A Euro.   Leave a comment

A  Euro.

07/08/2011

Η Αγαπημένη μου παρουσιάστρια παρουσίαζε μια εκπομπή για το Ευρώ. Θα κάνω φύλο και φτερό το Ευρώ; Θα το διαλύσω; Θα το κάνω Delete;

Θα δούμε. Ακόμα ο Αύγουστος δε τελείωσε και εγώ είμαι εδώ. Δεν έχω ούτε ένα Ευρώ για να πάω διακοπές. Εκείνο το καλοκαίρι του 2008, εκείνος ο Αύγουστος.

Η πρόεδρος έκανε το ρητορικό ερώτημα για την ύπαρξη του Θεού. Θυμάμαι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Μεγάλη έκπληξη μου έκανε και μια άλλη άγνωστη γυναίκα. Στο διάλυμα με πλησίασε και μου είπε: εγώ πιστεύω ότι είστε Αθώος.

Με βάση τον ορισμό της Τυχαιότητας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 25 ήταν τυχαίο; Όλοι γνωρίζουμε στην δική μας πραγματικότητα πόσο δύσκολο είναι να έχεις τυχαίους αριθμούς.

Ο Αύγουστος του 1939 σημάδεψε τον 20ο αιώνα. Ήταν η αφετηρία του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Χίτλερ και Στάλιν, υπέγραψαν το σύμφωνο μέσω των Υπουργών Εξωτερικών τους. 23 και 24 Αύγουστου.

Ο Αύγουστος του 1949 ήταν ουσιαστικά η Αρχή του Ψυχρού πολέμου σε πρακτικό επίπεδο. Μια και τότε η Σοβιετική Ένωση έκανε την πρώτη της Ατομική Δοκιμή και έσπασε το μονοπώλιο της Αμερικής.

Ο Αύγουστος του 1945, ήταν το πέρασμα στην Ατομική εποχή και στις μεγάλες κλίμακες καταστροφής. Με τα Ατομικά όπλα, ο άνθρωπος και ποιο ειδικά η Αμερική, είχε ένα τρομερό όπλο. Μη συμβατικό. Ήταν υπερδύναμη.  Χιροσίμα και Ναγκασάκι είχαν καταστραφεί μαζί με το εγώ του Αυτοκράτορα και τους καμικάζι.

Το καίριο ζήτημα που θα τεθεί τον Αύγουστο είναι ένα: πόσα λεφτά έχουν οι Γερμανοί; Αρκούν για να σώσουν το Ευρώ;

Ο Σεπτέμβριος είναι πολύ μακριά. Αντίθετα η Δευτέρα είναι πολύ κοντά. Αν η πτώση και η πίεση συνεχιστεί, τότε οι ηγέτες που είναι στις παραλίες θα τρέχουν πανικόβλητοι.

4444

Από Καθημερινή.

Πίστεψαν άραγε πράγματι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα θα απαντούσαν στις ανησυχίες των επενδυτών για τη μετάδοση της κρίσης χρέους;

Ναι, σύμφωνα με τον αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπο, Ολι Ρεν – ή τουλάχιστον ήλπιζαν ότι θα έχουν έναν ήσυχο Αύγουστο.

Η βίαιη αντίδραση των αγορών όχι μόνο διέλυσε αυτές τις ελπίδες, αλλά έθεσε εκ νέου το θεμελιώδες ζήτημα του μέλλοντος της Ευρωζώνης, καθώς πλέον καθίσταται σαφές ότι χρειάζονται γενναιότερα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Τις τελευταίες ημέρες η Ιταλία και η Ισπανία μπήκαν στο μάτι του κυκλώνα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF να συνδράμει τις δύο χώρες, αν κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο. Στη σύνοδο δεν είχε αποφασισθεί η αύξηση των πόρων του EFSF, αλλά μόνο η προοπτική να αγοράζει, υπό προϋποθέσεις, ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Το ζήτημα άνοιξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος με επιστολές του προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης τους προέτρεψε να επισπεύσουν την έγκριση των συμφωνηθέντων στη σύνοδο κορυφής, και παράλληλα να επανεξετάσουν τους πόρους του Ταμείου.

Η πρόταση δεν άρεσε στη Γερμανία, η οποία αντιδρά σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως το έθεσε ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ, στη σύνοδο κορυφής είχαν ληφθεί επαρκείς, θετικές αποφάσεις, που πλέον υπονομεύονται από τις τοποθετήσεις του κ. Μπαρόζο, αλλά και του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Τόσο οι Γερμανοί, όσο και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγκάδο, καταλογίζουν στον κ. Τρισέ ότι τάραξε τις αγορές με την εκτίμησή του για ασυνήθιστα υψηλή αβεβαιότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης. Προφανώς δίνουν δευτερεύουσα σημασία στην αντίδραση της Γερμανίας στο ενδεχόμενο αγοράς ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι που περίμεναν οι αγορές από την Ευρωζώνη, ώστε να υποχωρήσουν οι πιέσεις στα ομόλογα των δύο χωρών. Κατόπιν διαπραγματεύσεων, πάντως, η ΕΚΤ φαίνεται πλέον έτοιμη να παρέμβει και στην ιταλική αγορά ομολόγων, σε αντάλλαγμα με την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Η ελεύθερη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων τις τελευταίες 10 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν τελικά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Κάποιοι από αυτούς αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν εσπευσμένα από τις… παραλίες, ενώ ακόμη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που επέλεξαν να μη διακόψουν τις διακοπές τους, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αναγκάσθηκαν να ασχοληθούν με το ζήτημα, μιλώντας μεταξύ τους τηλεφωνικώς.

Η κ. Μέρκελ, μάλιστα, αναμενόταν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Διαβεβαιώσεις Ρεν

Μεταξύ εκείνων που επέστρεψαν από τις διακοπές τους ήταν και ο κ. Ρεν, που σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή επιχείρησε να απαντήσει στις ανησυχίες των επενδυτών για τον χειρισμό της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Παραδέχθηκε ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν όπως αναμενόταν στη συμφωνία για την Ελλάδα, κάτι που απέδωσε σε «δυσκολίες στην επικοινωνία μιας πολύπλοκης συμφωνίας». Διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρώπη έχει την πολιτική βούληση να υπερασπιστεί το ευρώ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του EFSF, καθώς εκτίμησε ότι «πρέπει να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές, ώστε να είναι αποτελεσματικό. Γι’ αυτό πρέπει να το αξιολογούμε συνεχώς, όταν αρχίσει να λειτουργεί, με βάση αυτούς τους στόχους».

O κ. Ρεν δήλωσε ότι η Κομισιόν εξετάζει επίσης τις μακροχρόνιες επιλογές για τη δομή της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ευρωομολόγων. Η σχετική έκθεση «θα παρουσιαστεί μετά τη συμφωνία για μια σοβαρή μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης, η οποία αναμένεται τον Σεπτέμβριο».

Η έκθεση θα εξετάζει πώς τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να αυξήσουν τη ρευστότητα. Αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο, αναμένεται να συναντήσει την άρνηση της Γερμανίας. Ήδη την Παρασκευή ο υπεύθυνος προϋπολογισμού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νόρμπερτ Μπαρτλ δήλωσε ότι η πρόταση για τη δημιουργία του ευρωομολόγου αποτελεί θέμα «ταμπού, καταστροφικό και ανεπιθύμητο». Εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ δήλωσε, ωστόσο, ότι η καγκελάριος συμφώνησε με την πρόταση του κ. Μπαρόζο για επίσπευση της έγκρισης των συμφωνηθέντων της συνόδου.

Επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις η Ιταλία

Υπό την πίεση των αγορών, αλλά και της… Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ιταλία ανακοίνωσε την Παρασκευή την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, προκειμένου να αγοράσει ιταλικά ομόλογα.

Σε αντάλλαγμα, ζήτησε να περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας μια δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στα πρότυπα της Γερμανίας, αλλά και της Γαλλίας, κάτι που πράγματι ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μάλιστα, δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο θα εξετάσει την πρόταση την επόμενη εβδομάδα, ενώ υποσχέθηκε εξάλειψη του ελλείμματος μέχρι το 2013.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να επιταχύνει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Επιπλέον, στοχεύει στη μείωση του κόστους της πολιτικής, μειώνοντας τους μισθούς των εκλεγμένων εκπροσώπων και των επιδομάτων στα κόμματα.

Ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχει διεθνής κερδοσκοπία εναντίον μας». Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος είχε επίσης συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κόσμος φαίνεται ότι άλλαξε τον τελευταίο μήνα».

Όσο για την ΕΚΤ, σε μια ένδειξη καλής θέλησης φερόταν να… ρωτά την Παρασκευή για τις τιμές των ιταλικών ομολόγων.

02/07/2011

Από Έθνος.

Διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, εκθειάζοντας παράλληλα τη χώρα μας για τη “σοφία” που επέδειξε ψηφίζοντας το Μεσοπρόθεσμο.

Σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” ο κ. Βεστερβέλε ανέφερε: “συγχαίρω την ελληνική κυβέρνηση και την πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου για την τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική τους και αναμένω ότι θα την υλοποιήσουν”, δηλώνει ο γερμανός ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας όμως ότι “τώρα, που ξεπεράσαμε το βουνό, αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας”.

“Οι αποφάσεις της Βουλής είναι το ένα, η υλοποίησή τους το άλλο. Και αυτό το δεύτερο είναι που μετράει, αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ιδιαίτερα την Ελλάδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο μέχρι πρότινος αντικαγκελάριος και πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, εκτιμά ότι ο δρόμος για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας περνά από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, την καλύτερη συγκομιδή των φόρων, και από μεταρρυθμίσεις, όπως η αποκρατικοποίηση. “Πάνω σε αυτά θα πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το αποτέλεσμα θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας”.

Σχετικά δε με το αν έχει σκεφτεί τη δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ , τονίζει: “Πώς θα μπορούσα να μη θέλω στην Ευρώπη μια από τις κοιτίδες του ευρωπαϊκού πολιτισμού; Ούτε κατά διάνοια”, απάντησε.

Σχόλιο: Αυτή η απάντηση δεν πείθει. Όλοι ξέρουμε ότι η Οικονομία είναι ένα σκληρό πεδίο διαπραγμάτευσης. Την επόμενη φορά κύριε Βεστερβέλε να μας πείτε την αλήθεια. Μπορεί οι Δημοσιογράφοι του Καθεστώτος να το παίζουν ινδιάνοι και εθελόδουλοι, αλλά αρκετοί Έλληνες είναι έξυπνοι άνθρωποι. Όποτε πες μας την σκληρή αλήθεια.

14/06/2011

Μια μεγάλη συζήτηση που έχει ανάψει εδώ και καιρό θέτει το ερώτημα: τίνος είναι η κρίση;

Είναι κρίση της Ελλάδος ή είναι κρίση του Ευρώ;

Ανάλογα με την απάντηση, κάνεις και τα ανάλογα βήματα.

Αν είναι κρίση του Ευρώ, τότε η Ελλάδα πρέπει να σωθεί και καθώς θα σωνετε θα γίνονται και οι ανάλογες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη δομή της Ευρωζώνης.

Αν η κρίση είναι της Ελλάδος, τότε τα πράγματα είναι απλά. Βοηθάμε την Ελλάδα όσο συμμορφώνεται με όσα τις ζητάμε και αν κάνει καμία στραβή, την αφήνουμε στο δρόμο της μέχρι να καταλάβει τα σφάλματα της, που ξεκίνουν από το 2008.

Το 2008 είναι σημείο αναφοράς, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη. Δύσκολη χρονιά και σίγουρα δεν είναι για άσχετους και καραγκιόζηδες.  Έχει πολλαπλές προβολές σε σύστημα λαβύρινθου. Τίνος είναι η κρίση; Του Ευρώ ή της Ελλάδος;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Τραπεζίτες έχουν μεγάλο μερίδιο στο ξέσπασμα της Κρίσης. Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μεγάλη ευθύνη. Αλλά αυτό δεν αναφέρετε γιατί δεν συμφέρει. Είναι ποιο εύκολο να μαστιγώνεις κάποιον πολίτη φτωχό και με περιορισμένη αντίληψη.  Μπορεί να έχουμε κρίση, αλλά οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι. Αυτή είναι μια σημαντική λεπτομέρεια. Πως γίνεται αυτό; Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα.

Από Καθημερινή.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιένς Βάιντμαν προειδοποιεί ότι οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ δεν θα αναλάβουν άλλα ρίσκα σε σχέση με τη βοήθεια στην Ελλάδα.

Εκτιμά δε ότι το ευρώ θα αντέξει και τη δοκιμασία ενδεχόμενης αδυναμίας πληρωμών της Ελλάδας την οποία απεύχεται.

«Η παρούσα κρίση δεν είναι κρίση του ευρώ.

Πρόκειται για κρίση χρέους ορισμένων μικρότερων χωρών της Ευρωζώνης η οποία προκλήθηκε και από την παραβίαση των κανόνων», σημειώνει ο κ. Βάιντμαν σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 14.6.11).

Ταυτόχρονα σημειώνει ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» και προειδοποιεί ότι «εάν μία χώρα αποφασίσει να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένη η βοήθεια, θα εκλείψει η βάση χορήγησης της βοήθειας», λέει ο κ. Βάιντμαν. Στην περίπτωση αυτή η χώρα θα πρέπει κατόπιν να ξεπεράσει μια «αισθητά πιο απότομη προσαρμογή». Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ εκτιμά πάντως ότι «το ευρώ θα αντέξει και αυτήν την ουδόλως επιθυμητή δοκιμασία».

Ο κ. Βάιντμαν δηλώνει ότι «επί της αρχής» δεν έχει αντίρρηση για μία συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά «είναι ανοιχτό πόσο μεγάλη εν προκειμένω θα είναι η προθυμία των επενδυτών για κάτι τέτοιο». Επισημαίνει τον κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες και σημειώνει για την Ελλάδα ότι «επειδή ήδη έχει χορηγηθεί ευρεία κρατική βοήθεια, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών – με εξαίρεση τις ελληνικές τράπεζες – εδώ και καιρό πλέον δεν είναι τόσα πολλά όσο συχνά πιστεύεται».

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ πήρε το 2010 «συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα» για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, αλλά αποκλείει να συνεχιστεί αυτό σε περίπτωση νέας βοήθειας για την Ελλάδα. Μεταθέτει δε την ευθύνη στις πολιτικές ηγεσίες τονίζοντας ότι εάν πάρουν απόφαση για νέα βοήθεια θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. «Αποφάσεις για την ανάληψη πρόσθετων ρίσκων πρέπει να μετατεθούν εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια που έχουν προς τούτο και τη δημοκρατική νομιμοποίηση», τονίζει ο κ. Βάιντμαν.

4444

Από Καθημερινή.

Τη σημαντική επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές θέτει ως όρο για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ολλανδία ο υπουργός Οικονομικών της, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι ο κ. ντε Γιάγκερ έστειλε επιστολή στο ολλανδικό κοινοβούλιο, με την οποία θέτει επίσης ως όρο για οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, την επιτάχυνση των κινήσεων της Ελλάδας όσον αφορά στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Ο Ολλανδός υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει «το ταχύτερο δυνατό» πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.

«Είναι κατά την άποψή μου σωστό να αναμένουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα κάνει μια ουσιαστική συμβολή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι αυτός που έχει τεράστιο συμφέρον από τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη», τόνισε στην επιστολή του.

Ο κ. ντε Γιάγκερ τάχθηκε με έμφαση εναντίον κάθε προσπάθειας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή μίας καθοδηγημένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Τόνισε ότι οι επιλογές αυτές θα είχαν συνέπειες αντίστοιχες με αυτές μίας άμεσης διακοπής της βοήθειας, προκαλώντας δυνητικά μία επιδρομή στο χρέος της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και ζημιές δεκάδων δισ. ευρώ για τους Ολλανδούς φορολογούμενους.

Advertisements

Posted June 14, 2011 by bmplefour in EURO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: