2.000.000 Βαρέλια για 30 ημέρες. 28.   Leave a comment

2.000.000 Βαρέλια για 30 ημέρες. 28.

21/07/2011

Από Σοφοκλέους 10.

Η Bank of America σε σημερινή της ανακοίνωση, προειδοποιεί για εκτίναξη του Brent στα 175 δολάρια/βαρέλι το 2012, σε περίπτωση η Λιβύη δεν επιστρέψει στις αγορές πετρελαίου.

«Εάν δεν αποκατασταθεί η παραγωγή στη Λιβύη το 2012,

εάν η νομισματική πολιτική (στις ΗΠΑ) παραμείνει τόσο χαλαρή όσο είναι σήμερα και

εάν η πραγματική παγκόσμια ανάπτυξη επιταχυνθεί κατά 4,8%, όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι μας,

το αργό Brent θα κάνει ράλι ως τα 175 δολάρια/βαρέλι», επισημαίνει η τράπεζα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η BofA εκτιμά ότι η προσφορά πετρελαίου από τη Λιβύη θα επανέλθει το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ωστόσο, προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος περαιτέρω καθυστερήσεων είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

26/06/2011

Από Καθημερινή.

Την ιστορική απόφαση να ανοίξουν τα πετρελαϊκά αποθέματα εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να ανακόψουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας και να αποτρέψουν τον εκτροχιασμό της παγκόσμιας ανάκαμψης, έλαβαν χθες οι 28 ανεπτυγμένες χώρες που απαρτίζουν τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Με πρώτες τις ΗΠΑ, που θα διοχετεύσουν στις αγορές 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, η ΙΕΑ θα διαθέσει συνολικά 60 εκατ. βαρέλια, ήτοι 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα σε 30 ημέρες.

Στόχος, να αντικαταστήσει μέρος της απολεσθείσας παραγωγής λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική, ιδίως στη Λιβύη, δύο εβδομάδες μετά τις αδιέξοδες διαβουλεύσεις του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής, όταν η Σαουδική Αραβία απέτυχε να βρει συμμάχους στην πρωτοβουλία της.

Είναι μόλις η τρίτη φορά σε ισάριθμες δεκαετίες που η ΙΕΑ συντονίζει τέτοια δράση.

Από το 1974, όταν ιδρύθηκε η υπηρεσία, η πρώτη φορά ήταν το 1991, στον πρώτο πόλεμο του Περσικού, ενώ η δεύτερη το 2005, μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα» από τον Κόλπο του Μεξικού.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν μυστικών διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν εβδομάδες.

Ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ, Νομπούο Τανάκα, επανέλαβε χθες από το Παρίσι ότι οι υψηλές τιμές του αργού καταστρέφουν την οικονομία κάθε χώρας. Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Στίβεν Τσου, δήλωσε ότι «λαμβάνουμε αυτό το μέτρο ανταποκρινόμενοι στη συνεχιζόμενη απώλεια αργού λόγω των προβλημάτων στην προσφορά της Λιβύης και άλλων χωρών και την επίπτωσή τους στην παγκόσμια ανάκαμψη».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν μπορούσαν ακόμα χθες να προβλέψουν πόσο θα επηρεάσει η κίνηση τις τιμές στα πρατήρια βενζίνης, με τη θερινή περίοδο διακοπών στις ΗΠΑ να πλησιάζει. Ωστόσο, το ακριβό πετρέλαιο και το αυξημένο κόστος μετακίνησης κλιμακώνουν τις πολιτικές πιέσεις προς τον πρόεδρο της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα. Μόλις προχθές, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τη φετινή ανάπτυξη και απασχόληση.

Τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ ανέρχονται στα 727 εκατ. βαρέλια και βρίσκονται αποθηκευμένα σε μεγάλες σπηλιές στα παράλια του Τέξας και της Λουιζιάνα. Δημιουργήθηκαν για προληπτικούς λόγους μετά το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο της δεκαετίας του ’70 και χρησιμοποιήθηκαν για τελευταία φορά μετά τους τυφώνες «Γκούσταβ» και «Αϊκ», το 2008.

Η ανακοίνωση πυροδότησε άμεση βουτιά στις τιμές του αργού.

Εκείνη του Brent στην αγορά του Λονδίνου σημείωσε απώλειες άνω των 8 δολαρίων το βαρέλι στη διάρκεια της συνεδρίασης, υποχωρώντας ως και στα 105,72 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Φεβρουαρίου.

Η πτώση ήταν μικρότερη για το αργό της Νέας Υόρκης, αλλά πάντως πάνω από 4 δολάρια.

H Goldman Sachs προέβλεψε ότι η τιμή του Βrent μπορεί να υποχωρήσει ώς και κατά 10-12 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη Ιουλίου μετά την κίνηση της IEA. Όπως ανακοίνωσε, το άνοιγμα των αποθεμάτων «θα επιδράσει λιγότερο με την πάροδο του χρόνου, καθώς το πετρέλαιο θα απορροφηθεί για να καλύψει την τρέχουσα ζήτηση. Η επίδρασή του μπορεί να είναι της τάξης των 5-7 δολαρίων το βαρέλι κατά μέσο όρο το 2012».

Advertisements

Posted June 26, 2011 by bmplefour in OIL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: