Credit Event.   Leave a comment

Credit Event.

Πιστωτικά Γεγονότα.

 

you got me turning turning, you got me spinning around.

13/07/2011

Η Επαναγορά Δημόσιου Χρέους από την Δευτερογενή αγορά είναι ένα δυναμικό εργαλείο που βοηθά και τις τράπεζες, αφού θα πάρουν προμήθειες και τις Αγορές,  διότι υπάρχει κάποιος που αγοράζει  και προκαλεί δραστηριότητα  και την χώρα να μειώσει το Δημόσιο Χρέος της. 

Αντί τα δεκάδες δις να πηγαίνουν όλα σε τόκους, καλύτερα ένα κομμάτι να πάει στην επαναγορά.

Εγώ θα σας γράφω τι θα κάνετε; Πλάκα έχει.

Να μην ξεχάσω να γράψω, ότι οι σοφοί άνθρωποι αν βρουν κάτι καλύτερο από αυτό που έχουν, το ανταλλάσουν με μεγάλη χαρά, άσχετα αν αυτό σημαίνει ότι παραδέχονται ότι έχουν κάνει και λάθη. Αυτό που μετρά είναι η απόφαση για την σωστή ανταλλαγή, που αποζημιώνει.

4444

Από το ΒΗΜΑ.

Αθήνα.

Η ιδέα της χρεοκοπίας υπό μια «ελεγχόμενη» ή μια «επιλεκτική» ή μια «προσωρινή» εκδοχή της, καθώς και η ιδέα της επαναγοράς ομολόγων φαίνεται πως θα κυριαρχήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις ανωτάτων αξιωματούχων και τις διαρροές στον ευρωπαϊκό τύπο την επομένη της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup, άκαρπης στο μέτρο που οι υπουργοί Οικονομικών παρέπεμψαν τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων στους πολιτικούς προϊσταμένους τους.
Από τις επισημάνσεις του ισχυρότερου ανδρός του Eurogroup, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο γερμανικό όμιλο ΜΜΕ ARD, φαίνεται πως η ρητορική της «πάση θυσία αποτροπής της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», που κυριάρχησε προσώρας στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, χαλαρώνει και φθίνει.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι ευρωπαίοι ομόλογοί του έχουν δρομολογήσει μέτρα που θα «κρατήσουν την Ελλάδα στον αφρό» έως την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας. Έως το Σεπτέμβριο, δηλαδή.
Εν τω μεταξύ, το σημερινό φύλλο της Bild δημοσιεύει δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ ότι «μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα επιβάρυνε υπερβολικά τις τράπεζες της ευρωζώνης».

Είναι η εκδοχή της ελεγχόμενης πτώχευσης, η οποία όμως, πέρα από την «υποφερτή» οικονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, είναι πολύ πιθανό ότι θα σηκώσει ένα τσουνάμι υποβαθμίσεων από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης που θα θέσει σε μεγάλη δοκιμασία και τις εθνικές οικονομίες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης.
Η εκδοχή της «επιλεκτικής» χρεοκοπίας μοιάζει σαφώς ηπιότερη και ασφαλέστερη στο μέτρο που, όπως διευκρίνισε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, δεν θα θεωρηθεί από τους οίκους ως «πιστωτικό γεγονός», δεν θα εκτιμηθεί δηλαδή ως… χρεοκοπία.
Την ίδια ώρα η γερμανική έκδοση των Financial Times (FT Deutschland) επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, πληροφορεί σήμερα τους αναγνώστες της ότι στο Eurogroup συζητήθηκε το ενδεχόμενο δανειοδότησης της Ελλάδας για την επαναγορά δικών της ομολόγων στο 50% της ονομαστικής τους αξίας, σε επίπεδο δηλαδή ακόμη χαμηλότερο από αυτό στο οποίο διαπραγματεύονται σήμερα στη δευτερογενή αγορά.

Επικαλούμενη πηγές από την Κομισιόν η εφημερίδα υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα θα λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση από τον προσωρινό μηχανισμό βοήθειας, τον EFSF, ώστε να επαναγοράσει δικά της ομόλογα και να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ από το 150% περίπου, που υπολογίζεται ότι θα βρίσκεται στα τέλη του έτους.

Η Financial Times Deutschland υπολογίζει ότι για να επιτευχθεί μια τόσο μεγάλη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 140 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια σαφώς καλύτερη μέθοδο περιορισμού των δυσθεώρητων ελληνικών χρεών, που όμως μάλλον δεν αρκεί για να λύσει από μόνη της το πρόβλημα και μόνο επικουρικώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Η μακράν καλύτερη, για την ελληνική πλευρά, εκδοχή της έκδοσης ευρωομολόγων αποκλείστηκε ρητώς γι’ άλλη μια φορά από τον Σόιμπλε ως «ακατάλληλη» μέθοδος για την αντιμετώπιση της ελληνικής και εν γένει της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους .


«Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι κίνητρα και κυρώσεις. Κίνητρα για την εφαρμογή μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής και κυρώσεις για όσους παρεκκλίνουν από την πολιτική αυτή. Αν όλοι επιβαρύνονται με τα ίδια επιτόκια δανεισμού, τότε δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για δημοσιονομική ευταξία»
, είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός στο ARD.

29/06/2011

Από Καθημερινή.

Πολιτικοί και τραπεζίτες αισιοδοξούν ότι η γαλλική πρόταση για τη διάσωση της Ελλάδας μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς να πυροδοτηθεί κάποιο πιστωτικό επεισόδιο, γεγονός που αίρει ένα βασικό εμπόδιο στην «ανακύκλωση» (rollover) του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ένας αναλυτής υποστήριξε ότι υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι οι αγορές παραγώγων ασφάλισης χρέους (CDS) θα εγκρίνουν το γαλλικό σχέδιο. «Δεν είναι πυρηνική επιστήμη για ένα δικηγόρο να καταλάβει ότι η επαναγορά χρέους δεν θα πυροδοτήσει ένα πιστωτικό επεισόδιο», δήλωσε η πηγή αυτή.

Οι τράπεζες έχουν επίσης λάβει θετικές ενδείξεις από τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν θα χαρακτηρίσουν το γαλλικό σχέδιο «χρεοκοπία», αίροντας άλλο ένα σοβαρό εμπόδιο που θα μπορούσε να μπλοκάρει το σχέδιο.

Οι γαλλικές τράπεζες έχουν προτείνει την εθελοντική μετακύλιση του χρέους, με τους ιδιώτες επενδυτές να επανεπενδύουν το 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Η πρόταση αυτή συζητείται πλέον και στη Γερμανία.

Η διαβεβαίωση από τους παράγοντες της αγορές ότι η «ανακύκλωση» αυτή δεν θα πυροδοτήσει τα CDS είναι ένα βασικό βήμα και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι τράπεζες συμμετέχουν σε αυτήν χωρίς να εξαναγκάζονται.

Advertisements

Posted June 29, 2011 by bmplefour in cds

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: