Η πρώτη Συνεδρίαση μετά DSK για την αλλαγή «αρχηγού».   Leave a comment

Η πρώτη Συνεδρίαση μετά DSK για την αλλαγή «αρχηγού».

 

29/06/2011

Η Christine Lagarde είναι η νέα Διευθύντρια για το ΔΝΤ. Η πρώτη γυναίκα. Καιρός ήταν.

Από Καθημερινή.

Με την υποστήριξη της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας, αλλά βεβαίως και των ΗΠΑ, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει τα ηνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), επιβεβαιώνοντας την παράδοση και τα σενάρια που ήθελαν υψηλό αξιωματούχο από την Ευρώπη να διαδέχεται τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

Πόσω μάλλον εν μέσω μιας πρωτόγνωρης δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως φοβάται ο πολιτικός και οικονομικός κόσμος.

Η υποστήριξη του μοναδικού αντιπάλου της κ. Λαγκάρντ για τον «θρόνο» του ΔΝΤ, δηλαδή του κεντρικού τραπεζίτη του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς, ήταν περιορισμένη για να υπερισχύσει της 55χρονης Γαλλίδας πολιτικού.

Η θητεία της ξεκινά στις αρχές Ιουλίου για μία πενταετία, αναδεικνύοντάς την πρώτη γυναίκα στη θέση επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Μάλιστα, επικράτησαν προσφάτως φήμες ότι η Χίλαρι Κλίντον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασε επιθυμία να υποβάλει αντίστοιχη υποψηφιότητα για την Παγκόσμια Τράπεζα, μια θέση που καταλαμβάνεται, κατά παράδοση, από υψηλό αξιωματούχο των ΗΠΑ, αλλά όπως και στην περίπτωση του ΔΝΤ, δεν έχει διοικηθεί ποτέ από γυναίκα. Οι φήμες διαψεύσθηκαν ωστόσο από τον Λευκό Οίκο.

«Με το εξαιρετικό ταλέντο της και το εύρος της εμπειρίας της, η κ. Λαγκάρντ θα παράσχει πολύτιμη ηγεσία σε έναν αναντικατάστατο οργανισμό κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, μετά τη σύσκεψη του 24μελούς διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού στην Ουάσιγκτον. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την υποστήριξη που κέρδισε από τα μέλη του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Είχε προηγηθεί δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Κίνας, Ζου Χιαοτσουάν, στο ειδησεογραφικό δίκτυο Dow Jones, ότι «το Πεκίνο δίνει την πλήρη υποστήριξή του στην κ. Λαγκάρντ». Θετικά σχόλια εκφράστηκαν, επίσης, από τη Ρωσία.

Ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οζμπορν, είχε πει ότι η Γαλλίδα ομόλογός του είναι «εξαιρετική υποψήφια» για τη θέση, ενώ τη στήριξή του είχε δώσει επίσης το Βερολίνο.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Καναδάς και η Αυστραλία είχαν ανακοινώσει, από την άλλη πλευρά, ότι θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Κάρστενς.

Όμως, άλλες χώρες, πρωτίστως οι ΗΠΑ, έχουν περισσότερα δικαιώματα ψήφου στο σύστημα λήψης αποφάσεων του ΔΝΤ, αν και πρόσφατα αυξήθηκαν επίσης τα δικαιώματα των αναδυόμενων αγορών.

Η κ. Λαγκάρντ δεν έχει μεγάλα χρονικά περιθώρια για να απολαύσει την επιτυχία αυτή. Η τρέχουσα περίοδος είναι αρκετά κρίσιμη για την ελληνική και κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή οικονομία.

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, επιβεβαίωσε ότι έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας εθελοντικής παράτασης στην ωρίμανση του ελληνικού χρέους εκ μέρους των επενδυτών, θίγοντας ένα επίμαχο ζήτημα που προκαλεί πονοκέφαλο στις τράπεζες και τις αγορές.

Ο κ. Κάρστενς είχε πάντως δηλώσει ότι το ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν θα παραμεριζόταν εάν αναλάμβανε εκείνος την ηγεσία του ΔΝΤ, αλλά η βαρύτητα της Γαλλίας ασφαλώς είναι μεγαλύτερη σε αυτό το πεδίο δράσης ως μέλος της Ευρωζώνης.

28/06/2011

Από Καθημερινή.

Το συμβούλιο της διοίκησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνέρχεται σήμερα για να εξετάσει τις υποψηφιότητες για τη θέση του γενικού διευθυντή και είναι πιθανόν να κάνει αμέσως την επιλογή ανάμεσα στην Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μεξικανό Αγκουστίν Κάρστενς.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 10.00 ώρα Ουάσινγκτον (17.00 ώρα Ελλάδος).

Τα 24 μέλη του συμβουλίου, 23 άνδρες και μία γυναίκα, θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι το αργότερον την Πέμπτη τον αντικαταστάτη του Ντομινίκ Στρος Καν, «με συναίνεση», και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με ψηφοφορία.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ κέρδισε χθες τη σημαντική για τη διαδικασία επιλογής υποστήριξη της Κίνας, γεγονός που φέρνει στα δέκα τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης που τάσσονται υπέρ της ανάδειξής της σε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, υπολογίζοντας τους επτά εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν Αιγύπτιο και έναν Τογκολέζο.

Απέναντί της, ο Αγκουστίν Κάρστενς υπολογίζει στην υποστήριξη του μεξικανού συμπατριώτη του και των εκπροσώπων της Αργεντινής, της Αυστραλίας και του Καναδά, ενώ ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας άφησε να εννοηθεί ότι θα τον υποστηρίξει επίσης.

Οι δύο χώρες που διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό μελών στο συμβούλιο της διοίκησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, δεν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς κάποιον από τους δύο υποψηφίους.

Όμως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ άφησε να εννοηθεί χθες ότι η επιλογή είναι πιθανόν να γίνει ήδη από σήμερα υπέρ της Κριστίν Λαγκάρντ. «Είμαι βέβαιος ότι βλέπουμε να αναδεικνύεται κάποιος που διαθέτει ισχυρή υποστήριξη», είπε.

Μέχρι σήμερα, η επιλογή του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνίσταται στην ανάδειξη ενός ευρωπαίου υποψηφίου και στην υποστήριξη του από τις ΗΠΑ. Από το 1946, οι Ευρωπαίοι διατηρούν παραδοσιακά τη θέση της γενικής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι ΗΠΑ την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Advertisements

Posted June 28, 2011 by bmplefour in IMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: