The Beginning of the End.   Leave a comment

The Beginning of the End.

Η Αρχή του Τέλους.

03/07/2011

Από Ελευθεροτυπία.

Ευπρόσδεκτος να αποσυρθεί στη Λιβύη εφόσον παραιτηθεί είναι ο Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με τον προέδρο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού διευθυντηρίου των Λίβυων εξεγερμένων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο “Ρόιτερς” ο Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου του πολιτικού διευθυντηρίου των Λίβυων εξεγερμένων, ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ευπρόσδεκτος να αποσυρθεί σε λιβυκό έδαφος αρκεί να παραιτηθεί επίσημα και να συμφωνήσει στη διεθνή επιτήρηση των κινήσεών του.

Μιλώντας από τη Βεγγάζη, ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ ανέφερε πως υπέβαλε μία πρόταση μέσω των Ηνωμένων Εθνών, πριν από περίπου έναν μήνα, αλλά δεν έχει  λάβει ακόμη κάποια απάντηση από την Τρίπολη. 

“Ως μία ειρηνική λύση, προτείναμε ότι μπορεί να παραιτηθεί και να διατάξει τους στρατιώτες του να αποσυρθούν από τους στρατώνες και τις θέσεις τους, και έπειτα μπορεί να αποφασίσει αν θα μείνει στην Λιβύη ή στο εξωτερικό” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Αν επιθυμεί να μείνει στην Λιβύη, θα ορίσουμε το μέρος και θα είναι υπό διεθνή επιτήρηση. Και θα υπάρχει διεθνής επιτήρηση όλων των κινήσεών του”.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου “αν βλέπει τον εαυτό του ως τον μελλοντικό ηγέτης της Λιβύης;” απάντησε πως δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος. “Είμαι εδώ για τη μεταβατική περίοδο. Ο ηγέτης θα αποφασιστεί μέσω εκλογών. Και δεν σκοπεύω να είμαι υποψήφιος”, είπε.

“Οι πολιτικές λύσεις για να σταματήσουμε την αιματοχυσία και να αποφύγουμε την περαιτέρω καταστροφή της χώρας είναι ευπρόσδεκτες. Αλλά αν δε βρούμε τη λύση τότε θα επικεντρωθούμε στη στρατιωτική δράση”, τόνισε.

Σχόλιο: Ο Καντάφι όλοι ξέρουμε ότι είναι εκκεντρικός. Θα μπορούσε να κάνει μια καινούρια  καριέρα στην Τηλεόραση; Το σκεπτόμουν σήμερα το πρωί καθώς έβλεπα τηλεόραση. Celebrity.

Φυσικά τέτοιου είδους προτάσεις σημαίνουν ένα πράγμα: ότι οι εξεγερμένοι ακόμα στο στρατιωτικό επίπεδο έχουν μέλλον.

Βέβαια μένει να δούμε τι λέει και ο Καντάφι. Για να δούμε τι θα γίνει τον Ιούλιο. 

 

02/07/2011

Tripoli, Libya (CNN) — Moammar Gadhafi, rallying his supporters in war-torn Libya, threatened Friday to take the fighting to Europe, according to an audio message aired by state TV.

“You are mistaken, you are involved in a battle that you don’t know what you are going to face, so withdraw, and run away,” Gadhafi told a pro-government gathering in Tripoli. “Our people is able in one day to move the battle to the Mediterranean, and able to move the battle to Europe.”

Gadhafi referred to NATO, which began bombing military targets in Libya after the U.N. Security Council approved a resolution in March authorizing force by whatever means necessary, with the exception of a ground invasion, to protect civilians.

Σχόλιο: Περιμένω να δω τον Καντάφι να βάζει φωτιά σε όλη την Μεσόγειο. Θα ήταν ενδιαφέρον, αν ο Καντάφι δεν μπλόφαρε. Αν δεν ήταν τόσο απελπισμένος.

Για να δούμε πως θα εξελιχτεί ο Ιούλιος. Θα είναι «νόστιμος»;

01/07/2011

Ο Καντάφι δεν μπορεί πλέον να εμφανίζεται. Αλλιώς γιατί να απευθύνει τηλεφωνικό μήνυμα. Απειλεί το ΝΑΤΟ και τους εξεγερμένους. Έχει μεγάλη πλάκα.

Ξέρει όμως ότι ο χρόνος είναι εναντίον του.

Τα γεγονότα στην Λιβύη θα μου κάνουν παρέα το καλοκαίρι!!!!

Από το Πρώτο Θέμα.

Ο ηγέτης της Λιβύης Moammar Gadhafi απηύθυνε ένα τηλεφωνικό μήνυμα σε χιλιάδες υποστηρικτές του οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης σήμερα, δεσμευόμενος να παραμείνει στην εξουσία και προειδοποιώντας το NATO να σταματήσει την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον των δυνάμεων που του είναι πιστές απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει μια «μεγάλη καταστροφή».

«Σας συμβουλεύουμε να υποχωρήσετε πριν αντιμετωπίσετε μια μεγάλη καταστροφή», είπε ο Καντάφι στο πλήθος των υποστηρικτών του, που ανέμιζαν πράσινες σημαίες και κρατούσαν αφίσες που απεικονίζουν το Λίβυο ηγέτη, οι στρατιώτες του οποίου μάχονται εναντίον των εξεγερμένων που υποστηρίζει το NATO κι επιδιώκουν την ανατροπή του.

«Σας συμβουλεύω να προσγειώσετε τα αεροπλάνα σας. . . και να συζητήσετε με το λιβυκό λαό», είπε ο Καντάφι καταδικάζοντας την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του την Δευτέρα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, τους κάλεσε “να μαζέψουν τα όπλα” που ρίχνει η Γαλλία με αλεξίπτωτα και προορίζονται για τους εξεγερμένους.

Στο μεταξύ στην πόλη Μπεν Γκερντάν, στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, εκατοντάδες υποστηρικτές του Καντάφι και των εξεγερμένων συγκρούστηκαν με σφοδρότητα και παρενέβη ο τυνησιακός στρατός για να καταστείλει τα επεισόδια, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί αν και ορισμένοι από τους περίπου 300 ανθρώπους που πήραν μέρος στα επεισόδια έφεραν επιθετικά και κυνηγετικά τουφέκια, είπε ο μάρτυρας.

30/06/2011

Οι Εξεγερμένοι είναι κοντά στην Τρίπολι. Αυτό ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα. Αν οι σύμμαχοι τους βοηθήσουν θα συνεχίσουν να προλαμβάνουν. Όσο πλησιάζουν στην Τρίπολι, τόσο η θέση του Moammar Gadhafi θα υπονομεύεται.

Σωστά η Γαλλία έστειλε βοήθεια.

Ας δούμε ξανά τα Level – πεδία. Ο Gadhafi δεν μπορεί να κερδίσει. Αυτό το συμπέρασμα είναι σαφές σε όλους. Είναι μια βεβαιότητα. 

Από Zougla.gr

Το γαλλικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε σήμερα ότι γαλλικά αεροσκάφη εφοδίασαν τους εξεγερμένους της Λιβύης με όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα και φάρμακα που ερρίφθησαν με αλεξίπτωτα στα όρη του Τζέμπελ Ναφούσα, στα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, Thierry Bircard, εξήγησε ότι οι αποστολές αυτές έγιναν για ανθρωπιστικούς λόγους, επειδή «σε κάποια φάση η κατάσταση χειροτέρευε και φαινόταν ότι απειλούνταν πολίτες που δεν μπορούσαν να αμυνθούν».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «στις αρχές Ιουνίου, η Γαλλία έστειλε εξοπλισμό που θα τους επέτρεπε να αμυνθούν, όπως ελαφρά όπλα και πυρομαχικά, αλλά επίσης και φάρμακα και τρόφιμα».

Η εφημερίδα «Figaro» που αποκάλυψε το θέμα ανέφερε στο δημοσίευμά της ότι η απόφαση της Γαλλίας ελήφθη χωρίς προηγουμένως το Παρίσι να συμβουλευτεί τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ. Στο δημοσίευμα, πάντως, αναφερόταν ότι εστάλησαν στους εξεγερμένους εκτοξευτήρες ρουκετών, πολυβόλα και αντιαρματικοί πύραυλοι.

Ωστόσο, άλλη πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι, εκτός από τις ρίψεις όπλων με αλεξίπτωτα, η Γαλλία έστειλε και ελαφρά άρματα, μέσω των γειτονικών χωρών της Λιβύης.

Εκτός από όπλα, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, William Hague.

«Την περασμένη εβδομάδα έλαβαν τα πρώτα 100 εκατομμύρια δολάρια (70 εκατ. ευρώ) από διεθνείς δωρεές, για να πληρώσουν τους μισθούς και να αγοράσουν καύσιμα μέσω του προσωρινού μηχανισμού χρηματοδότησης που έχει συσταθεί από την Ομάδα Επαφής» είπε ο Hague σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Ομάδα Επαφής, που αποτελείται από όλες τις χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά του καθεστώτος του Muammar Gaddafi, είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου ότι συστήνει ένα «ειδικό ταμείο», για να βοηθήσει τους εξεγερμένους της Λιβύης.

Ο επικεφαλής των εξεγερμένων, Mahmoud Djibril, αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Guido Westerwelle, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Gaddafi.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν, επίσης, οι προετοιμασίες για την επόμενη σύνοδο της Ομάδας Επαφής, που θα γίνει τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη.

27/06/2011

Από Real.gr

Λίβυοι αντάρτες νοτίως της Τρίπολης προήλασαν φθάνοντας σε απόσταση 80 χλμ από την πρωτεύουσα και μάχονται τα κυβερνητικά στρατεύματα για τον έλεγχο της πόλης Μπιρ αλ-Γάναμ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Βρισκόμαστε στα νότια και δυτικά προάστια της αλ-Γάναμ”, δήλωσε ο Τζούμα Ιμπραΐμ, εκπρόσωπος των ανταρτών στη γειτονική πόλη Ζιντάν.

“Σημειώθηκαν μάχες εκεί χθες. Ορισμένοι από τους μαχητές μας έχασαν τη ζωή τους, αλλά απώλειες είχαν και οι κυβερνητικές δυνάμεις. Είναι ήρεμη η κατάσταση σήμερα στην πόλη και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους”, τόνισε.

Σχόλιο: 80 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

4444

Από Strategy Report.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της Λιβύης Muammar Qaddafi, του γιου του Saif al-Islam και του γαμπρού του, διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, Abdullah al-Senussi, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από την 15η Φεβρουαρίου ως σήμερα.

Η αρχή της έρευνας τοποθετείται στις 3 Μαρτίου, μόλις δηλαδή δύο εβδομάδες αφού ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη Λιβύη ενώ στις 16 Μαΐου παρεδόθη στο ΔΠΔ η αίτηση σύλληψης του Λίβυου ηγέτη, της οποίας εισηγητής ήταν o εισαγγελέας Luis Moreno-Ocampo.

Είναι η πρώτη φορά που το ΔΠΔ εκδίδει εντάλματα σύλληψης κατά την διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης και ο Muammar Qaddafi είναι ο δεύτερος εν ενεργεία αρχηγός κράτους εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, μετά τον πρόεδρο του Σουδάν, Omar al-Bashir, ο οποίος καταζητείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ.

Σχόλιο: Ο κλοιός σφίγγει για τον Καντάφι και το Σοι του.

25/06/2011

Από Strategy Report.

To Al Jazeera αποκάλυψε ότι σε τρεις στρατιωτικές βάσεις του Λιβυκού Στρατού βρέθηκαν συσκευασίες με έτοιμες τροφές (MRE: Meals Ready to Eat) τουρκικής προέλευσης για την σίτιση των ανδρών των κυβερνητικών δυνάμεων κάτι που σημαίνει αυτόματα και παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στο Λιβυκό καθεστώς.

Οι συσκευασίες τροφίμων παράγονται απο την τουρκική εταιρεία UNIFO, η οποία και ειδικεύεται στον τομέα αυτό, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της και αναγράφουν ως ημερομηνία παραγωγής τον Μάρτιο του 2011. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση του ανέφερε ότι δεν έχει γνώση του γεγονότος οτι κάποια τουρκική εταιρεία εξάγει συσκευασίες έτοιμων τροφών ή οποιαδήποτε άλλα εφόδια για την κυβέρνηση της Λιβύης μετά την επιβολή των κυρώσεων απο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 17 Μαρτίου κατά του Λιβυκού καθεστώτος.

Σχόλιο: Σκέψου τώρα να είσαι αντιΚανταφικος και να ακούς κάτι τέτοιο. Με την Τουρκία να στο παίζει και σύμμαχος.

Την Τουρκία δεν την εμπιστεύομαι ως Σύμμαχο.

24/06/2011

Από fimotro.

Να κάνουν υπομονή στις ουρές των βενζινάδικων. Να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για το ΙΧ. Να μην οδηγούν με κλιματισμό. Και το κυριότερο, να μην τρέχουν με πάνω από 90-100 χιλιόμετρα την ώρα ώστε να μην καίνε πολλή βενζίνη.

Τις… παραπάνω οδηγίες έδιναν χθες στους πολίτες τα κρατικά μέσα της Λιβύης, – οχι της Ελλάδος – για την “αντιμετώπιση της έλλειψης καυσίμων”, που ταλανίζει τη χώρα. Ωστόσο ούτε ο ενεργειακός στραγγαλισμός της Λιβύης ούτε οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί τριών μηνών έφεραν ως τώρα τύχη στους Συμμάχους, που τσακώνονται προ του στρατηγικού αδιεξόδου.

Χθες π.χ. η Γαλλία απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της Ιταλίας για άμεση κατάπαυση του πυρός για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έδινε στον Καντάφι πολύτιμες ανάσες.

Την ώρα πάντως, που το αμερικανικό Κογκρέσο επέβαλε κυρώσεις σε άλλες εννέα λιβυκές εταιρείες, η Κίνα τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Καντάφι, χαρακτηρίζοντας “σημαντικό εταίρο διαλόγου” το Εθνικό Συμβούλιο της Βεγγάζης.

“Οι Δυτικοί πίστευαν ότι θα ξεμπερδέψουν με τον Καντάφι σε 15 μέρες. Τελικά θα αναγκαστούν να αποδεχτούν τον οδικό μας χάρτη.

Διαφορετικά η Λιβύη θα διχοτομηθεί σε Τριπολίτιδα και Κυρηναϊκή και θα βυθιστεί στο χάος όπως η Σομαλία”, πρόβλεψε στο Reuters ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης, Ζαν Πινγκ.

Το αφρικανικό σχέδιο προβλέπει κατάπαυση του πυρός και μεταβατική περίοδο διαλόγου, αλλά αφήνει κενό ως προς την τύχη του Καντάφι.

Σχόλιο: Εγώ δεν πίστεψα ποτέ ότι η Επιχείρηση θα τελειώσει σε 15 ημέρες, να πει κάποιος στον Αφρικανό. Η κατάσταση είναι η εξής: Ο Καντάφι αν και αντιστέκεται, γιατί προφανώς κάποιοι του δίνουν βοήθεια, συνεχίζει να χάνει σε εξουσία και δύναμη.

Πρέπει να είσαι χαζός για να μην τον αποτελειώσεις.

21/06/2011

Από Ελευθεροτυπία.

Ο επικεφαλής σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων της Λιβυκής αντιπολίτευσης έφθασε στην Κίνα για συζητήσεις με την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ αναμένεται να συζητήσει για το πως θα τερματιστεί η κρίση στη Λιβύη, όπου η Κίνα έχει σημαντικά πετρελαϊκά συμφέροντα. Ενδεχομένως να ζητήσει και οικονομική βοήθεια.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα ακολουθεί πολιτική ουδετερότητας και μη ανάμειξης στα εσωτερικά θέματα άλλων χωρών και μολονότι απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, εκτιμάται πως η επίσκεψη του Τζιμπρίλ στη χώρα θα αποτελέσει ένα πλήγμα στο καθεστώς Καντάφι.

Σημειώνεται πως η Κίνα έχει ζητήσει από τον Καντάφι να παραιτηθεί, ενώ πρόσφατα έχει κλιμακώσει τις προσπάθειες να πείσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να έλθουν σε πολιτική συμφωνία με πρώτο βήμα την παύση των εχθροπραξιών.

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Σε κάθειρξη 35 ετών καταδίκασε δικαστήριο της Τυνησίας τον έκπτωτο πρόεδρο, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και τη σύζυγό του για κλοπή και παράνομη κατοχή χρημάτων και κοσμημάτων.

Ύστερα από μία ημέρα διαβουλεύσεων, ο δικαστής τους επέβαλε πρόστιμο 91 εκατομμυρίων δηναρίων Τυνησίας (65,6 εκατομμύρια δολάρια).

Όσον αφορά στην ετυμηγορία για τις υπόλοιπες κατηγορίες όπως η παράνομη κατοχή ναρκωτικών και όπλων, αυτή θα γίνει γνωστή στις 30 Ιουνίου, οπως μεταδίδει το Reuters.

15/06/2011

Από Καθημερινή.

Αργά το απόγευμα, το καφέ στην Τρίπολη ήταν γεμάτο με άνδρες που κάπνιζαν κι έπιναν καφέ, τσάι ή χυμό φράουλας. Ήταν ένας δημόσιος χώρος, αλλά ο επιχειρηματίας που πήρε τον λόγο δεν έκρινε σκόπιμο να χαμηλώσει τη φωνή του.

«Η υποστήριξη προς τον Καντάφι μειώνεται καθημερινά», είπε, τραβώντας μια ρουφηξιά από την πίπα του. «Αν ήθελε την ειρήνη, θα είχε παραιτηθεί».

Αυτές οι ημέρες που χαρακτηρίζονται από βόμβες και ατελείωτες ουρές για βενζίνη είναι οι «ένδοξες ώρες» του λιβυκού λαού, όπως τις χαρακτηρίζει ο συνταγματάρχης Καντάφι.

Τα τελευταία 42 χρόνια, σημειώνει η Γκάρντιαν, μόνο οι γενναίοι ή οι τρελοί τολμούσαν να αμφισβητήσουν τα λεγόμενα του ηγέτη ή να πουν ανοιχτά αυτά που σκέφτονταν. Ύστερα όμως από τέσσερις μήνες πολέμου που έχει διχάσει τη χώρα, ο κόσμος φαίνεται σιγά-σιγά να ξεπερνά τους φόβους του.

«Το 95% του λαού θέλει να φύγει ο Καντάφι, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά επειδή θέλει την επιστροφή στην ομαλότητα», είπε ο επιχειρηματίας.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους στην Τρίπολη, κι έτσι η καταγραφή των πραγματικών αισθημάτων των κατοίκων είναι δύσκολη. Η εικόνα που έχει αποκομίσει όμως ο απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας είναι ότι οι περισσότεροι έχουν κουραστεί να είναι όμηροι της εμμονής ενός άνδρα, του Μουάμαρ Καντάφι. Και ανυπομονούν να τελειώσει ο πόλεμος.

«Ο Καντάφι είναι τελειωμένος, το γνωρίζουμε», λέει ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος, που ζητά να μη δημοσιευτεί το όνομά του γιατί οι δρόμοι εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με ανθρώπους του Λίβυου ηγέτη.

«Οι περισσότεροι Λίβυοι θέλουν να φύγει ο Καντάφι και τώρα το λένε μεγαλόφωνα επειδή βλέπουν ότι εκείνος είναι υπό πίεση», τονίζει ένας άλλος άνδρας, αρκετά μεγάλος για να θυμάται τα χρόνια πριν από τον Καντάφι. «Πρέπει όμως πάντα να προσέχεις. Αν σε πιάσουν, ένας Θεός ξέρει τι μπορεί να σου συμβεί».

Όσο εντείνονται οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, αναγκάζοντας τον Καντάφι και την οικογένειά του να παραμένουν κρυμμένοι, ο Λίβυος ηγέτης ζητά από τον λαό να τον υποστηρίξει.

Στις συγκεντρώσεις που γίνονται όμως το βράδυ έξω από το συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια δεν συμμετέχουν πλέον παρά μερικές εκατοντάδες άτομα. Κι αυτό, σε μια πόλη άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Η ακρίβεια των αεροπορικών επιδρομών, από τις οποίες φαίνεται να έχουν πληγεί ελάχιστοι άμαχοι, αφαιρεί από τον Καντάφι το επιχείρημα ότι οι Λίβυοι είναι αντιμέτωποι με ανελέητους σταυροφόρους. «Το ΝΑΤΟ είναι καλό» ακούει κανείς όλο και συχνότερα από τους κατοίκους.

Με όλο και λιγότερα πλοία να φτάνουν στο λιμάνι της Τρίπολης λόγω του μερικού εμπάργκο που έχει επιβάλει το ΝΑΤΟ, η τροφοδοσία της πρωτεύουσας με αγαθά γίνεται οδικώς από την Τυνησία.

Έλλειψη τροφίμων ακόμη δεν παρατηρείται. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία που μίλησε στο καφέ, υπάρχει επάρκεια σιταριού, αλευριού και μαγειρικού ελαίου.

Με τα καύσιμα η εικόνα είναι διαφορετική. Το πετρέλαιο στη Λιβύη είναι φτηνό και για να γεμίσει το ντεπόζιτο ενός οικογενειακού αυτοκινήτου αρκούν 5 ή 6 ευρώ. Παρά τη μεγάλη παραγωγή πετρελαίου, όμως, στη Λιβύη διυλίζεται το ένα τέταρτο των απαιτούμενων ποσοτήτων και το υπόλοιπο εισάγεται.

Τα πετρελαιοφόρα που προσπαθούν να πλησιάσουν την Τρίπολη απομακρύνονται τώρα από τα στρατιωτικά πλοία του ΝΑΤΟ, ώστε να μην εφοδιάσουν το στρατό του Καντάφι. Έτσι, το πετρέλαιο πρέπει να φτάσει κι αυτό οδικώς από την Τύνιδα, γεγονός που σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις και πώλησή του στη μαύρη αγορά σαράντα φορές ακριβότερα.

«Ο κόσμος έχει εξαντληθεί με αυτή την κατάσταση», λέει ένας νεαρός που εργάζεται κοντά στην περιοχή της Μεντίνα. «Παλιά φοβόμασταν πολύ. Όταν όμως σκοτώνονται τα αδέλφια μας στη Μιζουράτα, τη Βεγγάζη ή τη Ζαουίγια, πρέπει να μιλήσουμε. Αυτό πρέπει να τελειώσει».

Σχόλιο: Οι Βομβαρδισμοί ακριβείας κάνουν καλοί δουλειά.

4444

Από parapolitika.gr

Το κοινοβούλιο του Καναδά αποφάσισε να παρατείνει για τρεις ακόμη μήνες την παραμονή των στρατιωτικών του δυνάμεων στη Λιβύη, στο πλαίσιο της αποστολής των νατοϊκών δυνάμεων στη χώρα.

Στο μεταξύ, δύο ακόμη βομβαρδισμοί από δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναστάτωσαν το κέντρο της Τρίπολης λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Οι εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης συνεχίζονται ακατάπαυστα εδώ και αρκετές εβδομάδες.

14/06/2011

Ο Καντάφι παίζει σκάκι, την ώρα που άρχισε η Αρχή του τέλους. Όσο αυξάνονται οι χώρες που αναγνωρίζουν το NTC τόσο θα δυσχεραίνει η θέση του.

Αν κάνω μια ανακεφαλαίωση, αυτή θα είναι, ότι ο Καντάφι ξέρει ότι δεν μπορεί να κερδίσει. Το καλύτερο που μπορεί να προσδοκά είναι μια ισοπαλία.

Όσο όμως το NTC θα ενισχύεται με διάφορους τρόπους, τόσο θα πέφτει η ισχύει του Καντάφι.

Οι Καταθέσεις του Καντάφι είναι δισεκατομμύρια δολάρια, στο εξωτερικό. Μπορούν χρησιμοποιηθούν, υπέρ του Λαού της Λιβύης.

14/06/2011

Από την Ελευθεροτυπία.

Τροποποίηση που απαγορεύει τη χρηματοδότηση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη ψήφισε χθες με ψήφους 248 υπέρ και 163 κατά η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό αρκετά από τα μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να αρχίσουν οι επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης τον περασμένο Μάρτιο και να συνεχιστούν μετά το διάστημα των 60 ημερών, χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση του Κογκρέσου.

Παραπέμπουν, δε, στο νόμο του 1973 περί Πολεμικών Εξουσιών (“War Powers Act“) βάσει του οποίου περιορίζονται οι εξουσίες του προέδρου στην κήρυξη πολέμου.

Στο μεταξύ, Aμερικανοί γερουσιαστές κατέθεσαν χθες σχέδιο νόμου με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση να χρησιμοποιηθούν οι δεσμευμένες καταθέσεις του Καντάφι, ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό της Λιβύης.

Το σχέδιο, το οποίο εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κατασχέσει τις καταθέσεις και τα άλλα κεφάλαια του Καντάφι υπέρ ανθρωπιστικών σκοπών, κατέθεσαν ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Τιμ Τζόνσον του Δημοκρατικού Κόμματος και ο ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Σέλμπι, έχοντας την υποστήριξη ισχυρών γερουσιαστών όπως ο Τζον Κέρι και ο Τζον Μακέιν.

 

4444

Μετά τον εξοπλισμό τους με αντιαρματικά όπλα, όλμους, βαριά πολυβόλα κλπ. οι αντικαθεστωτικοί επιτέθηκαν και προσπάθησαν να καταλάβουν την πόλη Μπρέγκα όπου υπάρχουν σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά αποκρούστηκαν. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις εξεγερμένοι και τραυματίστηκαν 65 άτομα, σύμφωνα με πηγές νοσοκομείου και εξεγερμένους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε ότι πράγματι οι αντάρτες απωθήθηκαν υποστηρίζοντας ότι η αντίσταση δεν ήταν σημαντική.

“Ηττήθηκαν σε λίγες μόνο ώρες” δήλωσε ο ίδιος.

“Οι ταξιαρχίες χρησιμοποίησαν το βαρύ πυροβολικό” επισήμανε ένας από τους αντάρτες προσθέτοντας ότι οι κανταφικές δυνάμεις ήταν καλύτερα εξοπλισμένες από αυτές των αντικαθεστωτικών.

Ο συνταγματάρχης επικεφαλής των ανταρτών, Χαμίντ αλ Χάσι, δήλωσε στο Associated Press ότι οι επιθέσεις των ανταρτών ήταν συντονισμένες και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν μέχρι να λάβουν διαφορετικές οδηγίες από το ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ “θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψει του πολίτες” στα δυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας, Τρίπολης, ανακοινώθηκε από την Ατλαντική Συμμαχία.

Επίσης όπως μεταδίδει το BBC, μάχες μαίνονται σε διάφορα μέτωπα, και ο στόχος είναι να εξαντλήσουν τις ένοπλες δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι. Μάχες αναφέρθηκαν και στη Μισράτα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για εξέγερση των πολιτών στην πόλη Σάμπχα.

Την ίδια ώρα ανταποκριτής του BBC αποκαλύπτει, ότι οι αντάρτες δέχονται βοήθεια σε όπλα από τη γειτονική Τυνησία.

Σε άλλες εξελίξεις, ο ειδικός απεσταλμένος του ρώσου προέδρου για την Αφρική και τις κρίσεις στον αραβικό κόσμο Μιχαήλ Μαργκέλοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στην Τρίπολη.

“Αυτήν τη στιγμή ολοκληρώνουμε στο υπουργείο Εξωτερικών τις συνομιλίες για την πτυχή της ασφάλειας του ταξιδιού μου στην Τρίπολη”, δήλωσε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ.

“Η επίσκεψή μου θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, κατόπιν εντολής του προέδρου”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την Παρασκευή ο Μαργκέλοφ είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί στην Τρίπολη το συντομότερο δυνατό για να συναντήσει εκεί μέλη της κυβέρνησης και ότι η Ρωσία θα παρουσιάσει στη συνέχεια έναν “οδικό χάρτη” για μια έξοδο από την κρίση.

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί κάνουν λαθρεμπόριο όπλων από την Τυνησία για να πολεμήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, μεταδίδει το BBC. Πρόκειται για παραβίαση των εντολών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά κανείς δεν δίνει σημασία.

Ο λαθρέμπορος όπλων δήλωσε στο BBC ότι Λίβυοι του εξωτερικού χρηματοδοτούν την αγορά όπλων που στέλνονται στη δυτική Λιβύη για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Καντάφι. Τόνισε, επίσης, ότι πολλοί Τυνήσιοι βοηθούν του Λίβυους εξεγερμένους.

Η λιβυκή κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Κυριακή εικόνες του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της διεθνούς σκακιστικής ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ο Κίρσαν Ιλιούμζινοφ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο παρελθόν ως κυβερνήτης σε μια ρωσική επαρχία, έπαιξε μια παρτίδα σκάκι στην Τρίπολη με τον Καντάφι.

Ο Ιλιούμζινοφ πρόσθεσε ότι ο Λίβυος ηγέτης του είπε πως δεν έχει καμιά πρόθεση να εγκαταλείψει τη χώρα.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

13/06/2011

Από :www.capital.gr

Η Γερμανία αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC) των αντικαθεστωτικών ως το «μόνο νόμιμο εκπρόσωπο» του λαού της Λιβύης, όπως δήλωσε σήμερα από τη Βεγγάζη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle.

«Το NTC είναι το μοναδικό νόμιμο όργανο εκπροσώπησης του λαού της Λιβύης», τόνισε ο Westerwelle, μετά από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του «υπουργού Εξωτερικών» των αντικαθεστωτικών Ali al-Essawi.

«Θέλουμε μία ελεύθερη Λιβύη, με ειρήνη και δημοκρατία χωρίς τον Καντάφι», υπογράμμισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Με αυτή της την απόφαση, η Γερμανία γίνεται η 13η χώρα που αναγνωρίζει το συμβούλιο των αντικαθεστωτικών, ως μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο, μετά τις Αυστραλία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γκάμπια, Ιταλία, Ιορδανία, Μάλτα, Κατάρ, Σενεγάλη, Ισπανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ.
4444

Από Ελευθεροτυπία.

Απέτυχαν να ανακαταλάβουν τη πόλη Μπρέγκα και τη Ζαουίγια οι εξεγερμένοι της Λιβύης παρά τις σφοδρές μάχες που έδωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 65 τραυματίσθηκαν. Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Γερμανία αναγνώρισε σήμερα το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των ανταρτών ως το νόμιμο εκπρόσωπο των Λίβυων, δήλωσε αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Οι αντάρτες που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν την Κυριακή για να ανακαταλάβουν την πόλη Μπρέγκα, όπου υπάρχουν σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά απωθήθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσαν εκπρόσωποι των ανταρτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε ότι πράγματι οι αντάρτες απωθήθηκαν υποστηρίζοντας ότι η αντίσταση δεν ήταν σημαντική.

“Ηττήθηκαν σε λίγες μόνο ώρες” δήλωσε ο ίδιος.

“Οι ταξιαρχίες χρησιμοποίησαν το βαρύ πυροβολικό” επισήμανε ένας από τους αντάρτες προσθέτοντας ότι οι κανταφικές δυνάμεις ήταν καλύτερα εξοπλισμένες από αυτές των αντικαθεστωτικών.

Ο συνταγματάρχης επικεφαλής των ανταρτών, Χαμίντ αλ Χάσι, δήλωσε στο Associated Press ότι οι επιθέσεις των ανταρτών ήταν συντονισμένες και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν μέχρι να λάβουν διαφορετικές οδηγίες από το ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ “θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψει του πολίτες” στα δυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας, Τρίπολης, ανακοινώθηκε από την Ατλαντική Συμμαχία.

Επίσης όπως μεταδίδει το BBC, μάχες μαίνονται σε διάφορα μέτωπα, και ο στόχος είναι να εξαντλήσουν τις ένοπλες δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι. Μάχες αναφέρθηκαν και στη Μισράτα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για εξέγερση των πολιτών στην πόλη Σάμπχα.

Την ίδια ώρα ανταποκριτής του BBC αποκαλύπτει, ότι οι αντάρτες δέχονται βοήθεια σε όπλα από τη γειτονική Τυνησία.

Στη Βεγγάζη ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Στη Βεγγάζη, το προπύργιο των ανταρτών, έφτασε σήμερα ο Γκίντο Βεστερβέλε.

Αμέσως μετά την άφιξή του γύρω στις 13:30 ώρα Ελλάδος, ο Βεστερβέλε μετέβη στην έδρα του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, όπου συναντήθηκε  με τον Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, τον πρόεδρο του Μεταβατικού Συμβουλίου.

Λίγη ώρα αργότερα ο αντιπρόεδρος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Άμπντελ Χάφεζ Γόγκα, δήλωσε ότι  ο Βεστερβέλε αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο  ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης.

“Είπε ότι ήρθε εδώ για να υποστηρίξει τη λιβυκή επανάσταση, να υποστηρίξει το Εθνικό Συμβούλιο. Πιστεύουν ότι αυτό είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού”, τόνισε ο ίδιος.

Σε άλλες εξελίξεις, ο ειδικός απεσταλμένος του ρώσου προέδρου για την Αφρική και τις κρίσεις στον αραβικό κόσμο Μιχαήλ Μαργκέλοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στην Τρίπολη.

“Αυτήν τη στιγμή ολοκληρώνουμε στο υπουργείο Εξωτερικών τις συνομιλίες για την πτυχή της ασφάλειας του ταξιδιού μου στην Τρίπολη”, δήλωσε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ.

“Η επίσκεψή μου θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, κατόπιν εντολής του προέδρου”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την Παρασκευή ο Μαργκέλοφ είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί στην Τρίπολη το συντομότερο δυνατό για να συναντήσει εκεί μέλη της κυβέρνησης και ότι η Ρωσία θα παρουσιάσει στη συνέχεια έναν “οδικό χάρτη” για μια έξοδο από την κρίση.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία τερμάτησε σήμερα την περιοδεία της στην Αφρική νωρίτερα από το αναμενόμενο εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από ηφαίστειο που εξεράγη στην Αιθιοπία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην έδρα της 53μελούς Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, ζήτησε από όλες τις χώρες της Αφρικής να ασκήσουν πιέσεις ώστε ο Μουαμάρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία και να στηρίξουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στη Λιβύη.

“Καλώ όλες τις αφρικανικές χώρες να ασκήσουν πιέσεις ώστε να εφαρμοστεί μια πραγματική κατάπαυση του πυρός και να ζητήσουν από τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία” είπε η Χίλαρι Κλίντον ζητώντας παράλληλα να αναστείλουν κάθε φιλική διπλωματική δραστηριότητα προς το καθεστώς της Τρίπολης και να απελάσουν τους διπλωμάτες του Καντάφι που βρίσκονται στις χώρες της Αφρικής.

Advertisements

Posted June 14, 2011 by bmplefour in LIBYA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: