Κατηγορία: Αμέλεια στην Άσκηση των Καθηκόντων.   Leave a comment

Κατηγορία: Αμέλεια στην Άσκηση των Καθηκόντων.

13/06/2011

Στην Ισλανδία οι άνθρωποι έχουν κότσια και προσπαθούν να έχουν Δημοκρατία. Εκεί δεν έχουν κατάπτυστους νόμους που διαγράφουν  τα εγκλήματα  των πολιτικών, όπως στην Ελλάδα.

Όταν οι πολιτικοί έχουν ασυλία για όλα και για μεγάλο διάστημα, δημιουργούνται Νομενκλατούρες.

Στην Ελλάδα φοβούνται να καλέσουν τους πρώην πρωθυπουργούς, όπως τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή.

Η Ισλανδία δείχνει πως μπορεί να αρχίζει να καθαρίζει ένα βεβαρημένο μητρώο σαν και αυτό της Ελλάδος.

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Άρχισε στο «Λάντσντομουρ», το Ειδικό Δικαστήριο του Ρέικιαβικ, η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας, Γκέιρ Χάαρντε, ο οποίος κατηγορείται για «αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του».

Ο Χάαρντε ήταν πρωθυπουργός πριν και κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης που οδήγησε τον Οκτώβριο του 2008 την Ισλανδία στη χρεοκοπία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος και τώρα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στα μέλη του ανεξάρτητου ειδικού δικαστηρίου που δικάζει πολιτικά πρόσωπα και το οποίο συνεδριάζει πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1905.

Σε περίπτωση που καταδικαστεί, ο 60άχρονος πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη.

Η παραπομπή του Χάαρντε έγινε με απόφαση του Κοινοβουλίου (33 ψήφοι υπέρ, έναντι 30 κατά) και αφού πρώτα ειδική ανεξάρτητη επιτροπή είχε εκδόσει πόρισμα που του καταλόγιζε ευθύνες για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Αντίθετα με την περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι Ισλανδοί αναζήτησαν τα αίτια που τους οδήγησαν στον γκρεμό. Δεν το έκαναν για εκδίκηση αλλά κυρίως για να μην επαναληφθεί, αλλά και για να υπάρξει κάποια ηθική κάθαρση.

Η επιτροπή δεν αντιμετώπισε τον τέως πρωθυπουργό ως αποδιοπομπαίο τράγο. Αντιθέτως. Του αποδίδει ευθύνες (μόνο) ότι δεν έκανε τίποτα να σταματήσει τη φούσκα, ότι λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση δεν κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό και ότι δεν άσκησε σωστά τα καθήκοντά του. Πώς ήταν δυνατόν να επιτρέψει ένας πρωθυπουργός να γιγαντωθούν τόσο πολύ τρεις ιδιωτικές τράπεζες μιας μικρής χώρας και να φτάσουν να «αξίζουν» ως γιγαντιαία φούσκα οκτώ φορές το συνολικό ΑΕΠ της χώρας, διερωτάται το πόρισμα.

Ευθύνες, και μάλιστα ποινικές, έχουν αποδοθεί σε τραπεζίτες, στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας που είχε αρμοδιότητα να ελέγχει και να εποπτεύει τις ιδιωτικές τράπεζες, σε χρηματιστές και άλλα πρόσωπα που κέρδισαν από την κρίση δισεκατομμύρια εκμεταλλευόμενοι εσωτερική πληροφόρηση, λίγο πριν ξεσπάσει η καταστροφή.

Δεν πέρασαν λίγοι μήνες από την κρίση και η ισλανδική εισαγγελία κατέσχεσε σκληρούς δίσκους και αρχεία τραπεζών, άνοιξε απόρρητους λογαριασμούς καταθέσεων στο εξωτερικό, ακολούθησε και βρήκε το μαύρο χρήμα, ολοκλήρωσε ανακρίσεις και εξέδωσε εντάλματα σύλληψης, ακόμη και στο εξωτερικό.

Ο Χάαρντε, ο οποίος στο παρελθόν παραδέχτηκε ότι είχε δεχτεί παράνομες χρηματοδοτήσεις από τις επίμαχες τράπεζες το 2006, θα είναι ο πρώτος που θα δικαστεί, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλοι, πολλοί από τους οποίους είδαν τους λογαριασμούς τους να δημεύονται ή να παγώνουν έως ότου εκδοθούν τελεσίδικες αποφάσεις.

Οι Ισλανδοί δίνουν το παράδειγμα σε άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα, όμως, φευ, κανείς άλλος δεν φαίνεται να τους ακολουθεί. Μέσα στο θολό τοπίο τού «όλοι φταίνε», οι ευθύνες διαχέονται και οι ένοχοι κρύβονται στο σκοτάδι.

Σχόλιο: Στην Ισλανδία από ότι φαίνεται δεν τα έφαγαν όλοι μαζί. Πολιτικοί, Τραπεζίτες και απλοί πολίτες.

Advertisements

Posted June 13, 2011 by bmplefour in ICELAND

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: