The Banks.   Leave a comment

The Banks.

19/07/2011

Paul Krugman.

Από τότε που ξέσπασε η τρέχουσα οικονομική κρίση, φαίνεται πως η βασική αρχή της οικονομικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να συνοψισθεί σε έξη μόλις λέξεις: «Φερθείτε με το μαλακό στους τραπεζίτες».

Αυτή η αρχή κατέστη εμφανής κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας Μπους, όταν προσφέρθηκε μια τεράστια «σανίδα σωτηρίας» μετρητών και εγγυήσεων προς τις τράπεζες, με ελάχιστους όρους.

Εξίσου εμφανής ήταν και κατά τους πρώτους μήνες διοίκησης του Ομπάμα, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρενέβαινε τις δεσμεύσεις της πολιτικής του καμπάνιας για «αλλαγή των νόμων περί χρεοκοπίας, ώστε να μπορέσουν οι οικογένειες να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Αλλά και σήμερα βλέπουμε την αρχή αυτή σε λειτουργία, καθώς οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πιέζουν τους γενικούς εισαγγελείς των πολιτειών να αποδεχτούν πολύ χαμηλές αποζημιώσεις από τις τράπεζες προς τα νοικοκυριά που έχασαν τα σπίτια τους λόγω της πρακτικής επιβολής «καταχρηστικών υποθηκών».

Γιατί άραγε τέτοια συμπεριφορά «με το γάντι»;

Χωρίς αμφιβολία τα χρήματα και η πολιτική επιρροή παίζουν τον ρόλο τους: η Γουόλ Στρητ χρηματοδοτεί γενναιόδωρα τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψήφιων προέδρων και, από την άλλη, οι υπηρεσίες που υποτίθεται ότι ελέγχουν τις τράπεζες συχνά καταλήγουν υπηρέτες τους.

Όμως οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιμένουν πως η απαλλαγή των τραπεζών από τις ευθύνες τους είναι προς το συμφέρον της συνολικής οικονομίας.

Αυτό δεν ισχύει.

Η ανικανότητα να ληφθούν μέτρα πραγματικής ελάφρυνσης των καταχρεωμένων νοικοκυριών τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Ομπάμα αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες που η ανεργία παραμένει στο 9%.

Τα επιχειρήματα με τα οποία οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να επιτύχουν έναν γρήγορο, ευνοϊκό για τις τράπεζες συμβιβασμό σε σχέση με το σκάνδαλο των καταχρήσεων στις υποθήκες στερούνται λογικής βάσης.

Προτού αναλύσω γιατί τα επιχειρήματα είναι παράλογα, ας περιγράψω εν συντομία το χάος που επικρατεί με τις υποθήκες. Το προηγούμενο φθινόπωρο πληροφορηθήκαμε πως πολλές τράπεζες επιδίδονταν σε παράνομες κατασχέσεις οικιών.

Χαρακτηριστικά, μάθαμε ότι υπάλληλοι πιστοποιούσαν με ταχύτατες, «αυτόματες» διαδικασίες – από όπου βγήκε και το παρατσούκλι «robo-signers», υπογραφές-ρομπότ! – πως οι τράπεζες διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να κατασχέσουν τα σπίτια, χωρίς προηγουμένως να ελέγχουν αν όντως έχουν το νομικό δικαίωμα να προχωρήσουν σε εξώσεις. Δικαίωμα το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν.

Πόσο σοβαρές και γενικευμένες ήταν οι καταχρήσεις; Η απάντηση είναι πως αυτό παραμένει άγνωστο.

Έχουν περάσει εννέα μήνες από όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις παράνομες κατασχέσεις κατοικιών και παρά ταύτα δεν έχει ακόμα διεξαχθεί σοβαρή έρευνα ως προς την έκτασή του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι πολιτείες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς, δε διαθέτουν πόρους για μία εκτενή έρευνα, αλλά και στο ότι οι ομοσπονδιακές αρχές , που διαθέτουν τα απαιτούμενα μέσα, επιλέγουν να μην προχωρήσουν σε τέτοια.

Αντιθέτως, πιέζουν για συμβιβασμό με τις τράπεζες, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα «θα απάλλασσε πλήρως τις εταιρείες που παρανόμησαν επιβάλλοντας μόνο πρόστιμα ύψους έως και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και διαβεβαιώσεις πως οι εταιρείες δε θα επαναλάμβαναν παράνομες πρακτικές.»

Προς τι η βιασύνη για συμβιβασμό; Από ότι φαίνεται, προβάλλονται δύο βασικά επιχειρήματα υπέρ της ουσιαστικής απαλλαγής των τραπεζών.

Ο πρώτος ισχυρισμός είναι πως η γρήγορη επίλυση του ζητήματος των υποθηκών αποτελεί το κλειδί για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Ο δεύτερος, περισσότερο ασαφής, που δεν χρησιμοποιείται τόσο ανοιχτά, είναι πως μία πιο σκληρή στάση έναντι των τραπεζών θα υπονόμευε τις ευρύτερες προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Κανένα από τα δύο αυτά επιχειρήματα δεν έχει λογικά ερείσματα.

Ο ισχυρισμός πως πρέπει να απομακρυνθούν τα νομικά σύννεφα που σκεπάζουν τις κατασχέσεις, προς όφελος της αγοράς ακινήτων- και συγκεκριμένα υπέρ της διατήρησης των σημερινών τιμών στα ακίνητα – με κάνει ειλικρινά να απορώ. Το μόνο που θα επιτευχθεί έτσι είναι η περαιτέρω επιτάχυνση των κατασχέσεων: και, αν περισσότερες οικογένειες διωχθούν από τα σπίτια τους, θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα ακίνητα διαθέσιμα προς πώληση, άρα θα αυξανόταν η προσφορά. Η αύξηση στην προσφορά ενός αγαθού συνήθως οδηγεί στη μείωση της τιμής του, όχι την άνοδο. Άρα, γιατί με την αγορά ακινήτων γίνεται το αντίστροφο;

Λυπάμαι, αλλά τα επιχειρήματα υπέρ της απαλλαγής των τραπεζών δεν αντέχουν στην κριτική. Από πού και ως που θα απειληθεί η οικονομία από μια σκληρότερη στάση προς τις τράπεζες; Τι είναι αυτό που «φρενάρει» την οικονομία; Σίγουρα όχι η κατάσταση των τραπεζών. Είναι αλήθεια πως στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009 οι φόβοι για κατάρρευση των τραπεζών προκάλεσαν αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, οι αγορές αυτές έχουν, εδώ και καιρό, επανέλθει στην ομαλότητα, κατά κύριο λόγο διότι οι πάντες γνωρίζουν ότι οι τράπεζες θα «διασωθούν» άμεσα, αν βρεθούν σε δυσκολίες.

Προς το παρόν, το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι ο κολοσσιαίος όγκος των χρεών των αμερικανικών νοικοκυριών, ο οποίος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ενυπόθηκα δάνεια ύψους 5,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πήραν τα νοικοκυριά στα χρόνια της φούσκας. Μία σοβαρή ελάφρυνση στο βάρος των υποθηκών θα μπορούσε να αμβλύνει το πρόβλημα. Αντίθετα ένας συμβιβασμός ύψους 30 δισεκατομυρίων δολαρίων με τις τράπεζες δεν θα αλλάξει τίποτε ως προς την ρίζα του προβλήματος.

Συνεπώς, όταν οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι μας λένε πως πρέπει να σπεύσουμε σε έναν συμβιβασμό με τις τράπεζες «για το καλό της οικονομίας», δε θα πρέπει να τους πιστεύουμε.

Πρέπει να το κάνουμε σωστά, και να θέσουμε επιτέλους τους τραπεζίτες προ των ευθυνών τους.

Σχόλιο: Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Paul Krugman.

Αυτό που χρειάζεται η Αγορά ακινήτων είναι κανόνες που να τους σέβονται οι Ισχυροί της Αγοράς, δηλαδή οι Τράπεζες. Όσες περισσότερες οικογένειες πετιούνται στο δρόμο χωρίς δίκαια νομικά επιχειρήματα, τόσο η κατάσταση στην Αμερικανική Οικονομία θα χειροτερεύει.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Ισχυροί δεν παίζουν έντιμο παιχνίδι, αυτό έχει επιπτώσεις στην Ανάκαμψη.

Η Οικονομική κρίση προηλθε επειδή οι Τραπεζίτες ήταν άπληστοι και παραβίασαν τους κανόνες. Αν συνεχίσουν να παραβιάζουν τους κανόνες, πως θα έχουμε πραγματική ανάκαμψη;

20/06/2011

Από antinews.gr

Πληροφορίες από ανώτατες πηγές θέλουν τις κορυφαίες τράπεζες της Βρετανίας, όπως είναι οι Barclays και Standard Chartered, να έχουν μειώσει δραστικά τα ποσά δανεισμού τους προς τις τράπεζες της ευρωζώνης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μιας νέας πιστωτικής κρίσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Η Standard Chartered, λέγεται πως απέσυρε δεκάδες δισ. από την διατραπεζική αγορά δανεισμού μέσα στους τελευταίους μήνες, και μείωσε επίσης την συνολική της έκθεση κατά τα 2/3, αφού φαίνεται να ανησυχεί σφόδρα για την οικονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Κάτι ανάλογο έκανε και η Barclays, της οποίας τα διευθυντικά στελέχη ανησυχούν για τις τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, και στη Πορτογαλία.

Σε δήλωσή της τον περασμένο Απρίλιο, η Barclays είχε αναφέρει πως είναι εκτεθειμένη κατά  £6.4 δις. στην Ισπανία, σε σύγκριση με τα £7.2 δις. τον περσινό Ιούνιο, ενώ η έκθεσή της στην Ιταλία μειώθηκε κατά £100 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με πηγές, η κίνηση αυτή  των βρετανικών τραπεζών ήταν αναπόφευκτη προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι τυχόν απώλειες σε περίπτωση που χειροτερέψει η κρίση της ευρωζώνης. Πάντως οι κινήσεις τέτοιου τύπου, με τις ισχυρές τράπεζες να μειώνουν τον δανεισμό τους προς τις ασθενέστερες, θυμίζει το προοίμιο της οικονομικής κρίσης του 2008, όταν η άρνηση κάποιων τραπεζών να δανείσουν κάποιες άλλες οδήγησε στη κατάρρευση κάποιων από αυτές, και στην ανάγκη διάσωσης κάποιων άλλων από πλευράς των φορολογουμένων.

Σήμερα, η οικονομική κατάσταση των βρετανικών τραπεζών είναι πολύ καλύτερη από το 2008, αλλά το τραπεζικό σύστημα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανία, Ιταλία, και Γερμανία) παρουσιάζει αδυναμίες.

Οι αναλυτές της UBS έχουν προειδοποιήσει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι «ιδιαίτερα εκτεθειμένες», και δεν έχουν κάνει αρκετά ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις χρηματοδοτικές αγορές, και συνεχίζουν να βασίζονται στη παροχή ρευστότητας από την διατραπεζική αγορά.

Οι ισπανικές τράπεζες αποτελούν το επίκεντρο των βρετανικών ανησυχιών, με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ να αποδεικνύουν πως έχουν δανειστεί (διατραπεζικά) €58 δισ. τον Μάιο και €44 δισ. τον Απρίλιο.

S.A.-The Telegraph

Σχόλιο: Αν θέλεις να δεις τι γίνεται στις τράπεζες πάντα κοιτάζεις την Διατραπεζική. Ποιοι Δανείζουν σε ποιους. Η Βρετανία δεν είναι στο Ευρώ και στην Ευρωζώνη, όποτε είναι αναμενόμενο οι Βρετανικές τράπεζες να παίρνουν τα μέτρα τους.

Το να κλείσουν οι Ασθενέστερες τράπεζες είναι σίγουρα μια λύση. Κανονικά από το 2008 και μετά θα έπρεπε να έχουμε μια τέτοια πορεία, συντεταγμένη όμως.

Τώρα έχουμε 2011. Τον Αύγουστο θα έχουν περάσει 3 χρόνια. Δεν βλέπω να έχουν γίνει και πολλά. Το Συνολικό Δημόσιο Χρέος της Ευρώπης αυξήθηκε.

Πρέπει να γίνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Κοιτάζοντας το Μέλλον, αυτό που έχω να πω είναι το εξής σαφές: Οι τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές διότι η ύφεση δεν έχει φύγει.  Προτιμήστε να εγγράψετε μεγαλύτερες επισφάλειες και να δώσετε μικρότερο μέρισμα και μπόνους στα στελέχη. Όποιος πειθαρχήσει θα είναι και ο νικητής. Οι πολίτες δεν ξεχνανε ότι με δικά τους λεφτά σωθήκατε. Την επόμενη φορά θα είναι πολύ δύσκολα.

Περιμένω από την Citigrup μια και έχω μερικές μετοχές μαζί με έναν φίλο, να εγγράψει μεγαλύτερες επισφάλειες. Μέχρι τώρα καλά τα πάτε, αλλά πρέπει να είστε ποιο προσεκτικοί και λιγότερο εκτιθεμενοι. Τα Εμπορεύματα προσφέρονται για χρήμα. Σε περίπτωση κρίσης θα πρέπει να γνωρίζεται τι θα εγκαταλείψετε.

Advertisements

Posted June 20, 2011 by bmplefour in Banks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: