Η ιδιοκτησία πάντα έχει μία ηθική.   Leave a comment

Η ιδιοκτησία πάντα έχει μία ηθική.

20/06/2011

Από το nonews-NEWS

Οι Financial Times γράφουν ότι το τελευταίο διάστημα η ελληνική πολιτική και δημοσιονομική κρίση, όπως αυτή εμφανίστηκε στις στήλες και τις σελίδες της εφημερίδας, κατέκτησε την – όχι και τόσο επίζηλη – πρώτη θέση στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού της.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των… πέντε πρώτων σε αναγνωσιμότητα,
– στην κατηγορία των ειδήσεων της 1ης σελίδας η ελληνική κρίση κατέχει την 1η και την 2η θέση.
– στην κατηγορία των ειδήσεων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έχει την 1η θέση.
– στην κατηγορία των ειδήσεων της Ευρωζώνης η κρίση και τα επακόλουθα της έχουν την 1η και 4η θέση.

Η Ελλάδα απουσιάζει από τις κατηγορίες της Τεχνολογίας, της Επιστήμης κλπ αλλά κατακτά την μοναδική θέση στο “Ποιο άρθρο, σχόλιο, είδηση διαβάζεται περισσότερο”. Είναι αυτό που η εφημερίδα δημοσίευσε με τίτλο “Η Ελλάδα παίρνει την χειρότερη βαθμολόγηση στον κόσμο”.
BHMA

Σχόλιο: Μετά τον μοιραίο Αύγουστο του 2008 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να γίνουν οι Νεοέλληνες πραγματικά διάσημοι στο Παγκόσμιο χωριό.

Κάποιοι νόμισαν ότι θα παίξουν σε τοπικό επίπεδο και όλα θα ρυθμιστούν. Γελάστηκαν. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι η κλίμακα θα γίνει παγκόσμια. Το Χάος, το Άπειρο, τα Κβάντα και πολλά άλλα κείμενα, έδειχναν ότι η υπόθεση δεν είναι τοπική, ούτε καν Γήινη. Το καθαρό μητρώο έπρεπε να μείνει καθαρό. Το αγνόησες Νεοέλληνα και τώρα πηγαίνεις για τα αμπάρια της Γαλέρας.

1.000.000 άνεργοι. Η εγκληματικότητα στα ύψη. Οι λαθρομετανάστες σε πνίγουν. Οι αυτοκτονίες και η Κατάθλιψη είναι εδώ. Το άγχος της Στάσης πληρωμών είναι εδώ. Η σκλαβιά της Μαύρης Εργασίας είναι εδώ. Οι άστεγοι και τα συσσίτια είναι εδώ. Αρκούν όλα αυτά για να γίνει το μητρώο Λευκό; Μάλλον όχι. Η οργή του Κόσμου είναι εδώ. 

Η Ιρλανδία η Ισπανία η Πορτογαλία, δε με ξενάγησαν σε κανένα κρατητήριο. Εσύ νεοέλληνα το έκανες. Μετά την Ύβρη, έρχεται η Νέμεση.

4444

Από fimotro

Ξεθυμαίνει ο πόλεμος Κουρή-Αλαφούζου. Αύριο δεν έχει δελτία και ζωντανές εκπομπές λόγω της απεργίας των τεχνικών που εργάζονται σε πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, την Τρίτη θα παίξουν κάτι ψιλά και από Τετάρτη και πάλι φιλαράκια! Μέχρι την επόμενη κόντρα…
που μάλλον ΔΕΝ θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι. Από Σεπτέμβριο τα νεότερα…

Σχόλιο: Άσχετα με την Κόντρα Αλαφούζου – Κουρή, που όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι, οι τράπεζες δεν πρέπει να δώσουν χρήμα στο Alter. Ας βάλουν λεφτά οι μέτοχοι του Alter. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τους Εκδότες – Επιχειρηματίες είναι απαράδεκτο. Είναι μέρος του προβλήματος της κρίσης. Μια και τα ΜΜΕ που έχουν διαμορφώνουν άποψη.

Θέλεις να έχεις ΜΜΕ; Βαλε τα χρήματα σου και φτιάξε ή αγόρασε όσα θέλεις. Τον Ελληνικό Λαό γιατί τον βάζεις στο λούκι με περίπλοκες διαδρομές του δημοσίου χρήματος. Όπως για παράδειγμα οι εγγυήσεις στις τράπεζες.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ανεπαρκείς πολιτικοί, είναι και οι εκδότες – επιχειρηματίες και ο στρατός δημοσιογράφων που έχουν. Το όλο σύστημα δεν σέβεται τους Θεσμούς.

Ο Κουρής για παράδειγμα μας θύμισε πως ο κ Αλαφούζος απέκτησε τον ΣΚΑΙ του Κωσκωτα. Από την άλλη ο κ Αλαφούζος μας έδειξε πόσο μεγάλο είναι το Οικονομικό Σκάνδαλο του Alter.

Όταν ο πόλεμος αγριεύει και αφήνουν τις θεωρίες περί ανέμων και υδάτων και τίθεται θέμα άμεσων συμφερόντων, τότε μαθαίνουμε πολλά άπλυτα για πολλούς και πως κάνουν μπίζνες. Μπίζνες που μόνο αθώες δεν είναι.

4444

Από το Έθνος.

-Πώς από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το τμήμα Νομικών και Οικονομικών Επιστημών βρέθηκες στην τηλεόραση;

Ήδη από το πανεπιστήμιο σκεφτόμουν τρόπους να ασχοληθώ με τα ΜΜΕ, όχι μόνο την τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο ή τις εφημερίδες.

Τότε, έκανα παρέα με τον Αντώνη Κανάκη και τον Σωτήρη Καλυβάτση. Αυτοί γνώριζαν τον Λευτέρη Μαρόγλου που είχε το “Ωμέγα tv” και το “Ράδιο – Θεσσαλονίκη”.

Έτσι μέσω αυτής της γνωριμίας μετά από πρόταση του Μαρόγλου έκανα ένα δοκιμαστικό για μια εβδομαδιαία εκπομπή.

Μετά προέκυψε το μεσημεριανό μαγκαζίνο του σταθμού. Έπειτα βρέθηκα στην ΕΤ-3, στον Αlpha, στον ΑNT1 με το “Σε φόρμα” και ξανά στην ΕΤ-3 με το “Η ζωή είναι ωραία”. Τα τελευταία χρόνια είμαι στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

4444

 Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι συντελεστές τού “Μες στην καλή χαρά” και αυτό γιατί; Γιατί κανείς τους δεν έχει κληθεί από τον Alpha για να υπογράψει νέο συμβόλαιο συνεργασίας, πλην της Ναταλίας Γερμανού. Απ’ ό,τι έφτασε στα αυτιά μας, το ραντεβού των συντελεστών της εκπομπής με τη διοίκηση, αλλά και με τη Ρούλα Κορομηλά, που έχει τη γενική ευθύνη τού εν λόγω προγράμματος, λέγεται πως θα γίνει μετά τις 3 Ιουλίου, οπότε θα πέσει και η αυλαία της σεζόν.

Σχόλιο: Η Ρούλα Κορομηλα που την συμπαθώ, δείχνει ότι έχει μεγάλη σχέση με την τηλεόραση και δεν είναι απλώς μια ξανθιά παρουσιάστρια.

4444

Από το Έθνος.

Tο κόστος αγοράς προγράμματος αναμένεται να μειωθεί κατά 50%.

Πρώτο κανάλι σε τηλεθέαση (19,1%) και διαφήμιση (33%) παραμένει το Mega, στο οποίο καταβάλλονται προσπάθειες μείωσης του κόστους λειτουργίας, λόγω κυρίως της πτώσης της διαφημιστικής δαπάνης. Αυτό προέκυψε στη Γενική Συνέλευση της Τηλέτυπος, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας, Ηλ. Τσίγκας, αποκάλυψε ότι “στόχος είναι η μείωση του κόστους στο τέλος του 2011 στα 100 εκατ. ευρώ από 120 εκατ. το 2010.

Ως άμεση συνέπεια το κανάλι μειώνει το κόστος αγοράς προγράμματος κατά 50%, ωστόσο, αν οι ανταγωνιστές ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική, τότε και το κανάλι θα υποχρεωθεί να αγοράσει ακριβότερες παραγωγές.

Το επόμενο διάστημα αντιμετωπίζεται με σχετική αισιοδοξία, καθώς ο κ. Τσίγκας δήλωσε ότι τα έσοδα του Μαΐου εμφανίζονται βελτιωμένα, με πτώση 10%, ωστόσο τον Ιούνιο δεν παρατηρείται ανάσχεση της αρνητικής πορείας. Θα πρέπει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να λήξει η οικονομική και πολιτική ρευστότητα, ώστε στο δ’ τρίμηνο του έτους, που παραδοσιακά καταβάλλεται το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής δαπάνης, να να μειωθούν οι απώλειες. Στόχος είναι να κλείσει το 2011 με απώλεια εσόδων κοντά στο 18%, όπως και το 2010.

Εν τω μεταξύ, εξελέγη νέο ΔΣ για την επόμενη πενταετία, το οποίο απαρτίζεται από τους Ηλ. Τσίγκα, Φ. Μπόμπολα, Στ. Ψυχάρη, Γ. Βαρδινογιάννη, Γ. Αϊδίνη και Γ. Προυσανίδη.

Σχόλιο: Τα νούμερα της AGB επηρεάζουν την διαφημιστική δαπάνη. Πολύ το χρήμα και θολό τοπίο, ιδίως αν σκεφτώ ότι οι εκδότες δεν είναι και τόσο καλά παιδιά, το ίδιο και οι διαφημιστές.

Το 2010 έκλεισε αρνητικά, το 2011 θα κλείσει αρνητικά. Καταλαβαίνεται ότι τα ΜΜΕ ζουν με δανεική χρηματοδότηση. Έτσι και κοπεί τελείως θα έχουμε δράματα. Η Τρόικα έδωσε σαφή εντολή: όχι τραπεζικά δάνεια στα ΜΜΕ. Είναι αφερέγγυα. Βλέπουμε και το οικονομικό σκάνδαλο του Alter.

4444

Το 41% των συνδρομητών της Nova είναι ανώτερου βιοτικού επιπέδου, το 30% μεσαίου και το 29% κατώτερου.

Δεν φαίνεται να θυσιάζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, στον “βωμό” της οικονομικής κρίσης η διασκέδαση εντός σπιτιού που ακούει στο όνομα “συνδρομητική τηλεόραση”.

Το αξιοπερίεργο μάλιστα είναι ότι το 22% των νοικοκυριών έχουν κάποιον αποκωδικοποιητή, είτε της Nova (390.534 συνδρομητές) είτε του Conn-x TV (56.000), με το ποσοστό να βαίνει αυξανόμενο, καταδεικνύοντας ότι η συνδρομητική τηλεθέαση δεν θεωρείται πολυτέλεια, αλλά μια φθηνή διασκέδαση για 447.000 οικογένειες.

Μια προσεκτική ανάλυση μάλιστα στα στοιχεία της μεγαλύτερης ψηφιακής πλατφόρμας, της Nova, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συνδρομητών της δεν είναι υψηλού βαλαντίου. Τουναντίον.

Σε ποσοστό 59% πρόκειται για άτομα κατώτερης και μεσαίας εισοδηματικής τάξης, τα οποία θεωρούν τη συνδρομητική “μια καλή επένδυση, για εξατομικευμένη διασκέδαση σε κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά, με κόστος σε πολλές περιπτώσεις μιρκότερο από αυτό μιας ομαδικής εξόδου (π.χ. σινεμά, φαγητό κ.ά.)”.

Οι ψηφιακοί συνδρομητές της Nova (κάτοχοι αποκωδικοποιητή τελευταίας τεχνολογίας) στην Ελλάδα αγγίζουν τους 368.343, αριθμός που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία, ενώ οι συνδρομητές της αναλογικής πλατφόρμας και οι αντίστοιχοι της ψηφιακής της Κύπρου μειώθηκαν.

Ως αποτέλεσμα, στο τέλος του α’ τριμήνου του 2011 οι συνολικοί συνδρομητές ήταν 390.534, σημειώνοντας αύξηση κατά 25.082 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εκείνοι που επιλέγουν τον συνδυασμό επικοινωνίας (τηλεφωνική σύνδεση, Ιντερνετ) και τηλεόρασης ανέρχονται σε 111.613, συνεχίζοντας την αυξητική τάση του προηγούμενου έτους.

Το 35% των συνδρομητών παρακολουθούν καθημερινά τέσσερις ώρες τα προγράμματα της Nova, το 24% τρεις ώρες, το 22% δύο ώρες, το 13% τέσσερις ώρες και άνω, και το 6% μία ώρα.

Το 32% των συνδρομητών είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και το 40% παιδιά κάτω των 16 ετών.

Στη λεγόμενη ανώτερη κοινωνικοοικονομική τάξη ανήκει το 41% των συνδρομητών, το 30% στη μεσαία και το 29% στην κατώτερη.

Στην Αθήνα τα ανάλογα ποσοστά παραλλάσσονται ως εξής: 52% από την ανώτερη τάξη, 28% από τη μεσαία και 20% από την κατώτερη, ενώ στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα οι συσχετισμοί είναι οι εξής: 42%, 30% και 28% και 32%, 32% και 36%.

Η πλατφόρμα του ΟΤΕ.
Το 2011, ο ΟΤΕ απέκτησε άλλους 6.400 συνδρομητές του Conn-x TV, με το σύνολό τους να ξεπερνά τους 56.000 και ετοιμάζεται για την επικείμενη διάθεση υπηρεσιών δορυφορικής τηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οργανισμός πρόκειται να υπογράψει με το Δημόσιο τη νέα σύμβαση παραχώρησης για τη μετάδοση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων μέσω δορυφόρου. Στόχος του ΟΤΕ είναι η έναρξη μετάδοσης 1.392 ωρών προγράμματος από την πλατφόρμα του ΟΤΕ TV, έστω και πιλοτικά, εντός του Ιουλίου με ορίζοντα τα 15 χρόνια.

19/06/2011

Από skai.gr

Νέα στοιχεία για τις οφειλές του τηλεοπτικού σταθμού ALTER στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία φέρνει στο φως ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τις οφειλές που αποτυπώνονται στην αίτηση υπαγωγής του καναλιού στο άρθρο 99, εκκρεμεί πρόστιμο ύψους 6.627.000 ευρώ, για έκδοση εικονικών τιμολογίων προς τις εταιρείες Κουρής Media Group και Extra Communication.

Παράλληλα η εταιρεία οφείλει και άλλα εννέα εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο, λόγω μη απόδοσης ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του σταθμού που δεν έχουν καταβληθεί, από το Δεκέμβριο του 2009, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2010, αγγίζουν τα 6.719.000 ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι επίδικες αξιώσεις τρίτων κατά του ALTER, για προσβολή της προσωπικότητας ή και δυσφήμισης, που αγγίζουν τα 34.000.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κατά του ALTER υπολογίζονται στα 3,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα αγωγικά αιτήματα ανέρχονται στα 1,2 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αίτηση υπαγωγής του σταθμού στο άρθρο 99, του πτωχευτικού κώδικα, οι εκπομπές μαγειρικής του ALTER για το 2007 κοστολογήθηκαν προς 30.100.00 ευρώ και για το 2008 προς 25.570.000 ευρώ.

Δηλαδή, το ALTER ξόδεψε για εκπομπές μαγειρικής, όσα περίπου πληρώνει ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA για όλες τις ετήσιες τηλεοπτικές παραγωγές του…

Σχόλιο: Πως δίνεις δάνεια σε μια επιχείρηση που δεν πληρώνει τον ΦΠΑ και τις Ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων;  Το σκάνδαλο είναι τεράστιο. Για να δούμε πως θα το κρύψουν;  Ένα τέτοιο σκάνδαλο δείχνει γιατί η Ελλάδα έφτασε σε τέτοια χάλια.

Το έχω γράψει πολλές φορές: η Οικονομία είναι μια εύκολη υπόθεση, φυσικά έχει και νόμους. Όταν τους τηρείς όλα πάνε καλά. Δεν μπορείς να δίνεις δάνεια σε επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν φοβάσαι να κλείσεις επιχειρήσεις. Οι Βιολόγοι ξέρουν ότι ένα από τα μυστικά της ανθρώπινης ζωής, δεν είναι πόσα κύτταρα πεθαίνουν, αλλά πόσα γεννιούνται. Η Βιολογία είναι ποιο δύσκολη από την Οικονομία. 

18/06/2011

Το έχω γράψει πολλές φορές, όποιος αντέξει σημαίνει ότι είναι και ο καλύτερος παίκτης. Η Τρόικα έχει δώσει σαφές εντολές στις τράπεζες να μην δανείζουν τα ΜΜΕ, άσε που κανένας δε θα βάλει λεφτά σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών που δίνουν θαλασσοδάνεια. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας.

Χώρια ότι όταν δίνουν τα λεφτά έτσι οι Τράπεζες προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Όπως το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ζήσει χωρίς δανεικά, έτσι θα γίνει και με τα ΜΜΕ. Όποιο δεν αντέχει κλείνει. Η Αγορά δεν αντέχει άλλο σκάνδαλο τύπου Alter.

Επίσης το έχω γράψει: οι δημοσιογράφοι είναι και αυτοί όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Πρέπει να προσκυνούν το αφεντικό. Αν το Αφεντικό θέλει να του λες Καλημέρα πρέπει να του λες Καλημέρα.

4444

Ο Χατζηνικολάου, αυτή την εποχή και στο κανάλι της κολοπετινητσας να λέει ειδήσεις, πάλι νούμερα θα κάνει.

18/06/2011

Από την Ημερησία.

ΤΗΣ ΣONIAΣ XAΪMANTA

Δεν αποτελούν οι ζημιογόνες χρήσεις «προνόμιο» μόνο των εισηγμένων και υπό επιτήρηση μιντιακών επιχειρήσεων? Αντίθετα, ο ιός των ζημιών έχει γενικευθεί: Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία εκμετάλλευσης των ψηφιακών συχνοτήτων των εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικών καναλιών Digea, η οποία, επενδύοντας μεγάλα ποσά με ίδια κεφάλαια, παρουσιάζει ζημιογόνο ισολογισμό για το 2010 της τάξεως του 1,9 εκατ. ευρώ.

Ομοίως αρνητική είναι η εικόνα και για την Alpha Δορυφορική Τηλεόραση (Alpha TV), που παρουσιάζει, ωστόσο, μείωση των καθαρών προ φόρων ζημιών το 2010, αφού το σχετικό ποσό διαμορφώθηκε στα 35,45 εκατ. ευρώ έναντι 108,42 εκατ. ευρώ το 2009.

Oοικονομικά αποτελέσματα
Οι πωλήσεις το 2010 διαμορφώθηκαν σε 60,1 εκατ. ευρώ, έναντι 71,5 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες της εταιρείας ανήλθαν το 2010 στα 357,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 είχαν ανέλθει σε 352,94 εκατ. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ξεπερνά τα 108,45 εκατ. ευρώ το 2010, έναντι 71,21 εκατ. ευρώ το 2009.

Αρνητικό πρόσημο έχουν και τα καθαρά αποτελέσματα του «Πρώτου Θέματος», το οποίο κλείνει την περασμένη οικονομική χρήση με ζημίες 4,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 373.948 ευρώ το 2009. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 39,2 εκατ. ευρώ έναντι 53,7 εκατ. ευρώ το 2009.

Με ζημίες 777.273 ευρώ έκλεισε και ο «Ελεύθερος Τύπος», με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 2,6 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 10,5 εκατ. ευρώ. Ζημιογόνα εμφανίζεται και η εταιρεία «Εκδόσεις Κέρκυρα» (ζημίες 380.609 ευρώ έναντι 292.345 ευρώ το 2009) με τις υποχρεώσεις να αγγίζουν τις 703.590 ευρώ (έναντι 314.125 ευρώ).

Κερδισμένη η Ανώνυμη Ραδιοφωνική Εταιρεία Λάμψη Α.Ε. με 323.102 ευρώ ζημίες έναντι 1,092 εκατ. ευρώ το 2009 (-70%). Ο κύκλος εργασιών του μουσικού σταθμού ανέρχεται σε 3,2 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ το 2009 (-23%). Τέλος, κέρδη της τάξεως των 206.000 ευρώ έναντι ζημιών 532.081 ευρώ εμφανίζει το 2010 και η Γενική Εκδοτική Ελλάδος Μεσημβρινή Α.Ε., ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων φθάνει στα 4,2 εκατ. ευρώ έναντι 4,6 εκατ. ευρώ το 2009.

Σχόλιο: Ο κ. Μπόμπολας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που πούλησε το ποσοστό του στο Πρώτο Θέμα τότε. Είχε έμπνευση που λένε.

15/06/2011

Από Κουρδιστό Πορτοκάλι.

http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2011/06/blog-post_7789.html

Η Δώρα Χονδροπούλου που απολύθηκε από τον ραδιοσταθμό Flash με επιστολή της προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ παραθέτει τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόλυσή της για την οποία θεωρεί υπεύθυνη την Αρετή Σιδηροκαστρίτου και το ότι δεν την χαιρέτησε στους διαδρόμους. Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή της Δώρας Χονδροπούλου για να δείτε πως λειτουργούν οι όποιοι σύμβουλοι που εν πολλοίς διοικούν τα media και ορίζουν τις ζωές και τις τύχες εκατοντάδων εργαζόμενων. Η Χονδροπούλου παραθέτει και τον επίμαχο διάλογο τον οποίο είχε με την Σιδηροκαστρίτου. Αναλυτικά αναφέρει:

Αθήνα 09/06/2011
ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ονομάζομαι Δώρα Χονδροπούλου, είμαι πτυχιούχος Νομικής Αθήνας και τελειόφοιτη του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι και χθες εργαζόμουν στον ραδιοσταθμό FLASH 96. Αρχικά εργαζόμουν στη.. σύνταξη των ειδήσεων Σαββατοκύριακα – πρωινές βάρδιες. Από τον Ιούνιο του 2010 άρχισα να εργάζομαι στην εκφώνηση και σύνταξη ειδήσεων νύχτες (00.00-06.00) και Σαββατοκύριακα πρωί (12.00- 18.00) . Πληρωνόμουν 1000 ευρώ με απόδειξη δαπάνης και μετά την παρακράτηση, στον τραπεζικό λογαριασμό μου λάμβανα 800.

Είναι προφανές, πρώτον ότι επρόκειτο για εξαρτημένη σχέση εργασίας και δεύτερον ότι δεν πληρωνόμουν τα νόμιμα για εργασία νυχτερινή και Σαββατοκύριακου. Τον Ιανουάριο του 2011 (μέχρι τότε δεν είχα πάρει καμία άδεια ενώ οι αργίες υπολογίζονταν ως κανονικές μέρες) έπαθα υπερκόπωση. Λόγω αυτού του ιατρικού προβλήματος πήρα άδεια δύο εβδομάδων. Τον Φεβρουάριο συνέχισα να εργάζομαι στην εκφώνηση και σύνταξη ειδήσεων τα Σαββατοκύριακα πρωί (12.00- 18.00). Πληρωνόμουν 350 ευρώ με απόδειξη δαπάνης, ενώ όταν μου ζήτησαν να βγάλω μπλοκάκι δήλωσα ότι δεν θέλω και δεν μπορώ. Η θέλησή μου – το είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή- ήταν να είμαι στο μισθολόγιο.

Το περασμένο Σάββατο στο διάδρομο του ραδιοσταθμού είδα για πρώτη φορά την κυρία Σιδηροκαστρίτου, η οποία συζητούσε με τον υπεύθυνο για τα δελτία ειδήσεων κ. Παπανικολόπουλο και προσπέρασα χωρίς να χαιρετίσω για να μην τους ενοχλήσω. Αμέσως μόλις προσπέρασα με φώναξε η κυρία Σιδηροκαστρίτου και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

– Είσαι δημοσιογράφος;
– Ναι.
– Πόσο καιρό δουλεύεις εδώ;
– Περίπου ενάμιση χρόνο.
– Άρα ήρθες επί ιδιοκτησίας Κυριακίδη.
– Ναι.
– Η ιδιοκτησία Κυριακίδη έχει μία ηθική. Δεν μπορείς να περπατάς στο διάδρομο και να μη χαιρετάς.
(Η συγκεκριμένη νουθεσία μου φάνηκε αν μη τι άλλο παράλογη και ήρθα σε αμηχανία). Συνέχισε :
– Ποιος σε έφερε εδώ ; (ερώτηση που από τη διατύπωσή της είναι εμφανώς προσβλητική)
– Ήρθα με το βιογραφικό μου και με προσέλαβαν.
– Και με ποιον μίλησες για να σε προσλάβει;
– Με τον κ. Παναγιωτόπουλο.
Η κυρία Σιδηροκαστρίτου συνέχισε με «συστάσεις» περί ηθικής και αναγκαιότητας να χαιρετάμε όσους συναντάμε στην πολυκατοικία μας, στους δρόμους και τους διαδρόμους, με ύφος απαξιωτικό προς το πρόσωπό μου.

Ξαφνικά, χθες το πρωί μου ανακοινώθηκε τηλεφωνικώς από το λογιστήριο και συγκεκριμένα από τον κ. Βεργούλη ότι «διακόπτεται η συνεργασία μου με τον FLASH». Όταν ρώτησα το λόγο της απόλυσής μου, ο κ. Βεργούλης μου είπε ότι γίνεται εκκαθάριση όσων δουλεύουν με μπλοκάκια και αποδείξεις δαπάνης. Τον ρώτησα αν ο ραδιοσταθμός απολύει όλους όσους εργάζονται με μπλοκάκια και αποδείξεις δαπάνης και μου απάντησε πως όχι. Επίσης , τον ρώτησα ποιος έδωσε εντολή για την απόλυση μου και μου απάντησε η κυρία Σιδηροκαστρίτου. Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία μας ο κ. Βεργούλης μου είπε να περάσω από το λογιστήριο την Παρασκευή για να πάρω τα χρήματα που αντιστοιχούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Θεωρώ πως τα παραπάνω γεγονότα, εκτός από προσβολή της προσωπικότητάς μου, αποτελούν επίσης κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μου ως εργαζόμενης. Σας καλώ να σταθείτε στο πλάι μου, όπως είμαι σίγουρη ότι θα κάνετε και όπως πιστεύω ότι πρέπει να περιμένω από ένα σωματείο του κύρους της ΕΣΗΕΑ. Σας καλώ, λοιπόν, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα όργανα της ΕΣΗΕΑ να με υπερασπιστείτε, να με στηρίξετε στην όλη διαδικασία αντιπαράθεσής μου με τον όμιλο Κυριακίδη και επανάκτησης της εργασίας μου –σαφώς με όρους σύννομους με τη συλλογική σύμβαση της ΕΣΗΕΑ. Στο πρόσωπό μου αποτυπώνεται το κλίμα εκβιασμού, τρομοκράτησης και παραβίασης δικαιωμάτων που υφίστανται και άλλοι συνάδελφοι στον FLASH.

Τέλος, με την παρούσα επιστολή μου σας καλώ να παραπέμψετε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ την κυρία Αρετή Σιδηροκαστρίτου, πιστεύοντας ότι πρακτικές και νοοτροπίες, όπως αυτές που προανέφερα, δε συνάδουν με συναδελφική συμπεριφορά και με συμπεριφορά επαγγελματία δημοσιογράφου προς υφιστάμενό του.

Με τιμή,
Δώρα Χονδροπούλου

ΥΓ: Για το επίπεδο της εργασίας μου και για την επαγγελματική μου επάρκεια σας καλώ να λάβετε υπ’ όψιν σας τις μαρτυρίες των συναδέλφων μου στον FLASH.

Advertisements

Posted June 18, 2011 by bmplefour in Greek Media

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: