Ccc or cCc or ccC?   Leave a comment

Ccc or cCc or ccC?

14/06/2011

Να είσαι προσηλωμένος στους στόχους σου. Κανένας δεν μπορεί να βρεθεί τυχαία στο Έβερεστ, περιπλανώμενος άσκοπα. Zig Ziglar

Αν ήμουν Οίκος Αξιολόγησης και έπρεπε να κάνω μια πολύ σοβαρή ανακοίνωση υποβάθμισης, με το παραπάνω ρητό θα ξεκινούσα. Δεν υπάρχει τύχη.

Στην κορυφή του Έβερεστ δεν πας από τύχη, περιπλανώμενος άσκοπα.

Ένα απλό παράδειγμα για όσους πιστεύουν στην Τύχη. Τα όρια όπως έχω γράψει και όπως και μερικοί άλλοι έχουν γράψει, είναι το Ιερό δισκοπότηρο της Επιστήμης.

Στα όρια δεν υπάρχει τύχη. Είμαι περίεργος να ακούσω ή να διαβάσω κάποιο αντεπιχείρημα.

Ccc or cCc or ccC?

Από Έθνος.

Η προοπτική μιας αναδιάρθρωσης χρέους που κατά τους συντάκτες της έκθεσης της Standars & Poors “ισοδυναμεί με χρεοκοπία”, η έλλειψη συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος της τρόικας συνιστούν τους τρεις λόγους, για τους οποίους ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “CCC“, διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook negative). Ο διεθνής οίκος επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε “C“.

Αναπτύσσοντας το αιτιολογικό της αξιολόγησης, η S&P σημειώνει ότι “οι πιθανότητες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση χρέους η οποία να καλύπτει τα κριτήρια μας για τον ορισμό της πτώχευσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες” και επισημαίνει ότι “οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της τρόικας είναι μεγάλοι, δεδομένων και των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της χώρας”.

Επιπλέον εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης το “κούρεμα” του χρέους θα κινηθεί μεταξύ 50 και 70%.

Σύμφωνα με τον οίκο, η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει υψηλή παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένης της αδυναμίας της να βγει στις αγορές το 2012 ή ακόμα περισσότερο.

Υποστηρίζει ότι χώρα έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 95 δισ. ευρώ από σήμερα έως και το 2013 και επιπλέον 58 δισ. ευρώ το 2014, προκειμένου να καλύψει τις λήξεις ομολόγων.

Κατά τη γνώμη μας, συμπληρώνει η S&P, υπάρχουν αυξημένα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος που σχεδιάζει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η απάντηση του υπουργείου

Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας.

4444

Νέο ιστορικό υψηλό σημειώνουν την Τρίτη τα πενταετή ελληνικά CDS και το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων στον “απόηχο” της νέας υποβάθμισης από την S&P και εν αναμονή της έκτακτης συνάντησης του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα – 13/06 –  ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors προέβη σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «CCC» από «Β», που είναι η χαμηλότερη στον κόσμο, ενώ διατήρησε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε «C», επικαλούμενη αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.

“Ενώ δεν θεωρούμε ότι έχει πραγματική σημασία το εάν η Ελλάδα αξιολογείται στο Β ή CCC”, η υποβάθμιση αποτέλεσε ένα επιπλέον πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα, σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγικού αναλυτή της Mizuho, Anke Richter.

Οι αγορές δε φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς έχουν κουραστεί από τις δυσάρεστες ειδήσεις , σχολίασε ο Ron Leven της Morgan Stanley. Ωστόσο, είναι πιθανό να επανέλθουν με αφορμή θετικά πρωτοσέλιδα ή σχόλια που θα αναφέρονται σε αποφάσεις πλέον γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, οδηγώντας το ευρώ ψηλότερα, συμπλήρωσε.

Στο ήδη αρνητικό κλίμα γύρω από τις οικονομίες της Ευρωζώνης προστέθηκε και η απόφαση του οίκου εκκαθάρισης LCH.Clearnet τη Δευτέρα για αύξηση της απαιτούμενης προμήθειας στις συναλλαγές πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων.

Με αυξημένη την πίεση (λόγω της νέας υποβάθμισης) συγκαλείται σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική και συνάμα τρομακτική στιγμή», ανέφερε στο Dow Jones Newswires ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας σταθερού εισοδήματος της Evolution Securities, Gary Jenkins, αναφερόμενος στα μέτρα που καλούνται να λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Σε αυτό το κλίμα, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει σήμερα, μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, 1,625 δισ. ευρώ με απόδοση 4,96% έναντι 4,88% της προηγούμενης έκδοσης.

Αναλυτικά, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund εκτινάσσεται στις 1.436 μ.β. την Τρίτη, διευρυμένο κατά 35,04 μ.β σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. Παράλληλα, νέο ρεκόρ καταγράφει σήμερα το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας καθώς τα πενταετή ελληνικά CDS βρίσκονται στις 1.775 μ.β.

Σταθεροποιητικά κινούνται αυτή την ώρα τα spreads των χωρών της υπόλοιπης περιφέρειας με το πορτογαλικό να ενισχύεται κατά 1,92 μ.β. στις 771 μ.β., ενώ τα ιρλανδικά, ισπανικά και ιταλικά υποχωρούν στις 839 μ.β. (-0,59 μ.β.), 251 μ.β. (-0,20 μ.β.) και 181 μ.β. (-2,22 μ.β.), αντίστοιχα.

Πηγή:www.capital.gr

Σχόλιο: Η S&P μαστίγωσε την Ελλάδα. Θα περίμενε κανείς, ότι μετά από τόσο μαστίγωμα θα είχε πάθει ανοσία. Αλλά όχι.

4444

Στα 10.275 εκατ. € διαμορφώνεται το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουάριου – Μαΐου 2011, σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης  του Κρατικού Προϋπολογισμού, έναντι στόχου 9.072  εκατ. € και ελλείμματος 9.100 εκατ. €  το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Η “τρύπα” στα έσοδα του πενταμήνου του τακτικού προϋπολογισμού διευρύνθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες ξέφυγαν του στόχου κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ το πρόβλημα περιόρισε μόνο η καλή πορεία του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα έσοδα ήταν σχεδόν διπλάσια από τα αναμενόμενα, ενώ οι δαπάνες του “κουτσουρεύτηκαν” σχεδόν κατά 50%.

Παρ΄ όλα αυτά, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης ξεπέρασε τον στόχο κατά 1 δισ. ευρώ περίπου.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 1.936 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 734 εκατ. €. όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα  τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών φόρων, το μήνα Μάιο παρουσιάζουν αύξηση 4,7% έναντι του Μαΐου του 2010 και για πρώτη φορά φέτος τα καθαρά έσοδα σημείωσαν αύξηση 1,3% τον ίδιο μήνα, παρά τις αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ επιστροφές εσόδων  έναντι του Μαΐου του 2010. Σε επίπεδο πενταμήνου (Ιανουάριος – Μάιος) τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 18.358 εκατ. € και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 7,1% από 9,1% στο πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος).

Όπως επισημαίνεται, η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη  μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του  προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο  τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 113,7% ή κατά 352 εκατ. €.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του  πενταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012 , ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες  του τακτικού προϋπολογισμού είναι  αυξημένες κατά 6,4%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. € για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 446 εκατ. €. Οι πρωτογενείς δαπάνες  είναι αυξημένες κατά 4,3% ή κατά 874 εκατ. €, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στον ΟΓΑ, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 47,3% ή 1.528 εκατ. €.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

ΤτΕ: Διευρύνθηκε στα 10,14 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα

Αυξημένο εμφανίστηκε στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2011 το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω της αύξησης των δαπανών του προϋπολογισμού και των μειωμένων δημοσίων εσόδων.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2011 το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης αυξήθηκε σε 10.139 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 9.544 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν σε 18.784 εκατ. ευρώ, από 19.897 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν σε 27.450 εκατ. ευρώ, έναντι 25.257 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010.

Πηγή:www.capital.gr

Σχόλιο: Εκτός από την S&P την Ελλάδα μαστιγώνει και η ανικανότητα του Οικονομικού Επιτελείου. Αυτοί μαστιγώνουν την Ελλάδα κάθε Μήνα και είναι Έλληνες.

Οι ξένοι αντίθετα σας χαϊδεύουν. Θέλετε απόδειξη; Ορίστε:

Από το Έθνος.

Ανάσα” 48,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 δίνει στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους η επιμήκυνση των δανείων ύψους 80 δις ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη με παράλληλη μείωση του επιτοκίου. Παράλληλα επιτυγχάνεται μείωση των εξόδων για τόκους 4 δις ευρώ στο ίδιο διάστημα.

Πιο αναλυτικά στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου η Κυβέρνηση πέτυχε μια βασική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου μεταξύ της Ελλάδας και των κρατών της Ευρωζώνης, την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.

Μετά και την τυπική απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαΐου 2011, η Ελλάδα, δια του υπουργού Οικονομικών, κλήθηκε να υπογράψει τις ημέρες αυτές την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης που αλλάζει αυτούς τους όρους.

Ακολουθεί η επικύρωση της συμφωνίας από κάθε κράτος-μέλος που μετέχει στον δανεισμό, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες του καθενός. Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από όλα τα κράτη, θα υπολογιστεί το μειωμένο επιτόκιο αναδρομικά από την υπογραφή, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τόκους 800 εκ το χρόνο.

Με βάση τη νέα συμφωνία, η οποία θα περιλάβει και τα τμήματα του δανείου που έχουν ήδη καταβληθεί:

Το περιθώριο δανεισμού μειώνεται κατά 1% (από 3% και 4% σε 2% και 3% αντιστοίχως)

H περίοδος χάριτος επεκτείνεται σε 4,5 έτη

H συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου θα ανέρχεται σε 10 έτη.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται:

Αύξηση της μέσης ληκτότητας του δανείου από 4,5 χρόνια σε 7,5 χρόνια

Mείωση των δανειακών αναγκών για την τριετία 2011-2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ.

Eπιπλέον, χάρη στη μείωση του περιθωρίου δανεισμού επιτυγχάνεται μείωση της ταμειακής εκταμίευσης για τόκους του δανείου για την ίδια περίοδο κατά 800 εκ. τον χρόνο και κατά 4 δις στην 5ετία 2011-15.

Εξομάλυνση των ετήσιων δανειακών αναγκών από τις αγορές .

Σύμφωνα με την ρητή πρόβλεψη του Ν.3847/2010, η τροποποίηση της συμφωνίας δανεισμού που υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση.

Αυτοί που σε Μαστιγώνουν νεοέλληνα είναι οι Ντόπιοι. Αυτοί είναι οι ανίκανοι, αυτοί δε μπορούν να βάλουν τάξη στο Χάος. Να δώσουν ζωή.

Advertisements

Posted June 14, 2011 by bmplefour in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: