Ο Προαναγγελθέν Θάνατος.   Leave a comment

Ο  Προαναγγελθέν Θάνατος.

 

15/07/2011

Από newpost.gr

Τα εμπορευματοκιβώτια με τα εκρηκτικά στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς ήτανμικρό όπλο μαζικής καταστροφής”, δήλωσε ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, ΕΚΕΟ, Θεόδωρος Λιόλιος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ “Από Μέρα σε Μέρα”.

Εκείνοι που τα κατασκεύασαν, είπε ο κ. Λιόλιος, έπρεπε να γνωρίζουν ότι “η δομή ήταν η ίδια με εκείνη της πρώτης μεγάλης ισχύος συμβατικής έκρηξης στο Λος Άλαμος το 1945, λίγο πριν δοκιμαστεί το πρώτο πυρηνικό όπλο”.

Τα εμπορευματοκιβώτια στη Ναυτική Βάση, ανέφερε, τοποθετήθηκαν με τέτοια γεωμετρική δομή, ώστε να υπάρξει κρίσιμη μάζα του συμβατικού εκρηκτικού και να μη μείνει ούτε ένα γραμμάριο.

Ο διευθυντής του ΕΚΕΟ εξέφρασε την άποψη, ότι η ισχύς και η προϊστορία της έκρηξης δημιουργούν συνθήκες που ξεφεύγουν από τις εμπειρίες των πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, οι οποίοι κλήθηκαν στην περιοχή. Δεν γνωρίζουμε, υπογράμμισε, τι υλικά υπήρχαν στα εμπορευματοκιβώτια και ποιά είναι η σύσταση των χιλιάδων μεταλλικών δίσκων που έχουν διασκορπιστεί στην περιοχή.

Τόνισε, ότι θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να τα συλλέγουν οι στρατιώτες, μέχρι το Χημείο του κράτους να ανιχνεύσει το είδος του μετάλλου. Κάλεσε, παράλληλα, τους πολίτες να μη μαζεύουν οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο από την περιοχή, μέχρι να διαπιστωθεί τι είδους είναι.

Υπάρχει ενδεχόμενο, είπε ο κ. Λιόλιος, να είναι μαγνήσιο ή μέταλλο που χρησιμοποιείται στους κάλυκες των πυροβόλων και των βλημάτων των τεθωρακισμένων.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, διότι μπορεί να μην πρόκειται για κάτι βλαβερό και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει τι σύσταση έχουν.

 

15/07/2011

Από Strategy Report.

Νέα στοιχεία για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς έρχονται στο φως μέσα από δημοσιεύματα του κυπριακού Tύπου, τα οποία επικαλούνται έγγραφο του υπουργείου Άμυνας. Από έγγραφο, που δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, προκύπτει ότι μια βδομάδα πριν από τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) δεν γνώριζαν επ’ ακριβώς πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που διαπίστωσαν στα εμπορευματοκιβώτια που κατασχέθηκαν από το πλοίο Μonchegorsk.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου στο υπουργείο Άμυνας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ (ΔΥΠ/ΓΕΕΦ), Συνταγματάρχης (ΥΠ), Γεώργιος Γεωργιάδης, ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τους άλλους παρευρισκόμενους, ότι στις 4 Ιουλίου αξιωματικός ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία στη ναυτική βάση, αντιλήφθηκε ότι ένα από τα 98 εμπορευματοκιβώτια είχε παραμορφωθεί.

Αποτέλεσμα της αλλοίωσης, σύμφωνα πάντα με τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη, ήταν να στραβώσουν και να ανοίξουν μερικώς οι πόρτες του εμπορευματοκιβωτίου, χωρίς όμως να σπάσουν οι κλειδαριές ασφαλείας. Δίνοντας τη δική του ερμηνεία για τη ζημιά που υπέστη το εμπορευματοκιβώτιο, ο διευθυντής της ΔΥΠ ανέφερε ότι η αλλοίωση-εξόγκωση πιθανώς να σημειώθηκε από εσωτερική έκρηξη της πυρίτιδας, με αποτέλεσμα η εκτόνωση των αερίων να το παραμόρφωσε.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα αέρια στο εμπορευματοκιβώτιο που παρουσίαζε παραμόρφωση είχαν εκτονωθεί, πλην όμως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει σε ποια κατάσταση βρισκόταν το περιεχόμενό του, καθότι περιλάμβανε περίπου 130 μεταλλικές κονσέρβες με πυρίτιδα και συνεπώς μπορεί μερικές ή και όλες να είχαν εκραγεί.

Για το θέμα της καταστροφής του υλικού ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης ενημέρωσε ότι μπορούσε να γίνει εξ ολοκλήρου από πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και να εκτελεστεί με τις οδηγίες του ΟΑΣΕ. Τόσο ο Α/ΓΕΕΦ, όσο και ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης εξέφρασαν την άποψη ότι η εξέταση της καταλληλότητας των πυρίτιδων δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό, καθότι διαφάνηκε η επικινδυνότητα του φορτίου με την εξόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο κατασκευής στεγάστρου πάνω από το σωρό των εμπορευματοκιβωτίων αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε γιατί θα περνούσε το καλοκαίρι.

Στην ίδια σύσκεψη, ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών από μέρους του ΓΕΕΦ, κατόπιν αποφάσεων που λήφθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2011, για αποστολή δειγμάτων των διαφόρων πυρίτιδων του φορτίου σε χημεία της Κύπρου ή του εξωτερικού, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο έχει αλλοιωθεί η σύνθεση τους.

Σύμφωνα με τον Α/ΓΕΕΦ, η ΔΥΠ προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να σταλούν για έλεγχο τα τέσσερα είδη πυρίτιδας του φορτίου στην εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ). «Παρ’ όλες τις προσπάθειες του ΓΕΕΦ η αποστολή των δειγμάτων δεν έγινε, καθότι η εταιρεία ήθελε να εξασφαλίσει πρώτα την απαιτούμενη άδεια εισαγωγής, γεγονός που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Αρχηγός.

Αμέσως μετά ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης πήρε το λόγο και ανέφερε ότι «τελικώς με την εξέλιξη που έχουμε σήμερα εξοικονομήσαμε χρήματα, καθ’ ότι η πυρίτιδα μας έδειξε τα δόντια της, οπόταν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε». Ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης πρότεινε ως πιθανή λύση την κατάβρεξη των εμπορευματοκιβωτίων με νερό δυο ή τρεις φορές την ημέρα προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Ο υπουργός Άμυνας ζήτησε να του υποβληθούν άμεσα εμπεριστατωμένες προτάσεις προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία. Επίσης ζήτησε να του υποβληθούν εισηγήσεις για άμεση έστω και προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος και έδωσε οδηγίες στον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, όπως επιτροπή αποτελούμενη από τους Συνταγματάρχη (ΔΥΠ) Γιώργο Γεωργιάδη, πυροτεχνουργούς και άλλους ειδικούς του ΓΕΕΦ, εκπρόσωπο των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας, εκπρόσωπους της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Υπηρεσίας Μεταλλίων και τον Ταξίαρχο Θεοφάνη Θεοφάνους ως παρατηρητή, να επισκεφθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας τη Ναυτική Βάση.

Αποστολή της επιτροπής ήταν να επιθεωρήσει τα εμπορευματοκιβώτια το απόγευμα της 5ης Ιουλίου και να υποβάλει έκθεση το πρωί της 6ης Ιουλίου, στην οποία να περιγράφεται λεπτομερώς η κατάσταση των εμπορευματοκιβωτίων, οι απόψεις των ειδικών και τεκμηριωμένες-εμπεριστατωμένες εισηγήσεις για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τελικά, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωινό της 6ης Ιουλίου και όπως σημειώνεται από το Φιλελεύθερο, όσοι συμμετείχαν σ’ αυτή έμειναν με το στόμα ανοικτό, γιατί εκτός από τα φουσκωμένα εμπορευματοκιβώτια, διαπίστωσαν ότι στον εξωτερικό χώρο υπήρχε καμένη πυρίτιδα.

Στη σύσκεψη μετά την αυτοψία στα εμπορευματοκιβώτια συζητήθηκαν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος που παρουσιάστηκε. Τέθηκαν ξανά επί τάπητος οι λύσεις που προτάθηκαν στη σύσκεψη της προηγούμενης ημέρας στο Υπουργείο Άμυνας, να κατασκευαστεί στέγαστρο ή να καταβρέχονται. Κατά τη συζήτηση που αναπτύχθηκε ορισμένοι διερωτήθηκαν ποιοι θα αναλάμβαναν να ρίχνουν νερό στα εμπορευματοκιβώτια, θεωρώντας ότι επρόκειτο για δουλειά άκρως επικίνδυνη.

Τότε, ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης τους καθησύχασε όλους λέγοντάς τους χαρακτηριστικά ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη για τις καμένες ποσότητες πυρίτιδας που βρέθηκαν έξω από εμπορευματοκιβώτιο, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής φέρεται να ανέφερε ότι είχε γίνει καύση της πυρίτιδας λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, που προκλήθηκε από μύκητες, λόγω της υφιστάμενης υγρασίας.

Ακολούθως, συζητήθηκε το ενδεχόμενο η κατάβρεξη να γίνεται με θαλασσινό νερό. Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, που τόνισαν ότι θα ήταν επικίνδυνη η προσπάθεια μείωσης της θερμοκρασίας με θαλασσινό νερό. Τελικά αποφασίστηκε να ρίχνεται γλυκό νερό στα εμπορευματοκιβώτια.

Κατά την επίσκεψη της επιτροπής στη Ναυτική Βάση παρών ήταν και ο φωτογράφος του ΓΕΕΦ, ο οποίος ανέβηκε μαζί με τους αξιωματικούς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες πάνω στα φουσκωμένα εμπορευματοκιβώτια και πήρε φωτογραφίες προκειμένου να συμπεριληφθούν στην αναφορά που θα στελνόταν στον υπουργό Άμυνας.

14/07/2011

Όσο έρχονται στο Φως τα δεδομένα, τόσο μένουμε άναυδοι με την Εγκληματική Ανευθυνότητα σε βαθμό Κακουργήματος.

Όσοι έπρεπε να πάρουν αποφάσεις, ήξεραν ότι τα κοντέινερ είναι επικίνδυνα και έπρεπε να φύγουν. Όσοι ήταν στην Ναυτική βάση ήξεραν ότι ζούσαν κοντά στο θάνατο.

Ο Χρόνος της πυρίτιδας,  ξεπέρασε τον χρόνο αντίδρασης της κυβέρνησης Χριστόφια. Τον επικάλυψε.

Αυτή η Ιστορία γίνεται ωραίο Ντοκιμαντέρ. Στο τέλος θα υπάρχει η μεγαλειώδης έκρηξη.

Αρχίζεις με το πολιτικό θρίλερ του απόπλου του πλοίου από το Ιράν και την νηοψία, συνεχίζεις με τις απεγνωσμένες προσπάθειες να φύγουν τα κοντέινερ του θανάτου, από όσους ζουν και εργάζονται στην βάση και στο τέλος έχεις την μεγαλειώδη έκρηξη που καταστρέφει τα πάντα, αλλά και την τύχη ότι σκοτώθηκαν μόνο 13 άνθρωποι. Ναι μπορεί να γίνει πολύ καλό Ντοκιμαντέρ.

Από το ΒΗΜΑ.

Λευκωσία

Τηλεοπτικό διάγγελμα θα απευθύνει στον κυπριακό λαό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να επικεντρωθεί στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου.
Ο κ. Χριστόφιας θα απευθύνει το διάγγελμα μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που άρχισε στις 10 το πρωί.

«Γνωστός σε όλους ο κίνδυνος»

Όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο κίνδυνος για την έκρηξη ήταν γνωστός σε όλους και δημοσιεύει μάλιστα τα πρακτικά σύσκεψης στο υπουργείο Άμυνας που έγινε για το θέμα των κοντέινερ.

Σύμφωνα με πρακτικό σύσκεψης που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2011 στο υπουργείο Άμυνας με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, αλλά και του Διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδα Παντελίδη, έγινε πλήρης ενημέρωση για τον κίνδυνο έκρηξης.

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ, στην σύσκεψη, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στους κινδύνους που υπήρχαν μιλώντας για το ενδεχόμενο έκρηξης, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδας Παντελίδης πρότεινε να γίνει διαχωρισμό του στρατιωτικού από το μη στρατιωτικό υλικό και η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαλλαγεί από τα εμπορευματοκιβώτια. Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το μη στρατιωτικό υλικό θα μπορούσε να εκποιηθεί, σημειώνοντας πως σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε, η Συρία και το Ιράν θα ικανοποιούντο με ένα συμβολικό ποσόν.
Όπως αναφέρει ο «Πολίτης», από τα 98 εμπορευματοκιβώτια τα 65 περιείχαν διάφορες πυρίτιδες. Τα υπόλοιπα περιείχαν πλάκες γραφίτη, σωλήνες και άλλα μεταλλικά υλικά.
Στη σύσκεψη, τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΦ διατύπωσαν φόβους για την επικινδυνότητα της πυρίτιδας λόγω της αλλοίωσης της από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της εισήγησης του υπουργού Εξωτερικών για αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας σε χημεία της Κύπρου και του εξωτερικού και να ερευνηθεί το ποσόν που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος από την πώληση της. Αν και πέρασαν πέντε μήνες από εκείνη τη σύσκεψη δεν υπήρξε καμία ενέργεια, όπως αναφέρει ο «Πολίτης».

4444

Από το ΒΗΜΑ.

Η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας (σ.σ. πρόκειται για ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή) κυρία Χρυστάλα Γεωργκάτζη είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη βάση: «εγκυμονούν κινδύνους πλήρους αλλοίωσης και καταστροφής των πυρομαχικών που έχουν κατασχεθεί, καθώς και ως προς το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από πυρίτιδα διαφόρων ειδών, των οποίων η σύνθεση και η αντίδρασή τους σε υψηλές θερμοκρασίες είναι άγνωστη», όπως αναφέρεται σε εμπιστευτικό της έγγραφο. Ουδείς όμως πήρε το παραμικρό μέτρο ασφαλείας…

4444

Από Zougla.gr

Ήταν ξημερώματα της Δευτέρας όταν η εκκωφαντική έκρηξη συντάραξε τη Ναυτική Βάση της Κύπρου σκoρπίζοντας τον όλεθρο 24 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού.

Πέντε λεπτά πριν από τις 06:00 σημειώθηκε η μοιραία έκρηξη των 98 κοντέινερ που στοίχισε τη ζωή 12 αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, αφήνοντας ταυτόχρονα την Κύπρο εν μέσω τουριστικής περιόδου χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό. Το φονικό φορτίο του πλοίου που είχε ως προορισμό τη Συρία, αφού κατασχέθηκε απο τις Κυπριακές αρχές κατόπιν απαίτησης των αμερικανών, είχε τοποθετηθεί μεταξύ του σταθμού ηλεκτροδότησης  και του στρατοπέδου  όπου παρέμενε, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των υπευθύνων της Βάσης να μεταφερθεί σε ασφαλέστερο σημείο.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι εικασίες για το περιεχόμενο και τον βαθμό επικινδυνότητας αυτών των κοντέινερ κι επειδή μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, παρατηρήστε τον τεράστιο κρατήρα βάθους μεγαλύτερου των 20 μέτρων και διαμέτρου 100 τουλάχιστον, που προκάλεσε η θηριώδης έκρηξη, προκειμένου να βγάλετε ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Η περιοχή μετετράπη σε κρανίου τόπο και μέσα στον τεράστιο κρατήρα δεν έμεινε ούτε ένα αντικείμενο που να θυμίζει την ύπαρξη των 98 κοντέινερ. Μόνο σε κάποιο σημείο του βίντεο μπορείτε να εντοπίσετε ένα μεταλλικό έλασμα αγνώστου ταυτότητος. Συγκρίνοντας τους ανθρώπους με το μέγεθος του κρατήρα και ο πλέον αδαής  αντιλαμβάνεται εύκολα, ότι τα κοντέινερ δεν περιείχαν μόνο ”αθώα” πυρίτιδα…

13/07/2011

Είναι σίγουρο 100% ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες. 12 άνθρωποι νεκροί επειδή κάποιοι πολιτικοί είναι ανεύθυνοι μέχρι του σημείου να σκοτώνονται άνθρωποι.

Ή θα έπρεπε να φυλάξουν τα κατασχεμένα  πυρομαχικά στο σωστό μέρος και με όλα τα μέτρα ασφαλείας ή θα έπρεπε να τα δώσουν σε άλλες χώρες.

Αυτό που έκαναν οι πολιτικοί ήταν εγκληματικό. Δεν παίζεις πολιτικά παιχνίδια με τόσο μεγάλο ρίσκο σε ζωές. Ο Θάνατος ήταν κυριολεκτικά Τζέντλεμαν, έκανε την δουλειά του χωρίς να ενοχλήσει τους γύρω του. Με τόσο μεγάλη έκρηξη, οι 12 νεκροί είναι θαύμα ή μεγάλη τύχη ή ο Αρχάγγελος ήταν εκεί. Ιράν. 2 σκουλαρίκια αιωρούνται :::::::

Η Κύπρος ζήτησε βοήθεια από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Φυσικά και πρέπει να την βοηθήσουν.

4444

Από Καθημερινή.

Επιστολές – «φωτιά» μεταξύ Εθνικής Φρουράς, του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών για το φονικό φορτίο που φυλασσόταν στη ναυτική βάση,  ήρθαν στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Μάλιστα, αναφέρεται στο δημοσίευμα «τίποτα δεν έγινε με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, εξαιτίας εγκληματικών παραλείψεων».

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος μετά τη φονική έκρηξη υπέβαλε την παραίτηση του, στην πρώτη επιστολή του, στις 28 Μαΐου 2009 προς το υπουργείο Άμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, τόνιζε τα ακόλουθα, επί λέξει:

1. Γνωρίζεται ότι το κατασχεθέν από το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας φορτίο του «Μonchegorsk», το οποίο αποτελείται από 98 εμπορευματοκιβώτια και 400 τόνους γενικό φορτίο, βρίσκεται για φύλαξη από τις 3 Φεβρουαρίου 2009 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Μαρί.

2. Για τη φύλαξη του φορτίου απαιτείται η διάθεση επί καθημερινής βάσης αριθμού στελεχών και οπλιτών, οι οποίοι και απαλλάσσονται από τα λοιπά καθήκοντά τους.

3. Λόγω του ότι το φορτίο εναποθηκεύθηκε σε υπαίθρια στοιβάδα, εγκυμονούν κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσής του και καταστροφής του σε παρατεταμένης διάρκειας εναποθήκευση, ιδιαίτερα των υλικών που βρίσκονται εκτός των εμπορευματοκιβωτίων.

4. Μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από διαφόρων ειδών πυρίτιδες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη σύνθεση και την αντίδρασή τους σε υψηλές θερμοκρασίες ή ενδεχόμενους κινδύνους αποσταθεροποίησης – αλλοίωσης ή αυτανάφλεξης.

5. Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για τη λήψη τελικής απόφασης ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

6. Υπόψη ότι, σε περίπτωση που το φορτίο και ειδικά οι πυρίτιδες παραμείνουν στην κατοχή της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κατασκευής στεγάστρου και άλλου).

7. Συνημμένα και για υποβοήθηση του έργου σας, σας αποστέλλουμε τα έγγραφα

κατάσχεσης του φορτίου.

8. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Έξι μήνες μετά, επανήλθε επί του θέματος ο αρχηγός και ζητούσε την επανεξέτασή του για λήψη τελικής απόφασης, αφού στο μεταξύ, όπως προκύπτει μέσα από δεύτερη επιστολή του, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, στις 6 Αυγούστου 2009, χωρίς να υπάρξει κατάληξη.

Στην εν λόγω επιστολή του, που επίσης αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος» και απευθύνετε και πάλι προς το υπουργείο Άμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, ο αρχηγός αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα:

«Σας γνωρίζουμε ότι, με το (α) σχετικό, το ΓΕΕΦ επεσήμανε τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείων φορτίου «Μonchegorsk» και ζήτησε τη λήψη τελικής απόφασης για τη παραπέρα τύχη του.

Ύστερα από το (β) σχετικό, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών και αποφασίστηκε όπως, λόγω πολιτικών θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το θέμα να επανεξεταστεί το Νοέμβριο του 2009.

Επειδή το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό, παρακαλούμε για τις εκ νέου ενέργειές σας για τη λήψη τελικής απόφασης».

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την αποστολή της δεύτερης επιστολής Τσαλικίδη, το υπουργείο Άμυνας αντέδρασε. Με επιστολή του στις 23 Νοεμβρίου 2009 προς τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, το υπουργείο Άμυνας ζητά την επανεξέταση του θέματος.

Την επιστολή υπογράφει εκ μέρους του γενικού διευθυντή του υπουργείου Άμυνας ο λειτουργός Π. Στυλιανίδης. Ιδού τι αναφέρεται στη σχετική επιστολή:

«Έχω οδηγίες να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε στο γραφείο σας στις 6/8/2009 και της απόφασης που είχε παρθεί, τότε, με εισήγηση του γενικού εισαγγελέα για αναμονή και επανεξέταση του θέματος μετά τον Οκτώβριο, να σας πληροφορήσω ότι το ΓΕΕΦ επισημαίνει τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείου φορτίου του «Μonchegorsk» και ζητά λήψη τελικής απόφασης για την παραπέρα τύχη του».

«Το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό και ανησυχεί ιδιαίτερα από την παρατεταμένη υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου, από τη συνεχιζόμενη απασχόληση προσωπικού της Ε.Φ. για τη φύλαξή του αλλά και από τη συνεχή χρήση του χώρου της Ναυτικής βάσης στον οποίον προβλέπονται μελλοντικές νέες εγκαταστάσεις για κάλυψη των αναγκών της Ε.Φ. Παρακαλούμε για την επανεξέταση του θέματος λήψης τελικής απόφασης».

Μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ως εξής, στο Υπουργείο Άμυνας αναφορικά με την τύχη του φορτίου του «Μonchegorsk»:

«Σας πληροφορώ ότι κατά την άποψη του υπουργείου Εξωτερικών, οι πολιτικοί λόγοι, για τους οποίους είχαμε καταλήξει στα συγκεκριμένα συμπεράσματα για αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τη σύσκεψη του περασμένου Αυγούστου, δεν έχουν αλλάξει και επομένως δεν δικαιολογείται, προς το παρόν, οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος».

Οι δυο επιστολές Τσαλικίδη προς το υπουργείο Άμυνας, γράφει η εφημερίδα,«έρχονται να επιβεβαιώσουν τις απέλπιδες προσπάθειες που κατέβαλαν ο διοικητής Ναυτικού, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης και ο διοικητής της ναυτικής βάσης, αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, για να ξεφορτωθούν το επικίνδυνο αυτό στρατιωτικό υλικό, που μετατράπηκε, εντέλει, σε μια φονική ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι επιστολές που έστελνε ο αείμνηστος διοικητής της Διοίκησης Ναυτικού, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης χθες, Τρίτη, «έκαναν φτερά» από το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς.

Στους ποινικούς ανακριτές όλα τα έγγραφα

Όλο το έγγραφο υλικό, που αφορά στη φύλαξη του φορτίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» έχει δεσμευτεί στο Κεντρικό Αρχείο του υπουργείου Άμυνας και από το πρωί παραδίδεται στους ποινικούς ανακριτές, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα φυλάγονται στο αρχείο του υπουργείου, σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες.

”Σε καμία περίπτωση δεν καταστρέφονται έγγραφα, ούτε παραποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο, ούτε εντός, ούτε εκτός του υπουργείου Άμυνας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

4444

Από fimotro.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της χθεσινής καταστροφής στην Κύπρο, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης… των ΗΠΑ και τη βαθύτατη θλίψη προς τις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών.

Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας “μιας πολύτιμης φίλης χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο”, προσθέτοντας ότι “έχουμε προσφέρει τη βοήθειά μας και, αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι (για περαιτέρω βοήθεια)”.

12/07/2011

Στην περίπτωση αυτή, ο Θάνατος ήταν Τζέντλεμαν. Πριν χτυπήσει έδωσε την κάρτα του και περίμενε στην είσοδο για να του πει η γλυκιά γυναίκα αν θα τον δεχτούν ή όχι.

Δεν μπούκαρε, ούτε έπεσε κατακέφαλα χωρίς να τον περιμένει κανένας. Ήταν Τζέντλεμαν. Χτύπησε το κουδούνι, περίμενε την πόρτα να ανοίξει, είδε το πρόσωπο της γλυκιάς γυναίκας να ξεπροβάλει και να τον ρωτά όλο ευγένεια τι θέλει και ποιος είναι.

Αυτή την φορά ήταν Τζέντλεμαν.

Άλλο ένα γεγονός μεγάλης κλίμακας ικανό να σε κάνει να αναρωτηθείς, άσχετα με την ζέστη και την ανεργία. Άλλο ένα γεγονός που μας λέει καθαρά, ότι οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Εδώ το βλέπουμε με δραματικό τρόπο.

Φυσικά και πρόκειται για εγκληματική Αμέλεια σε βαθμό Κακουργήματος. Όταν έχεις 12 νεκρούς οι παραιτήσεις δεν λένε τίποτα. Θέλουμε τους ενόχους στην Αρένα. Το απαιτούμε. Οι προσκλήσεις στάλθηκαν. Πως θα βγει ο Αύγουστος;

4444

Από Ελευθεροτυπία.

«Η αποθήκευση άγνωστων πυρομαχικών ισοδυναμεί με αυτοκτονία», κατά τους Ελληνες ειδικούς που ρωτήθηκαν για να εξηγήσουν τι συνέβη χθες στην Κύπρο. «Το πρώτο λάθος είναι και το τελευταίο», γράφουν οι κανόνες ασφαλείας που διέπουν τα κράτη της Συμμαχίας σε ό,τι αφόρα την αποθήκευση πυρομαχικών και εκρηκτικών, και στην Κύπρο δεν έγινε ένα, αλλά πολλά, που μαθηματικά θα οδηγούσαν στη χθεσινή έκρηξη με τα τραγικά αποτελέσματα.

Οπως μας εξηγούσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας, που επί χρόνια έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει πυρομαχικά και πώς αυτά αποθηκεύονται ή καταστρέφονται, κάθε πυρομαχικό έχει τις δικές του, μοναδικές συνθήκες. Αυτές προβλέπονται και είναι καταγεγραμμένες σε βιβλία και προκύπτουν από τον αύξοντα αριθμό που έχουν (NSN). Οποιαδήποτε άλλη κατάσταση δεν είναι επιτρεπτή και μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Συνθήκες συσκευασίας

Το μεγάλο πρόβλημα σε περιπτώσεις όπως αυτή στην Κύπρο είναι οι συνθήκες που έχουν περάσει μέσα από τη συσκευασία στα πυρομαχικά.

Η υγρασία και η θερμοκρασία λειτουργούν σαν καταλύτες και επηρεάζουν τη χημική δομή των πυρομαχικών.

Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται πιο ευαίσθητα και σε άλλες απενεργοποιούνται. Το πώς ακριβώς ενεργούν οι εξωτερικές συνθήκες δεν είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί και στην ουσία δεν ενδιαφέρει, καθώς οι κανόνες αποθήκευσης είναι συγκεκριμένοι και αν δεν ακολουθηθούν τα πυρομαχικά γίνονται επικίνδυνα και πρέπει να καταστραφούν. Η αποθήκευση των πυρομαχικών, πέραν των συνθηκών, έχει να κάνει και με το είδος. Υπάρχουν πολλά ειδή πυρομαχικών που δεν αποθηκεύονται μαζί, γιατί έχουν άλλα όρια αντοχής στη θερμοκρασία και στη διάβρωση από την υγρασία. Αυτό σημαίνει ότι αν αποθηκευτούν μαζί μπορεί οι συνθήκες να μην επηρεάσουν όλα τα πυρομαχικά, αλλά κάποια από αυτά. Ομως σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν κάποια, τότε μαθηματικά θα ενεργοποιηθούν και τα άλλα, ανεξαρτήτως των αντοχών τους.

Τα κοντέινερ δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης, πόσω μάλλον αν αυτά είναι εκτεθειμένα σε μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών και υγρασίας. Οι δύο αυτοί παράγοντες, μαζί με τη λεγομένη γήρανση του πυρομαχικού, μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδία.

Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν βρεθεί βόμβες από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχουν σκάσει και μόλις κάποιος τις ακουμπήσει να εκραγούν. Υπάρχουν περιπτώσεις που ποντίκια έφαγαν το χάρτινο περίβλημα από δυναμίτη και με τα δόντια τους πυροδότησαν λόγω τριβής τη γέμιση, με αποτέλεσμα να έχουμε εκρήξεις. Υπάρχουν ακόμα και πιο τρελές περιπτώσεις, που ακουμπάς ένα παλιό βλήμα στο έδαφος, έχει στατικό ηλεκτρισμό και σκάει.

Πέραν της αποθήκευσης, ακόμα και αν αυτή γίνεται υπό ιδανικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα στις αποθήκες στρατών του ΝΑΤΟ, υποχρεωτικά γίνεται κάθε χρόνο έλεγχος, τόσο οπτικός όσο και δειγματοληπτικός σε εργαστήριο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αλλοιώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν ένας πυροτεχνουργός δει κάτι που δεν του αρέσει σε ένα πυρομαχικό, έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει αμέσως την καταστροφή του χωρίς εγκρίσεις και διαταγές.

Η περίπτωση Μαλακάσας

Ενα συναφές περιστατικό με όσα συνέβησαν χθες στην Κύπρο είχε γίνει το 1989 στη Μαλακάσα, όταν εξερράγησαν τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών που είχαν αποθηκευθεί για να καταστραφούν.

Σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς που ρωτήθηκαν, το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η περιοχή της βάσης στην Κύπρο είναι αυτό που αντιμετωπίσαμε στη Μαλακάσα, όπου για μήνες έσκαγαν βλήματα που είχαν εκτιναχτεί από τις εκρήξεις. Τα βλήματα αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και δεν μπορούν να περισυλλεχθούν. Οι πιθανότητες να εκραγούν αν τα μετακινήσεις είναι πολύ μεγάλες. Γι’ αυτό θα πρέπει κάθε ένα που θα εντοπίζεται να καταστρέφεται από ειδικούς στο σημείο και με ειδικό τρόπο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει μήνες, ίσως και χρόνο, ώστε να θεωρηθεί καθαρή η περιοχή. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι επικίνδυνη.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δεν υπάρχουν πλέον αποθηκευμένα πυρομαχικά σε συνθήκες επικίνδυνες. Μετά τη Μαλακάσα έχουν δημιουργηθεί αποθήκες πυρομαχικών με νατοϊκά κριτήρια σε περιοχές μακριά από χωριά και πόλεις, ενώ τα πυρομαχικά που έχουν οι μονάδες φυλάσσονται σε ασφαλή σημεία. Γεγονός είναι όμως ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός πυρομαχικών που έχουν λήξει και πρέπει να καταστραφούν, αλλά δεν έχει ακόμα εγκριθεί το σχετικό κονδύλι, παρά τις σχετικές πιέσεις όλων των επιτελείων.

Στην εξακρίβωση των αιτιών της έκρηξης στη ναυτική βάση θα βοηθήσουν 10 πυροτεχνουργοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που έφτασαν χθες βράδυ στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας με μεταγωγικό αεροσκάφος C 27. Κατά δήλωση του Κύπριου υπουργού Εμπορίου, δύο γεννήτριες ισχύος 60 MW η καθεμία θα μεταφερθούν το συντομότερο από την Ελλάδα στην Κύπρο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

4444

Από Καθημερινή.

Δώδεκα νεκροί και εξήντα δύο τραυματίες, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε μεγάλη έκταση που σχεδόν ισοπεδώθηκε και υπαγωγή της Κύπρου σε κατάσταση ενεργειακής κρίσης είναι ο συνοπτικός απολογισμός της πρωτοφανούς καταστροφής που έπληξε χθες τα ξημερώματα τη Μεγαλόνησο, με την έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσσού.

Πάνω από τις σορούς των νεκρών και τα αποκαΐδια της έκρηξης που συγκλόνισε χθες τα ξημερώματα την Κύπρο αιωρούνται κρίσιμα ερωτήματα για τη διαχείριση μεγάλου φορτίου εκρηκτικών, από το οποίο προκλήθηκε η σχεδόν βιβλική καταστροφή.

Τα εκρηκτικά, που είχαν κατασχεθεί το 2009 από πλοίο που τα μετέφερε από το Ιράν στη Συρία, φυλάσσονταν στις εγκαταστάσεις τις ναυτικής βάσης σε 98 κοντέινερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι της βάσης είχαν τους τελευταίους μήνες διατυπώσει ανησυχία για το πόσο ασφαλές είναι να παραμείνουν εκεί τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά ενόψει του καλοκαιριού.

Μάλιστα, μόλις πριν από μερικές ημέρες είχαν ζητήσει τη γνώμη ειδικών, καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες είχαν παρατηρηθεί ενδείξεις διαστολής σε κάποια από τα κοντέινερ. Το κλιμάκιο ειδικών που επισκέφθηκε τη βάση συνέστησε να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατόν, τα εκρηκτικά να καταστραφούν και μέχρι να γίνει αυτό να ληφθεί μέριμνα ώστε να ψύχονται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, επιβεβαίωσε χθες ότι την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει σύσκεψη για τα πυρομαχικά μετά τις συνεχείς επισημάνσεις για τον κίνδυνο που υπήρχε.

Ο προάγγελος της τραγωδίας που επρόκειτο να εκτυλιχθεί ήταν μια ειδοποίηση προς την Πυροσβεστική για φωτιά στη ναυτική βάση, στις 4.27 π. μ. χθες.

Στη βάση έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που επιχείρησαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, η οποία, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, εκδηλώθηκε στα κοντέινερ με τα εκρηκτικά.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 5.50 π. μ., η περιοχή συγκλονίστηκε από μεγάλης ισχύος έκρηξη, που ακούστηκε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

Σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων απλώθηκε η επίδραση του ωστικού κύματος, ενώ εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της έκρηξης πετάχτηκαν θραύσματα. Δύο αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, εκ των οποίων ο ένας εκτελούσε καθήκοντα διοικητή της βάσης, δύο υπαξιωματικοί, δύο ναύτες και έξι πυροσβέστες που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς σκοτώθηκαν. Από τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν τις επόμενες ώρες στα νοσοκομεία, οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την ισχυρότατη έκρηξη επλήγη ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Βασιλικού στο Ζύγι, ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο.

Στον σταθμό εκδηλώθηκε πυρκαγιά και καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην επεκταθεί στις δεξαμενές μαζούτ που βρίσκονται εκεί. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εκτός της ναυτικής βάσης σημειώθηκαν στο κοντινό χωριό Μαρί, όπου κατεδαφίστηκε η εκκλησία της κοινότητας, ενώ γκρεμίστηκαν στέγες σπιτιών, έσπασαν τζάμια, ξηλώθηκαν κουφώματα από πόρτες και παράθυρα. Μικρότερες ζημιές υπέστησαν σπίτια στις κοινότητες Ψεματισμένος, Μαρώνη, Τόχνη, Καλαβασός και Πεντάκωμο. Ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Λεμεσού, που στο ύψος της κοινότητας Μαρί διέρχεται σε απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου από τη ναυτική βάση, γέμισε θραύσματα και θεωρείται ευτύχημα ότι, λόγω της ώρας που έγινε η έκρηξη, η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν περιορισμένη.

Στην Κύπρο κηρύχθηκε τριήμερο πένθος για τα θύματα της τραγωδίας και αποφασίστηκε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια μέχρι και αύριο. Παράλληλα, ζητήθηκε από τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση ρεύματος και όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις χρησιμοποιούν.

4444

Από Zougla.gr

Η τραγωδία που έπληξε χθες το πρωί την Κύπρο με την έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, τους 12 νεκρούς και τους 62 τραυματίες – δύο εκ των οποίων σοβαρά – αλλά και την πλήρη καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό που ακολούθησε, τις υλικές ζημιές στα σπίτια και τις επιπτώσεις στην οικονομία, αποτελεί το μόνο θέμα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων με εκτενές φωτορεπορτάζ.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Είναι έγκλημα», γράφει ότι οι αρμόδιοι είχαν επανειλημμένως προειδοποιηθεί και τελευταία γραπτώς από τον αδικοχαμένο διοικητή του Ναυτικού, έκαναν σύσκεψη, αλλά δεν βρήκαν χρόνο για μέτρα. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής νόμισαν ότι γινόταν σεισμός και ότι το ωστικό κύμα παρέσυρε πόρτες και παράθυρα.

Η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδο φωτογραφίες από τον χώρο της τραγωδίας με κύριο τίτλο «Εγκληματίες».

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Έγκλημα» και ολοσέλιδη φωτογραφία από την καταστροφή, δίνει βάση στα πολλά «γιατί» της τραγωδίας, με την οργή να ξεχειλίζει για τις ευθύνες των αρμοδίων. Η εφημερίδα γράφει ότι ξημέρωσε μια μαύρη Δευτέρα για την Κύπρο και ότι το κακό φαινόταν να έρχεται, ενώ κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Αναφέρει, επίσης, ότι οι συγγενείς των νεκρών είναι οι τραγικές μορφές της τραγωδίας και ότι μόνο δύο από τους νεκρούς αναγνωρίζονται, αφού οι άλλοι είναι διαμελισμένοι.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Έγκλημα και τραγωδία» γράφει ότι μαύρος είναι ο Ιούλιος για την Κύπρο και τους ανθρώπους της, αφού 12 συμπατριώτες μας χάθηκαν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, όταν έκρηξη σημειώθηκε στο υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από ιρανικό πλοίο που βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου με προορισμό τη Συρία. Προβάλλει φωτογραφίες από τον χώρο της τραγωδίας και αναφέρει, επίσης, ότι το συμβάν εξελίσσεται σε εφιάλτη για την οικονομία, αφού οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Μαύρισε ξανά η Κύπρος» και με φωτογραφία από την καταστροφή, γράφει ότι συγκλόνισε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη, τις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες διεθνώς η ανείπωτη τραγωδία που έντυσε στα μαύρα για ακόμη μία φορά την Κύπρο και ότι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό θα βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε οδηγίες για πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση. Γράφει, επίσης, ότι επείγουσα είναι η ανάγκη για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού χάθηκε το 53% της ενέργειας που παράγεται σε ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Εγκληματικά λάθη» προβάλλει φωτογραφία από τον κατεστραμμένο σταθμό του Βασιλικού και γράφει ότι 12 οι νεκροί και 62 οι τραυματίες, δύο εκ των οποίων σοβαρά, με κατεστραμμένο τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ρεύματος του νησιού και εκτεταμένες ζημιές σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, είναι το αποτέλεσμα αυτού που φαίνεται να είναι εγκληματική αμέλεια από πλευράς των αρμοδίων, που άφησαν τα εμπορευματοκιβώτια γεμάτα εκρηκτικά εκτεθειμένα για πάνω από δύο χρόνια.

Advertisements

Posted July 12, 2011 by bmplefour in Cyprus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: