Τι είναι η Παραοικονομία.   Leave a comment

Τι είναι η Παραοικονομία.

24/08/2015

4444

Έκανα εγγραφή στην Viva Wallet. Η Paysafe έχει φύγει από την Ελλάδα και το έδαφος είναι ελεύθερο για τον ανταγωνισμό.

Μπορεί αυτή την στιγμή να υπάρχουν capital controls αλλά η ζωή δε σταμάτα.

Οι άνθρωποι θέλουν να έχουν ελευθερία. Κάποιος που έχει νόμιμα χρήματα, θέλει να μπορεί να τα κάνει ότι θέλει. Το κράτος πρέπει να κυνηγά αυτούς που έχουν το μαύρο χρήμα και όχι το νόμιμο.

Συνήθως γίνεται μια διαστρέβλωση. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι σκέπτονται λίγο ανώμαλα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ζωή.

Όταν υπάρχει διαφάνεια σε όλη την διαδρομή, το χρήμα πρέπει να κινείται και να μην υπάρχουν περιορισμοί. Είναι κανόνας σε μια υγιή οικονομία.

Σε μια τέτοια οικονομία, δεν υπάρχουν offshore, που δε ξέρεις ποιος είναι ο μέτοχος, που δε ξέρεις σε ποιον ανήκουν τα χρήματα.

Τα νεοφιλελεύθερα κτήνη, δε θέλουν καθαρές διαδρομές του χρήματος. Είναι ανήθικα.

Οι νεοφιλελεύθεροι είναι ανήθικοι. Πρεσβεύουν το σκοτάδι. Θέλουν να κρύψουν το χρήμα και τις διαδρομές του.

Όταν υπάρχει διαφάνεια σε όλη την διαδρομή, το χρήμα πρέπει να κινείται και να μην υπάρχουν περιορισμοί. Είναι κανόνας σε μια υγιή οικονομία.

Σε κάθε χρονική στιγμή, πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιον ανήκουν τα χρήματα, αυτή είναι μια διαφανής διαδρομή. Ο παραλήπτης και ο αποστολέας έχουν πλήρη στοιχεία.

4444

01/08/2012

4444

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=49491&Itemid=161

Η παραοικονομία της Πορτογαλίας εκτοξεύτηκε από το 9,3% του ΑΕΠ της το 1970 στο 24,8% το 2010, γράφει η πορτογαλική ionline.pt. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Πόρτο, το ΑΕΠ της χώρας ανερχόταν στα 130 δισ. δολάρια, ενώ η παράλληλη οικονομία στα 32 δισ. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, τονίζει η ionline.pt, αφού ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 17% και μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν μεγαλύτερα ποσοστά.

Η παραοικονομία ανθεί σε μη δηλωμένες παράλληλες εργασίες, στην οικιακή απασχόληση ή σε ενοίκια που καταβάλλονται χωρίς απόδειξη. O τριτογενής τομέας (οικοδομές, ενοίκια, υπηρεσίες, εστιατόρια) έχει επηρεαστεί περισσότερο, με το ΦΠΑ να σκαρφαλώνει από 17% στο 23% την τελευταία δεκαετία. Την κατάσταση εντείνει και η κρίση που πλήττει τη χώρα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των φόρων και της ανεργίας, θα υπάρξει νέα άνοδος του ΦΠΑ», προειδοποιεί ο Óscar Afonso, συγγραφέας της έρευνας.

 «Οι πληρωμές με μετρητά αποτελούν μια τεράστια πηγή εσόδων για την παραοικονομία και τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας προσφέρουν το κίνητρο», επισημαίνει ο Sérgio Vasques, επίσης οικονομολόγος.

 Η έρευνα του πανεπιστημίου του Πόρτο υποστηρίζει πως η παραοικονομία εξηγεί «την επιβίωση πληθυσμών σε χώρες όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι κάτω από το επίπεδο διαβίωσης». Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Μπογκαζίτσι της Τουρκίας, η παραοικονομία μπορεί να έχει κάποια θετική επίπτωση σε φτωχές περιοχές, αλλά καθιστά τα στατιστικά στοιχεία αναξιόπιστα.

 «Το να λες ότι αναζωογονεί την οικονομία είναι σαν να λες ότι το έγκλημα δημιουργεί θέσεις εργασίας», καταλήγει ο Vasques.

Σχόλιο: Η παραοικονομία είναι μια στρέβλωση της αγοράς και δείχνει με καθαρό τρόπο ότι το κράτος και οι θεσμοί του δεν λειτουργούν.

Όταν ξεπερνά ως ποσοστό το 10% του ΑΕΠ, οι καμπάνες ηχούν πολύ δυνατά ότι έρχεται η καταστροφή.

Παραοικονομία σημαίνει ότι διαφεύγουν φόροι δισεκατομμυρίων, σημαίνει ότι τους διαγωνισμούς δε τους κερδίζει ο καλύτερος, αλλά αυτός που λαδώνει, επίσης σημαίνει υπερτιμολόγηση και εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η παραοικονομία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, όπως έλεγαν οι εδώ φωστήρες υπουργοί οικονομικών που βούλιαξαν την Ελλάδα.

Ο Αλογοσκουφης είχε υπολογίσει παραοικονομία κοντά στο 25% τότε.

Σε μια νομισματική ένωση όπως είναι το Ευρώ, δεν μπορεί να υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην παραοικονομία ανάμεσα στις χώρες.

Ο Μέσος Όρος του ΟΟΣΑ είναι 17% της Ευρωζώνης πόσο είναι;

Ο δείκτης της παραοικονομίας είναι ένας πολύ σοβαρός δείκτης. Είναι μακροπρόθεσμος δείκτης και τον κοιτάζεις απαραίτητα κάθε εξάμηνο.

09/06/2011

Έχω ακούσει πολλούς στο παρελθόν να υμνούν την Παραοικονομία στην Ελλάδα. Πολιτικοί, Οικονομολόγοι, όλοι της πλάκας.

Ο Κεφαλικός φόρος που βάζει αυτή την περίοδο η Κυβέρνηση, δείχνει τι είναι η Παραοικονομία.

Όπου υπάρχει Παραοικονομία πάνω από 8%, αυτό σημαίνει ότι το κράτος, έχει πρόβλημα.

Διότι παραοικονομία σημαίνει παράνομες δραστηριότητες. Σημαίνει ότι κάποιοι πιάνουν «κορόιδα» όσους είναι έντιμοι και δηλώνουν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η Παραοικονομία επιβαρύνει πάντα τον Κρατικό προϋπολογισμό. Διότι κάποιος έχει παράνομο κέρδος και δεν πληρώνει φόρους, αλλά χρησιμοποίει ταυτόχρονα τις υποδομές τους κράτους, που φτιάχτηκαν από χρήματα που έδωσαν οι έντιμοι πολίτες.

Η Παραοικονομία στην Ελλάδα είναι πάνω από 20%.

Αυτό δείχνει ένα πράγμα. Ανικανότητα. Πλήρης ανικανότητα των Υπουργών Οικονομικών και των συμβούλων τους.

Έτσι στην Ελλάδα οι Έμμεσοι φόροι έχουν πάει στο «Θεό» και τώρα έχουμε κεφαλικό φόρο. Οι άνθρωποι είναι μακελάρηδες. Χασάπηδες. Είναι ανίκανοι να πάρουν τα σωστά δομικά μέτρα. Αν ήταν στο χέρι μου θα τους άλλαζα. Θα έκανα τόσες αλλαγές πρόσωπων όσες χρειάζονται. Δε χρειάζεται να γράψω ότι τα μέτρα που παίρνουν μπορεί να τα πάρει ο καθένας.

Παραοικονομία σημαίνει και διαφθορά. Πάντα.

Το έχω γράψει πολλές φορές. Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι κάτι δύσκολο. Ένα απλό πρόβλημα δομής είναι που σκοντάφτει στις σκάρτες ηγεσίες.

10/06/2011

Όταν ένα έργο με μεγάλο προϋπολογισμό σπάει σε μικρότερα κομμάτια, για να γίνουν έτσι  απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό, αυτό είναι σοβαρή ένδειξη παραοικονομίας και διαφθοράς.

Η Παραοικονομία σε ένα έργο αυξάνει πάντα το συνολικό κόστος της οικονομίας.

Η μαύρη εργασία θεωρείτε παραοικονομία. Αν υπήρχε αυστηρή τήρηση της ανταποδοτικότητας, όσο αφορά τα Ασφαλιστικά ταμεία, πολλοί συνταξιούχοι θα πέθαιναν, επειδή τα χρήματα που έδωσαν στην διάρκεια της δουλειάς τους, δε φτάνουν για να καλύψουν το κόστος στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Φυσικά αν εφαρμοστεί η αυστηρή τήρηση, πολλές διοικήσεις και πολιτικοί θα ήταν στη φυλακή. Η κακοδιαχείριση για μεγάλο διάστημα είναι κακούργημα. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ηλεκτρονική Συνταγογράφηση σε όλα τα ταμεία. Κάτι που ρίχνει το κόστος κατακόρυφα. Εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το έχω γράψει πολλές φορές, αλλά οι διάφοροι Δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, φιλόσοφοι και πολιτικοί λένε συνεχώς μπούρδες και το αποτέλεσμα είναι η χρεοκοπία της Ελλάδος, το άδικο φορολογικό πλαίσιο και γενικά ολόκληρες γενιές και άνθρωποι με ζωή καταστραμμένη. Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι δομικό. Το οικοδόμημα πρέπει να ξανακτιστεί με τις σωστές προδιαγραφές.

Άκουσα στον ΣΚΑΙ από κάποιον κύριο που το επώνυμο του αρχίζει από Ρ, φιλόσοφος κάτι τέτοιο, ότι ο Παπακωνσταντίνου είναι ευφυής άνθρωπος!!!! Έλεος. Αυτό σημαίνει για μένα ένα πράγμα. Μεγαλύτερο μαστίγιο στους Νεοέλληνες γιατί συνεχίζουν να είναι ηλίθιοι. Όσο κάνουν τέτοιες δηλώσεις ένα πράγμα δείχνουν: ότι αντέχουν τα σκληρά μέτρα.

Η Παραοικονομία δρα μαζί με άλλες παρόμοιες κακόβουλες καταστάσεις. Αν όμως χτυπήσεις την Παραοικονομία, θα εξασθενήσεις και τις άλλες και στο τέλος θα τις περιορίσεις κάτω από το επίπεδο του 8% του ΑΕΠ.

26/06/2011

Από nonews-NEWS

«Το κράτος δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή γιατί δεν θέλει». Αυτό τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης, λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

Μιλώντας στην … εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο Γ. Φλωρίδης εμφανίστηκε κατηγορηματικός, λέγοντας ότι υπάρχουν τρόποι πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά δεν εφαρμόζονται εξαιτίας έλλειψης πολιτικής βούλησης……»

Σχόλιο: Η Παραοικονομία εκμεταλλεύεται πάντα την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Δεν έχει σχέση με τους νόμους. Έχει σχέση με την Βούληση να εφαρμοστεί ο νόμος. Ακόμα και μικρές ποινές να έχεις, είμαι υπέρ των μικρών ποινών, πρέπει να τις εφαρμόζεις. Αλλιώς το μήνυμα είναι: κλέψτε ελεύθερα.

Παραοικονομία σημαίνει αναγνώστη, ότι δεν ψηφίζεις τους σωστούς πολιτικούς. Στην Ελβετία και σε άλλους Φορολογικούς παραδείσους κάποιοι νεοέλληνες έχουν καταθέσεις τουλάχιστον 300 δις ευρώ.

Η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ δεν κάνει. Έπρεπε να έχει φύγει εδώ και μήνες. Δε το βλέπετε ότι είναι ανίκανοι; Όπως ανίκανοι ήταν και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και της ΝΔ.

Δεν ζητάς λεφτά από κάποιον που είναι εξαντλημένος και εξαθλιωμένος. Αφού τον βλέπεις.

Τέτοια διαχρονική ανικανότητα και σπέκουλα είναι απαράδεκτη για κράτος της Ευρωζώνης. Ο λόγος βέβαια είναι απλός. Φταίει ο νόμος περί Ευθύνης Υπουργών που έφτιαξε ο Βαγγελης Βενιζέλος και στην ουσία «Αθωώνει» τους πολιτικούς. Ούτε 11 πολιτικοί δεν είναι στην φυλακή. Ούτε 11.

Η Διόγκωση της Παραοικονομίας οφείλετε σε ποσοστό 50% στην μη εφαρμογή των νόμων.

Advertisements

Posted June 9, 2011 by bmplefour in Economy, Greek Economy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: