HUNGARY vs IMF   Leave a comment

HUNGARY vs IMF

03/12/2011

Ο δρόμος της Ουγγαρίας δύσκολος. Χτύπησε την πόρτα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ζήτησε οικονομική βοήθεια. Το ΔΝΤ απάντησε ότι θα θέση αυστηρούς όρους για να χορηγήσει χρήματα.  

Γιατί ζητά χρήματα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας; Δεν τα κατάφερε; ή δοκιμάζει να δει τι θα γίνει;
Το γιατί ζητά χρήματα η Ουγγαρία, είναι ένα θέμα προς ανάλυση για όλους.  

Ξεφούσκωσε η Δεξιά κυβέρνηση; Λύγισε μπροστά στις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης;
Χρειάζεται μελέτη για το τι πήγε στραβά.
Διότι και στην Ελλάδα ο Αντωνακης ο Σαμαράς φωνάζει για επαναδιαπραγμάτευση και άλλα τέτοια.

Η Ουγγαρία βέβαια είναι σε πολύ καλύτερη θέση από την Ελλάδα. Ούτε το Δημόσιο Χρέος της έχει, ούτε το Έλλειμμα της, ούτε και το ποσοστό ανεργίας της και έχει και δικό της νόμισμα.

Σε όλη αυτή την διαδικασία που βλέπουμε, ρόλο κλειδί παίζουν οι Οίκοι αξιολόγησης και οι Τράπεζες. Δρουν συνδυασμένα, έτσι ώστε οι επιθέσεις στα κράτη να είναι ποιο δραστικές.

Ο πλούτος των πλουσίων αυξήθηκε, παρα την κρίση. Αυτό λέει πολλά για το πως δρα το σύστημα. Εγώ θα έδινα χρήμα στους πολίτες και θα άφηνα τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Αν οι πλούσιοι θέλουν τράπεζες, να φτιάξουν καινούριες. Χρήμα έχουν. Στον υγιεί καπιταλισμό, ότι δεν τραβά, χρεοκοπεί. Αν αφήναμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν τώρα θα χτίζαμε κάτι ποιο υγιές και ανθεκτικό. 

4444

http://www.prionokordela.gr/oikonomia/kai-i-oyggaria-sto-dnt/

Ένα βήμα πριν την προσφυγή σε μηχανισμό στήριξης βρίσκεται η Ουγγαρία όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας και επιβεβαιώνεται από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δηλώνει πως επιδιώκει μία «νέου τύπου» συμφωνία με το ΔΝΤ, όπου δεν θα υπάρξει κανένας περιορισμός στην δυνατότητα διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής. «Θέλουμε εγγυήσεις ότι δεν θα δεθούν τα χέρια μας» δήλωσε ο Viktor Oban και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την κυριαρχία της Ουγγαρίας στην οικονομική πολιτική, αυτή είναι το βασικό δόγμα της κυβερνητικής φιλοσοφίας»

Επισημαίνεται ότι μέχρι πρότινος η Ουγγαρία απέρριπτε την προσφυγή στο ΔΝΤ παρά την υποχώρηση του εθνικού της νομίσματος σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ και την εκτίναξη των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Standard & Poor’s προειδοποίησε για ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ουγγαρίας σε επίπεδο junk.

4444

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=432904

Αντιμέτωποι με πρόστιμο 450 ευρώ ή φυλακή θα βρίσκονται στο εξής οι άστεγοι στην Ουγγαρία, αφού τέθηκε σε ισχύ νόμος που ποινικοποιεί την… έλλειψη στέγης. Εμπνευστής του παράδοξου νόμου είναι ο βουλευτής του δεξιού κυβερνώντος κόμματος Φιντέζ, Μάτε Κοτσίς, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Βουδαπέστη δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που ζουν στους δρόμους.
Να σημειωθεί ότι η ουγγρική πρωτεύουσα φιλοξενεί περί τους 10.000 αστέγους. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, όσοι βρίσκονται να κοιμούνται στον δρόμο και όχι στους ειδικούς ξενώνες για τους αστέγους αρχικά θα λαμβάνουν μία προειδοποίηση από τις Αρχές, ενώ στη συνέχεια θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο ή θα φυλακίζονται.

Επικριτές της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικών οργανώσεων για τους αστέγους, υποστηρίζουν ωστόσο ότι τα καταφύγια των αστέγων δεν επαρκούν και περίπου 1.000 με 3.000 άτομα θα παραμείνουν στους δρόμους. Ο Μίκλος Βετσέι, αναπληρωτής διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Hungarian Maltese Charity Service, είπε ότι ο νόμος δεν ψηφίστηκε στη βάση ορθολογικών κριτηρίων αλλά επειδή οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν αγανακτήσει με τους αστέγους.

Σύμφωνα με τον ίδιο το φαινόμενο των αστέγων «πρέπει να θεραπευθεί και όχι να ποινικοποιηθεί». Η ανεργία στην Ουγγαρία ξεπερνάει το 10% αλλά μεταξύ της μειονότητας των Ρομά, αποδέκτες συστηματικών ρατσιστικών επιθέσεων και διώξεων το τελευταίο διάστημα στη χώρα, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 60% και 90%.

03/08/2011

Η Ουγγαρία μας δείχνει το δρόμο. Το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε ως κοινωνία. Όσοι ευθύνονται για την αύξηση του Δημόσιου Χρέους πρέπει να δικαστούν. Άλλωστε είναι απαίτηση των πολιτών.

Αν μείνουν ατιμώρητα αυτά τα πολιτικά εγκλήματα, σε βαθμό μάλιστα κακουργήματος, οι πολίτες θα χάσουν την πίστη τους. Πρέπει να τιμωρηθούν.

Η Ουγγρική κυβέρνηση βαδίζει σωστά με την θέληση του Λαού.

Άκουσες Σγουρε περιφερειάρχη Αττικής τι είπε ο Βίκτορ Ορμπάν; Ότι σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη θα αλλάξει και η νομοθεσία για να μπορέσει να τους Δικάσει.

Σγουρέ σε αναφέρω, διότι άκουσα κάτι δηλώσεις σου, ότι οι Νόμοι δεν αλλάζουν πουθενά στο κόσμο. Στην Ουγγαρία αν κριθεί αναγκαίο θα τους αλλάξουν. Προφανώς οι Ούγγροι δεν έχουν περάσει από το Κομματικό Πανεπιστήμιο του ΠΑΣΟΚ!!!!

Οι Πασοκοι έχουν πάθει αμόκ. Διαστρεβλώνουν τα πάντα για να μείνουν στην Εξουσία. Έτσι ο Σγουρός έκανε την δήλωση, ότι οι νόμος θα εφαρμοστεί διότι πουθενά στον κόσμο δεν αλλάζει ένας νόμος!!!!

Ευτυχώς που υπάρχει και η Ουγγαρία διότι στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ θα τρελαθούμε.

Ο Viktor Orban θα κάνει στην Ουγγαρία αυτό που δεν έκανε ο Κωστάκης το 2004, όταν οι πολίτες απαιτούσαν δικαιοσύνη και επανίδρυση του κράτους. Το 2004 ψήφησα τον Κωστάκη. Αλλά διαψεύστηκα για την ικανότητα του.

4444

Από Καθημερινή.

Την ποινική δίωξη των προκατόχων της, σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, που η ίδια θεωρεί ένοχες για την αύξηση του κρατικού χρέους, δρομολογεί με την συνταγματική της πλειοψηφία δύο τρίτων η δεξιοεθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, γεγονός που επισείει εκ νέου διεθνείς αντιδράσεις και κριτική για εγκαθίδρυση απολυταρχικού συστήματος, όπως συνέβη με την πρόσφατη ψήφιση του νέου Συντάγματος της χώρας και του νέου νόμου περί Τύπου.

Το γεγονός αυτό έφερε την ελληνικής καταγωγής πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βουδαπέστη, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, σε σημερινό άρθρο της στην φιλοκυβερνητική ουγγρική εφημερίδα «Μάγκιαρ Νέμζετ», στο οποίο, αφενός προειδοποιεί πως η κυβερνητική πλειοψηφία των δύο τρίτων μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση της διάκρισης εξουσιών στην Ουγγαρία και αφετέρου επισημαίνει πως θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν εγγυήσεις στη χώρα για την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και για ελεύθερες και τίμιες εκλογές.

Ήδη, κατά την επίσκεψή της στη Βουδαπέστη, τέλη Ιουνίου, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, είχε τονίσει ως καθοριστικά, τη διάκριση εξουσιών, τη διαφάνεια στην πολιτική και την ελευθερία του Τύπου. Μόλις πρόσφατα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Τόμας Μέλια επέκρινε την ουγγρική κυβέρνηση ότι φοβάται το διάλογο με την αντιπολίτευση, κάτι που προκάλεσε δριμύτατες αντιδράσεις ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και τη δήλωση του Ούγγρου κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «ουδείς στην Ουγγαρία ή στο εξωτερικό μπορεί να αμφισβητήσει τη βούληση του ουγγρικού λαού».

Στο στόχαστρο του Βίκτορ Ορμπάν βρίσκονται τώρα οι Σοσιαλιστές προκάτοχοί του στην πρωθυπουργία κατά το διάστημα 2002 μέχρι 2010, τους οποίους κατηγορεί ως υπεύθυνους για την αύξηση μέσα στην οκταετία, του κρατικού χρέους, από το 53% στο 82% του ΑΕΠ, κάτι, που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Πέτερ Σιγιάρτο, συνιστά ένα «πολιτικό έγκλημα».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική πλειοψηφία αναθέτει τώρα στην Επιτροπή Συντάγματος της Βουλής την εξέταση των νομικών δυνατοτήτων για την παραπομπή σε δίκη των επικεφαλής των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκεκριμένα των πρώην πρωθυπουργών Πέτερ Μέντγκιεσι (2002-2004), Φέρεντς Τζιούρτσιανι (2004-2009) και Γκόρντον Μπαινάι (2009-2010), του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που, μετά τις εκλογές του Απριλίου 2010, βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βίκτορ Ορμπάν, σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, θα υπάρξει και αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε, με αναδρομική ισχύ, να εξασφαλιστεί η σίγουρη παραπομπή σε δίκη των τριών πρώην πρωθυπουργών, κάτι που σήμερα καταγγέλλεται από σύσσωμη την ουγγρική αντιπολίτευση ως παραβίαση θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου.

Αναλυτές στη Βουδαπέστη επισημαίνουν πως είναι η πρώτη φορά στην Ουγγαρία, μετά τις καθεστωτικές αλλαγές του 1989, που δρομολογούνται, και μάλιστα αναδρομικά, ποινικές διώξεις για πολιτικές αποφάσεις, κάτι που υπήρχε μόνον στα τελευταία χρόνια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης, ενώ υπενθυμίζουν συγχρόνως πως αύξηση του κρατικού χρέους σε αυτά τα επίπεδα σε μία οκταετία, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, μεγάλη ευθύνη για τη μη επιτυχία των μεταρρυθμίσεων του τότε πρωθυπουργού Φέρεντς Τζιούρτσιανι φέρει η πολιτική μπλοκαρίσματος που ακολουθούσε τότε ως αντιπολίτευση το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο, για παράδειγμα, είχε ματαιώσει το 2009 τη μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας, μέσω δημοψηφίσματος το οποίο το ίδιο είχε προκαλέσει.

Αναλυτές επισημαίνουν επιπλέον πως οι τωρινοί χειρισμοί του Ορμπάν κατά των προκατόχων του πρέπει να οφείλονται σε μέγα μέρος στη διάθεση πολιτικής εκδίκησης εναντίον του Φέρεντς Τζιούρτσιανι, που τότε θεωρείτο ιδιαίτερα χαρισματικός και από τον οποίο ο ίδιος είχε υποστεί μεγάλη ήττα στις βουλευτικές εκλογές του 2006, κινδυνεύοντας μάλιστα να βιώσει σχεδόν το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

03/07/2011

Διαβάστε το παρακάτω Άρθρο με προσοχή. Δείχνει πόσο αναξιόπιστος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και η Κυβέρνηση του.

Επίσης δείχνει γιατί πρέπει να γίνουν εκλογές. Ο ΓΑΠ και η Κυβέρνηση του είναι τελειωμένοι πολιτικά εδώ και μήνες. Αλλά δε κάνει εκλογές για να μην τους έρθει το ραβασάκι.

Χωρίς Ανάπτυξη καμιά χώρα δεν σώθηκε. Αυτό είναι γνωστό. Οι συνταγές των μνημονίων είναι πολύ καλές για να ξεπουληθεί ο πλούτος μιας χώρας.

Άλλο να γίνουν μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός  του Δημοσίου και άλλο το ξεπούλημα Αιγιαλών και φιλέτων. Υπάρχει διαφορά.

Εγώ δεν εμπιστεύομαι τον Βαγγελη Βενιζέλο τον άνθρωπο που έφτιαξε το άρθρο 86 και έτσι οι Πολιτικοί που κυβέρνησαν την χώρα, κατάφεραν να την ληστέψουν χωρίς καμιά επίπτωση.

Πρέπει να γίνουν εκλογές με απλή αναλογική και 3% για την είσοδο κόμματος στην Βουλή.

Η Ελλάδα έχει καλό κλίμα και μπορεί άνετα να καλλιεργήσει σχεδόν τα πάντα. Τα τρόφιμα είναι στα ύψη και αυτό σημαίνει χρήμα και συνάλλαγμα για τους σοβαρούς. Ο Αγρότης σήμερα δεν ψάχνει, τον ψάχνουν. Με το καρότο των επιδοτήσεων έκαναν τους Έλληνες αγρότες τεμπέληδες και αντιπαραγωγικούς και ευνόησαν την αποβιομηχάνιση της χώρας. Όλοι αυτοί που τώρα βγαίνουν και λένε με γραβάτα και κουστούμι και ύφος, δεν παράγουμε τίποτα!!!! Τι λέτε ρε Μαλαγάνες; Έτσι σας είπαν τα αφεντικά σας; Οι νταβατζιδες που έχουν μονοπώλια και καρτέλ στην Ελλάδα και το παίζουν Φιλάνθρωποι και οικολόγοι και παιδιά του Λαού.

Από Έθνος.

Το 2015 το ύψος των εμπορικών συναλλαγών Κίνας και Ουγγαρίας θα ανέλθει στα 20 δισ. δολάρια έναντι μόλις 6,9 δισ. το 2009.

Eχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που ο νικητής των εκλογών του 2010 στην Ουγγαρία Βίκτορ Ορμπάν κατήγγειλε το Μνημόνιο που είχε υπογράψει η χώρα του με το ΔΝΤ και διατάραξε σοβαρά τις σχέσεις του και με τις ευρωπαϊκές “δάνειες δυνάμεις”.

Ο νέος πρωθυπουργός αρνήθηκε να εφαρμόσει τα μέτρα που του πρότειναν για να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση, και προκειμένου η κυβέρνησή του να πετύχει τη σταθεροποίηση και την ανάταξη της ουγγρικής οικονομίας στράφηκε στη μόνη χώρα με διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση, στην Κίνα.

Ο Βίκτορ Ορμπάν πραγματοποίησε ταξίδια στον ασιατικό γίγαντα, συναντώντας αρκετές φορές τον ομόλογό του Ουέν Τζιαμπάο, με προφανή και διακηρυγμένο στόχο: να καταστεί η Ουγγαρία η κεντροευρωπαϊκή χώρα πύλη εισόδου για τα κινεζικά συμφέροντα στην περιοχή.

Σήμερα όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το 2015 το ύψος των εμπορικών συναλλαγών Κίνας και Ουγγαρίας θα ανέλθει στα 20 δισ. δολάρια έναντι μόλις 6,9 δισ. το 2009.

Νέο δίκτυο
Ηδη από πέρυσι η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE ανέλαβε να στήσει ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για λογαριασμό μιας άλλης εταιρείας. Η συμφωνία είναι αξίας 200 εκατ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας Huawei υπέγραψε με τον Ούγγρο υπ. Ανάπτυξης, Τάμας Φελέγκι, ο οποίος αποκαλείται από τον Τύπο “Μίστερ Κίνα” για τα συχνά του ταξίδια στο Πεκίνο, συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για να χτιστεί το ευρωπαϊκό κέντρο προμήθειας της στην Ουγγαρία. Ο κύκλος εργασιών της στην Ουγγαρία ανέρχεται στο 1,2 δισ. δολάρια.

Επίσης, η Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 1,1 δισ. ευρώ της BorsodChem, μιας ουγγρικής χημικής βιομηχανίας που από τον περασμένο Φλεβάρη έχει περάσει σε κινεζικό έλεγχο και έχει ανέβει στην τρίτη θέση των παραγωγών ισοκυανίου παγκοσμίως. Στον ίδιο κλάδο των χημικών, η Αnhui, ανακοίνωσε ότι θα χτίσει ένα εργοστάσιο κιτρικού οξέος στην ευρωπαϊκή χώρα με δυνατότητα παραγωγής 60.000 τόνων ετησίως.

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη και μεταξύ της ουγγρικής αεροπορικής εταιρείας Malev, την οποία το κράτος επαναγόρασε πέρυσι και κατέχει σήμερα το 95% των μετοχών, και της τέταρτης μεγαλύτερης κινεζικής αεροπορικής εταιρείας Hainan Airlines, η οποία εικάζεται πως θέλει να αγοράσει τη Malev.

Η Μav, η δημόσια εταιρεία σιδηροδρόμων έχει στραφεί στους Κινέζους για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων τους, ενώ οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη των ποτάμιων οδών και δικτύων.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας θα παρέχει γραμμή χρηματοδότησης 1 δισ. ευρώ σε κοινά σινο-ουγγρικά επιχειρηματικά σχήματα.

Τέλος είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν τη στιγμή “τρέχουν” ακόμα και προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών του ΚΚΚ στα ουγγρικά πανεπιστήμια.

3,1% ο πήχης για την ανάπτυξη, 3,2% ο στόχος για το έλλειμμα
Οι Οίκοι καλωσόρισαν τα σημάδια ανάκαμψης

Αντίθετα με τις προβλέψεις κατάρρευσης που έκαναν οι Κασσάνδρες μετά την καταγγελία του Μνημονίου, το ουγγρικό ΑΕΠ, που το 2009 υποχώρησε κατά 6,3%, έκλεισε με θετικό πρόσημο (0,8%) το 2010, ενώ για φέτος αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 2,5% και 3,1% – ήδη στο πρώτο τρίμηνο καταγράφει άνοδο 2,2%.

Το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,2% και έφτασαν τα 26,35 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,9% φτάνοντας τα 23,79 ευρώ.

Το χρέος πέρυσι έπεσε από το 81% στο 77% , ενώ το έλλειμμα αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 3%-3,2%.

Ο Fitch
Μάλιστα οι οίκοι αξιολόγησης, δείχνουν ενθουσιασμένοι με το ουγγρικό πρόγραμμα και επιδεικνύουν εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Fitch στις αρχές του Ιούνη αναβάθμισε την εκτίμησή του για την κατάσταση της οικονομίας σε “σταθερή” από “αρνητική”.

Η ανεργία δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 11%, όμως στον τομέα αυτό η Ουγγαρία αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα, καθώς έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού 15-64 ετών στην ΕΕ (56% έναντι 65% στη ζώνη του ευρώ – Ελλάδα 62%).

Η κυβέρνηση έχει θέσει έναν δεκαετή στόχο για τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας, με έμφαση στην ένταξη των γυναικών και ιδιαίτερα των μητέρων στην αγορά εργασίας σε θέσεις ελαστικής απασχόλησης.

Advertisements

Posted July 3, 2011 by bmplefour in Hungary

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: