Θεραπείες υπάρχουν, χρήματα υπάρχουν;   Leave a comment

Θεραπείες υπάρχουν, χρήματα υπάρχουν;

17/06/2011

Από Ελευθεροτυπία.

Δυόμισι φορές μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αποφοίτων λυκείου που πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο, σε σχέση με εκείνους που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, όμως ωφελημένοι είναι κυρίως όσοι συνέχισαν τις σπουδές τους και μετά το σχολείο. Μάλιστα, το χάσμα έχει διευρυνθεί, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η αντίστοιχη μακάβρια αναλογία ήταν δύο προς έναν.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (2007), για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 χρόνια στα θρανία σημειώθηκαν 56 θάνατοι για κάθε 100.000, ενώ για εκείνους που σταμάτησαν ύστερα από 12 χρόνια αντιστοιχούν 148. Για τις γυναίκες οι αντίστοιχες αναλογίες είναι 59 και 119 για κάθε 100.000.

Οι συντάκτες της έρευνας σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι λαμβάνουν ως βάση το επίπεδο σπουδών, επειδή αναγράφεται στα πιστοποιητικά θανάτου και τονίζουν ότι -προφανώς- δεν αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα. Είναι όμως ενδεικτικός του βιοτικού επιπέδου και του εισοδήματος των θυμάτων.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι λιγότερο μορφωμένοι είναι πιο πιθανό να πάρουν ρίσκα με την υγεία τους, να πίνουν, να καπνίζουν και να τρώνε ανθυγιεινά φαγητά. Και φυσικά, είναι στην πλειονότητά τους φτωχότεροι και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο μεγάλο κόστος θεραπείας.

Οι Αμερικανοί που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη συνήθως ανακαλύπτουν ότι έχουν καρκίνο όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Η Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι φέτος θα νοσήσουν με καρκίνο 1,6 εκατ. Αμερικανοί, από τους οποίους θα χάσουν τη ζωή τους 571,950.

Σχόλιο: Το βιοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας που θέλει έγκυρη διάγνωση και μακροχρόνια θεραπεία με ακριβές μεθόδους, απαιτεί χρήμα.

Τώρα που είμαι άνεργος και δεν έχω βιβλιάριο υγείας, είναι κάτι που το καταλαβαίνω. Όσοι είναι άνεργοι είναι στο Έρμαιο της όποιας Αρρώστιας. Στην ουσία μεταφέρεσαι στον μεσαίωνα, αλλά με περιβάλλον 21ου αιώνα. Ναι μεν υπάρχουν τα φάρμακα και οι γιατροί και οι θεραπείες, αλλά δεν έχεις τα χρήματα.

Advertisements

Posted June 17, 2011 by bmplefour in Cancer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: