Wolfgang Schäuble – Wolfgang Schaeuble – Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.   Leave a comment

Wolfgang Schäuble – Wolfgang Schaeuble – Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

15/07/2011

Από Έθνος.

Την επιθυμία του για επίσπευση της επίλυσης της ελληνικής κρίσης εκφράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι πλέον, η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, συνιστά απειλή για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Την βούλησή του για επίσπευση της επίλυσης της ελληνικής κρίσης εκφράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι πλέον, η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, συνιστά απειλή για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Westdeutsche Allgemeine Zeitung, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τις αγορές και τονίζει: “Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί και να χρηματοδοτήσει το χρέος της”.

“Όμως”, συνεχίζει, “για την ώρα οι αγορές εγείρουν αμφιβολίες για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα το καταφέρει. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο πλέον ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ. Γι αυτό θα πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με πειστικό τρόπο”.

Ο Σόιμπλε τονίζει ότι θα πρέπει να επισπευτεί η διαδικασία αναζήτησης λύσεων, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη μορφή αυτής της λύσης.

Όχι στο ευρωομόλογο
“Δεν θέλω να μπω τώρα σε εικοτολογίες για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα”, αναφέρει.

“Συμφωνήσαμε στο Eurogroup, ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε γρήγορα λύσεις, που τώρα επεξεργάζονται οι ομάδες εργασίας για το ευρώ. Μετά θα δούμε, ποιες εναλλακτικές υπάρχουν.”

Παράλληλα, τάσσεται εκ νέου κατά της έκδοσης ευρωομολόγων.

“Θα ήταν λάθος”, επιμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, “οι χώρες χρειάζονται ένα κίνητρο για να κάνουν καλή διαχείριση των δημοσιονομικών τους κι αυτό το κίνητρο είναι τα υψηλά επιτόκια, που πρέπει να πληρώνει μια καταχρεωμένη χώρα. Αν δεν υπήρχαν, θα οδηγούσε στην απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στο ευρώ, το κοινό νόμισμα δεν έχανε τη σταθερότητά του. Άρα (τα ευρωομόλογα) δεν μπορεί να είναι η λύση”.

Η Ευρώπη θα περάσει την κρίση
Ο Σόιμπλε εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα βγει από την κρίση. “Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να βγάλει τα σωστά διδάγματα” αναφέρει.

“Ενισχύσαμε τον συντονισμό στον πολιτικό και χρηματοοικονομικό τομέα, δώσαμε βάρος στην ευρωστία των προϋπολογισμών και θέσαμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό νέο έλεγχο και όρους διαφάνειας. Δεν θα μείνουμε εκεί. Σκεπτόμαστε ποια επιπλέον εργαλεία χρειαζόμαστε για να περιορίσουμε τις αγορές στις κερδοσκοπικές κινήσεις. Όμως περνάει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρις ότου οι αγορές καταγράψουν αυτά τα μέτρα και κυρίως να τα πιστέψουν.”

4444

Από Έθνος.

Είναι από τα στοιχεία που εξασφαλίζουν ότι η ΕΕ θα έχει ένα μέλλον, τονίζει η “Μοντ”.  Υπέρ του ευρώ τάχθηκε χθες ο ευρωπαϊκός Τύπος. “Ας μην το ξεχνάμε: το ευρώ είναι ένα ατού”, είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της γαλλικής εφημερίδας “Le Monde”.

“Έχει εξυπηρετήσει τη νομισματική ένωση από τότε που τέθηκε σε κυκλοφορία το 2002”, υποστηρίζει το άρθρο και προσθέτει: “Είναι ένα από τα στοιχεία που εξασφαλίζουν ότι η Ευρώπη θα έχει ένα μέλλον στον αυριανό κόσμο”. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του ευρώ είναι το ότι “επέτρεψε σε εκείνους που το υιοθέτησαν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και να γνωρίσουν ιστορικά χαμηλές τιμές επιτοκίων”.

Στο ίδιο πνεύμα το άρθρο του Στέφαν Κορνέλιους στη γερμανική “Sud-deutsche Zeitung” με τίτλο “Ο κακός δαίμονας της Ευρώπης”, αναφερόμενος στην ευρωκρίση, τονίζει: “Η ευρωκρίση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στο ουσιαστικό: πρέπει να σώσουμε το ευρώ, με ή χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Αργότερα θα πρέπει να θεσπιστούν δίκαιοι κανόνες. Τώρα πρόκειται για τη διατήρηση του κοινού νομίσματος. Γι’ αυτό θα πληρώσει η Γερμανία πολλά χρήματα, αλλά μια εναλλακτική λύση θα είναι πιο ακριβή, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά”.

Ακόμη αναφέρει ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλέσει “αλυσιδωτές αντιδράσεις” στο τραπεζικό σύστημα, στο ευρώ και στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και υπογραμμίζει ότι “η νευρικότητα για την Ιταλία και την Ιρλανδία δείχνουν ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή” για μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Σχόλιο: Όλοι συμφωνούν ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδος αυτή την στιγμή, είναι κίνδυνος θάνατος. Αλυσιδωτή αντίδραση, όπως μια Βόμβα Υδρογόνου.

Το πρόβλημα βέβαια βρίσκεται μέσα στην Ελλάδα. Το κακό βρίσκεται μέσα στην Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα. Πολλοί από αυτούς που σήμερα πρέπει να κινηθούν για να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, θα έπρεπε να είναι στη φυλακή. Αυτή είναι μια λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ξεχνούν οι Ευρωπαίοι. Το κακό βρίσκεται μέσα στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδος.

14/04/2011

Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Wolfgang Schaeu ble.

44444

Από καθημερινή.

Ο πολιτικός που φερόταν ως ο πιθανότερος διάδοχος του Χέλμουτ Κολ στη γερμανική καγκελαρία καθηλώθηκε για το υπόλοιπο της ζωής του στην αναπηρική πολυθρόνα το 1990, όταν δέχθηκε τρεις σφαίρες, στο πρόσωπο και τη σπονδυλική στήλη, από ψυχικά διαταραγμένο πολίτη.

Ωστόσο, δεν ήταν η αναπηρία, αλλά εντελώς διαφορετικοί λόγοι που ανέκοψαν τον δρόμο του προς το ανώτατο πολιτικό αξίωμα: Το 2000, ο εσωκομματικός αντίπαλος της Αγκελα Μέρκελ αναγκάσθηκε να παραιτηθεί πρώτα από πρόεδρος της χριστιανοδημοκρατικής CDU και ύστερα από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος συνασπισμού λόγω της θρυλούμενης εμπλοκής του σε μέγα οικονομικό σκάνδαλο.

Μέχρι πρόσφατα, ο Σόιμπλε είχε χτίσει το πολιτικό του προφίλ κατά κύριο λόγο πάνω σε ζητήματα «νόμου και τάξης». Το 1999 ηγήθηκε αντιμεταναστευτικής εκστρατείας της Δεξιάς εναντίον της κεντροαριστερής κυβέρνησης Σρέντερ, απορρίπτοντας τη διπλή υπηκοότητα των μεταναστών.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, έγινε πολιορκητικός κριός της ισλαμοφοβίας στη Γερμανία. Σε αντίθεση με τη γερμανική κυβέρνηση, υποστήριξε ένθερμα τον πόλεμο του Μπους στο Ιράκ, κατήγγειλε την ενεργειακή συνεργασία Βερολίνου – Μόσχας, υπερασπίστηκε το Γκουαντάναμο και τα σκίτσα εναντίον του Μωάμεθ. Τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα του έθιξαν τόσο βάναυσα τα δημοκρατικά δικαιώματα, που οι αντίπαλοί του βάφτισαν το υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Σόιμπλε «Στάζι 2.0», παραπέμποντας στη μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας.

Γιος λογιστή και πρώην αξιωματούχος της εφορίας, ο Σόιμπλε μετακόμισε στο υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2009.

Εδώ, η οργή του σκληροτράχηλου Γερμανού πολιτικού βρήκε άλλη διέξοδο, αυτή τη φορά προς τους μικρούς και άσωτους μεσογειακούς εταίρους του. Δύο σπουδαίοι Γερμανοί, ιδρυτές της μεγαλύτερης φιλοσοφικής σχολής του εικοστού αιώνα, ο Μαξ Χορκχάιμερ και Τέοντορ Αντόρνο έγραψαν στη «Διαλεκτική του Διαφωτισμού»: «Ο Γερμανός όμως βλέπει την ομορφιά ως συνάρτηση του μεγέθους… και δεν μπορεί να απαλλαγεί από την ιδεαλιστική συνήθεια που θέλει να δει τους μικρούς κλέφτες στην κρεμάλα, αλλά επιμένει να θεωρεί τις ιμπεριαλιστικές ληστρικές εκστρατείες ως κοσμοϊστορικές αποστολές».

21/06/2011

Ιδιωτικοποιήσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αναμένει, μεταξύ άλλων, από την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) συνδέοντάς τες με τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στη χώρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι υπάρχουν προσδοκίες από την Ελλάδα και «σε αυτές ανήκουν ιδιωτικοποιήσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.

Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα και οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ξεφύγουμε όσο μπορούμε από τη λογική της διασποράς των επιδοτήσεων».

Ταυτόχρονα ο κ. Σόιμπλε σημειώνει ότι πρέπει να ανοίξει μία αναπτυξιακή προοπτική για την Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενσωμάτωση των μεσογειακών χωρών στη στροφή που γίνεται στον ενεργειακό τομέα. «Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας από τη Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει σε μας ρεύμα. Η ελληνική οικονομία θα είχε έτσι ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν και μάλιστα περιζήτητο», λέει ο κ. Σόιμπλε. 

Προσθέτει δε ότι δίχως μία τέτοια προοπτική θα είναι για τον ίδιο δύσκολο να πείσει «το Γερμανό φορολογούμενο να επωμισθεί το σημαντικό ρίσκο ενός νέου προγράμματος» για την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών δηλώνει πεπεισμένος ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη χρηματοδότηση της Ελλάδας με μία ουσιαστική συμμετοχή.

Κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, «όλοι έχουν συμφέρον για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας, τόσο τα κράτη μέλη όσο και οι ιδιώτες πιστωτές. Ως εκ τούτου θα συμμετάσχουν τόσο τα κράτη της Ευρωζώνης όσο και οι ιδιώτες στο νέο πακέτο για την Ελλάδα», λέει ο κ. Σόιμπλε.

Πηγή:www.capital.gr

Σχόλιο: ο κ Σόιμπελ φέρνει την Ευρωζώνη κοντά στον Ήλιο. Φυσικά και η πρόταση του έρχεται στην κατάλληλη ώρα. Η ευρωζώνη αντί να κάθετε μέσα στην μιζέρια και την εσωστρέφεια, μπορεί να κάνει επενδύσεις.

Είμαι υπέρ της πρότασης Σοιμπελ. Η ευρωπαϊκή ένωση θα επενδύσει σε Δίκτυα Ενέργειας και στην Πράσινη Ενέργεια. Χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μεγαλύτερη Ενεργειακή ανεξαρτησία πολύ δυνατό Ευρώ.

Η μικρή Ελλάδα προσφέρεται για να αρχίσει μια μικρή επανάσταση. Πρέπει όμως να φτιάξετε πρώτα το πλαίσιο.

Εγώ γιατί όταν δεν βαριέμαι και κοιτάζω, βλέπω λύσεις; Εσείς γιατί δεν βλέπετε;

Δεν είστε ικανοί να φτιάξετε τα πλαίσια;

Στην Ελλάδα για παράδειγμα, όσο υπάρχει αυτό το διαφθαρμένο πολιτικό σύστημα, αλλαγές δε μπορούν να γίνουν γρήγορα. Πώς να πεις στον φτωχό σφίξε και άλλο το ζωνάρι, όταν τον έχεις κατακλέψει και συνεχίζεις να τον κλέβεις.

Μπορώ να πείσω τον Γερμανό και τον Γάλλο φορολογούμενο να βοηθήσει την Ελλάδα, πολύ εύκολα. Μάλιστα να του πω και το πώς. Το ζήτημα δεν είναι τι μπορώ να κάνω εγώ στις Μεγάλες Κλίμακες σκέψεις, αλλά εσείς.

Advertisements

Posted June 21, 2011 by bmplefour in Germany - Deutschland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: