζοντας λοιπόν το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο στην ουσία θα ωθούσε τη χώρα σε στάση πληρωμών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ενημερώσει διακριτικά τις διοικήσεις των τραπεζών για την ανάγκη να προχωρήσει στην απόσυρση των προθεσμιακών καταθέσεων που διαθέτει το Δημόσιο.

Λήγουν 6,5 δισ. της εποχής Σημίτη

Η πρώτη τέτοια κίνηση αναμένεται να γίνει μεθαύριο Τετάρτη 18 Μαΐου, καθώς λήγει ένα ομόλογο αξίας 6,5 δισ. ευρώ της εποχής Σημίτη.

Η χώρα θα αποφύγει τη στάση πληρωμών καθώς το Δημόσιο διαθέτει καταθέσεις 8 έως 10 δισ. ευρώ, όμως η απόσυρσή τους θα προκαλέσει μια νέα «μαύρη τρύπα» στη ρευστότητα των τραπεζών, την οποία θα πρέπει να καλύψουν με πρόσθετο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ήδη το Δημόσιο διαθέτει ένα μικρό απόθεμα από τα εξάμηνα έντοκα (2 δισ. ευρώ) που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τον Μάιο για την αναχρηματοδότηση εντόκων που λήγουν μέσα στο μήνα απαιτούνται μόνο 1,5 δισ. ευρώ.

Αν το νέο αυστηρότερο σύστημα δημοπρασιών δεν εφαρμοστεί από αύριο, το Δημόσιο θα μπορέσει να συγκεντρώσει στο ταμείο του άλλα 2 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό ύψος της δημοπρασίας είναι μόνο 1,25 δισ. ευρώ.

Οι ελεγκτές της τρόικας διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι στις παλαιότερες δημοπρασίες εντόκων από την αρχή του χρόνου οι ελληνικές τράπεζες απορροφούσαν τη μερίδα του λέοντος. Περίπου το 70% των εντόκων που διέθετε το Δημόσιο κατέληγε στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, ενώ η συμμετοχή των ξένων ήταν της τάξης του 30% με 35% κάθε φορά.

Η αυξημένη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών έδινε στην ουσία τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται περισσότερα απ’ αυτά που χρειάζονταν για την αναχρηματοδότηση του βραχυχρόνιου χρέους.

Οι ελεγκτές της τρόικας καταλόγισαν ευθύνη και στις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες, σύμφωνα με την «ετυμηγορία» τους, «βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση» ενισχύοντας τη δημιουργία ενός κλίματος «χαλαρότητας» στην εφαρμογή των όρων του Μνημονίου. Παράλληλα η μεθόδευση αυτή επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να καλύπτει τις υπερβάσεις στο έλλειμμα χωρίς να λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.

Βέβαια, η υπέρβαση του ελλείμματος κατά 2%, στο 9,5% από 7,4%, που προβλέπει για φέτος η Eurostat δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με τέτοιου είδους «εξυπηρετήσεις» από τις εγχώριες τράπεζες. Αν μάλιστα η τρόικα βάλει φρένο και σ’ αυτές, τότε είναι προφανές ότι δύο εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν: είτε να αναθεωρηθούν οι στόχοι του υφισταμένου Μνημονίου είτε η χώρα να υπογράψει ένα νέο. *

Σχόλιο: Σωστή η παρατήρηση της Τρόικας. Το ποσοστό πρέπει να κατέβει από το 70% στο 50% για τις Ελληνικές τράπεζες. Δε θα κόψετε τελείως το οξυγόνο γιατί αλλιώς ο «ασθενής» θα πεθάνει, αλλά θα περικοψετε την σπατάλη  και το ποιο σημαντικό, οι Έλληνες πολιτικοί θα καταλάβουν, τέρμα τα παιχνίδια.

 

Advertisements

Posted May 23, 2011 by bmplefour in Greek Banks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: