The Six Day War. 05/06/1967. Israel vs Arabs.   Leave a comment

The Six Day War.  05/06/1967.  Israel vs Arabs.

05/06 – 10/06/ 1967

Σαν σήμερα άρχιζε ο 3ος Αραβοϊσραηλινός πόλεμος. Αυτός ο πόλεμος είναι ο ποιο πετυχημένος του Ισραήλ.

Ο πόλεμος των 6 ημερών άρχισε στις 5 Ιουνίου και τελείωσε στις 10.

Το Ισραήλ είναι νικητής και έχει στα χέρια του  τον Έλεγχο: της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδας της Γάζας, της Δ. Όχθης, των Υψιπέδων του Γκολάν και τη χερσόνησο του Σινά.

Πως όμως άρχισε αυτός ο πόλεμος;

Το 1967 ήταν ένα νευρικό έτος. Ο Nasser ένιωθε τυχερός. Από την άλλη οι Ισραηλινοί ένιωθαν σίγουροι για το μυαλό,  την εκπαίδευση και τα όπλα τους.

Μια ημερομηνία 22/05/2011. Αυτή την ημέρα η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι τα στενά του Τιράν θα ήταν κλειστά για τα πλοία του Ισραήλ.

Ο Nasser δήλωσε ότι αν το Ισραήλ τους απειλήσει με πόλεμο, θα απαντήσουμε: Τολμήστε. Αυτή την ημέρα άρχισε η αντίστροφη μέρα για τον πόλεμο των έξι ημερών.

Την Τρίτη 23/05 στο Ισραηλινό κοινοβούλιο – Κνεσέτ – ο κ Eshkol πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε ότι η παρεμπόδιση του διάπλου των Στενών του Τιράν από τα Ισραηλινά πλοία θα θεωρούνταν εχθρική πράξη.

Στις 26/05 είχαμε μια νέα ομιλία του Nasser.  Αν ξεσπούσε πόλεμος θα ήταν ολοκληρωτικός με στόχο την καταστροφή του Ισραήλ. Ο Nasser δεν μασούσε τα λόγια και το δήλωνε σε πολλά και διαφορετικά ακροατήρια. Από εκείνη την ημέρα τα κηρύγματα μίσους ξεπέρασαν κάθε όριο και η ατμόσφαιρα γινόταν ακόμα ποιο ηλεκτρισμένη.

30/06 Hussein και Nasser τα βρίσκουν. Υπογράφουν αμυντικό σύμφωνο.

Το Ισραήλ περικυκλώνεται επικίνδυνα. Ήταν προφανές ότι έπρεπε να αντιδράσει, πριν αντιδράσουν οι άραβες. Σε τέτοιες καταστάσεις αρκεί ένα αστάθμητο γεγονός για να αρχίσει ένας πόλεμος. Από την στιγμή που οι αντίπαλοι σου υπογράφουν αμυντικά σύμφωνα και συγκεντρώνουν στρατό. Πάντα παίζει μεγάλο ρόλο, αν μπορείς να ελέγξεις  τον χρόνο και το χώρο.

01/06/ Πέμπτη ο Moshe Dayan γίνεται Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Χρειάστηκαν 80.000 Αιγύπτιοι στρατιώτες για να μπω στην Ισραηλινή Κυβέρνηση θα δηλώσει πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

03/05 Ο Αιγύπτιος Αρχιστράτηγος Mortagi, εξέδωσε ημερήσια διαταγή προς τους Στρατιώτες του Σινά. Τους μιλά για τις Ιστορικές στιγμές που ζουν και τα εδάφη της Παλαιστίνης….

05/06: Δευτερα: 05:45  Το Ισραήλ επιτίθεται στην Αίγυπτο και τους αιφνιδιάζει.

Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία παίρνουν μέρος στην σύρραξη.

Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Αλγερία συνεισφέρουν σε άντρες και οπλισμό.

44441

Αστρολογικά ο πόλεμος ανήκει στο ζώδιο των Διδύμων !!!! !!!! !!!! !!!!  Ίσως γι’αυτό ήταν τόσο γρήγορος, σοφιστικέ, αποτελεσματικός και είχε τόσα κράτη να συμμετέχουν.

Ίσως να είμαι ο πρώτος που κάνει μια τέτοια επισήμανση. Άσχετα αν πιστεύεις σε κάτι ή όχι, από την στιγμή που δίνει κάποιο ίχνος σε ένα σύστημα αναφοράς, πρέπει να το συμπεριλαβεις.

18/06/2011

Η Ιερουσαλήμ είναι το σπίτι μας.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ynet 3.6.2011
Του Eddie Yair Fraiman

Οι Ισραηλινοί που είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν από την Ιερουσαλήμ πρέπει να υποβληθούν σε μια διαδικασία σοβαρής αυτοεξέτασης

Δέκα μέτρα ομορφιάς κατέβηκαν στον κόσμο – τα εννιά ελήφθησαν από την Ιερουσαλήμ, το ένα από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν υπάρχει ομορφιά μεγαλύτερη από την Ιερουσαλήμ. (Ταλμούδ: Kiddushin 49B).

Θυμάμαι τον εαυτό μου να στέκεται μπροστά στα αρχαία τείχη της Ιερουσαλήμ και να κοιτά ψηλά μ’ ενθουσιασμό και δέος. Ήμουν ένα αγόρι σε μια σχολική εκπαιδευτική εκδρομή που περιπλανιόταν σ’ έναν άλλο κόσμο. Τότε δεν μπορούσα ν’ αντιληφθώ πραγματικά τη μεγάλη σημασία που είχαν εκείνες οι γυαλιστερές πέτρες της Ιερουσαλήμ. Η βαθιά σημασία και το βάρος των χιλιετιών της Εβραϊκής παρουσίας στην ιερή πόλη ήταν ιδιαίτερα συγκινητικά για μας, τους πολίτες ενός κυρίαρχου Εβραϊκού κράτους που επισκέπτονταν την πρωτεύουσά τους. Αυτή η φόρτιση δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρη όταν ήμουν απλώς ένα νεαρό αγόρι. Όμως ένιωθα ότι ήμουν σπίτι μου.

Αυτό το συναίσθημα μ’ έφερε πίσω στην Ιερουσαλήμ για τις πανεπιστημιακές σπουδές μου. Δεν μπορούσα να φανταστώ καμία άλλη επιλογή και αναγνώριζα πόσο τυχερή ήταν γενιά μου. Οι Εβραίοι δεν ήταν πάντα σε θέση να πάρουν αυτήν την απλή απόφαση – Aliya, φτάνουμε στην Ιερουσαλήμ!

Για πολλές γενιές, οι πρόγονοί μου ονειρεύονταν την Ιερουσαλήμ, τη μνημόνευαν στις προσευχές τους από το πρωί μέχρι το βράδυ και όλες τις ιερές μέρες για το Ισραήλ. Η καταστροφή του Δεύτερου Ναού μνημονευόταν κι εξακολουθεί να μνημονεύεται σε κάθε Εβραϊκό γάμο -“Αν σε ξεχάσω, Ιερουσαλήμ, να παραλύσει το δεξί μου χέρι” – δείχνοντας μ’ αυτά τα ιερά λόγια ότι, ακόμα και στις μεγαλύτερες χαρές του, ο λαός του Ισραήλ θυμάται την αγαπημένη του πατρίδα και, βαθιά στην καρδιά της, την Ιερουσαλήμ. Η απαγγελία αυτών των γραμμών που ειπώθηκαν από γενιές και γενιές Εβραίων γαμπρών πριν από μένα, ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές και σημαντικές στιγμές και του δικού μου γάμου.

Εκτός από τους Εβραίους της Διασποράς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2.000 χρόνων υπήρχε μια μικρή αλλά συνεχής Εβραϊκή παρουσία στην ιερή πόλη. Οι Εβραίοι της Ιερουσαλήμ ζούσαν ως μια μικρή μειονότητα κάτω από τη σκιά που έριχναν τα βαριά τείχη της πόλης που τους προστάτευαν από εξωτερικούς κινδύνους. Τα τείχη του Montefiore χτισμένα για τη συνοικία Mishkenot Shaananim μαρτυρούν τόσο το συμβολισμό των επάλξεων της Παλαιάς Πόλης όσο και την κίνηση των Σιωνιστών πρωτοπόρων να μετακινηθούν και να χτίσουν μια σύγχρονη, λαμπερή πόλη πέρα απ’ αυτά.

Μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ υπέφερε από την ξένη Ιορδανική κυριαρχία και κατοχή. Οι Εβραϊκές συνοικίες απέναντι από τ’ αρχαία τείχη της πόλης υπόκειντο σε συνεχείς Ιορδανικές επιθέσεις και πυρά. Μόνο μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, οπότε η Ιερουσαλήμ απελευθερώθηκε επιτέλους από την ξένη και άδικη κατοχή, ήχησε πάλι το Shofar στο Όρος του Ναού. Μόνο με την ανάκτηση της κυριαρχίας τους στην πόλη, μπόρεσαν οι Εβραίοι να επιστρέψουν και να ζήσουν στην αιώνια πρωτεύουσά τους, όπως κάνουν οι άνθρωποι κάθε έθνους και θρησκείας.

Γεννημένη στην Ιερουσαλήμ
Ωστόσο, παράλληλα μ’ αυτή τη δικαιολογημένη λατρεία, η μοναδική θέση της Ιερουσαλήμ στον κόσμο, της δημιουργεί και δυσκολίες. Ζούμε σ’ ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο κόσμο όπου οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν τις σημαντικές αξίες του παρελθόντος. Πάρα πολλοί από εμάς έχουν ξεχάσει την ιστορία και την Εβραϊκή εθνικότητα που ενώνουν το λαό του Ισραήλ. Σήμερα, πολλοί Εβραίοι έχουν αποξενωθεί από το παρελθόν τους και τους ανθρώπους τους επιλέγοντας να εγκαταλείψουν τις αρχές και την πίστη των προγόνων τους προς όφελος των οικουμενικών αξιών που είναι αποσυνδεδεμένες από τους αγώνες και τις πεποιθήσεις των παππούδων τους. Με τον τρόπο αυτό, τα άτομα αυτά αρνούνται τη συμβολή όσων ήρθαν πριν από αυτούς και ασπάζονται ξένες αξίες.

Δεδομένης της εγκατάλειψης – ορισμένοι ίσως να έλεγαν και προδοσίας – της ιστορίας και της ταυτότητάς τους, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι από τους Εβραίους αδελφούς μας μιλούν και καλούν άλλους να εγκαταλείψουν την Ιερουσαλήμ, να παραιτηθούν απ’ αυτήν ως πρωτεύουσάς μας, να τη διχοτομήσουν, να τη διαιρέσουν ή να το σκάσουν. Ωστόσο, εκείνοι που είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν από την Ιερουσαλήμ πρέπει να υποβληθούν σε μια διαδικασία σοβαρή αυτοεξέτασης και κριτικής.

Έπειτα, υπάρχουν κι εκείνοι που δικαιολογούν την εγκατάλειψη της Ιερουσαλήμ επειδή δεν τους αρέσει το ένα ή το άλλο στην πόλη – η πολυπλοκότητα και η ένταση της ζωής σε μια τόσο πολυπολιτισμική και συχνά σε διαμάχη πόλη, η δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί, και κυρίως νέα κοσμικά ζευγάρια ή η συνεχώς καταστρατηγούμενη θρησκευτικότητα από τον υπέρ-Ορθόδοξο τομέα της πόλης.

Ωστόσο, όπως κι εκείνοι που θέλουν να παραδώσουν την πόλη στους εχθρούς μας, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει ν’ ανοίξουν ένα βιβλίο ιστορίας και να μάθουν για το παρελθόν της Ιερουσαλήμ. Πρέπει να καταλάβουν ότι το να ζεις στην Ιερουσαλήμ είναι κάτι περισσότερο από το να ζεις απλά τη ζωή σου στη μια ή την άλλη πόλη. Το να ζεις στη σύγχρονη, αδιαίρετη Ιερουσαλήμ σημαίνει να κάνεις μια επιλογή και μια δήλωση για το μέλλον του Εβραϊκού λαού και του Κράτους του Ισραήλ. Το να ζεις εδώ σημαίνει να διακηρύσσεις τη θέση σου στην ιστορία και τη συνέχεια του Εβραϊκού έθνους.

Σε κάθε γενιά υπήρξαν Εβραίοι που πρόδωσαν τους αδελφούς τους και το λαό του Ισραήλ. Στις μέρες μας πρόκειται για ξεπεσμένα ανθρωπάκια που προσπαθούν να μιλούν όμορφα στους ξένους και τον κόσμο γενικότερα ξεχνώντας τους δικούς τους ανθρώπους στην πατρίδα. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αλλοδαπούς εργάτες στις ακτές του Τελ Αβίβ και ανησυχούν για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των τρομοκρατών αλλά ξεχνούν την αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ – και την παραδίδουν στον εχθρό.

Κάθε Εβραίος ή Εβραία της γενιάς μας πρέπει ν’ αναρωτηθεί αν έκανε αρκετά για την Ιερουσαλήμ. Αν έζησε στην Ιερουσαλήμ, δημιούργησε σ’ αυτήν, την έχτισε και έφερε σ’ αυτήν το Εβραϊκό πνεύμα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε η τυχερή ελεύθερη γενιά που χτίζει στην Ιερουσαλήμ!

Τουλάχιστον μπορώ να είμαι περήφανος για το γεγονός ότι, μετά από χιλιάδες χρόνια που η οικογένειά μου ζούσε στη Διασπορά, μετά από χιλιάδες χρόνια δολοφονιών, διώξεων, πογκρόμ και Εβραϊκής καταστροφής που υπέφερε η οικογένειά μου – το πρώτο μου παιδί γεννήθηκε στην αιώνια πρωτεύουσα του Εβραϊκού λαού. Στο πιστοποιητικό γέννησής της αναγράφει: γεννημένη στην Ιερουσαλήμ!

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4077858,00.html

Advertisements

Posted June 5, 2011 by bmplefour in Israel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: