1.000 νεκροί και ο Bashar al-Assad αντέχει.   Leave a comment

1.000 νεκροί και ο Bashar al-Assad  αντέχει.

15/06/2011

Από Καθημερινή.

Ένας «νέος ομαδικός τάφος» ανακαλύφθηκε στο Τζισρ αλ-Σούγουρ, μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία της οποίας τον έλεγχο ανέλαβε την Κυριακή ο στρατός, μετέδωσε σήμερα η συριακή κρατική τηλεόραση.

Η τηλεόραση διευκρίνισε πως ο κοινός τάφος περιέχει πτώματα μελών των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν «από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες στην (πόλη) Τζισρ αλ-Σούγουρ», χιλιάδες κάτοικοι της οποίας διέφυγαν προς τη γειτονική Τουρκία όπου μιλούν για τη βίαιη καταστολή που ασκεί το καθεστώς σε βάρος άοπλων πολιτών.

Η τηλεόραση είχε μεταδώσει την Κυριακή ότι ανακαλύφθηκαν πτώματα μελών των δυνάμεων ασφαλείας σε κοινό τάφο στο Τζισρ αλ-Σούγουρ και είχε κατηγορήσει «τις ένοπλες ομάδες ότι ακρωτηρίασαν τα πτώματα, τα οποία ανασύρθηκαν από τον κοινό τάφο».

Στις 6 Ιουνίου οι αρχές είχαν υποστηρίξει πως 120 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Τζισρ αλ-Σούγουρ από «ένοπλες ομάδες», 82 από τους οποίους στη διάρκεια επίθεσης εναντίον του αρχηγείου της Ασφάλειας.

Όμως αντιπολιτευόμενοι, αυτόπτες μάρτυρες και λιποτάκτες αμφισβήτησαν την επίσημη εκδοχή και υποστήριξαν πως οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταρσίας που σημειώθηκε στο αρχηγείο της Ασφάλειας.

Στη Γενεύη, το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα πως οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας καταστέλλουν διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας με εκτελέσεις, μαζικές συλλήψεις και βασανιστήρια, επικαλούμενη εκτεταμένες καταγγελίες που έχει δεχθεί.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ολόκληρες πόλεις πολιορκήθηκαν, ανάμεσα στις οποίες η Ντεράα, όπου οι άμαχοι εμποδίστηκαν να διαφύγουν ενώ εμποδίστηκε επίσης η πρόσβαση πολλών πολιτών, ιδιαίτερα των τραυματιών, σε τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί, πολλοί από τους οποίους ήταν άοπλοι πολίτες, και μέχρι 10.000 έχουν τεθεί υπό κράτηση αφότου άρχισε η καταστολή από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στα μέσα Μαρτίου, δήλωσε η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, επαναλαμβάνοντας τους αριθμούς που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα.

Σε αναφορά του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το γραφείο της Πιλάι αναφέρει πως έχει δεχθεί πολυάριθμες κατηγορίες για παραβιάσεις από συριακές δυνάμεις, όπως «υπερβολική χρήση βίας στην καταστολή διαδηλωτών, αυθαίρετες συλλήψεις, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, βασανιστήρια» και καταστολή των ελευθεριών του συνέρχεσθαι και της έκφρασης.

«Οι πιο φοβερές αναφορές αφορούν τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον άοπλων πολιτών, ακόμη και από ελεύθερους σκοπευτές που παίρνουν θέσεις σε στέγες δημόσιων κτιρίων, και την ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», προστίθεται στην αναφορά.

Κανονιοφόρα ελικόπτερα φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοδυτική πόλη Τζισρ Αλ-Σούγουρ, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 7.000 Σύριοι να καταφύγουν στην Τουρκία, αναφέρεται ακόμη.

Ακτιβιστές και δημοσιογράφοι και μερικοί από τους συγγενείς τους είναι μεταξύ των 10.000 συλληφθέντων. Συνελήφθησαν για να σταματήσουν οι επικρίσεις κατά του καθεστώτος, αν και μερικοί έχουν ήδη απελευθερωθεί, σύμφωνα με την αναφορά του ΟΗΕ.

Οι συντάκτες της αναφοράς επικαλούνται «πληροφορίες που δείχνουν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε βασανιστήρια και σε άλλες ωμές και απάνθρωπες ενέργειες εναντίον προσώπων που κρατούνταν σε σχέση με τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα, σε μερικές περιπτώσεις, θανάτους ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση».

Η Πιλάι αναφέρει πως το γραφείο της έχει δεχθεί μαρτυρίες, καθώς και φωτογραφικό υλικό και βίντεο που στηρίζουν τις κατηγορίες για βασανιστήρια.

«Το υλικό που βρίσκεται στη διάθεση της Υπάτης Αρμοστού δημιουργεί σοβαρή ανησυχία και αντανακλά μια δύσκολη κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία», προστίθεται στην αναφορά.

«Οι φερόμενες παραβιάσεις των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων σε τόσο εκτεταμένη κλίματα απαιτούν λεπτομερή έρευνα και, όσον αφορά τους δράστες, πλήρη λογοδοσία», τονίζεται.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την συριακή τηλεόραση, πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Δαμασκό υπέρ του προέδρου Άσαντ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Μάζεχ, ένα δυτικό προάστιο της πρωτεύουσας, γύρω από τη «μεγαλύτερη συριακή σημαία» που είναι απλωμένη στο έδαφος και έχει μήκος 2.300 μέτρα, σύμφωνα με τους σχολιαστές της τηλεόρασης, η οποία έδειχνε απ’ ευθείας εικόνες από το γεγονός.

Πρόκειται «για μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να υπογραμμίσει την εθνική ενότητα και να απορρίψει τις απόπειρες ξένης επέμβασης», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν συριακές σημαίες και φωτογραφίες του προέδρου σε μια εορταστική ατμόσφαιρα με υπόκρουση πατριωτικά τραγούδια.

12/06/2011

Τα ελικόπτερα που χρησιμοποίησε το καθεστώς ήταν Mil Mi – 24. Επίσης έχει ξεσπάσει ένας «πόλεμος» για το πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τι ιδιότητα είχαν. Το καθεστώς της Συρίας Κάνει Λόγο για 500 αστυνομικούς.

4444

Επιθετικά ελικόπτερα Μil Mi-24 της Συρίας άνοιξαν πυρ την Παρασκευή με τα πολυβόλα τους για να διαλύσουν διαδήλωση αντικαθεστωτικών στην πόλη Μααράτ αλ-Νουμαάν, στην πρώτη χρήση αεροπορικών δυνάμεων για την καταστολή των διαδηλώσεων στην εξέγερση της Συρίας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσε ότι τα ελικόπτερα άνοιξαν πυρ στην πόλη αυτή αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας στο έδαφος σκότωσαν πέντε διαδηλωτές, σημείωσε όμως ότι δεν αναφέρθηκαν σκοτωμοί από την επίθεση από τα ελικόπτερα.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα.

Συνολικά περισσότερα από 30 άτομα έχασαν σήμερα (Παρασκευή) τη ζωή τους στη Συρία σε νέες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, που επιδιώκουν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, τεθωρακισμένα άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών στην πόλη Μααράτ Αλ Νουμάν στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ στην επίθεση πήραν μέρος και πέντε ελικόπτερα, που είχαν υποστηρικτικό ρόλο στην επιχείρηση.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι «συμμορίες ενόπλων» είχαν επιτεθεί σε αστυνομικούς σταθμούς της πόλης, πληροφορία που επιβεβαιώνεται από πηγές της αντιπολίτευσης, που αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο δικαστικό μέγαρο της πόλης και σε ένα αστυνομικό τμήμα.

Άλλοι πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην παραθαλάσσια πόλη Λαττάκεια, ενώ άλλοι δύο σκοτώθηκαν στη νότια επαρχία Ντεραά και άλλοι τέσσερις στην περιοχή Καμπούν κοντά στη Δαμασκό.

Από τον περασμένο Μάρτιο, σχεδόν κάθε Παρασκευή σημειώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Οι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις, καθώς το καθεστώς προσπαθεί να καθυποτάξει το κίνημα διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση διαψεύδει αυτά τα νούμερα και αντιτείνει ότι περίπου 500 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

11/06/2011

Από το fimotro.

Πολεμικά ελικόπτερα της Συρίας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν μια μεγάλη διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη Μααράτ αλ-Νουμαάν, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση αεροπορικών δυνάμεων για την καταστολή των… διαδηλώσεων στην εξέγερση της Συρίας.
Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσε ότι τα ελικόπτερα άνοιξαν πυρ στην Μααράτ αλ-Νουμαάν αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας στο έδαφος σκότωσαν πέντε διαδηλωτές. Σημείωσε όμως ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα από την επίθεση από τα ελικόπτερα.
Δύο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα.

Σχόλιο: Άλλη διάσταση δίνει το καθεστώς της Συρίας στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Δεν πάνε πολλές μέρες που το ΝΑΤΟ άρχισε να χρησιμοποίει ελικόπτερα εναντίον του δικτάτορα Καντάφι και το Σοι του και τώρα βλέπουμε τον Bashar al-Assad  να κάνει το ίδιο, εναντίον όμως απλών πολιτών. Έχουμε να δούμε πολλά.

Από όσο θυμάμαι, δεν έχουμε δει πολλές φορές Ελικόπτερα να διαλύουν διαδηλώσεις απλών ανθρώπων.

10/06/2011

Ωμή βία. Αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το καθεστώς του Γιου του Hafez al-Assad, του Bashar al-Assad .

Οι Νεκροί σίγουρα έχουν ξεπεράσει τους 1.336, περιμένω επίσημες ανακοινώσεις.

Όσοι πολίτες της Συρίας είναι κοντά στα Σύνορα φεύγουν. Αυτό είναι μια καινούρια διάσταση.

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Οι φόβοι που εδώ και μέρες εξέφραζαν οι κάτοικοι της πόλης Τζιζ Αλ Σοκχούρ, για παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων προς «αποκατάσταση της τάξης», γίνονται πραγματικότητα. Σήμερα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του στρατού στη Τζιζ Αλ Σοκχούρ, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεκάδες τανκς και στρατιώτες  έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Τζισρ αλ-Σουγούρ και είναι έτοιμοι να εισβάλλουν.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η επιχείρηση έχει ως στόχο να “απελευθερώσει” την πόλη από τις “ένοπλες συμμορίες” και πως η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από την έκκληση των πολιτών που έχουν πέσει θύματα τρομοκρατίας από αυτές τις ομάδες.

“Ο ανταποκριτής μας στο Τζισρ αλ-Σουγούρ μας πληροφόρησε τώρα ότι σε απάντηση στις εκκλήσεις του λαού, μονάδες του Συριακού Αραβικού Στρατού ανέλαβαν δράση στο Τζισρ αλ-Σουγούρ… για να συλλάβουν ενόπλους,” μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Ο Ραμί Αμπντουλραχμάν του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Τζισρ αλ-Σουγούρ τού είπαν ότι ο στρατός έχει αναπτυχθεί στην πόλη. “Ακούνε πυροβολισμούς και μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα,” δήλωσε στο Ρόιτερς.

Η τηλεόραση μετέδωσε ότι ένοπλες ομάδες έβαλαν φωτιά σε χωράφια που βρίσκονται στα περίχωρα της Τζισρ αλ-Σουγούρ, που ανήκει στην επαρχία Ιντλίμπ.

Oχήματα του στρατού κινούνται από το Σάχελ αλ-Χαμπ, στη νότια Ιντλίμπ, περνώντας μέσα από την πόλη Μαστούμα. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, οι στρατιώτες πυροβολούν αδιακρίτως.

Στην πόλη Αρίχα της Ιντλίμπ, όπου ακούγονται πυροβολισμοί, επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Οι κάτοικοι της πόλης αυτής, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εδώ και  αρκετές ημέρες εξέφραζαν τους φόβους τους και ζητούσαν τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας, καθώς εκτιμούσαν ότι το καθεστώς Ασάντ θα προέβαινε σε αντίποινα για το θάνατο των 123 αντρών των δυνάμεων ασφαλείας που η κυβέρνηση απέδιδε στους αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε ανταρσία μεταξύ των στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η συριακή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, προ ημερών δήλωσε ότι θα ενεργήσει δυναμικά προκειμένου να επανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή και να αποκαταστήσει την ασφάλεια εκεί.

Εν τω μεταξύ, δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα από στρατιώτες στο χωριό Μπόσρα αλ Χαρίρ στην επαρχία Ντεράα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αυτόπτες μάρτυρες.

“Πραγματοποιούνταν ειρηνική διαδήλωση στην οποία έπαιρναν μέρος 1.000 άνθρωποι όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί από ένα στρατιωτικό όχημα”, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας, σύμφωνα με τον οποίο νεκροί είναι ο Άντναν αλ Χαρίρι και ο Αμπντελμουτάλεμπ αλ Χαρίρι. Σύμφωνα ωστόσο με την κρατική τηλεόραση της Συρίας “ένοπλοι άνδρες” άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έναν αστυνομικό και έναν πολίτη. Οι κάτοικοι του χωριού πάντως επισημαίνουν ότι δεν έχει σκοτωθεί κανένας αστυνομικός.

Δύο ακόμη πολίτες σκοτώθηκαν στη συνοικία Καμπούν στη Δαμασκό, ένας στη Λαττάκεια και ένας ακόμη στην περιοχή Αλ Σιρμανίγια της επαρχίας Ιντλέμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανησυχίες από την πλευρά της Τουρκίας

Τις τελευταίες ημέρες είχε παρατηρηθεί η φυγή πολλών κατοίκων με προορισμό την Τουρκία.

Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες ότι ο  αριθμός των προσφύγων που πέρασαν  από τη Συρία προς το έδαφος τους  ξεπερνά τους 2.500 ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει το καθεστώς Ασάντ να δείξει αυτοσυγκράτηση, και επισήμανε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κλείσει την πόρτα στους πρόσφυγες.

“Μίλησα με τον πρόεδρο Ασαντ πριν τέσσερις ή πέντε ημέρες, αλλά οι Σύροι υποβαθμίζουν την κατάσταση… και δυστυχώς δεν συμπεριφέρονται ανθρώπινα”, τόνισε ο σήμερα σε νέες δηλώσεις του ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας ως “ωμότητες” τα όσα συμβαίνουν στη Συρία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμα πως είναι “απαράδεκτη” η καταστολή των διαδηλωτών στη Συρία, προσθέτοντας όμως  “μέχρι πού θα συνεχιστεί αυτό;”

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ σήμερα “αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών λένε πως ανάμεσα στα σενάρια που συζητούνται είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, αν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θελήσουν να ζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία” συμπληρώνοντας όμως πως δεν πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο.

Η Τουρκία, αν και διατηρεί καλές σχέσεις με τη Συρία, φοβάται αποσταθεροποίηση από το κύμα προσφύγων στα σύνορα της, την οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι άνδρες του PKK.

Κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, συνολικά 2.500 Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στη νότια Τουρκία, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ανεβάζει τους Σύρους που έχουν καταφύγει στην Τουρκία σε 2.792, με 57 από αυτούς τραυματίες που δέχονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία κατά τη διάρκεια των 11 εβδομάδων που διαρκούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην Τζιζ Αλ Σοκχούρ θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του προέδρου Άσαντ.

Ο Ερυθρός Σταυρός ζητά άμεση πρόσβαση στα θύματα

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Γιάκομπ Κέλενμπεργκ ζήτησε σήμερα  από την κυβέρνηση της Συρίας να επιτρέψει την “άμεση πρόσβαση” στις ζώνες που έχουν πληγεί από τις βιαιότητες.

“Επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας για πρόσβαση σε όλους του κρατούμενους για να εκτιμήσουμε τις συνθήκες κράτησής τους και το πώς τους μεταχειρίζονται ώστε να μπορέσουμε να διατυπώσουμε εμπιστευτικά τα συμπεράσματά μας στις αρμόδιες αρχές” δήλωσε ο Κέλενμπεργκ και τόνισε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί ο ίδιος στη Συρία για να συναντηθεί με τις αρχές.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταγγέλλει θανάτους και τραυματισμούς από τη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και ζητά “άμεση πρόσβαση” στα θύματα, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν συλληφθεί.

Τουλάχιστον 1.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τις 15 Μαρτίου, όταν άρχισαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, περισσότεροι από 10.000 έχουν συλληφθεί και χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για το Λίβανο και την Τουρκία.

06/06/2011

Οι Νεκροί αυξάνονται. Σίγουρα έχουν ξεπεράσει τους 1300. Τι λένε οι οργανώσεις. Ποιο είναι το νέο νούμερο;

Από Καθημερινή.

Ογδόντα δύο μέλη των αστυνομικών δυνάμεων ασφαλείας και συνολικά 120 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα από «ένοπλες ομάδες» στην πόλη Τζισρ αλ Σουγιούρ στην επαρχία Ιντλιμπ της Συρίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση προσθέτοντας ότι ο στρατός καθοδηγεί από το Σάββατο τις επιχειρήσεις ασφαλείας στην περιοχή αυτή που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Διάφορες ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μια πραγματική σφαγή. Ακρωτηρίασαν τα πτώματα και άλλα τα έριξαν στον ποταμό Ορόντη», μετέδωσε η τηλεόραση προσθέτοντας ότι παράλληλα κατέκαψαν πολλά κυβερνητικά κτίρια».

Ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Ιμπραήμ αλ-Σάαρ προειδοποίησε τις «ένοπλες ομάδες» ότι οι αρχές της χώρας δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και θα απαντήσουν στις πολύνεκρες ένοπλες επιθέσεις στη βορειοδυτική αυτή πόλη.

«Θα ενεργήσουμε με σθένος και αποφασιστικότητα με βάση το νόμο και ποτέ δεν πρόκειται να σιωπήσουμε μπροστά σε ένοπλες επιθέσεις κατά της ασφάλειας της χώρας μας», ανέφερε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών.

29/05/2011

Για 10η εβδομάδα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, αλλά και η δυναμική καταστολή του Καθεστώτος.

Μένει να δούμε ποιος θα νικήσει. Έρχεται καλοκαίρι. Θα παίξει ρόλο το καλοκαίρι καθώς η ζέστη θα ανεβαίνει και όλοι θα ζητανε νερό.

Παρακολουθώ τις Εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία. 

Αυτή την εποχή είμαι άνεργος και μέχρι να βρω κάτι, έχω χρόνο. Στην Λιβύη οι εξεγερμένοι έχουν την βοήθεια του ΝΑΤΟ και τα πάνε σχετικά καλά, στην Συρία όχι.

Στην Λιβύη οι εξεγερμένοι έχουν την βοήθεια του ΝΑΤΟ και τα πάνε σχετικά καλά, στην Συρία όχι.

Από Αντένα.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν την Κυριακή τουλάχιστον τέσσερις πολίτες, ενώ τραυμάτισαν δεκάδες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων, που διαπιστώνουν ευρεία στρατιωτική ανάπτυξη, ώστε να καμφθούν οι αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις στην κεντρική Συρία.

«Τα πυρά των δυνάμεων ασφάλειας έγιναν με βαρέα αυτόματα όπλα στις πόλεις Ταλμπισέχ και Ραστάν και σε μία σειρά από χωριά γύρω από την Χομς», συμπληρώνει αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Ρόιτερς, την ώρα που η λαϊκή κινητοποίηση διανύει τη 10η συνεχή εβδομάδα.

«Στην Ταλμπισέχ με πληθυσμό περίπου 60 χιλιάδων, οι στρατιώτες κάνουν έρευνες κατ οίκον και συλλαμβάνουν, ενώ ακούγονται στον αέρα οι σφαίρες τους», αναφέρει άλλος αυτόπτης μάρτυρας. Συμπληρώνει ότι, «ακούγεται πως δέχθηκε τα πυρά των στρατιωτών ένα μικρό λεωφορείο με φοιτητές, που επιχειρούσαν να φύγουν απ την Ταλμπισέχ».

Η πόλη αυτή απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα βόρεια της Χομς, που με τη σειρά της είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Συρίας. Στη Χομς, έχει καταληφθεί από το πλήθος των διαδηλωτών μία μεγάλη κεντρική πλατεία, θυμίζοντας τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν πρόσφατα και στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Η παρουσία εκεί του στρατού είναι ισχυρή.

Στη Ραστάν, μία πόλη ευκατάστατων πολιτών, μέσα σε περιοχή αγροτική, πάνω στον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού-Χαλέπας, αυτόπτης μάρτυρας δηλώνει πως «οι κλινικές είναι γεμάτες με τραυματισμένους διαδηλωτές», ενώ ένας δικηγόρος κάνει λόγο «για καθαρά αντίποινα», ζητώντας να μείνει ανώνυμος. Όπως εξηγεί: «έχουν διακοπεί (με ενέργειες των αρχών) η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση, το διαδίκτυο κι η κινητή τηλεφωνία».

Μη κυβερνητικές πηγές έχουν αναφέρει έναν απολογισμό «περίπου 1.000 νεκρών διαδηλωτών» κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, οι συλλήψεις έχουν φθάσει τις 10.000. Από την πλευρά τους, οι κυβερνητικοί έχουν αναφέρει τον θάνατο «τουλάχιστον 120 στρατιωτών και αξιωματικών της αστυνομίας».

Από το 1963 και μετά, το κόμμα Μπάαθ έχει αναστείλει τις πολιτικές ελευθερίες και τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης.

Το συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι «σε 91 τοποθεσίες σε όλη τη Συρία, την Παρασκευή οι δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν 12 διαδηλωτές». Τη νύχτα του Σαββάτου δέχθηκε πυρά μία ογκώδης διαδήλωση που έγινε στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία. Ενώ φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές: «ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς», τουλάχιστον ένας άντρας τραυματίστηκε από τα πυρά των δυνάμεων ασφάλειας.

28/05/2011

Από Καθημερινή.

Η εξέγερση εναντίον του Σύριου προέδρου Μπασχάρ Ασάντ φαίνεται να αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την επιχειρηματική κοινότητα και για τους εμπόρους που κερδοφορούν στη χώρα· αυτές οι τάξεις είναι που στηρίζουν το υπό αμφισβήτηση πλέον καθεστώς του Ασάντ.

Οι περίπου δύο μήνες των βίαιων επεισοδίων που ξεκίνησαν ως αντήχηση στις εξεγέρσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας έχουν διαλύσει αρκετές επιχειρήσεις ενώ έχουν διώξει αρκετούς τουρίστες από τη Συρία.

Οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, κατά το 2010, είχαν αγγίξει το +3,5%, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις για το 2011 εμφανίζουν συρρίκνωση κατά 3%.

Ο Ασάντ, έχοντας περάσει αρκετά χρόνια για να αναζωογονήσει τη συριακή οικονομία -ενισχύοντας ορισμένα εμπορικά στρώματα- δεν κατόρθωσε ωστόσο να αποφύγει τα ολισθήματα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

«Αν η αντιπολίτευση μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα για να παραλύσει η συριακή οικονομία -όπως τώρα- τότε η κυβέρνηση σταδιακά θα αποτύχει», δηλώνει ο Joshua Landis, επικεφαλής του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Ήδη οι νεκροί από τις κατά τόπους συμπλοκές ανέρχονται στους 1000 έπειτα από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, την ίδια στιγμή που οι βασικοί οικονομικοί πόροι (τουρισμός) στερεύουν.

Πέρα όμως από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύριος πρόεδρος, υπάρχουν και εξωτερικές πιέσεις.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει «πάγωμα» σε περιουσιακά στοιχεία του προέδρου και σε εννιά άλλα μέλη της κυβέρνησής του.

Εντωμεταξύ το δημόσιο χρέος της Συρίας ανέρχεται στο 74% του ΑΕΠ της χώρας, δεύτερο σε μέγεθος έπειτα από τον Λίβανο.

Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσει καθώς οι υποσχέσεις στους διαδηλωτές για νέα οικονομικά κίνητρα με τη μορφή επιχορηγήσεων ή και με τη μείωση τιμών στα καύσιμα, δε φαίνεται να έχουν αντίκρυσμα.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, για να υπάρξει περαιτέρω συμμετοχή σε αντιδράσεις, χρειάζεται να εξεγερθούν οι μεσαίες και οι μεγαλομεσαίες τάξεις στην Δαμασκό και την Αλέπο – τις δύο πιο ισχυρές οικονομικές πόλεις της χώρας.

Η απουσία αυτών των τάξεων λειτουργεί υπέρ του Ασάντ μέχρι σήμερα, γεγονός που απομακρύνει γεγονότα όπως αυτά στην Αίγυπτο ή την Τυνησία – εκεί όπου η συμμετοχή ήταν ευρύτερη.

4444

Από Καθημερινή.

Το Ιράν στέλνει στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους στη Συρία για να βοηθήσουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που απειλούν το σημαντικότερο σύμμαχο της Τεχεράνης στην περιοχή, υποστηρίζει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ιράν παρέχει στη Δαμασκό όχι μόνο όπλα και εξοπλισμό αλλά επίσης και εξελιγμένα μέσα παρακολούθησης που επιτρέπουν στο καθεστώς να εντοπίζει όσους χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter.

Η παρακολούθηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών με ιρανική βοήθεια επέτρεψε κατά τα φαινόμενα να συλληφθούν εκατοντάδες μέλη της αντιπολίτευσης στα σπίτια τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένας διπλωμάτης και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι Ιρανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές στάλθηκαν στη Δαμασκό για να διδάξουν στους Σύρους τις τεχνικές που χρησιμοποίησε η ιρανική κυβέρνηση για να καταστείλει το αντιπολιτευόμενο κίνημα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009.

Αξιωματικοί της δύναμης Αλ-Κοντς – της επίλεκτης μονάδας των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης — φέρονται να διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί στην καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία από τα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις 15 Μαρτίου έχουν σκοτωθεί στη Συρία περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ενώ άλλες 10.000 έχουν συλληφθεί.

Σχόλιο: Το καθεστώς λοιπόν σύμφωνα με το δημοσίευμα, διασώθηκε με εξωτερική βοήθεια. Από το Ιράν. Τι λένε οι πάσης φύσεως αριστεροί και αναρχικοί; Που πουλανε φύκια για μεταξωτές κορδέλες όπως διαβάζω σε διάφορες αφίσες.

Για να δούμε τι θα κάνουν οι Έμποροι και οι Επιχειρηματίες που χάνουν λεφτά.

Ή θα καταπνίξουν το κίνημα ή θα ενωθούν μαζί του. Ο χρόνος θα παίξει τον ρόλο του.

Αν αυτοί που αντιστέκονται αντέξουν, τότε αργά ή γρήγορα θα ακολουθησουν και οι έμποροι μια και κανένας δεν αντέχει να χάνει.

Πάντως μέχρι το ρεκόρ των 30.000 νεκρών του 1981, έχει δρόμο το καθεστώς του Γιου.

Advertisements

Posted May 28, 2011 by bmplefour in Syria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: