Τα Δικαιώματα Ρύπων στα Χρηματιστήρια.   Leave a comment

Τα Δικαιώματα Ρύπων στα Χρηματιστήρια.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μπαίνουν τα δικαιώματα στα Χρηματιστήρια. Θα γίνουν μεγάλη αγορά και μάλιστα θα δώσουν ώθηση και στις ΑΠΕ. Κάτι ξέρω. Θα βγουν και πολλά χρήματα.

Οι ρύποι πρέπει να είναι Διεθνώς εναρμονισμένοι, όπως γίνεται με το Πετρέλαιο.

Όλες οι Χώρες έχουν δικαιώματα Ρύπων. Αυτό σημαίνει ότι όλοι παίζουν. Πραγματικά είναι το πρώτο παγκόσμιο χρηματιστηριακό προϊόν.

 

24/06/2011

Ο εμπλουτισμός του X.A. με νέα προϊόντα θετική εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει. Αυτόν τον εμπλουτισμό ζητάνε και οι χρηματιστές προκειμένου να αυξηθεί τόσο το κύρος του ΧΑ, όσο και το επενδυτικό κοινό στο οποίο δύναται να απευθυνθεί. Όμως και η ΕΧΑΕ, ταυτίζεται με την παραπάνω θέση, αφού δεν προσδοκά σε έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων που πρόσφατα εντάχθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά σε προσέλκυση επενδυτών. Μέχρι πρόσφατα τους επενδυτές αυτούς κέρδιζαν άλλα χρηματιστήρια.

Τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής αερίων, ανέρχονται μόλις σε 1 σεντ ανά τόνο. Η πρώτη δημοπρασία έγινε στις 15 Ιουνίου αλλά με σχετική επιτυχία, αφού έγιναν μόλις 2 πράξεις, ο όγκος διαμορφώθηκε στα 6.000 δικαιώματα και ο τζίρος στις 96.660 ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό είναι ότι εκείνη την ημέρα άρχισε η συγκεκριμένη αγορά παγκοσμίως να κινείται πτωτικά, οπότε η κατώτερη τιμή (16,11 ευρώ) που είχε δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να είναι σχετικά υψηλή έναντι των τιμών που μπορούσαν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι σε αγορές του εξωτερικού. Η συγκεκριμένη αγορά πάντως εξακολουθεί να κινείται πτωτικά (έχει φτάσει κάτω από τα 15,50).

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμμετέχοντες και να γίνει αποτελεσματικότερη η επόμενη δημοπρασία που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουλίου και πρόκειται για τακτική δημοπρασία, θα παρέχεται δυνατότητα τροποποίησης της τιμής πώλησης κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι η τιμή είναι εναρμονισμένη με τις τρέχουσες τιμές διαπραγμάτευσης στις διεθνείς αγορές.

Σημειώνεται πως όλες οι τακτικές δημοπρασίες είναι προγραμματισμένες για κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα και ορίζονται αυτές οι ημερομηνίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν και νέες έκτακτες όπως αυτή της 15ης Ιουνίου. Και αυτό γιατί πρέπει σε κάθε δημοπρασία να προσφέρεται κατ’ ελάχιστον 1.000.000 δικαιώματα-τόνοι και πρέπει να «εξαντληθούν» 10.000.000 μέχρι τέλους του χρόνου.

Σημαντικό για το ΧΑ είναι το γεγονός ότι οι εγγυήσεις που μπήκαν στην αρχή της δημοπρασίας κάλυπταν 7 φορές την προσφερόμενη ποσότητα η οποία ήταν 1.000.000 τόνοι. Ήτοι οι εγγυήσεις ήταν για 7.000.000 τόνους.

Αυτές οι εγγυήσεις μπήκαν από 9 διαφορετικά μέλη εκ των οποίων 3 ήταν ξένοι και 6 Έλληνες. Ανάμεσα στους Έλληνες ήταν και ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες, εκτός από τραπεζικές. Εντολές μπήκαν πάντως από 6 μέλη και έγιναν πράξη 2 εντολές. Εκτιμάται ότι αν μπορούσαν να προσαρμοστούν οι εντολές η πρώτη δημοπρασία θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία.

Πηγή:www.capital.gr

 

Advertisements

Posted June 24, 2011 by bmplefour in Greek Economy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: