04/02/1945 – Η Διάσκεψη της Γιάλτας – 11/02/1945   Leave a comment

04/02/1945 – Η Διάσκεψη της Γιάλτας – 11/02/1945

27/05/2011

Η διάσκεψη της Γιάλτας (Κωδική ονομασία Αργοναύτης)   ήταν η τελευταία μεγάλη διάσκεψη που έλαβε μέρος ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, μαζί με τους: Τσόρτσιλ και Στάλιν.  Πέθανε στις 12/04/1945.

Σε 3 διασκέψεις βρέθηκαν μαζί οι πολιτικοί ηγέτες της Αμερικής, Σοβιετικής Ένωσης και Βρετανίας.

Τεχεράνης: 28/11 – 01/12 /1943,  Γιάλτας: 04/02 – 11/02 /1945,  Πότσνταμ: 17/07 – 02/08/ 1945. Τον Ρούσβελτ διαδέχτηκε ο Τρούμαν.

Στο Πότσνταμ ο Τσόρτσιλ ήταν μέχρι της 26/07, είχε χάσει τις εκλογές και τον διαδέχτηκε ο Κλήμεντ Άτλη.

Η διάσκεψη της Γιάλτας ήταν μια διάσκεψη κατοχύρωσης.

Τα περισσότερα θέματα είχαν συζητηθεί πριν από την διάσκεψη αν και οι θέσεις και η πρόοδος των στρατιωτικών επιχειρήσεων διαμόρφωναν τις τελικές πινελιές. Όπως γνωρίζουν όμως όλοι οι ζωγράφοι, αρκεί μια άτσαλη πινελιά, για να καταστραφεί ο πίνακας.

Η διάσκεψη της Γιάλτας διήρκησε 8 ημέρες. Ήταν η ποιο μεγάλη. Έγινε στην Κριμαία. Πολλά ειπώθηκαν για το τι έγινε στην διάσκεψη και για το τι δεν έγινε.

Όμως μια μεγάλη πραγματικότητα είναι, ότι τα περισσότερα θέματα είχαν ωριμάσει από τις προηγούμενες διασκέψεις:  Ουάσιγκτον: 22/12/1941, 18/06/1942, 12/05/1943, Μόσχα: 12/08/1942, 19/10/1943, 09/10/1944, Καζαμπλάνκα: 14/01/1943,  Κεμπέκ: 13/08/1943, Κάιρο: 22/11/1943, Τεχεράνη: 28/11/1943.  

«….Το ελληνικό ζήτημα – που τότε χαρακτηριζόταν από την απροκάλυπτη βρετανική στρατιωτικοπολιτική επέμβαση και κατοχή – δεν απασχόλησε τη Διάσκεψη της Γιάλτας. Τέτοιο θέμα δεν υπήρχε, καν, στην ατζέντα των εργασιών της. Στο περιθώριό τους, όμως, η σοβιετική πλευρά βρήκε την ευκαιρία να κάνει τις απαραίτητες νύξεις, υποδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν αδιαφορούσε για ό,τι συνέβαινε στη χώρα μας. Λέγεται ότι στις 8/2/1945 ο Στάλιν ρώτησε τον Τσόρτσιλ να τον πληροφορήσει τι συνέβαινε στην Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώνεται ως αληθινό ιστορικό γεγονός, αφού ο Βρετανός ηγέτης έστειλε μία μέρα μετά στον Σοβιετικό ηγέτη υπόμνημα πληροφοριακού χαρακτήρα για τις ελληνικές εξελίξεις……» Από τον Ριζοσπάστη.

Σωστά ο Τσωρτσιλ έκανε τον Διακανονισμό με τον Στάλιν.

Τα ποσοστά που έγραψε ο Τσόρτσιλ στην 4η διάσκεψη της Μόσχας (09/10/1944)  και ο Στάλιν δέχτηκε.

Ρουμανία: 90% – 10%. Ελλάδα: 10% – 90%. Γιουγκοσλαβία: 50% – 50%. Ουγγαρία: 50% – 50%. Βουλγαρία: 75% – 25%. Του άφηνε την Ρουμανία, την Βουλγαρία, Την Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία δηλαδή όλα τα Βαλκάνια εκτός από την Ελλάδα.

Ο Τσωρτσιλ ήθελε την Ελλάδα και την ήθελε πολύ. Φυσικά όπως γνωρίζουμε αυτή την στιγμή, Δικαιώθηκε. Διότι το «Γεωμετρικό Σημείο» που λέγετε Ελλάδα είναι σημαντικό.

Το 1940 κανένας δεν πίστευε ότι ο Ελληνικός Στρατός θα νικούσε τους Φασίστες του Μουσολίνι και όμως το έκανε. Έφερε δε μεγάλη αντίσταση στην Γερμανική εισβολή, τόσο μεγάλη ώστε το σχέδιο Μπαρμπαρόσα καθυστέρησε 4 εβδομάδες. Ξεκίνησε τελικά στις 22/06/1941. Βέβαια το 1940 ήταν πολύ μακριά από το 1945, για να καταλάβει κάποιος πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η Ελλάδα στην ροη του πόλεμου.

Η Ελλάδα ήταν ένας από τους σοβαρούς αστάθμητους παράγοντες. Όσο μικρός και αν είναι ένας αστάθμητος παράγων, δεν παύει να είναι αστάθμητος παράγων. Σε συστήματα που είναι ευαίσθητα, αυτό το λαμβάνεις σοβαρά υπόψη σου.

Πολύ λένε ότι ο Ρούσβελτ ήταν από τους χαμένους στην Γιάλτα. Ότι παραχώρησε πάρα πολλά. Δε το νομίζω. Το αποτέλεσμα του 1991 δικαιώνουν τον Ρούσβελτ.  Διότι ο κόσμος μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο διαμορφώθηκε από τις κατευθύνσεις του Ρούσβελτ. Η Αμερική βγήκε υπερδύναμη από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο σε Οικονομικό αλλά και ιδεολογικό. Ο Ρούσβλετ βγήκε νικητής. Πρέπει να είσαι χαζός για να πιστεύεις το αντίθετο.

Η διάσκεψη της Γιάλτας (04/02 – 11/02/1945), συνέπεσε με την Συμφωνία της Βάρκιζας (02/02/ – 12/02/1945) που έγινε στην πολυτελή βίλα του Κανελλόπουλου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι φρόντισε το Σύμπαν για την σύμπτωση!!!! Μια λεπτομέρεια που είναι όμως πολύ σημαντική.  Τι πιθανότητες υπήρχαν να συμπέσουν αυτές οι 2 διασκέψεις;

Στης 12/02/1945 ημέρα Δευτέρα υπογράφηκε η συμφωνία της Βάρκιζας από τον Γεώργιο Σιαντο και τον Δημήτρη Παρτσαλίδη από την μεριά του ΚΚΕ.  Ο Ηλίας Τσιριμώκος ήταν αμφίσημος για το ποια πλευρά υποστήριζε.  Από Παρασκευή 02/02/1945 Δευτέρα 12/02/1945.

Με την υπογραφή της Συμφωνίας στην ουσία το ΚΚΕ αποδέχτηκε την ολοκληρωτική ήττα του. Αφού δεν πήρε την Γενική Αμνηστία, που θα έπρεπε να πάρει. Δημιουργήθηκε κυριολεκτικά μια μαύρη τρύπα για χιλιάδες στελέχη της Αριστεράς.

Οι ηγέτες του ΚΚΕ αποδείχτηκαν πολύ κατώτεροι για να ασκήσουν υψηλή πολιτική. Αυτό ήταν προφανές από το 1943 και μετά. Απλά στην Βάρκιζα φάνηκε η ανεπάρκεια τους σε όλο της το μεγαλείο. Στην ουσία εγκατέλειψαν όσους συμμετείχαν στο Δεκεμβρη του 1944 με προτροπή της ηγεσίας τους. Αυτό που μέτρησε στην Βάρκιζα ήταν η πολιτική σκέψη του Τσόρτσιλ που ήξερε τι ήθελε.

Η Συμφωνία της Βάρκιζας ήταν η φυσική κατάληξη μια διαδρομής που ξεκίνησε από το Κάιρο: 08/1943 ακλούθησε ο Λίβανος και το πολυτελές ξενοδοχείο με το όνομα: Το Δάσος της Βουλώνης: 05/1944 μετά ήρθαν τα ανάκτορα της Γκαζέρτας: 09/1944 και τελικά η πολυτελής βίλα στην Βάρκιζα: 02/1945.

Όμως που βρισκόταν ο Μεγάλος Ηγέτης του ΚΚΕ; Ποιος ήταν αυτός; Μα φυσικά ο Ζαχαριάδης.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης ήταν απών. Κάποιος Master Chef της Ιστορίας τον είχε βγάλει εκτός. Τον είχε στείλει στο Νταχάου. Από το 1941 μέχρι και τον Απρίλιο του 1945, ήταν εκτός. Στην Ελλάδα ήρθε στις 29/05/1945. Έχασε δηλαδή όλο το πάρτι της εξουσίας.  Ο Ζαχαριάδης δεν ήταν Σιάντος. Θα έμπαινε Ελευθερωτής στης 12/10/1944 στην Αθήνα. Γιατί να περιμένει τους Άγγλους και τους υπόλοιπους του εξωτερικού; Αφού ο πρώτος στόχος έγινε εφικτός, η απελευθέρωση της Ελλάδος, ήρθε και η ώρα και για την Εξουσία.

Αν η Σοβιετική Ηγεσία ήθελε την Ελλάδα, θα μπορούσε να την έχει. Είτε άμεσα, εισβάλοντας. Αφού ο Κόκκινος Οδοστρωτήρας είχε φτάσει στα Ελληνοβουλγαρικα σύνορα στης 27/09/1944, είτε έμμεσα υποστηρίζοντας το ΚΚΕ. Ο κόκκινος στρατός θα είχε και λόγο να εισβάλει στην Ελλάδα, να αποκόψει την Γερμανική Υποχώρηση. Στρατιωτικά έστεκε.

Το που ακριβώς βρισκόταν ο Κόκκινος Στρατός, καθόριζε κάθε φορά και τις εξελίξεις στις Διασκέψεις. Οι Σοβιετικοί είναι σίγουρο ότι σκέφτηκαν την σύναψη ξεχωριστής ειρήνης με τους Ναζί. Αφού μέχρι τον Ιούνιο του 1944 οι Σύμμαχοι στην ουσία δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στον Πόλεμο της πρώτης Γραμμής εναντίων των Γερμανών. Ο κύριος Όγκος του Γερμανικού Στρατού μάχονταν στο Ανατολικό μέτωπο. Μέχρι το τέλος του πολέμου, το Ανατολικό μέτωπο ήταν το κύριο μέτωπο για τους Γερμανούς.

Μη ξεχνάς αναγνώστη ότι η Μεγάλη Βρετανία, η Σοβιετική Ένωση και η Αμερική, έγιναν σύμμαχοι κάτω από την πίεση του Χίτλερ. Και ακριβώς επειδή η πίεση ήταν τόσο μεγάλη, έγιναν σύμμαχοι. Έγινε μια «Σύντηξη Γεωπολιτικής Μορφής» και ταυτόχρονα μια Σχάση πάλι γεωπολιτικής μορφής. Αυτές οι καταστάσεις απελευθερώνουν πάντα μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Αλλά και οι Ναζί δεν είχαν το μυαλό να αφήσουν τον Ζαχαριάδη ελεύθερο όπως είχαν κάνει παλιά με τον Λένιν. Θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνία. Δε θα κάνουμε καταστροφές και θα μας αφήσετε να φύγουμε. Δεν εξυπηρετεί κανέναν να μας χτυπήσετε και μείς να καταστρέψουμε και άλλο την Ελλάδα.

Γιατί να το κάνουν αυτό οι Ναζί; Μα για να δημιουργήσουν δύσκολες καταστάσεις ανάμεσα στους Συμμάχους. Ο Χρόνος επηρεάζει διαφορετικά κάθε διαβάθμιση της κλίμακας. Στην κορυφή της Ηγεσίας μετά τον Ιούνιο του 1944 ήταν φανερό ότι η Γερμανία είχε χάσει τον πόλεμο. Απλά ήταν θέμα χρόνου.

Το Ιερό δισκοπότηρο της Επιστήμης είναι τα Όρια.  Με τα Όρια δημιουργείς τους Κόσμους και τα Σύμπαντα.

Στο τέλος  του  Ιουνίου του 1944 όλοι οι Ηγέτες ήξεραν, με σιγουριά,  ότι η Γερμανία δεν μπορούσε να νικήσει. Όλοι αυτοί σκεπτόταν πως θα είναι η επόμενη μέρα μετά την συνθηκολόγηση της Γερμανίας.

Η Διάσκεψη της Γιάλτας ήταν επιβεβαίωση για ότι είχε συμφωνηθεί και πόσο αντέχουν οι συμφωνίες.

Σήμερα ξέρουμε ότι ο Στάλιν έκανε ζαβολιές με βάση τα συμπεράσματα της Διάσκεψης. Ο Ρούσβελτ είναι δικαιωμένος. Δεν έκανε υποχωρήσεις γιατί ήταν αδύναμος, αλλά γιατί ζύγισε τα πράγματα.  Ο Ρούσβελτ δημιούργησε: τον OHE, το IMF, την Παγκόσμια Τράπεζα. Πολύτιμα εργαλεία για την άσκηση παγκόσμιας εξουσίας. Σήμερα – 2011 – που υπάρχει οικονομική κρίση και αστάθεια, βλέπουμε τι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι τρεις οργανισμοί.

Ο Ρούσβελτ είχε την εμμονή και την μεγαλοφυΐα μετά από σκέψη, να φτιάξει τον ΟΗΕ με την συμμετοχή και της Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι απέφυγε τα λάθη του παρελθόντος. Στην Γιάλτα ο Στάλιν πανηγύριζε γιατί κέρδισε επιπλέον ψήφους για την συνέλευση του ΟΗΕ.

Όταν έγινε η διάσκεψη τα στρατεύματα του Στάλιν ήταν στον  ποταμό Οντερ. Πολύ κοντά στο Βερολίνο. Περίπου 40 μίλια μακριά.

Σε κάθε διάσκεψη γίνεται και μια διακήρυξη. Η διακήρυξη δίνει έναν τόνο.

«…. Οι τρεις κυβερνήσεις – Βρετανία, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ – θα βοηθούσαν από κοινού τους λαούς κάθε απελευθερωμένου ή πρώην κράτους – δορυφόρου του Άξονα στην Ευρώπη, όπου κατά τη γνώμη τους οι περιστάσεις το απαιτούσαν, στην συγκρότηση προσωρινών κυβερνητικών εξουσιών που να αντιπροσωπεύουν πλατιά όλα τα δημοκρατικά στοιχεία του πληθυσμού, που θα ήταν υποχρεωμένες να σχηματίσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα, με ελεύθερες εκλογές, κυβερνήσεις οι οποίες να ανταποκρίνονται στη θέληση του λαού.

Οι τρεις σύμμαχοι όφειλαν επίσης να συμβάλουν, όπου αυτό ήταν απαραίτητο, στη διεξαγωγή τέτοιων εκλογών….»

Αυτή η διακήρυξη, κάνει νόμιμη κάθε ανάμειξη των ΗΠΑ, στις Ελληνικές, Βουλγάρικες, Ρουμανικες, Πολωνικές υποθέσεις, εφόσον υπήρχε λόγος. Οι λέξεις κλειδιά στην ανακοίνωση είναι οι : Ελεύθερες Δημοκρατικές Εκλογές.

Η Ελληνική Αριστερά, δεν ζύγισε σωστά την ανακοίνωση, ούτε τα γεγονότα και τις υπόγειες συμφωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδυναμίας να εκφραστεί Στρατηγική Σκέψη Υψηλής Στάθμης και Ποιότητας. Αν και προστρέχει στην ανακοίνωση.

Στις 12/03/1945, η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ, σε μακροσκελές υπόμνημα της προς τις συμμαχικές  κυβερνήσεις, δήλωνε ότι μόνον το ΕΑΜ είχε τηρήσει  πιστά τους Όρους της Συμφωνίας της Βάρκιζας  και κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι καταδίωκε και τρομοκρατούσε το ΕΑΜικο αντιστασιακό κίνημα σε ολόκληρη τη χώρα: έδιωχνε τους ΕΛΑΣιτες από τον Εθνικό Στρατό, ενώ δεχόταν «προδότες» και διατηρούσε την Ορεινή Ταξιαρχία άθικτη …. …. …. …. Το υπόμνημα τελείωνε με την αίτηση «να συγκροτηθεί, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο της Γιάλτας, διασυμμαχική επιτροπή για να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα και να πάρει τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίσουν και στον Ελληνικό λαό τις δημοκρατικές ελευθερίες, που αποτελούν την απαραίτητη και επείγουσα προϋπόθεση για ένα γνήσιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και των εκλογών» …. …. …. ….». 

Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά έχει ειδικό βάρος στο γίγνεσθαι της Ιστορίας. Πάρτε παράδειγμα την σημερινή Οικονομική περίοδο. Πρώτο τραπέζι πίστα.

Η Ελληνική Αριστερά έχει τυφλή εμπιστοσύνη στον Στάλιν και αγνοεί όλα όσα συμβαίνουν. Η ερμηνεία μάλιστα που κάνει η ηγεσία της είναι τραγική. Από το 1943 και ύστερα.  Ο Στάλιν θα χρησιμοποιήσει το ΚΚΕ για να κάνει παιχνίδι, ώστε να εξασφαλίσει τα οφέλη που θέλει σε άλλα πεδία. Βέβαια υπάρχει πάντα μια χαραμάδα να συναντηθούν το πνεύμα του ΚΚΕ και του Στάλιν, αν η ηγεσία του ΚΚΕ ήταν ποιο υψηλής στάθμης. Μην ξεχνάτε ότι ο Στάλιν γνωρίζει,  ότι η ΗΠΑ σύντομα θα αποκτήσουν την Ατομική Βόμβα και ότι ο Ρούσβελτ είναι άρρωστος.

Το ΕΑΜ και το ΚΚΕ ανδρώθηκαν και απόκτησαν τεράστια Λαϊκή κυριαρχία γιατί εξυπηρετούσαν μια Ιστορική Ανάγκη. Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Ελλάδα και άρχισε η βαρβαρότητα, τα Αστικά Κόμματα κατέρρευσαν. Αντίθετα το ΚΚΕ μπόρεσε να φτιάξει οργανώσεις και να προσφέρει διέξοδο σε αρκετούς πολίτες που ζούσαν στην Ελλάδα και όχι στην Ασφάλεια της Μέσης Ανατολής ή αλλού.

Το να διοργανώνεις συσσίτια σε περίοδο μεγάλης κρίσης, δεν είναι φιλανθρωπία, είναι πολίτικη δράση. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν και οι Ισλαμιστές στην Τουρκία του 2000. 

Αυτά είναι απλά πράγματα και πρακτικά. Το να περάσεις από μια αφηρημένη σκέψη στην πράξη δεν είναι κάτι δύσκολο, αν διαθέτεις την ποιότητα σκέψης και να πεις στον άλλο, να έτσι γίνεται. Αυτό είναι το λάθος, αυτό είναι το σωστό. Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην Γιάλτα.

10/06/2011

Ο Ρούσβελτ έκανε διαπραγματεύσεις με βάση το Μέλλον.

Ο Τσόρτσιλ και ο Στάλιν έκαναν διαπραγματεύσεις με βάση το παρόν.

Το μέλλον εμπεριέχει το παρόν.

Το Παρόν εμπεριέχει το μέλλον με την μορφή της Πιθανότητας. Υπάρχει διαφορά.

Και οι τρεις Οργανισμοί που ίδρυσε ο Ρούσβελτ υπάρχουν και σήμερα. OHE, IMF και Παγκόσμια Τράπεζα.

Advertisements

Posted May 27, 2011 by bmplefour in Britain, USA

Tagged with

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: