News of the World.   Leave a comment

News of the World.

14/07/2011

Από το ΒΗΜΑ.

Νέα συνεδρίαση έχει οριστεί την Πέμπτη στο βρετανικό Κοινοβούλιο για να συζητηθεί το ενδεχόμενο κλήτευσης της Ρεμπέκα Μπρουκς ενώπιον της επιτροπής που είναι αρμόδια για τα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών.

Η Μπρουκς, πρώην διευθύντρια της σκανδαλοθηρικής Sun και νυν διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου News Corp στη Βρετανία, τυγχάνει της αμέριστης στήριξης του μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ.

Σύμφωνα με το BBC, αρκετοί βουλευτές θα ήθελαν να εξετάσουν και τους Ρούπερτ και Τζέιμς Μέρντοχ, όμως δεν μπορούν να τους αναγκάσουν να προσέλθουν ενώπιον της επιτροπής αφού δεν είναι Βρετανοί πολίτες.

Την περασμένη Τρίτη η επιτροπή κάλεσε τον Ρούπερτ Μέρντοχ, τον γιο του Τζέιμς και τη Ρεμπέκα Μπρουκς να δώσουν εξηγήσεις στα μέλη της Βουλής αναφορικά με το σκάνδαλο. Σε σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της επιτροπής σημειώνουν ότι έχουν προκύψει νέα ερωτήματα αναφορικά με τα στοιχεία που είχαν παρουσιάσει σε παλαιότερη ακρόαση, το 2003, η Ρεμπέκα Μπρουκς και ο πρώην διευθυντής της News of the World Αντι Κούλσον.

Η Λουίζ Μενσκ, μέλος της επιτροπής, κάλεσε μέσω του BBC τους Ρούπερτ και Τζέιμς Μέρντοχ να εμφανιστούν οικειοθελώς και δώσουν εξηγήσεις.

«Οι Ρούπερτ και Τζέιμς Μέρντοχ είναι Αμερικανοί πολίτες και ως εκ τούτου δεν έχουμε τη δύναμη να τους αναγκάσουμε. Πιστεύω όμως ότι θα εξέπληττε τούς πάντες εάν είχαν τα κότσια να εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής»
δήλωσε η Μενσκ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι «έχουμε τη δύναμη να καλέσουμε τη Ρεμπέκα Μπρουκς».

Πάντως ο όμιλος News International αρνήθηκε να ανακοινώσει εάν και ποια στελέχη θα εμφανιστούν ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

Οι εξελίξεις αυτές έγιναν γνωστές ένα 24ωρο μετά την απόφαση του Ρούμερτ Μέρντοχ να αποσύρει την πρόταση συνολικής εξαγοράς του βρετανικού δικτύου «ΒSkyB».

Η απόσυρση της πρότασης εξαγοράς χαρακτηρίζεται ως μεγάλη επιχειρηματική ήττα για τον βαρόνο των μέσων ενημέρωσης, αφού ήταν το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο της News Corporation την τρέχουσα περίοδο και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις συνολικά για τον όμιλο.

Πάντως, παρά την απόφαση του ομίλου, σχετικό αίτημα υπερψήφισε με διακομματική συναίνεση και το βρετανικό Κοινοβούλιο. Το αίτημα απόσυρσης της πρότασης εξαγοράς του «BskyB» είχαν υποβάλει οι Εργατικοί.

13/07/2011

Από Καθημερινή.

Ο όμιλος News Corporation του Αυστραλού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ απέσυρε την προσφορά του για την εξαγορά της συνδρομητικής δορυφορικής τηλεοπτικής εταιρίας BSKyB, μετέδωσαν πριν από λίγο τα τηλεοπτικά δίκτυα Sky News και BBC.

Η είδηση μεταδίδεται μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία στη βουλή των κοινοτήτων σχετικά με την αμφιλεγόμενη προσπάθεια του ομίλου να εξαγοράσει το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών του τηλεοπτικού δικτύου, εν μέσω του σκανδάλου των υποκλοπών τηλεφωνικών μηνυμάτων από την εφημερίδα News of the World.

Πουλάει τα ΜΜΕ που έχει στη Βρετανία

Ο αμερικανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης News Corp. προσπαθεί, προς το παρόν χωρίς επιτυχία, να πουλήσει όλες τις βρετανικές του εφημερίδες, μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στη Βρετανία, αποκαλύπτει σήμερα η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, ο όμιλος του Ρούπερτ Μέρντοχ «έχει κάνει ανεπίσημα κρούσεις σε πιθανούς αγοραστές των εφημερίδων του στη Βρετανία».

«Με δεδομένη την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον Τύπο κανείς αγοραστής δεν παρουσιάστηκε, αλλά το θέμα αυτό είναι πιθανόν να ξανασυζητηθεί τους επόμενους έξι μήνες», διευκρινίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Εκτός από την News of the World, το τελευταίο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο όμιλος Μερντοζ στη Βρετανία εκδίδει τις εφημερίδες Sun, Sunday Times και Times of London.

Έρευνα για υποκλοπές στις ΗΠΑ ζητά ο Ροκφέλερ

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας Τζέι Ροκφέλερ ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί αν ο όμιλος Μέρντοκ ακολουθούσε τις ίδιες πρακτικές και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ζητώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διασφαλίσουν ότι η ιδιωτική ζωή των Αμερικανών δεν έχει παραβιαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο Ροκφέλερ.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα από το γεγονός ότι το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών στη Βρετανία μπορεί να έχει πλήξει Αμερικανούς και ειδικά θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές», υπογράμμισε.

12/07/2011

Όσο έρχονται στη Δημοσιότητα καινούρια στοιχεία, τόσο καταλαβαίνουμε ότι η υπόθεση είναι τεράστια.

Εδώ μιλάμε για Εγκληματική Οργάνωση. Μια οργάνωση που διαχειριζόταν τις πληροφορίες για να βγάζει Χρήμα, να επηρεάζει την Πολιτική κατάσταση, αλλά και να ορίζει τα πρόσωπα σε διάφορες θέσεις που την ενδιέφεραν.

Η Έκταση της Δραστηριότητας είναι τόσο μεγάλη που δε την συναντάμε εύκολα στο παρελθον σε άλλη παρομοια Οργάνωση.

Όταν διαχειρίζεσαι πληροφορίες μπορείς να γίνεις πολύ δυνατός και να βγάλεις πολλά χρήματα. Αυτό κατάλαβε ο Rupert Murdoch. Όλα είναι πληροφορία. Ακόμα και η Φαντασίωση μου, είναι πληροφορία.

Για να κατέχεις Αμερικανικά ΜΜΕ πρέπει να έχεις την Αμερικανική Υπηκοότητα. Οι Αμερικανοί δεν είναι χαζοί. Το 1985 ο Rupert Murdoch έγινε Αμερικανός.

Αντίθετα στην Αγγλία δε χρειάζεσαι να έχεις Βρετανική Υπηκοότητα. Οι Λεπτομέρειες πάντα παίζουν ρόλο.

4444

Key People: Rupert Murdoch, Rebekah Brooks, Andy Coulson, Simon Greenberg, Clive Goodman, Glenn Mulcaire, Ian Edmondson, Neville Thurlbeck, James Weatherup, Sean Hoare, Paul McMullan, Alex Marunchak.  Όλοι αυτοί σύμφωνα με το BBC ανήκουν στην ίδια ομάδα.

Υπάρχουν και άλλες ομάδες.

Υπάρχει για παράδειγμα η ομάδα των θυμάτων. Victims.

4444

London (CNN)…..

Brown Tuesday accused Murdoch’s newspapers of having “links with criminals” as he spoke to the BBC about allegations the Sunday Times illegally obtained private information about him.

Brown accused the paper of getting his bank details, saying he was “genuinely shocked” by its methods.

The allegations widen the scandal that brought down Britain’s best-selling newspaper, the News of the World, to other newspapers also owned by Murdoch’s News International media group.

Brown expressed dismay at the allegations Monday night and has given investigators “all relevant evidence” he has about the matter, according to a statement from his office.

“The family has been shocked by the level of criminality and the unethical means by which personal details have been obtained,” the statement said. “The matter is in police hands.”….

4444

Από Καθημερινή.

Συνεχίζονται, με αυξανόμενη ένταση, οι κλυδωνισμοί στην αυτοκρατορία ενημέρωσης του Ρούπερτ Μέρντοχ, μετά τις αποκαλύψεις ότι δύο από τα έντυπά του, μεταξύ των οποίων και οι Sunday Times, παρακολουθούσαν στενά τον πρώην πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, έχοντας πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και στο ιατρικό ιστορικό του άρρωστου γιου του.

Ο Μπράουν δήλωσε στο BBC ότι η News International χρησιμοποιούσε «γνωστούς εγκληματίες» για να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του ίδιου και άλλων, κατηγορώντας την ότι είχε δεσμούς με τον «υπόκοσμο του εγκλήματος».

Κατηγόρησε επίσης τους Sunday Times ότι δημοσίευσε ένα θέμα «με σκοπό την απομάκρυνσή μου από την κυβέρνηση».

Από την πλευρά της, η News International δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τις κατηγορίες του Μπράουν και ότι θα τις διερευνήσει.

Στη σημερινή της έκδοση, η Guardian, δημοσιεύει επιστολή της βρετανικής τράπεζας, «Abbey National», προς τους Sunday Times, στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι «κάποιος από τους Sunday Times ή κάποιος που ενεργούσε εκ μέρους τους είχε προσποιηθεί ότι είναι ο κ. Μπράουν με σκοπό να πάρει πληροφορίες από την Abbey National μέσω εξαπάτησης».

Παράλληλα, η Guardian αναφέρει ότι η Sun, επίσης ιδιοκτησίας Μέρντοχ, είχε αποκτήσει πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του νεογέννητου γιου του Μπράουν.

Η Sun αποκάλυψε το 2006 ότι ο γιος του, Φρέιζερ, πάσχει από κυστική ίνωση, μία σοβαρή χρόνια ασθένεια.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε στον Μπράουν ότι το όνομά του ήταν στη λίστα των στόχων του Γκλεν Μάλκερ, του ιδιωτικού ντετέκτιβ που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου υποκλοπών της News of the World.

Μιλώντας στο BBC, ο Μπράουν δήλωσε ότι οι Sunday Times είχαν αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, καθώς και στα λογιστικά και νομικά του αρχεία. «Είμαι σοκαρισμένος, είμαι πραγματικά σοκαρισμένος λόγω των δεσμών με γνωστούς εγκληματίες που δραστηριοποιούνταν κατ’αυτόν τον τρόπο, τους οποίους είχαν προσλάβει ντετέκτιβ που εργάζονταν για τους Sunday Times», δήλωσε. «Η Σάρα κι εγώ ήμασταν τρομερά αναστατωμένοι, σκεφτόμασταν το μέλλον του, σκεφτόμασταν την οικογένειά μας», ανέφερε.

Ερευνητές της Σκότλαντ Γιαρντ υπέκλεπτε η News of the World

Πέντε υψηλόβαθμοι ερευνητές της βρετανικής αστυνομίας ανακάλυψαν ότι τα κινητά τηλέφωνά τους είχαν γίνει στόχος υποκλοπών λίγο αφού η Σκότλαντ Γιάρντ άνοιξε μια πρώτη ποινική έρευνα για παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την εφημερίδα The News of the World το 2006, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Τimes.

Η αποκάλυψη δημιουργεί ερωτήματα μήπως οι αστυνομικοί δεν προσπάθησαν να ερευνήσουν επιθετικά την ταμπλόιντ εφημερίδα φοβούμενοι ότι θα αποκαλύψει δικά τους μυστικά, επισημαίνουν οι New York Τimes.

Βλαπτικοί ισχυρισμοί για τις ιδιωτικές ζωές δύο από τους υψηλόβαθμους αυτούς αξιωματικούς διατυπώθηκαν από άλλα ειδησεογραφικά μέσα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Εργαζόμενοι στην ταμπλόιντ News of the World, η οποία ανήκε στον όμιλο News Corp του Ρούπερτ Μέρντοκ και έκλεισε, κατηγορούνται ότι υπέκλεπταν φωνητικά μηνύματα από κινητά και δωροδοκούσαν Βρετανούς αστυνομικούς και άλλους αξιωματούχους για πληροφορίες οι οποίες γίνονταν αποκλειστικά θέματα της εφημερίδας.

Ερωτηθείς αν η βρετανική αστυνομία γνωρίζει τις πληροφορίες των New York Τimes, εκπρόσωπός της απάντησε στο Λονδίνο πως τις γνωρίζει.

Ο επικεφαλής των ερευνητών στην αρχική υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο Άντι Χέιμαν, είχε παραιτηθεί από τη Μητροπολιτική Αστυνομία το Δεκέμβριο του 2007.

Μέλη του κοινοβουλίου προσπαθούν να διαπιστώσουν γιατί οι ερευνητές είχαν αποφασίσει να περιορίσουν την αρχική έρευνα για τις υποκλοπές αυστηρά στο 2006, αναφέρουν οι New York Τimes.

Ο Χέιμαν, ο αναπληρωτής επίτροπος της αστυνομίας Τζον Γέιτς και αρκετοί άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με τις ερωτήσεις της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, αναφέρει η εφημερίδα.

Η επιτροπή εξετάζει αν το γεγονός ότι είχαν γίνει υποκλοπές στα τηλέφωνα αστυνομικών επέδρασε στο εύρος της αρχικής έρευνάς τους, προσθέτουν οι «Τimes», σύμφωνα με τους οποίους η επιτροπή ανησυχεί επίσης για το αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για τους ερευνητές, επειδή ήταν οι ίδιοι θύματα των ανθρώπων που ερευνούσαν.

4444

Η News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοχ αποφάσισε αιφνίδια το κλείσιμο της σκανδαλοθηρικής ταμπλόιντ εφημερίδας News of the World, πρώτης σε κυκλοφορία στη Βρετανία, ως απάντηση στο διογκούμενο σκάνδαλο υποκλοπών συνδιαλέξεων διασημοτήτων και θυμάτων τρομοκρατίας.

Ακολουθούν τα κυριότερα πρόσωπα του σκανδάλου:

ΡΟΥΠΕΡΤ ΜΕΡΝΤΟΧ

Ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της News Corp.

Οι επιχειρήσεις του καλύπτουν κάθε τομέα των ΜΜΕ, όπως την τηλεόραση, καλωδιακή και δορυφορική, εφημερίδες και διαφήμιση. Μεταξύ των επιχειρήσεών του, ξεχωρίζουν το καλωδιακό δίκτυο Fox, η εφημερίδα Wall Street Journal και οι βρετανικές The Sun, The Times και η News of the World.

Ο γεννημένος στην Αυστραλία Μέρντοχ κατέλαβε τη 13η θέση στον κατάλογο Forbes των ισχυρότερων ανθρώπων του πλανήτη το 2010 και στην 117η θέση των πλουσιότερων, με προσωπική περιουσία 6 δισ. δολαρίων.

Το 1985 απέκτησε αμερικανική υπηκοότητα, ώστε να μπορεί να αγοράσει αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Το 1992, η Sun θεώρησε ότι η συμβολή της στην εκλογή των συντηρητικών και στην ταπεινωτική ήττα του ηγέτη των Εργατικών Νιλ Κίνοκ υπήρξε καθοριστική. Ο Μέρντοχ αγόρασε τη News of the World το 1969.

ΤΖΕΪΜΣ ΜΕΡΝΤΟΧ

Ο δευτερότοκος γιος του Μέρντοχ, θεωρούμενος και ως διάδοχός του στην ηγεσία της News Corp, είναι επικεφαλής των βρετανικών εφημερίδων του ομίλου.

Ο Τζέιμς, που ανακοίνωσε το κλείσιμο της News of the World, στήριξε τη Ρεμπέκα Μπρουκς, απορρίπτοντας τις φωνές που ζητούν την παραίτησή της.

ΡΕΜΠΕΚΑ ΜΠΡΟΥΚΣ

Διευθύνων σύμβουλος της News International, μητρικής εταιρίας της News of the World. Η 43χρονη εργάζεται για τα μέσα του Μέρντοχ από τα 20 της χρόνια, ξεκινώντας τη σταδιοδρομία της από τη γραμματεία.

Το 2000 διορίστηκε διευθύντρια της News of the World, για να γίνει η νεότερη διευθύντρια εφημερίδας στην ιστορία του βρετανικού Τύπου. Το 2003, ανέλαβε τη διεύθυνση της Sun, θέση την οποία κατείχε για έξι χρόνια, προτού αναλάβει τη News International.

Αυτή και ο σύζυγός της, είναι τακτικοί προσκεκλημένοι στην κατοικία του πρωθυπουργού Κάμερον στο Οξφορντσάιρ.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝ

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε μπλεγμένος στο σκάνδαλο αφού διόρισε επικεφαλής των επικοινωνιακών του συμβούλων τον Αντι Κούλσον, πρώην διευθυντή της News of the World, την εποχή των υποκλοπών.

Ο Κάμερον έχει δηλώσει ότι αν οι κατηγορίες υποκλοπών αποδειχθούν, «θα πρόκειται για πραγματικά απεχθή πράξη».

ΑΝΤΙ ΚΟΥΛΣΟΝ

Ο Κούλσον παραιτήθηκε από τη διεύθυνση της News of the World το 2007, ύστερα από καταδίκη συντάκτη και ντετέκτιβ για υποκλοπές συνδιαλέξεων της βασιλικής οικογένειας, αν και υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις παράνομες αυτές πράξεις.

Παραιτήθηκε από τη θέση του δίπλα στον πρωθυπουργό Κάμερον νωρίτερα φέτος, ύστερα από τις νέες αποκαλύψεις υποκλοπών. Δήλωσε ότι τα ΜΜΕ δεν του επέτρεπαν να κάνει τη δουλειά του. Ο Κούλσον συνελήφθη την Παρασκευή.

ΛΕΣ ΧΙΝΤΟΝ

Ο Μέρντοχ διόρισε τον Χίντον ως διευθύνοντα σύμβουλο της Dow Jones (μητρικής της Wall Street Journal) το Δεκέμβριο του 2007. Ο Χίντον, που υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος της News Corp., είχε μείνει στην ηγεσία της International News για 12 έτη.

4444

Από Καθημερινή.

Το σκάνδαλο ξεσπά τη στιγμή που η θυγατρική της εφημερίδας News Corp σχεδιάζει να εξαγοράσει το δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης BSkyB.

2000 Η Ρεμπέκα Ουέιντ διορίζεται διευθύντρια της κυριακάτικης ταμπλόιντ News of the World, για να εγκαινιάσει αμφιλεγόμενη εκστρατεία δημοσίευσης ονομάτων παιδεραστών, προκαλώντας επιθέσεις εναντίον ορισμένων υπόπτων για κακοποίηση παιδιών.

2003 Η Ουέιντ γίνεται διευθύντρια της ταμπλόιντ The Sun, ενώ λίγο καιρό αργότερα ομολογεί σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η εφημερίδα της πλήρωσε αστυνομικούς για εμπιστευτικές πληροφορίες.

2007 Ο συντάκτης ανακτόρων της News of the World Κλάιβ Γκούντμαν καταδικάζεται σε τετράμηνη φυλάκιση για υποκλοπή μηνυμάτων αυτόματου τηλεφωνητή του υπεύθυνου Τύπου της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Ο διευθυντής της News of the World Αντι Κόλσον παραιτείται αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Μάιος 2007 Ο Αντι Κόλσον γίνεται υπεύθυνος επικοινωνίας του τότε ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον.

2009 Η Ρεμπέκα Ουέιντ διορίζεται διευθύνοντας σύμβουλος της News International. Η εφημερίδα The Guardian αποκαλύπτει ότι συντάκτες της News of the World υπέκλεπταν συστηματικά μηνύματα κινητών τηλεφώνων διασημοτήτων, με θύματα μεταξύ άλλων τους Τζουντ Λόου, Γκουίνεθ Πάλτροου, Ελ Μακφέρσον και του πρώην αντιπροέδρου του Τόνι Μπλερ, Τζον Πρέσκοτ.

2010 Μέλη του κοινοβουλίου ζητούν την πραγματοποίηση νέας έρευνας γύρω από την υπόθεση υποκλοπών, ενώ την πίεση για αποκαλύψεις ενισχύει δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης, που θέλει τους συντάκτες της News of the World να υποκλέπτουν συνομιλίες κατ’εξακολούθηση.

Ιανουάριος 2011 Η βρετανική αστυνομία εγκαινιάζει νέα έρευνα γύρω από τις υποκλοπές. Ο Αντι Κόλσον παραιτείται από υπεύθυνος επικοινωνίας του Κάμερον.

Απρίλιος 2011 Δύο συντάκτες της News of the World συλλαμβάνονται για υποκλοπές γραπτών μηνυμάτων SMS. Η News of the World παραδέχεται την ευθύνη της στην υπόθεση.

Ιούλιος 2011 Δικηγόρος της οικογένειας της δολοφονηθείσας μαθήτριας Μίλι Ντάουλερ, αποκαλύπτει ότι τα μηνύματα του κοριτσιού υπεκλάπησαν, την ώρα που η αστυνομία την αναζητούσε.

Συγγενείς των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο ανακοινώνουν ότι πληροφορήθηκαν από την αστυνομία την υποκλοπή των μηνυμάτων τους.

11/07/2011

Ο Rupert Murdoch έπαιξε ρόλο στην νίκη του David Cameron.

Το ζήτημα είναι άκρως πολιτικό και δείχνει πόσο απειλείτε η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στην Αγγλία, από μέσα.

Αν οι εφημερίδες του Rupert Murdoch είχαν διαφορετική στάση, ο Gordon Brown να μην είχε ηττηθεί με τόσο μεγάλη διαφορά.

Η Αγγλία χρειάζεται έναν νόμο Αντιτράστ στον χώρο των ΜΜΕ.

Σκεφτείτε ο Guardian να άνηκε στον Rupert Murdoch.

Στην Ιταλία ο Berlusconi έγινε πρωθυπουργός.

Η χρήση των Υποκλοπών και οι αποκλειστικές πληροφορίες και ρεπορτάζ, έδιναν κύρος στις εφημερίδες του Rupert Murdoch συν χρήμα συν επιρροή συν βάρος στις αποφάσεις.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, σε βαθμό κακουργήματος, που εκθέτει και τους Δημοσιογράφους, γιατί δείχνει ότι κάποιοι από αυτούς δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.

Από το skai.gr

Δημοσιογράφοι εφημερίδων του ομίλου Μέρντοχ, μεταξύ των οποίων οι Κυριακάτικοι Τάιμς, επιχειρούσαν – προσποιούμενοι τον Γκόρντον Μπράουν ή άτομα του περιβάλλοντος του τέως πρωθυπουργού- να υποκλέψουν απόρρητες προσωπικές πληροφορίες.

Όπως υποστηρίζει το BBC και ο Γκάρντιαν, δημοσιογράφοι επικοινωνούσαν με τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και νοσοκομεία επιχειρώντας να αποσπάσουν πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση του κ. Μπράουν, τις νομικές του υποθέσεις ή ακόμα και την κατάσταση της υγείας μελών της οικογένειάς του. Επίσης, ο τηλεφωνητής του κινητού του φέρεται να είχε παγιδευτεί.

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι η News of the World χρημάτιζε αξιωματούχο της βασιλικής φρουράς με αντάλλαγμα τηλέφωνα και διευθύνσεις μελών της βασιλικής οικογένειας και φίλων τους. Μεταξύ των παγιδευμένων κινητών τηλεφώνων φέρονται να ήταν και αυτά του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του Καμίλα.

08/07/2011

Από Ελευθεροτυπία.

Ο πρώην διευθυντής της News Of the World που εμφανίστηκε το πρωί στην αστυνομία τελικά συννελήφθη.

Σε ειδική συνέντευξη τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα συσταθεί ειδική επιτροπή για το ζήτημα.

Όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ, ως “ύποπτος για συμμετοχή σε παράνομη υποκλοπή τηλεφωνημάτων” και με κατηγορία περί “διαφθοράς” τελικά συννελήφθη ο Άντι Κόλσον, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Κάμερον και πρώην διευθυντής της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας News of the World, η οποία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα δύο περίπου χιλιάδων Βρετανών. 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κάμερον ανακοίνωσε την σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα, – το οποίο ήδη ερευνά η αστυνομία- υπό την προεδρία δικαστή και την διεξαγωγή άλλης παράλληλης έρευνας με θέμα την δεοντολογία στα μέσα ενημέρωσης και παραδέχθηκε την ανεπάρκεια της υπάρχουσας επιτροπής που ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης του συστήματος.

Το πρωί ο Άντι Κόλσον είχε εμφανιστεί οικοιωθελώς σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου, όπου και κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ανάμειξή του στο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συνταράσσει την Βρετανία.

Ο Άντι Κόλσον εμφανίστηκε στα πρόσφατα δημοσιεύματα ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα  στον μεγιστάνα του τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ και τον βρετανό πρωθυπουργό ο οποίος κατηγορήθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο από την αντιπολίτευση ότι “έφερε έναν άνθρωπο τέτοιας ποιότητας στην καρδιά του κρατικού μηχανισμού”.

Την είδηση ότι ο Μέρντοχ αποφάσισε να κλείσει την News Of The World, τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα στη Βρετανία, όπως ανέφεραν στην ιστοσελίδα τους οι Times του Λονδίνου, ακολούθησε η πληροφορία της εφημερίδας Γκάρντιαν ότι η βρετανική αστυνομία πρόκειται να συλλάβει τον Άντι Κόλσον μέσα στη μέρα.

Ο Κόλσον από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο επέμενε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση, αλλά καθώς προχωρούσαν οι αποκαλύψεις, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ομάδα του Κάμερον τον Ιανουάριο.

Τώρα εικάζεται ότι ο δημοσιογραφικός όμιλος του Μέρντοκ News International θα μετατρέψει την Sun, την καθημερινή ταμπλόιντ με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Βρετανία σε κυριακάτικη για να καλύψει την αγορά του κυριακάτικου Τύπου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις και με τη διευθύντρια του ομίλου και έμπιστη του Μέρντοκ, Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία ήταν διευθύντρια της News of the World όταν άρχισαν οι υποκλοπές το 2002, αλλά ο Μέρντοκ αρνείται κατηγορηματικά να την αποπέμψει από τον όμιλο.

Ο γιος του αυστραλού μεγιστάνα, Τζέιμς Μέρντοκ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Νews Corporation δήλωσε στο Sky News ικανοποιημένος που η Μπρουκς δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση όσο ήταν διευθύντρια.

Ερωτηθείς για το πως αισθάνονται οι δημοσιογράφοι για την Μπρουκς, ένας από αυτούς είπε “καθαρό μίσος”. “Θεωρούμε ότι κλείνουν μία ολόκληρη εφημερίδα μόνο και μόνο για να προστατεύσουν την δουλειά μίας γυναίκας”.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ είπε ότι η Μπρουκς πρέπει να απολυθεί, συντασσόμενος με το σωματείο των δημοσιογράφων. Ο ίδιος πρόκειται σήμερα να χαρακτηρίσει σε ομιλία του το εποπτικό όργανο του Τύπου στη Βρετανία “αποδυναμωμένο” και να ζητήσει την διάλυσή του. Αποσπάσματα της ομιλίας του έχουν περιέλθει στην κατοχή του Ρόιτερς. Ο ηγέτης των Εργατικών πρόκειται να ζητήσει την διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο και να ασκήσει δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κάμερον για τις διασυνδέσεις του με στελέχη της News International.

“Η Press Complaints Commission (το εποπτικό όργανο του βρετανικού Τύπου) έχει αποτύχει πλήρως,” θα πει ο Εντ Μίλιμπαντ. “Από σκυλί φύλακας του Τύπου κατάντησε ξεδοντιασμένο σκυλάκι. Ήρθε η ώρα να το απαλλάξουμε από την μιζέρια του. Χρειαζόμαστε ένα νέο εποπτικό όργανο”.

4444

Η αποκάλυψη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτών από την εφημερίδα του Μέρντοχ “News of The World” εμπλέκει και πρόσωπα στο περιβάλλον του βρετανού πρωθυπουργού.

Η αποκάλυψη  ότι η βρετανική εφημερίδα “News of the World” παρακολουθούσε τα τηλέφωνα εκατοντάδων πολιτών συγκλονίζει την μεγάλη Βρετανία καθώς ανάμεσα στα 2000 περίπου θύματα παρακολούθησης,  βρίσκονται ανήλικα θύματα απαγωγών,  συγγενείς στρατιωτών που χάθηκαν στο Ιράκ ή υπηρετούν στο Αφγανιστάν, συγγενείς θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά ακόμα και μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η εφημερίδα, ναυαρχίδα του ομίλου του Αυστραλού μεγαλοβαρώνου των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ, προσλάμβανε ιδιωτικούς ντεντέκτιβ που παρακολουθούσαν τηλέφωνα πολιτών, αλλά το τρομακτικότερο για τους βρετανούς είναι ότι ο μίτος της Αριάδνης σε αυτό τον μιντιακό λαβύρινθο διακλαδώνεται και φτάνει όχι μόνο στο παλάτι, αλλά και στα σκαλοπάτια του νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Έτσι ο πρωθυπουργός  Κάμερον ζήτησε χθες κατεπείγουσα έρευνα για τις υποκλοπές από εξαιρετικά άσχημη θέση,  αφού είχε προσλάβει τον πρώην εκδότη της News of the World, Αντι Κούλσον ως υπεύθυνο επικοινωνίας του, ενώ διατηρούσε φιλικές σχέσεις και με τη διευθύντρια του ομίλου και έμπιστη του Μέρντοχ, Ρεμπέκα Μπρουκς -την κεφαλή της οποίας ζητούν επί πίνακι πολιτικοί και πολίτες.

Χθες το βράδυ μάλιστα στη σχετική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, δεν αποκλειόταν να ζητήσει εθνικό μποϊκοτάζ της εφημερίδας έως ότου παραιτηθεί η Μπρουκς. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες πολίτες ζητούν μποϊκοτάζ του ομίλου και καλούν εταιρείες-κολοσσούς -όπως η Ford, η Halifax, η Virgin Holidays- να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από τη News of the World -τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, κάτι που μάλλον και θα κάνουν.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ τον οποίο έχουν αποκαλέσει σύγχρονο “Πολίτη Κέην”, φαίνεται ότι έπαιξε και τον “Μεγάλο Αδελφό” με πάθος, καθώς το σκάνδαλο ξέσπασε με την αποκάλυψη τις προηγούμενες μέρες ότι δημοσιογράφοι του  παγίδευσαν το κινητό της 13χρονης Μίλι Ντάουλερ το 2002, όταν εξαφανίστηκε από το σπίτι της για να βρεθεί στη συνέχεια νεκρή.

Αποκάλυψη που οδήγησε στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη συνέχεια κλιμακώθηκε όταν  αποκαλύφθηκε ότι ιδιωτικοί αστυνομικοί, ενεργώντας κατ’ εντολή της εφημερίδας είχαν παγιδεύσει τους τηλεφωνητές των κινητών των συγγενών δύο δεκάχρονων μαθητριών που επίσης είχαν πέσει θύματα απαγωγής και δολοφονίας το 2002 στο Σόχαμ του Κέιμπριτζ.

Στη συνέχεια  έγινε γνωστό ότι παρακολουθούνταν τα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον μίας οικογένειας θύματος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 και τελικά η αστυνομία βρήκε  μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στην ουσία αποτελούν εξουσιοδότηση πληρωμής των ιδιωτικών αστυνομικών από την πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδα, Άντι Κόουλσον.

Η εθνική ένωση βετεράνων δήλωσε σοκαρισμένη όταν πληροφορήθηκε ότι δημοσιογράφοι της News of the World ίσως «εκμεταλλεύονταν τον πόνο των οικογενειών» χαμένων στρατιωτών και ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ ζήτησε την παραίτηση της πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας Ρεμπέκα Μπρουκς από τη θέση της διευθύντριας του ομίλου News International του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Η News of the World έχει ήδη αρχίσει να καταβάλλει αποζημιώσεις σε θύματα των υποκλοπών. Ένας ιδιωτικός αστυνομικός και ο βασιλικός συντάκτης της εφημερίδας έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση.

Advertisements

Posted July 11, 2011 by bmplefour in Britain

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: