25 deaths from E.coli and panic.   Leave a comment

25 deaths from E.coli and panic.

28/07/2011

Από Έθνος.

Λήξη συναγερμού για το E.coli σήμανε το γερμανικό επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Με ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης, το ινστιτούτο αναφέρει πως καθώς έχουν περάσει τρεις εβδομάδες (χρόνος επώασης) από το τελευταίο κρούσμα που συνδέεται με την επιδημία (4 Ιουλίου), η επιδημία που αναστάτωσε τη γηραιά ήπειρο θεωρείται ότι έχει τελειώσει.

11/06/2011

Πριν μια εβδομάδα πήγα στην Λαϊκή για να αγοράσω λίγες ντομάτες και αγγουράκια και κάνα φρούτο. Ανάλογα με τα οικονομικά μου, μια και είμαι άνεργος. Δεν είχε πολύ καιρό που είχε ξεσπάσει το διατροφικό σκάνδαλο. Μου λέει ένας θα φας λαχανικά; Του λέω ναι. Μου λέει δεν φοβάσαι το βακτήριο. Του λέω αυτό που φοβάμαι συνήθως στα Ελληνικά Λαχανικά, είναι το ράντισμα. Αν οι αγρότες τηρούν τις οδηγίες χρήσης για τα  λιπάσματα  και ραντίσματα.

Επίσης προσέχω να μην αγοράζω από περιοχές που υπάρχουν εργοστάσια που ρυπαίνουν το έδαφος. Στην Βοιωτία για παράδειγμα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση εδάφους σε ορισμένες περιοχές.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι το Α και το Ω στην αγροτική παραγωγή. 

Δεν αγοράζω τρόφιμα από την Βουλγαρία για παράδειγμα, λόγο ραδιενέργειας. Δεν είμαι σίγουρος ότι αν γίνουν διαρροές θα μας το πουν. Δεν είναι Σουηδία. Αν λάβουμε υπόψη μας τι έγινε στην Ιαπωνία πρόσφατα με το ατύχημα και την ελλιπή πληροφόρηση, είμαι πολύ επιφυλακτικός.

Αποφεύγω τα Μεταλλαγμένα. Προτιμώ τους ντόπιους σπόρους στις ντομάτες. Δεν κάνει να ανακατεύεις και πολύ την χημεία.

Επίσης χώρες που έχουν πληγεί από σκάνδαλα και συνεχίζουν να πλήττονται, όπως η Κίνα, είμαι προσεκτικός. Μπορεί να είναι φτηνά, αλλά αν πας στον Γιατρό, θα ξοδέψεις περισσότερα.

Τα Θύματα εν τω μεταξύ έχουν φτάσει τα 30.

30 Νεκροί. Εντοπίστηκε και η περιοχή: Κάτω Σαξονία. Τώρα μιλανε για φύτρες Φασολιών. Αθώα τα Αγγουράκια Ισπανίας, αλλά η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη.

Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Ένα παλιοβακτηριδιο μπορεί να γκρεμίσει σε χρόνο dt ολόκληρες οικονομίες και να κάνει αποτυχημένους ηθοποιούς, δημοσιογράφους, εισαγγελείς, πολιτικούς, μίζερους Δημοσίους Υπαλλήλους, να σωπάσουν.

Μπορεί να γίνει διάσημο ακόμα και από τον ποιο Διάσημο Μεγαλοδημοσιογραφο ή Διευθυντή. Όχι πες μου αναγνώστη. Εσύ το ήξερες το: E.coli; Τώρα το έμαθες.

4444

Από nonews-NEWS.

Αρνητικά στο βακτήριο e.coli βρέθηκαν τα δείγματα των ελληνικών φρούτων και λαχανικών που εξετάστηκαν με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών.

Ελήφθησαν… δειγμάτων αγγουριών και περίπου 50 δειγμάτων άλλων προϊόντων όπως πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, κεράσια, από όλες τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) αλλά και από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο και τα δείγματα εξετάστηκαν ως προς το επικίνδυνο στέλεχος Ο104:Η4 του βακτηριδίου Ε.COLI. Η εξέταση επεκτάθηκε προληπτικά και στο εξίσου επικίνδυνο στέλεχος Ο157:Η7.

Το υπουργείο διαβεβαιώνει και πάλι πως τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά είναι ασφαλή για τους καταναλωτές “καθαρά” από βακτηριακές επιμολύνσεις, διαθέτουν εξαιρετικά υψηλή ποιότητα η οποία διασφαλίζεται με εντατικούς ελέγχους.

08/06/2011

Ο Επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Βερολίνου για εσπευσμένες και αβάσιμες συστάσεις προς τους Γερμανούς καταναλωτές, τονίζοντας ότι αυτό αμαυρώνει την εικόνα των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων.

25 οι νεκροί από την επιδημία.

Δριμύτατα επέκρινε χτες η ΕΕ τη Γερμανία για τον πανικό που έσπειρε στους καταναλωτές χωρίς να διαθέτει τεκμηριωμένα στοιχεία, χαρακτηρίζοντας τα λαχανικά ύποπτα ως πηγή μετάδοσης του επικίνδυνου στελέχους του βακτηρίου E.Coli που έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές της “Γηραιάς Ηπείρου”.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας κάλεσε το Βερολίνο να μη δημοσιοποιεί ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αμαυρώνει την εικόνα των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων καταφέροντας σοβαρό οικονομικό πλήγμα στον αγρότες.

Η επιδημία από το επικίνδυνο στέλεχος περιορίζεται γεωγραφικά στη Β. Γερμανία και δεν απαιτούνται έλεγχοι σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε χτες ο Τζον Ντάλι σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Βερολίνου για την εσπευσμένη και αβάσιμη σύσταση προς τους Γερμανούς καταναλωτές να αποφεύγουν κατ΄αρχάς τα ισπανικά αγγουράκια και εν συνεχεία όλα τα ωμά λαχανικά.

Η επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 25 ανθρώπων στην Ευρώπη ( 24 στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία), ενώ τα κρούσματα υπολογίζονται σε 2.500.

Η ΕΕ, κατά τη χτεσινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο, πρότεινε καταβολή αποζημιώσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ στους αγρότες που υπέστησαν οικονομική ζημιά. Το πακέτο βοήθειας θα προέλθει από πόρους της ΕΕ και πιθανότατα θα εκταμιευτεί τις προσεχείς εβδομάδες σύμφωνα με το BBC.

Απαντήσεις
“Ελπίζω ότι οι αρχές θα μπορέσουν να δώσουν απάντηση για την πηγή της μόλυνσης το συντομότερο δυνατόν. Χωρίς αυτή την απάντηση θα είναι δύσκολο να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία είναι απαραίτητη για να ανακτήσει η αγορά τη δύναμή της”, τόνισε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος.

Αρχικά μπήκαν στο στόχαστρο τα αγγουράκια που παράγονται από την Ισπανία. Η θεωρία αυτή καταρρίφθηκε, αφού προηγουμένως προκάλεσε τεράστια ζημιά στην αγροτική παραγωγή της χώρας που έμεινε στα αζήτητα. Για τον λόγο αυτό, η Μαδρίτη ζητά να αποζημιωθεί από τη Γερμανία. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε ότι πιθανότατα ευθύνονται οι φύτρες φασολιών βιολογικής καλλιέργειας. Οι έρευνες των Γερμανών επιστημόνων επικεντρώθηκαν σε μία φάρμα στην Κάτω Σαξονία, όμως τα αποτελέσματα των ελέγχων σε 23 από τα 40 δείγματα που ελήφθησαν είναι αρνητικά.

Εκπρόσωποι πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισαν χτες ότι η Κομισιόν ήταν απροετοίμαστη όταν ξέσπασε η επιδημία και υπογράμμισαν ότι ένα μήνα μετά, οι επιστήμονες εξακολουθούν να αγνοούν την πηγή προέλευσης του φονικού στελέχους του βακτηρίου που έχει πυροδοτήσει εντονότατη ανησυχία στη “Γηραιά Ήπειρο”.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Φρ. Βάγκνερ επιδεικνύει ένα “αθώο” ισπανικό αγγουράκι. Η ΕΕ έκανε χθες συστάσεις στη Γερμανία που ενοχοποίησε χωρίς επαρκή στοιχεία όλα τα ωμά λαχανικά, καλλιεργώντας κλίμα φόβου στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Σχόλιο: Στο ζήτημα της πληροφόρησης το Βερολίνο συμπεριφέρεται σαν κάτι blogs που ανεβάζουν ότι μαθαίνουν χωρίς πρώτα να τσεκάρουν. Άλλο όμως ένα ανώνυμο blog και άλλο κάτι επώνυμο.

Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

01/06/2011

Θέμα αξιοπιστίας του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου των τροφίμων δημιουργείται με την υπόθεση του βακτηρίου Ε.coli, καθώς ούτε η αρχική πηγή μόλυνσης έχει εντοπιστεί, ούτε έχει επιβεβαιωθεί ότι τα λαχανικά της Ισπανίας έχουν μολυνθεί, εντείνοντας έτσι την ανασφάλεια των καταναλωτών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Φινλανδή υπουργό Γεωργίας Σίρκα-Λίζα Αντίλα, «τα μολυσμένα αγγούρια δεν θα είχαν φτάσει ποτέ στο πιάτο των Γερμανών καταναλωτών, αν είχαν τηρηθεί οι έλεγχοι σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας», ενώ τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, υπενθυμίζουν ότι είναι η δεύτερη φορά που εμπλέκεται η Γερμανία φέτος σε υπόθεση μόλυνσης τροφίμων – παραπέμποντας σχετικά στην τοξική διοξίνη που είχε μολύνει τα πουλερικά, τα αυγά και τα χοιρινά προϊόντα.

Το σύστημα επομένως κάπου χωλαίνει και η διαπίστωση έγινε αφού σημειώθηκαν 15 θάνατοι και 373 μολύνσεις ανθρώπων και αφού προκλήθηκαν ζημιές στην ισπανική γεωργία (ύψους 200 εκ.ευρω τη βδομάδα) και στις ολλανδικές εξαγωγές (ύψους 10 εκ.ευρω τη βδομάδα).

Το θέμα σταδιακά λαμβάνει διαστάσεις που τείνουν να εξελιχθούν ανεξέλεγκτα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε το ενδιαφέρον της για τον εντοπισμό της εστίας της μόλυνσης σε «πρώτιστη προτεραιότητα», ενώ συζητείται η σύγκληση κοινού συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Κατανάλωσης.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πλειοψηφία των προσώπων που μολύνθηκαν από το βακτήριο (στη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Δανία και την Ολλανδία) είχαν περάσει από τη Γερμανία.

Στο άτυπο συμβούλιο υπουργών που έλαβε χώρα άλλωστε στην Ουγγαρία τη Δευτέρα αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα μόλυνσης ανθρώπων στη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ύποπτα προϊόντα μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία στην Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Τσεχία.

Μέγα «θύμα» της υπόθεσης πάντως είναι η γεωργία της Ισπανίας, καθώς τα προϊόντα της απαγορεύτηκαν στη Ρωσία, αποσύρθηκαν από τα ράφια στη Τσεχία και τη Γαλλία, είδαν τις παραγωγές τους σε λαχανικά να ακυρώνονται μαζικά από το Βέλγιο και την Αυστρία. «Η εικόνα της Ισπανίας έχει καταστραφεί, οι ισπανοί παραγωγοί έχουν καταστραφεί και η Ισπανική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί αυτή την κατάσταση» δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόζα Αγκιλάρ.

Οι διαμαρτυρίες της Ισπανίας οφείλονται στις αντιφάσεις που σημειώθηκαν, καθώς οι υγειονομικές αρχές του Αμβούργου ενοχοποίησαν ισπανικής παραγωγής αγγούρια, πλην όμως αργότερα παραδέχθηκαν ότι το βακτήριο είχε διαδοθεί από άλλα τρόφιμα άγνωστης προέλευσης. Κατά τις πληροφορίες, η Μαδρίτη εξετάζει την πιθανότητα υποβολής αιτήματος αποζημίωσης για τις καταστροφές που υπέστη η γεωργία της.

Advertisements

Posted June 8, 2011 by bmplefour in Biology

Tagged with

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: