Η Κίνα βαδίζει σταθερά στον Καπιταλισμό.   Leave a comment

Η Κίνα βαδίζει σταθερά στον Καπιταλισμό.

1.6 Τρις Δολάρια Χρέος.

01/07/2011

Από τα ΝΕΑ.

Τα ενενήντα χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας και η μεγάλη ασιατική χώρα έχει γεμίσει αφίσες – κάποτε έδειχναν εργάτες, αγρότες και στρατιώτες, αλλά σήμερα απεικονίζουν επιστήμονες, κομπιουτεράδες και καλλιτέχνες. Παράλληλα η κινεζική ηγεσία εγκαινιάζει μεγάλα έργα που τονίζουν την εικόνα της αναδυόμενης υπερδύναμης.

Μόνο τα επαναστατικά τραγούδια – από την εποχή του Μάο – παραμένουν ίδια.

Σήμερα, ανήμερα της επετείου, δόθηκε εντολή όλοι οι μαθητές των σχολείων να έχουν μάθει απ’ έξω τους στίχους της «Ωδής στην πατρίδα»: «Ο ήλιος της Ανατολής υψώνεται/ Η Λαϊκή Δημοκρατία μεγαλώνει/ Ο ηγέτης μας Μάο Τσετούνγκ/ διαμορφώνει το μονοπάτι προς τα εμπρός/ οι συνθήκες διαβίωσής μας βελτιώνονται μέρα με την ημέρα/ το μέλλον μας είναι τόσο φωτεινό όσο δέκα χιλιάδες αχτίδες φωτός».

Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν βεγγαλικά, εντυπωσιακές κατασκευές, παρελάσεις σχολείων και εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά μαζί με αναπαραστάσεις ιστορικών στιγμών που διαμορφώθηκαν σε μιούζικαλ από την Ένωση Κόκκινου Τραγουδιού, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβίωσης της κόκκινης κουλτούρας.

Όλα αυτά εντάσσονται στη δημιουργία ενός νοσταλγικού κλίματος για την εποχή του Μάο, σε μια προσπάθεια να ξεχαστούν τα εκατομμύρια των νεκρών κατά τη διάρκεια της «πολιτικής επανάστασης» και να τονιστούν τα επιτεύγματα που βοήθησαν στην εντυπωσιακή οικονομική άνοδο της χώρας, διεθνώς.

Τα κλασικά μαοϊστικά τραγούδια «Η Ανατολή είναι κόκκινη» και το «Χωρίς το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα υπήρχε νέα Κίνα» ακούγονται παντού, οι τουρίστες πληρώνουν 150 γιουάν έκαστος για να παρακολουθήσουν αναπαραστάσεις μαχών των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού εναντίον των Ιαπώνων και της Κουονμιτάνγκ ή για να επισκεφθούν το κτίριο της Σαγκάης όπου δημιουργήθηκε σαν σήμερα πριν από 90 χρόνια το Κ.Κ. Κίνας, το οποίο αριθμεί 80 εκατ. μέλη και είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στον κόσμο.

Μεγάλη τουριστική ατραξιόν αποτελεί και η σπηλιά στο Γιανάν, όπου ο Μάο και άλλοι ηγέτες σχεδίασαν την επανάσταση – η τουριστική προσέλευση είναι τόσο μεγάλη ώστε τα κέρδη από την άφιξη 14 εκατ. ξένων επισκεπτών στην περιοχή απέφεραν αύξηση εσόδων κατά 40%.

Ωστόσο, η κόκκινη νοσταλγία απευθύνεται κυρίως στην εσωτερική αγορά της Κίνας.

Η προπαγανδιστική ταινία «Η αρχή της μεγάλης αναβίωσης» όπου υμνείται η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων παίζεται σε χιλιάδες κινηματογράφους της χώρας εις βάρος των μπλοκμπάστερ του Χόλιγουντ.

Όσοι, πάλι, προτιμούν τις γαστριμαργικές απολαύσεις έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την αλυσίδα Κόκκινα Κλασικά, όπου οι σερβιτόρες είναι ντυμένες ως «ερυθρές φρουροί» και οι τοίχοι καλυμμένοι από πόστερ της εποχής της Πολιτιστικής Επανάστασης.

Η καμπάνια της κόκκινης νοσταλγίας έχει αρχίσει να ανησυχεί αρκετούς διανοούμενους που μιλούν για επιστροφή στη μαοϊστική ιδεολογία, θεωρώντας πως είναι μια προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσης του Κ.Κ. στην κοινωνική ζωή μέσω της εμφάνισης της κομμουνιστικής προπαγάνδας ως ενός είδους ντόπιας κουλτούρας.

Η μεγάλη ειρωνεία, λένε, είναι ότι η κόκκινη κουλτούρα χρησιμοποιείται σήμερα για την προώθηση της κοινωνικής σταθερότητας και όχι για την ενίσχυση της επαναστατικότητας, όπως ήταν ο σκοπός του Μάο Τσετούνγκ. «Τα τραγούδια σήμερα είναι ροζ όχι κόκκινα», παρατηρεί ο πολιτικός επιστήμων Ζανγκ Μινγκ. «Ίσως γι’ αυτό το κόμμα δεν ενθαρρύνει κανέναν να τραγουδήσει τη “Διεθνή”».

Σχόλιο: Οι Κινέζοι έχουν πιάσει το νόημα. Οι Τουρίστες έχουν την δυνατότητα να δουν όλη την Ιστορία της πορείας του Κινέζικου ΚΚ προς την δόξα και τον Κρατικό Καπιταλισμό.Φυσικά πληρώνοντας.

Φαντάζεσαι αναγνώστη να κάνει κάτι ανάλογο το εδώ ΚΚΕ;

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας σήμερα έχει γενέθλια καθώς συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυσή του και ο πρόεδρος της χώρας Χου Ζιντάο προειδοποιεί τα μέλη του κόμματος ότι η διαφθορά μπορεί να τους κοστίσει την εμπιστοσύνη του λαού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας το μεγαλύτερο στον κόσμο με 80 εκατομμύρια μέλη, Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1921 στη Σανγκάη από μια ολιγομελή ομάδα διανοούμενων και ανέλαβε την εξουσία το 1949 αφού πρώτα νίκησε το Εθνικιστικό Κόμμα έπειτα από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο.

Επί Μάο Τσε Τούνγκ, τον πρώτο κομμουνιστή ηγέτη της χώρας, το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεκίνησε το “Μεγάλο άλμα προς τα εμπρός” το 1958 με αποτέλεσμα την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και την Πολιτιστική Επανάσταση το 1966. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Έπειτα από το θάνατο του Μάο το 1976, ο διάδοχος του, ο Ντένγκ Ξιαοπίνγκ, εισήγαγε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που κατέστησαν την Κίνα ως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Σήμερα στην Κίνα βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις,ενώ η τηλεόραση έχει εκτενή ρεπορτάζ και προγράμματα που προβάλουν τις επιτυχίες μέσα στα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος, ενώ προβάλλονται πατριωτικές ταινίες.

Σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο στην ομιλία του με αφορμή την επέτειο, αφού επαίνεσε τα επιτεύγματα του κόμματος και της χώρας προειδοποίησε τα μέλη του κόμματος ότι η διαφθορά μπορεί να τους κοστίσει την εμπιστοσύνη του λαού και τους κάλεσε να δείξουν περισσότερη αυτοπειθαρχία από ποτέ.

“Σε ορισμένες ιστορικές περιόδους, κάποιες φορές κάναμε λάθη και αναγκαστήκαμε σε σοβαρά πισωγυρίσματα, η ρίζα των οποίων ήταν η αποκοπή από την πραγματικότητα της Κίνας” δήλωσε στην 90 λεπτών τηλεοπτική του ομιλία και πρόσθεσε ότι το κόμμα κατάφερε να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσει προς τα εμπρός νικηφόρα με την ισχύ του και με τη δύναμη του λαού.

Σχόλιο: Οι Κινέζοι Κουμουνιστές σίγουρα πρέπει να είναι περήφανοι. Τα κατάφεραν. Έκαναν την Κίνα μεγάλη δύναμη. Να σημειώσω 2 Αμερικανούς προέδρους που έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Τον Ρούσβελτ και τον Νίξον.

28/06/2011

Από Καθημερινή

Reuters, A.P

Το πρόβλημα του δημοσίου χρέους δεν απασχολεί μόνον την περιφέρεια της Ευρωζώνης, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κίνας.

Οι κατά περιφέρεια κυβερνώντες σε αυτή την αχανή χώρα έχουν σωρεύσει οφειλές έως και 1,6 τρισεκατομμυρίων δολ. όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Λογιστικού Ελέγχου της Κίνας.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι οι τράπεζες της χώρας ενδεχομένως να δεχθούν καίρια πλήγματα, εάν οι οφειλέτες τους δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τα δάνειά τους.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων είναι και η πρώτη δημόσια καταγραφή των οφειλών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία κατέφυγε στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσει υποδομές και γενικότερα κατασκευαστικά έργα.

Πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, πολλά φημολογούνταν για το ύψος του χρέους και σήμερα πλέον ενδεχομένως οι ανησυχίες να αμβλυνθούν σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους, τους οποίους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πιστώτριες τράπεζες που είχαν στηρίξει την οικονομία για να αντεπεξέλθει στη διεθνή κρίση του 2008.

Αν και ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και μόνον εάν ελάμβαναν νέα δάνεια θα ήταν ικανές να το πράξουν, δεν προβλέπεται ότι θα προκληθεί τραπεζική κρίση. Οι κινεζικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρό οπλοστάσιο ρευστού και δεν έχουν «μολυνθεί» από την ασθένεια των επισφαλών στεγαστικών δανείων, η οποία έπληξε τα πιστωτικά ιδρύματα της Δύσης. Επιπλέον, «η οικονομική ανάπτυξη προσφέρει ευελιξία στο Πεκίνο, ενώ και το χρέος συνολικά του Δημοσίου είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών», παρατηρεί η Ζούο Σιαολέι, ανώτατη οικονομολόγος της Galaxy Securities στο Πεκίνο. «Εντούτοις, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κατά νου τους κινδύνους και να προσπαθήσει να αποτρέψει τη διόγκωση του δανεισμού των τοπικών αρχόντων».

Αν και η Εθνική Υπηρεσία Λογιστικού Ελέγχου δεν διευκρίνισε το ποσοστό του χρέους το οποίο πιθανόν να μην αποπληρώσουν οι περιφέρειες, ανέφερε πως αυτές χρεωστούν 1,4 τρισ. δολάρια σε τράπεζες και ενδεχομένως οφείλουν και 200 δισ. δολάρια επιπλέον.

Κατά τον οικονομολόγο Τάο Γουάνγκ της UBS, οι περιφερειακές αρχές της Κίνας μάλλον δεν δύνανται να εξοφλήσουν δάνεια 300-450 δισ. δολαρίων, ποσόν ισοδύναμο με το 4%-5% των συνολικών χορηγήσεων των κινεζικών τραπεζών.

Ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Σου Νιγκ, είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2010 πως τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν οι τοπικές κυβερνήσεις χρεοκοπήσουν.

Αμέσως μετά, ο υπουργός Οικονομικών και εποπτεύων το χρηματοπιστωτικό σύστημα είχε προβεί σε καθησυχαστική δήλωση, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι τελούν υπό έλεγχο. Οι τράπεζες της Κίνας συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλυτέρων του κόσμου, καθώς ορισμένες από αυτές διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 τρις. δολαρίων. Την τελευταία δεκαετία το Πεκίνο έχει διοχετεύσει δισ. δολάρια στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για να τις απαλλάξει από όγκους ανεξόφλητων χρεών.

26/06/2011

Το ζήτημα δεν είναι να αγοράσεις μόνο κρατικά ομόλογα και να στηρίξεις μια Χώρα. Οι σοβαροί παίκτες ξέρουν ότι όλα τα λεφτά βρίσκονται στις Επενδύσεις.

Όλες οι χώρες έχουν πλεονεκτήματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις τις ανάλογες επενδύσεις.

Η Κίνα έχει Χρήμα. Έχει και παράδοση. Χώρα με μεγάλη ιστορία. Το ζήτημα είναι αν ξέρει να αξιοποιήσει όλα αυτά.

Η Ελλάδα μπορεί να φαίνεται ότι είναι σε δύσκολη θέση αλλά δεν είναι. Θέλετε να βάλω εγώ 11 ανθρώπους, να διαλέξω κατευθύνσεις και στόχους,  να σας δείξουν πόσο εύκολο είναι;

26/06/2011

Όταν η νέα ουγγρική πολιτική ηγεσία πέρσι τέτοια εποχή είχε πει ότι “Τέρμα η δουλειά του ΔΝΤ. Θα επαναδιαπραγματευτούμε και θα βρούμε αλλού τα χρήματα που ζητάμε αν δεν μας τα δώσουν αυτοί” πολλοί γέλασαν, αλλά γελάνε καλύτερα όσοι γελάνε τελευταίοι και αυτοί είναι οι … Ούγγροι: Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Ουέν Τζιαμπάο, ανακοίνωσε το Σάββατο από τη Βουδαπέστη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αγοράσει ουγγρικά κρατικά ομόλογα και να χορηγήσει δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουγγαρία.

Ο Τζιαμπάο πραγματοποιεί τη δεύτερη ευρωπαϊκή περιοδεία του, εννέα μήνες μετά την επίσκεψή του σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία. Αυτήν τη φορά, μετά τη Βουδαπέστη, θα μεταβεί στο Βερολίνο και το Λονδίνο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ο Κινέζος πρωθυπουργός απέφυγε να διευκρινίσει το ύψος των κρατικών ομολόγων που προτίθεται να αγοράσει το Πεκίνο.

Πρόσθεσε ότι η Κίνα θα χορηγήσει δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουγγαρία μέσω της Εθνικής Κινεζικής Τράπεζας Ανάπτυξης για την προώθηση κοινών σχεδίων.

Ο Όρμπαν από την πλευρά του είπε ότι η Ουγγαρία κατέληξε σε “μια νέα συμφωνία μεγάλης σημασίας” με την Κίνα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Λύσεις υπάρχουν αν κάποιος σκέφτεται με εθνικά κριτήρια και όχι με δουλικά…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

4444

Από Νηματεμπορική.

Την πρόθεση της Κίνας να αγοράσει ουγγρικά κρατικά ομόλογα και να χορηγήσει δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε σήμερα από τη Βουδαπέστη, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο Κινέζος πρωθυπουργός απέφυγε να διευκρινίσει το ύψος των κρατικών ομολόγων που προτίθεται να αγοράσει η χώρα του.

Δήλωσε πάντως ότι το Πεκίνο θα χορηγήσει δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουγγαρία μέσω της Εθνικής Κινεζικής Τράπεζας Ανάπτυξης για την προώθηση κοινών σχεδίων.

Από την πλευρά του ο Όρμπαν σημείωσε ότι η Ουγγαρία κατέληξε σε «μια νέα συμφωνία μεγάλης σημασίας» με την Κίνα.

Ο Τζιαμπάο πραγματοποιεί τη δεύτερη ευρωπαϊκή περιοδεία του, εννέα μήνες μετά την επίσκεψή του σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Βουδαπέστη, θα μεταβεί στο Βερολίνο και το Λονδίνο.

18/06/2011

Η Κίνα βαδίζει σταθερά στον Καπιταλισμό.

Ο Καπιταλισμός έχει πολλά πρόσωπα. Εδώ βλέπουμε τον Κινέζικο.

Το γνώρισμα του Κινέζικου Καπιταλισμού είναι ότι το ΚΚΚ, έχει το μονοπώλιο της Εξουσίας.

4444

Αντιγραφή από Zougla.gr

Περισσότερα από 120 δις δολάρια καταχράστηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Κίνα για 20 περίπου χρόνια, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να έχει κατατεθεί σε αμερικανικές τράπεζες, επισημαίνεται σε αναφορά της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ο εκτιμώμενος αριθμός των υπαλλήλων που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες κατάχρησης και χρηματισμού κυμαίνεται μεταξύ 16 και 18 χιλ. για τη χρονική περίοδο από τα μέσα του 1990 μέχρι το 2008.
«Περίπου 800 δις γουάν έχουν μεταφερθεί σε Η.Π.Α., Αυστραλία, Καναδά και Ολλανδία μέσω λογαριασμών σε offshore εταιρείες στο πλαίσιο “μεταμφιεσμένων” τραπεζικών συναλλαγών ιδιωτικών επιχειρήσεων», επισημαίνεται στην αναφορά.

04/03/2011

Αντιγραφή από την Real.gr

Ο προϋπολογισμός για την άμυνα της Κίνας αυξήθηκε κατά 12,7% το 2011, σε 601,1 δισεκατομμύρια γουάν (65,6 δισεκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ενώ o εκσυγχρονισμός με γρήγορους ρυθμούς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού απειλεί με νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ασία.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Λι Ζαοσίνγκ, παραμονή της έναρξης της συνεδρίασης ολομέλειας του κοινοβουλίου.
«Η Κίνα πάντοτε φρόντιζε να διατηρεί υπό έλεγχο το ύψος των δαπανών της για την άμυνα», δήλωσε ο Λι, κάνοντας λόγο για «σχετικά χαμηλές αμυντικές δαπάνες» συγκριτικά με άλλες χώρες.

Ο Λι, που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για την άμυνα το 2011 αντιπροσωπεύουν το 6% του εθνικού προϋπολογισμού. «Αυτό δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα», τόνισε.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών σε διψήφιο αριθμό αποφασίζεται ύστερα από μια περιορισμένη αύξηση πέρυσι για τις ένοπλες δυνάμεις που ανερχόταν στο +7,5%.

«Η επιστροφή (της αύξησης) σε διψήφιο αριθμό του προϋπολογισμού του κινεζικού στρατού αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού», σχολίασε ο Ουίλι Λαμ, του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

«Αυτό σημαίνει ότι οι Κινέζοι θέλουν να διασφαλίσουν τις θέσεις τους στην εξωτερική πολιτική και στην ασφάλεια, κυρίως απέναντι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ακόμη και η Ταϊβάν», τόνισε.

Εξοπλίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις της με όλο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά στρατιωτικό υλικό, η Κίνα απειλεί την ηγεμονία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και προκαλεί ανησυχία στους γείτονές της, εκτιμούν οι ειδικοί.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, πραγματοποιεί τα στρατιωτικά του προγράμματα με άκρα μυστικότητα, τα οποία τροφοδοτεί με έναν αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος ενισχύεται από έναν ρυθμό ανάπτυξης 10% της κινεζικής οικονομίας.

21/01/2011

Αντιγραφή από την Καθημερινή.

The New York Times

Όταν ο Ντενγκ Ξιαοπίνγκ πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στις ΗΠΑ το 1979, του πρόσφεραν θέση πλησίον της ηθοποιού Σίρλεϊ Μακλέιν.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η ηθοποιός περιέγραψε μια επίσκεψη στην Κίνα στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Του είπε ότι συνάντησε ένα διανοούμενο ο οποίος είχε σταλεί στην επαρχία για καταναγκαστικά έργα, ωστόσο ο ίδιος μιλούσε με ενθουσιασμό για τις χαρές της χειρωνακτικής εργασίας και την καταπληκτική ευκαιρία που του δόθηκε να διδαχθεί από τους χωρικούς. Ο Ντενγκ μούγκρισε: «Έλεγε ψέματα». Σε αυτό το πνεύμα, θα μου επιτρέψετε να σας κάνω ένα σύντομο απολογισμό των θεμάτων που συζητήθηκαν στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Χου Ζιντάο στην Ουάσιγκτον, σε μια εποχή που οι σινοαμερικανικές σχέσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Το εμπόριο είναι μια από τις πηγές εντάσεων και η Κίνα κρατά το νόμισμά της τεχνητά υποτιμημένο, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τις θέσεις εργασίας στο εσωτερικό. Αυτό αποτελεί αποσταθεροποιητικό στοιχείο στο παγκόσμιο σύστημα – αλλά ας μην υπερτιμάμε τις επιπτώσεις στη δική μας οικονομία.

Τα κινεζικά αγαθά ανταγωνίζονται κυρίως προϊόντα από το Μεξικό, τη Ν. Κορέα και άλλες χώρες και κλέβουν θέσεις εργασίας από εκείνες πολύ περισσότερο από την Αμερική.

Άλλο πρόβλημα είναι οι εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου, που προκαλούν σύγχυση στους γείτονες της Κίνας όπως και στην Ουάσιγκτον. Η Κίνα μπορεί να έχει ισχυρά επιχειρήματα σε ό, τι αφορά τις νήσους στη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας, γνωστές με το όνομα Σενκάκου στα γιαπωνέζικα και ως Ντιαόου στα κινέζικα.

Οι ισχυρισμοί της όμως για τη Θάλασσα Νότιας Κίνας είναι τερατώδεις και η φιλοπόλεμη στάση της στρέφει τα γειτονικά της κράτη πιο κοντά στην Αμερική.

Επίσης υπάρχει στ’ αλήθεια κίνδυνος οι κινεζικές παρενοχλήσεις αμερικανικών αεροσκαφών και πλοίων στα διεθνή ύδατα να πυροδοτήσουν σύρραξη κατά λάθος.

Η σύγκρουση ενός κινεζικού αεροσκάφους με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος το 2001 οδήγησε σε μια κρίση που αποκλιμακώθηκε μόνο επειδή ο τότε πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν ήταν αποφασισμένος να διατηρήσει τις διμερείς σχέσεις. Εάν ένα τέτοιο ατύχημα συνέβαινε σήμερα, ο πρόεδρος Χου θα αδυνατούσε ενδεχομένως να επιλύσει την κρίση.

Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πολύπλοκο. Οι χριστιανοί δεν διώκονται τόσο όσο στο παρελθόν και το καθεστώς δίνει στους πολίτες μεγαλύτερη ελευθερία σε σύγκριση με τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Ωστόσο, το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ανελέητο τα τελευταία χρόνια με τους διαφωνούντες και μέλη μειονοτήτων όπως οι Θιβετιανοί και οι Ουιγούροι.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η υποστήριξη κρατών-ταραξιών όπως η Β. Κορέα, το Ιράν, η Μιανμάρ, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε – υποστήριξη που καθιστά πιο πιθανή τη σύρραξη όπως και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Τέλος, η επίδειξη ισχύος, ειδικά από τον στρατό, δηλητηριάζει τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Η Κίνα φαίνεται ότι διανύει μια περίοδο που φέρει ομοιότητες με την εποχή Μπους στις ΗΠΑ: γεράκια και σκληροπυρηνικοί έχουν κερδίσει έδαφος στην εσωτερική πολιτική σκηνή και χλευάζουν τους διπλωμάτες, θεωρώντας τους άβουλους και αναποφάσιστους.

Advertisements

Posted June 18, 2011 by bmplefour in China

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: