Δημόσιο Χρέος και Έλλειμμα, στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι και 60 χρόνια πίσω.   Leave a comment

Δημόσιο Χρέος και Έλλειμμα, στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι και 60 χρόνια πίσω.

02/08/2011

Από nonews-NEWS.

Παράσιτο της παγκόσμιας οικονομίας χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν σε ομιλία του την Δευτέρα, κάνοντας λόγο για ανάγκη ύπαρξης και άλλων… αποθεματικών νομισμάτων πέραν του δολαρίου.

«Οι ΗΠΑ ξεπερνώντας σαφώς τα οικονομικά μέσα τους, ζούν στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας ως ένα παράσιτο», είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «το μονοπώλιο του δολαρίου στις συναλλαγματικές αγορές αποτελεί -αυτό καθ’ εαυτό- μιαν απειλή για τις διεθνείς χρηματαγορές».

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «εκτελωνίζουν στη διεθνή οικονομία ένα μέρος των δικών τους προβλημάτων» και αφού φανέρωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση διαθέτει στα αποθεματικά της πολλά αμερικανικά κρατικά ομόλογα, συνέχισε: «Μία συστημική δυσλειτουργία, με αφετηρία τις ΗΠΑ θα επηρεάσει, επομένως, τον καθένα μας».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε: «Τμήμα των αποθεματικών στην Κίνα και στη Ρωσία αποτελείται από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ή από παράγωγα προϊόντα, αποτιμημένα σε δολάρια. Θα πρέπει, οπωσδήποτε, λοιπόν, να υπάρξουν στο μέλλον κι άλλα νομίσματα, που να παίζουν τον ρόλο του αποθεματικού νομίσματος».
star.gr

Σχόλιο: Ο Πουτιν είπε την μισή αλήθεια. Δεν εμποδίζει κανένας την Κίνα να βγάλει στις διεθνείς αγορές το νόμισμα της. Αλλά η Κίνα δεν αφήνει το νόμισμα της να διαπραγματεύεται ελεύθερα, ούτε η Σανγκάη είναι Νέα Υόρκη.

Η όλη υπόθεση είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα. Είναι ζήτημα Συντάγματος και Υποδομών.

Έχουμε το Δολάριο, το Γιεν, το Ευρώ, το Ελβετικό Φράγκο, και άλλα νομίσματα, που διαπραγματεύονται ελεύθερα. Το νόμισμα όμως της Κίνας που έγινε η δεύτερη οικονομία στον Κόσμο, δεν έχει ελεύθερη διαπραγμάτευση και διακύμανση.

4444

Της Victoria Stilwell

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ σκοπεύει να βγάλει τις μεγάλες ιδέες των ερευνητών από το εργαστήριο και να τις προωθήσει στην αγορά, μέσω ενός νέου προγράμματος ονόματι InnovationCorps, το οποίο ανακοινώθηκε στις 28 Ιουλίου.

Η Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα μεταξύ του NSF και των ιδρυμάτων Kauffmanκαι Deshpande θα χορηγήσει υποτροφίες ύψους 50.000 δολαρίων για να βοηθήσει τους επιστήμονες να μετατρέψουν τις έρευνές τους σε βιώσιμα προϊόντα, δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος του NSFErrolArkilic.

Στόχος των υποτροφιών, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για ερευνητές που έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση από το NSF, είναι να υποστηρίξουν τις ομάδες των δικαιούχων για μια περίοδο έως έξι μηνών, κατά την οποία οι ερευνητές θα εξετάσουν πώς οι τεχνολογίες τους μπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία.

«Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε την επιχειρηματική κατάρτιση των ερευνητών μας», λέει ο Arkilic. «Εδώ και καιρό έχουμε αντιληφθεί ότι η επιχειρηματικότητα, η μηχανική και η επιστήμη είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Μερικές από τις σημαντικότερες τεχνολογικές πλατφόρμες και εταιρείες βασίζονται σε πολύ προχωρημένες αρχές της επιστήμης και της μηχανικής».

Το NSFθα χρηματοδοτεί 25 ομάδες κάθε τρεις μήνες περίπου, ενώ το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 5 εκατ. δολάρια ετησίως. Τα ιδρύματα Kauffmanκαι Deshpandeθα παρέχουν πρόσθετα κονδύλια για έξοδα μετακίνησης και άλλες δαπάνες.

Το πρόγραμμα θα βασιστεί στη διδακτέα ύλη του Lean Launchpad του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, μιας τάξης που σχεδιάστηκε από τον «κατά συρροή» επιχειρηματία Steve Blank για τη διδασκαλία της επιχειρηματικότητας σε μηχανικούς, επιστήμονες και άλλους επαγγελματίες. Στους διδάσκοντες του I-Corps συγκαταλέγεται και ο ίδιος ο Blank, ο οποίος δήλωσε ότι βασικός στόχος των μαθημάτων του είναι να βγουν οι φοιτητές από τα εργαστήριά τους και να διαπιστώσουν εάν αυτό που έχουν να προσφέρουν ενδιαφέρει τους πελάτες.

«Σήμερα υπάρχει τρόπος να διδάξουμε στους επιστήμονες και τους μηχανικούς πώς να εφαρμόζουν επιστημονικές μεθόδους –κάτι το οποίο ήδη γνωρίζουν, καθότι επιστήμονες – προκειμένου να ανακαλύψουν εάν το προϊόν τους έχει τα φόντα να εμπορευματοποιηθεί», λέει ο Blank.

Για τις πρώτες 25 ομάδες τα μαθήματα ξεκινούν στις 10 Οκτωβρίου με μια τριήμερη εισαγωγική ενότητα στο Στάνφορντ. Μετά το εργαστήριο, οι ομάδες θα παρακολουθήσουν πέντε διαλέξεις μέσω διαδικτύου. Κάθε ομάδα φέρνει σε επαφή έναν επιστήμονα με έναν επιχειρηματία και ένα μέντορα. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι ομάδες θα εξετάζουν βασικές πτυχές των επιχειρηματικών τους ιδεών, όπως είναι η αξιολόγηση του ανταγωνισμού και ο προσδιορισμός των απαιτούμενων πόρων για την υλοποίηση των projectsτους, ενώ αναμένεται να αφιερώνουν τουλάχιστον 15 ώρες την εβδομάδα στον εντοπισμό πελατών, πέραν των άλλων ερευνών και των διαλέξεων.

«Χάρις σε μας, δίνουν κίνητρα στον εαυτό τους για να βγαίνουν στον έξω κόσμο πολύ περισσότερο απ’ όσο φαντάζεται κανείς», λέει ο Blank. «Τα δεδομένα δεν βρίσκονται μέσα στο κτίριο».

Μετά το τέλος των μαθημάτων, το Δεκέμβριο, οι ομάδες θα επιστρέψουν στο Στάνφορντ για να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις σε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον Arkilic, κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 18.000 παραλήπτες της οικονομικής ενίσχυσης του NSFοι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα. Το ίδρυμα επιφυλάσσει το δικαίωμα συμμετοχής σε επιστήμονες στους οποίους έχει χορηγήσει υποτροφίες για έρευνα την τελευταία πενταετία.

«Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών ανέκαθεν αναγνώριζε την πρωτοκαθεδρία της καινοτομίας», λέει ο Arkilic. «Σήμερα ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική ισχύς της χώρας μας οφείλεται στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Η Victoria Stilwell είναι δημοσιογράφος για το Bloomberg Businessweek.

21/07/2011

Από antinews.gr

«Όταν ένα κράτος χρωστάει στο βαθμό που χρωστάμε και εμείς, τότε αναπόφευκτα χρεοκοπεί.

Η χώρα μας θα χρεοκοπήσει, επειδή το χρέος μας δεν είναι αντιμετωπίσιμο.

Αν δεν το καταλάβουμε αυτό, τότε η επερχόμενη χρεοκοπία δεν θα επέλθει επειδή θα σταματήσουμε τις διάφορες πληρωμές, και θα πάψουμε να πληρώνουμε τους μισθούς.

Όχι, αυτό θα συνεχίσει να γίνεται.

Η χρεοκοπία όμως θα επέλθει, επειδή όλοι όσοι θα πληρώνονται, θα συνειδητοποιούν ότι τα χρήματά τους και οι μισθοί τους δεν θα μπορούν να αγοράσουν τίποτα…».

Σταράτα, και ξεκάθαρα λόγια.

Σας θυμίζουν κάτι;

Αντηχούν Ελλάδα;

Και όμως!

Δεν τα είπε κάποιος δικός μας πολιτικός, αλλά ο Αμερικανός γερουσιαστής Ron Paul, στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Και μάλλον έχει δίκιο.

Δυστυχώς…

Strange Attractor

http://www.prisonplanet.com/ron-paul-we-will-default-because-the-debt-is-unsustainable.html

Σχόλιο: Αυτοί που θα οδηγήσουν την Αμερική στην Χρεοκοπία θα υποστούν την χλεύη της Ιστορίας για πάντα. Σωστά ο Γερουσιαστής λέει αυτά που λέει. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτικές. Είναι κρίσιμες ώρες και χρειάζονται αποφάσεις.

20/07/2011

Από Ελευθεροτυπία.

Πριν από περίπου δέκα ημέρες κατατέθηκε σχέδιο νόμου στη Γερουσία από Ρεπουμπλικανούς, προκειμένου να «προστατευτούν τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών που χαρίζονται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ» μέσω του ΔΝΤ.

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια των αντιπάλων του προέδρου Ομπάμα, οι οποίοι και πέρσι επιχείρησαν να ανακόψουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του ΔΝΤ, επιμένοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνδράμουν μέσω του Ταμείου ευρωπαϊκά κράτη με αναλογία χρέους πάνω από 60% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αρνητική εικόνα για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον ενδυναμώνεται καθημερινώς, καθώς οι αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου χρησιμοποιούν την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στη Ελλάδα προκειμένου να τον αποτρέψουν να πάρει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του αμερικανικού χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οργανώσεις προσκείμενες στο κόμμα του Tea Party έχουν γεμίσει αφίσες τις στάσεις λεωφορείων στην Ουάσιγκτον με το σύνθημα «Ο Ομπάμα εκεί μας πάει», δείχνοντας την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα. «Next stop Greece».

Είναι ακόμα πολύ χαρακτηριστικές οι αναφορές Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών στις ομιλίες τους στη Γερουσία (όπως έχουν καταγραφεί στα πρακτικά) εναντίον της Ελλάδας, με χαρακτηριστικότερη αναφορά στην κατάσταση «της Ελληνίδας κομμώτριας»(!!!), η οποία βρίσκεται ενταγμένη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα προκειμένου να αντισταθμίσουν κοινωνικά μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το οξύμωρων της υπόθεσης είναι ότι μεγάλη μερίδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και βουλευτών παρουσιάζουν «τη μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα από «τις αυξήσεις φόρων σε πλούσιους(!) και σε επιχειρήσεις», που τους αναγκάζουν να βγάζουν τα χρήματά τους έξω και να μη γίνονται επενδύσεις, και με αυτό τον τρόπο αντικρούουν τις προτάσεις Ομπάμα για αύξηση φορολογίας.

«Εκεί μας πάει» (σ.σ. στην Ελλάδα) είναι το σταθερό σύνθημα των αντιπάλων του κ. Ομπάμα στην προσπάθειά του να τροποποιήσει την οικονομική πολιτική του για την αντιμετώπιση του υπέρογκου αμερικανικού χρέους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, έχει υπάρξει επείγουσα εισήγηση από την Ουάσιγκτον να μεταβούν το ταχύτερο δυνατόν στην αμερικανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Οικονομικών σε μια προσπάθεια επαφών και συζητήσεων με μέλη και της Γερουσίας και της Βουλής, ώστε να μετριαστεί η μαύρη εικόνα σε βάρος της χώρας και να σταματήσει η προσπάθεια να χρησιμοποιείται ξεδιάντροπα η Αθήνα ως πολιορκητικός κριός εναντίον της πολιτικής Ομπάμα.

Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε ξαφνικά να μεταβεί στην Ουάσιγκτον την προσεχή Κυριακή το βράδυ και να επιστρέψει στην Αθήνα την Τρίτη, αφού επιχειρήσει επαφές με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκάιντνερ και μέλη της Γερουσίας και της Βουλής. Όμως φαίνεται ότι έχει υπάρξει βεβιασμένος και κακός χειρισμός εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, καθώς διαθέσιμη ημέρα για επαφές θα είναι μόνον η Τρίτη, αφού από την Τετάρτη κλείνουν για διακοπές Γερουσία και Βουλή, ενώ μέχρι χθες βράδυ δεν είχε οριστικοποιηθεί το ραντεβού Βενιζέλου-Γκάιντνερ.

Ο κ. Βενιζέλος πάντως φαίνεται να έχει οριστικοποιήσει τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ανώτατους αξιωματούχους του Ταμείου. *

Σχόλιο: Γίνεται μεγάλη σπέκουλα και διαστροφή της κατάστασης της Ελλάδος στην Αμερική.

Καταρχήν το Ελληνικό Κράτος δεν φορολογεί τους πλουσίους πραγματικά, αν τους φορολογούσε δε θα είχε τέτοιο χρέος. Η παραοικονομία στην Ελλάδα είναι περίπου 40%. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει καταρρεύσει. Η διαφθορά είναι στα ύψη. Το φορολογικό πλαίσιο είναι παράλογο και δυσνόητο.

Η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου σε ένα ρεσιτάλ ανικανότητας έχει κάνει επίθεση στους χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς, αφήνοντας στην ουσία ανέπαφους τους πλούσιους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τα μέτρα που θέλει να πάρει ο Ομπαμα και είναι απολύτως λογικά. Στην Ελλάδα οι Επίορκοι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν απολύονται. Αυτό γίνεται και στην Αμερική;

Οι Πολιτικοί που έχουν κάνει κατάχρηση δημοσίου χρήματος και αυτοί δεν παθαίνουν τίποτα. Τα κοινά σημεία ανάμεσα στο σύστημα της Ελλάδος και της Αμερικής είναι ελάχιστα.

Η Ελλάδα έχει 1.000.000 αυθαίρετα κτίσματα τουλαχηστον. Είναι η βασίλισσα της Ευρώπης στα αυθαίρετα κτίσματα.

Στα Πανεπιστήμια δεν υπάρχει αξιολόγηση. Θα μπορούσα να γράψω περισσότερα.

Η Αμερική δεν μπορεί να γίνει Ελλάδα.

16/07/2011

Τα ποιο σημαντικά επιχειρήματα του Ομπαμα δε τα γράφει το άρθρο. Ποια είναι αυτά;

Ο Ομπαμα είπε και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του, ότι η Αμερική άνοιγε τρύπες ελλείμματος και ταυτόχρονα θέσπιζε φοροελαφρύνσεις για τα Υψηλα Εισοδήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε διπλό Έλλειμμα.

Αν ο Ομπαμα εξηγήσει επαρκώς αυτά τα επιχειρήματα του στους Αμερικανούς πολίτες, οι Ρεπουμπλικάνοι στις επόμενες εκλογές θα πάθουν πανωλεθρία.

Από το Έθνος.

“Αντίθετα με ό,τι ορισμένοι άνθρωποι δηλώνουν, δεν είμαστε η Ελλάδα. Δεν είμαστε η Πορτογαλία”. Με τη φράση αυτή επέλεξε να περιγράψει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Τα προβλήματα χρέους τα οποία αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι τόσο σοβαρά όσο εκείνα που απειλούν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας ότι η μείωση του ελλείμματος δεν απαιτεί “ριζοσπαστικά” μέτρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι “ο χρόνος πιέζει” προκειμένου να βρεθεί λύση αναφορικά με τον αμερικανικό δανεισμό, θυμίζοντας ότι “απέμειναν 24-36 ώρες ώστε να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός”.

“Αν οι Ρεπουμπλικάνοι μου παρουσιάσουν ένα σοβαρό σχέδιο, είμαι αμέσως έτοιμος να δρομολογήσω εξελίξεις”, τόνισε. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε επίσης ότι “δεν πρόκειται να αποδεχθεί σχέδιο περικοπής δημόσιων δαπανών, ύψους 2,4 τρις. δολαρίων, τα επόμενα χρόνια, εάν αυτό το σχέδιο δεν περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, ώστε τα εισοδήματα να αυξηθούν”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προταθεί σχέδιο νόμου για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημόσιου δανεισμού το οποίο χαρακτήρισε “στέρεο”.

Το νομοσχέδιο κατήρτισαν μέλη της βουλής που υποστηρίζει το Tea Party. Προβλέπει περικοπές δημοσίων δαπανών, σύμφωνα με πηγές στη βουλή.

“Πάντως, απέχουμε ακόμα από την ύστατη προσπάθεια”, τόνισε ο κ. Μπένερ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, κατά την οποία επέκρινε τόσο τους Δημοκρατικούς, όσο και τον ίδιο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

“Ούτε οι Δημοκρατικοί, ούτε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάζουν δημόσια ένα ‘πραγματικό σχέδιο’… για σοβαρές περικοπές δημόσιων δαπανών”, κατήγγειλε ο Μπένερ.

4444

Ένα εναλλακτικό σχέδιο (backup plan) για μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος και αποτροπή ενδεχόμενης στάσης πληρωμών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες, ανεξάρτητα από τη διακοπή των συζητήσεων μεταξύ του προέδρου Barack Obama και των υπολοίπων μελών του Κογκρέσο, σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, οι πιέσεις προς την Ουάσιγκτον για εξεύρεση λύσης εντάθηκαν ραγδαία μετά την προειδοποίηση της S&P ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες υποβάθμισης των ΗΠΑ εντός των επόμενων τριών μηνών λόγω αυξανόμενων πιθανοτήτων στάσης πληρωμών και αδιεξόδου των πολιτικών διαπραγματεύσεων για αύξηση του ορίου επιτρεπόμενου χρέους.

Σημειώνεται ότι ο οίκος τοποθετεί στην βαθμίδα AAA την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας για 70 συναπτά έτη.

Το επονομαζόμενο Plan B συζητούν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας κ. Harry Reid και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας κ. Mitch McConnell, χωρίς την συμμετοχή των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που δεν εγκρίνουν αυτή την προσέγγιση.

Το Plan B προβλέπει τη σύνδεση ενός πακέτου περικοπών των δαπaνών με το σχέδιο που είχε προτείνει πριν λίγες μέρες ο κ. Mr. McConnell και βάσει του οποίου θα δινόταν η δυνατότητα στον πρόεδρο των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου χρέους έως το 2012 σε τρεις «δόσεις», σε περίπτωση βέβαια που αυτό δεν καταψηφιζόταν από τα 2/3 του Κογκρέσου. Η πρόταση πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνει αύξηση φόρων.
Πηγή:www.capital.gr

4444

Η αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ θα οδηγούσε σε χρεοκοπία που με τη σειρά της θα έδινε ώθηση στα επιτόκια για κάθε έναν Αμερικανό, προειδοποίησε ο Barack Obama, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει “αύξηση της φορολογίας για τους πάντες”.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών τάσσονται υπέρ της σύναψης της μεγάλης συμφωνίας για το έλλειμμα.

Ο ίδιος συνεχίζει να πιέζει τα πολιτικά κόμματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και επιμένει πως ένα πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

Δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να σταθεροποιήσουμε τα οικονομικά των ΗΠΑ για μια δεκαετία, είπε ο Obama και οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί θα πρέπει “να είναι πρόθυμοι να κάνουν κάτι παραπάνω” για να μοιραστούν το βάρος.

Η συμφωνία για το έλλειμμα, απαιτεί αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης Medicare αλλά και στο μέτωπο των εσόδων.

Ο ίδιος ζητά από τους νομοθέτες να του παρουσιάσουν ένα σχέδιο αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους και δηλώνει “έτοιμος” να προχωρήσει με την αύξηση του χρέους.

Πηγή:www.capital.gr

4444

Από Ναυτεμπορική.

Αύξηση 24% παρουσίασαν τα κέρδη της Citigroup το δεύτερο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 3,34 δισ. δολάρια ή 1,09 δολάρια ανά μετοχή, καθώς μειώθηκαν οι επισφαλείς απαιτήσεις της αμερικανικής τράπεζας.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η Citi είχε εμφανίσει κέρδη 2,7 δισ. δολαρίων ή 90 σεντς ανά μετοχή.

Σχόλιο: Ο Όμιλος θα τα πάει αρκετά καλά. Μόνο να μην εκτίθεστε σε επικίνδυνα «κόλπα» και καλό είναι να διαγράψετε επισφάλειες. Από 1,09 δολάρια κέρδος ανά μετοχή ένα ποσοστό 20% καλό είναι να πάει στην διαγραφή επισφαλειών.

Η Τιμή της Μετοχής έκλεισε εχτες στα 38.38

30/06/2011

Από Zougla.gr

Όταν ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, χρησιμοποιούσε ως αιτία για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το υψηλό κόστος των επιχειρήσεων στο έδαφος της ασιατικής χώρας, είχε αναφέρει ότι το συνολικό κόστος των πολέμων που έχει διεξάγει η χώρα από το 2001 άγγιζε το 1 τρις δολάρια. Ωστόσο, φαίνεται ότι η «λυπητερή» είναι πολύ μεγαλύτερη για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος διεθνών σπουδών του Πανεπιστημίου Μπράουν.

Στην έρευνα «Τα κόστη του Πολέμου» επισημαίνεται ότι το τελικό ποσό θα αγγίξει τα 3,7 τρις δολάρια, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσει και τα 4,4 τρις δολάρια.

Από αυτά το κόστος για τις καθαρά πολεμικές επιχειρήσεις κυμαίνονται μεταξύ 2,3 και 2,7 τρις δολάρια με το υπόλοιπο να αφορά άλλα έξοδα όπως συντήρηση στρατοπέδων.

Σχόλιο: Το ερώτημα που τίθεται είναι καθαρό: τι κέρδισε η Αμερική από τους 2 αυτούς πολέμους;

Δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο για τον πόλεμο και για να ικανοποιήσουν κάποιοι την προσωπική τους φιλοδοξία.

Ο Πόλεμος κοστίζει Χρήμα. Άλλο να έχεις πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και άλλο να χρωστάς. Η Αμερική πρέπει να συμμαζευτεί στρατιωτικά.

Για μένα είναι προφανές ότι δεν σχεδιάστηκαν σωστά αυτοί οι 2 πόλεμοι και έτσι έχουμε έναν «βάλτο», μια κινούμενη άμμος.

28/06/2011

Από Καθημερινή.

The Economist

Το χρέος των ΗΠΑ υποτίθεται ότι είναι η πλέον ασφαλής επένδυση.

Χάριν, όμως, σε μία νομική ρήτρα, οι συζητήσεις για μια χρεοκοπία δεν περιορίζονται στην ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού.

Αντίθετα με άλλες χώρες, στις ΗΠΑ απαιτούνται δύο νομικά βήματα για να γίνει αποδεκτή μια αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Το πρώτο δεν είναι άλλο από την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Το δεύτερο αφορά τον δανεισμό της χώρας.

Το Κογκρέσο ορίζει ένα πλαφόν, δηλαδή ένα ανώτατο όριο για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές. Στο παρελθόν, το πλαφόν αυτό αυξανόταν πριν εξαντλήσει το υπουργείο Οικονομικών τους διαθέσιμους πόρους του κράτους. Αυτή η διαδικασία έχει ακολουθηθεί 16 φορές μόνον από το 1993. Πάντα, όμως, συνοδευόταν από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Φέτος, οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιμένουν στην αποδοχή ιδιαίτερα αυστηρών όρων από τους Δημοκρατικούς. Με το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα να βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο 60ετίας, οι Ρεπουμπλικανοί ασκούν πιέσεις για περικοπές δαπανών τουλάχιστον 2 τρις. δολαρίων την επόμενη δεκαετία, χωρίς καμία αύξηση της φορολογίας.

Εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 2 Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκασθεί να κηρύξει στάση πληρωμών. Το υπουργείο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τις δαπάνες που θα διακόψει πρώτα. Μπορεί να μην καταβληθούν συντάξεις πριν αποφασίσει να μην καταβάλει τους τόκους του χρέους. Δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως, και μια πλήρης χρεοκοπία. Τι θα γίνει όμως στον κόσμο εάν το πιο αξιόπιστο κράτος δεν εξυπηρετήσει το χρέος του;

Η πιθανότητα αυτή δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Στην αγορά των Credit Default Swaps έχει παρατηρηθεί αυξημένη δραστηριότητα, με τις τιμές των συμβολαίων που προστατεύουν τους επενδυτές από τον κίνδυνο εθνικής χρεοκοπίας θα παρουσιάζουν άνοδο. Τα συμβόλαια στα ετήσια γραμμάτια εμφανίζουν ανάλογες αποδόσεις με τα συμβόλαια για τα πενταετή. Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερες πληρωμές κουπονιών από τις ΗΠΑ θα πρέπει να γίνουν τη 15η ημέρα του Αυγούστου, Νοεμβρίου, Φεβρουαρίου και Μαΐου.

Μια πτώχευση, τώρα, θα μπορούσε να προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή, να επηρεάσει περισσότερους κατόχους ομολόγων και να φτάσει πολύ βαθύτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Περισσότερο από το 50% των χρέους του αμερικανικού Δημοσίου βρίσκεται σε ξένα χέρια, κυρίως σε κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού.

Οι εν λόγω επενδυτές θα ήταν απίθανο να πουλήσουν από τη μία μέρα στην άλλη, δεδομένου ότι έχουν ελάχιστες εναλλακτικές στη διάθεσή τους. Ωστόσο, θα ήταν απρόθυμοι να κρατήσουν στο μέλλον ανάλογα επίπεδα αμερικανικού χρέους, με ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, να έχουν ήδη ξεκινήσει να διαφοροποιούν τα αποθεματικά τους.

Ακόμα και σε περίπτωση που το Κογκρέσο αποφάσιζε να αντιμετωπίσει τις αναταραχές με μια ταχύτατη άρση του ανωτάτου ορίου χρέους, ο «λεκές» θα χρειαζόταν κάποιο διάστημα για να σβηστεί.

«Κατά το παρελθόν, θεωρούσαμε ως δεδομένο την καταβολή των τόκων στην ώρα τους», αναφέρει ο Στίβεν Χες του οίκου Moody’s, o οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι έστω και μια σύντομη πτώχευση θα μπορούσε να τους στοιχίσει την κορυφαία αξιολόγηση Αaa. «Εάν δεν καταβληθεί μία πληρωμή τόκων, ποιος μας εγγυάται ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί;

Εάν το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει πιθανότητες, τότε αυτό δεν είναι συμβατό με την αξιολόγηση Αaa».

Αυτές οι προειδοποιήσεις δείχνουν προς το παρόν να έχουν αποτέλεσμα. Στις 19 Ιουνίου, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, άνοιξε τον δρόμο για μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, προς απογοήτευση μελών του κόμματός του.

Μπορεί να μην το δείχνουν, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί, όπως και οι Δημοκρατικοί, φοβούνται μια πτώχευση των ΗΠΑ.

Σχόλιο: Αν γίνει πτώχευση των ΗΠΑ όλοι αυτοί θα τρέχουν να κρυφτούν. Αυτό το σενάριο είναι πολύ «μαύρο». Φυσικά η Ιστορία θα καταγράψει και τους Πολιτικούς πρωταγωνιστές και ο Λεκές στη Φήμη τους δε θα σβήσει. Θα θεωρηθούν ως ανεύθυνοι. Θα δείξει επίσης ότι το σύστημα φράκαρε και δεν μπόρεσε να βρει εποικοδομητικές λύσεις.

Advertisements

Posted June 28, 2011 by bmplefour in USA Economy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: