Επιλεκτική Χρεοκοπία και Ελληνικές Τράπεζες.   Leave a comment

Επιλεκτική Χρεοκοπία και Ελληνικές Τράπεζες.

31/07/2011

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του Ιουλίου και βγήκε το θέμα της Proton Bank. Ο Αύγουστος θα ξεκινήσει καυτός για τις Ελληνικές τράπεζες και τους σκελετούς που έχουν στα Ντουλάπια τους.

4444

Από το ΒΗΜΑ.

ΜΙΑ ακόμη εξέλιξη-βόμβα, η οποία μάλιστα αναδίδει έντονη οσμή σκανδάλου, είναι αυτή που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με κατεπείγουσα απόφαση του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Νικολούδη, παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του μεγαλομετόχου της Ρroton Βank κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας κ. Αντ. Αθανάσογλου και έξι πρώην στελεχών της ίδιας τράπεζας με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα απαγορεύεται η οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του κ. Λαυρεντιάδη ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιεί η ανεξάρτητη αρχή, έχοντας στη διάθεσή της ισχυρές ενδείξεις ότι τον τελευταίο καιρό διακινούνται από τα πρόσωπα αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά που είναι πιθανόν να αποτελούν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας.

H εξέλιξη αυτή δικαιολογεί την ξαφνική αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρroton Βank την περασμένη Παρασκευή, αλλά και το ντόμινο των αιφνίδιων αποχωρήσεων από το ΔΣ της τράπεζας που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο.

Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα δυσμενές περιβάλλον για το μέλλον της επενδυτικής τράπεζας, παρ΄ ότι ανώτατες τραπεζικές πηγές επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να συνδεθεί η έρευνα που διεξάγεται για συγκεκριμένα στελέχη της με την οικονομική πορεία της τράπεζας.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την Ρroton Βank, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας επέλεξε ως νέο αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γ. Τανισκίδη . Μάλιστα επειδή ο κ. Τανισκίδης προερχόταν από τη Μillennium, πυροδοτήθηκαν αμέσως σενάρια συγχώνευσης των δύο τραπεζών, τα οποία όμως διαψεύστηκαν αμέσως. Όπως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», η απόφαση αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτελούσε τη φυσική συνέχεια της απόφασης που έλαβε η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, να ξεκινήσει έρευνα κατά του κ. Λαυρεντιάδη και επτά ακόμη πρώην στελεχών της τράπεζας, δεσμεύοντας ταυτόχρονα τις τραπεζικές καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου της Αρχής κ. Π. Νικολούδη που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος, απαγορεύεται στο εξής η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των:

1. Λαυρεντιάδη Λαυρέντιου, μεγαλομετόχου της Ρroton Βank.

2. Αθανάσογλου Αντωνίου, πρώην αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

3. Παπασπήλιου Αθανασίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

4. Σαραμάντη Δημητρίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

5. Λιαρμακοπούλου Σμαράγδας, πρώην εκτελεστικού μέλους.

6. Κολίντζα Τρύφωνος, πρώην διευθύνοντος συμβούλου. 7. Αρβανίτη Γραμματικής, πρώην εκτελεστικού μέλους.

8. Μπίθαρη Διονυσίου, διοικητικού στελέχους.

Ταυτόχρονα απαγορεύεται με την ίδια απόφαση η πρόσβαση των συγκεκριμένων προσώπων σε τραπεζικές θυρίδες, καθώς και η οποιαδήποτε εκποίηση ή άλλη μεταβίβαση όλων των ακινήτων που κατέχει ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην περιοχή του Ρέντη.

Καταθέσεις με βαλίτσες!

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και το πόρισμα ελέγχου που έχει ήδη υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν καταγγελθεί τους τελευταίους μήνες ασυνήθιστες συναλλαγές των ανωτέρω προσώπων από τουλάχιστον δύο τράπεζες. Οι συναλλαγές αυτές δημιουργούν υποψίες ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους «περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας και σε κάθε περίπτωση (δηλαδή ακόμη και αν αποτελούν νόμιμη περιουσία) υπάρχει ανάγκη δέσμευσής τους ως αντίκρισμα και ισάξιο του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης,ύψους 51 εκατ.ευρώ, το οποίο αποκρύβεται».

Με λίγα λόγια η ανεξάρτητη αρχή έχει ήδη εντοπίσει διακίνηση μαύρου χρήματος (με καταθέσεις που συχνά έφθαναν σε τράπεζες με… βαλίτσες), το οποίο προσδιορίζεται ήδη στα 51 εκατ. ευρώ. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά όταν η έρευνα της Αρχής ολοκληρωθεί και αποκαλυφθούν όλες οι τραπεζικές κινήσεις που θεωρούνται από την Αρχή ύποπτες.

AΠΟ ΤΗ NΕΟΧΗΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ALAPIS

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατάφερε μόλις στα 35 του χρόνια να απασχολεί την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα με τις επιδόσεις του στον στίβο των εταιρειών.

Μέσα σε λίγα χρόνια απογείωσε την οικογενειακή επιχείρηση Νεοχημική, η οποία δραστηριοποιούνταν στον κλάδο των χημικών. Την εισήγαγε στο ΧΑ, αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες, για να την πουλήσει το 2008 στην Carlyle Group,επιτυγχάνοντας ένα deal ύψους 500 εκατ.ευρώ. Η Νεοχημική ξαναπέρασε στα χέρια του λίγο αργότερα, ωστόσο τελικώς ρευστοποίησε τη συμμετοχή του, πουλώντας τη σε βρετανικό fund.

Η άλλη μεγάλη επιχειρηματική κίνησή του ήταν στον χώρο των φαρμάκων. Ο κ. Λαυρεντιάδης εισέρχεται στη συγκεκριμένη αγορά το 2007, δημιουργώντας έναν νέο όμιλο με την ονομασία Αlapis, διά της συγχώνευσης τεσσάρων εταιρειών.

Πλέον οι μόνες συμμετοχές του στην Ελλάδα είναι στην Αlapis με μικρό ποσοστό (6%) και στην Ρroton Βank, ενώ ο ίδιος έχει εγκατασταθεί στο Λονδίνο.

ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η Ρroton Βank ιδρύθηκε το 2001 από τον χρηματιστή Τζώνη Μαρκόπουλο, αποτελώντας στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της μια τράπεζα με εξειδίκευση στις επενδυτικές υπηρεσίες. Μετά τον θάνατο του ιδρυτή της το 2004 η τράπεζα περνά στον κ. Αντώνη Αθανάσογλου, ο οποίος αποτελούσε το δεξί του χέρι.

Παρά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτοτε, ο κ. Αθανάσογλου τη διοικούσε ανελλιπώς ως και την περασμένη εβδομάδα που αποχώρησε οριστικά. Ο νέος βασικός της μέτοχος την εισάγει το 2005 στο ελληνικό χρηματιστήριο και έναν χρόνο αργότερα προχωρεί σε συγχώνευση με την Ωμέγα, μέσω της οποίας η τράπεζα ξεκινά τη δραστηριοποίησή της και στη λιανική τραπεζική.

Την ίδια χρονιά στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας εισέρχεται το fund ΙRF της Αγγελικής Φράγκου, το οποίο αποχωρεί τον Σεπτέμβριο του 2008 με την πώληση των μετοχών της στον κ. Αθανάσογλου και στον έτερο μεγαλομέτοχο της τράπεζας κ. Ηλ. Λιανό. Επόμενος σημαντικός σταθμός αποτέλεσε η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς το 2008 στο μετοχικό της κεφάλαιο με 32%, ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον κ. Αθανάσογλου και τον κ. Λιανό. Η μεταβίβαση έγινε με ανταλλαγή μετοχών.

Ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς δεν έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ρroton Βank.Τον Δεκέμβριο του 2009 ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αγοράζει το σύνολο της συμμετοχής της αντί 70 εκατ. ευρώ. Ο νέος μεγαλομέτοχος της τράπεζας τοποθετεί τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντάνιελ Βερν Σπέκχαρντ στη θέση του προέδρου της και αμέσως ακολουθεί η πώληση ενός ποσοστού της τάξεως του 10% σε αμερικανικό fund και άλλους επενδυτές.

Το ξέσπασμα της κρίσης βρήκε την Ρroton Βank αθωράκιστη κεφαλαιακά. Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή την πίεζε να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Πράγματι τoν Φεβρουάριο του 2011 η τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία μία έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Τier ΙΙ) ύψους 60 εκατ.ευρώ. Ωστόσο ούτε αυτά τα χρήματα ήταν αρκετά. Η τοποθέτηση του κ. Γ. Τανισκίδηστη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της την περασμένη Παρασκευή θεωρείται ότι επιβλήθηκε από την κεντρική τράπεζα με στόχο να υπάρξει οριστική λύση στα προβλήματά της.

4444

Από Zougla.gr

Για επίθεση συμφερόντων κάνει λόγο ο Λ. Λαυρεντιάδης με ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων για σκάνδαλο υπεξαίρεσης 51 εκατομμυρίων ευρώ στην Proton Bank.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της φερόμενης ανάμιξης του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε υπόθεση που διερευνά η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, συνιστά άθλια επίθεση από σύμπλεγμα συμφερόντων που επιδιώκει να ελέγξει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λαυρεντιάδη κινήθηκε πάντα με απόλυτη νομιμότητα. Ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμειξή του σε σχετικές ενέργειες τις οποίες και χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές.

Η στοχοποίηση του ιδίου και της Proton Bank έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με σειρά δημοσιευμάτων που επιχειρούσαν να τορπιλίσουν το ενδεχόμενο ισχυροποίησης της Proton Bank και των προοπτικών ανάπτυξής της, η οποία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο των προτεινόμενων συγχωνεύσεων, ανάγκη που έχει παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία.

Σε αυτή την κατεύθυνση ζητούμε την άμεση διερεύνηση τέτοιων σκοπιμοτήτων από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν θα παραμείνει θεατής στην εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, θα συνεργαστεί απολύτως με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση όπου ενεπλάκη το όνομά του και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, προκειμένου οι συκοφάντες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς, να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει».

30/07/2011

Από Ελευθεροτυπία.

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Απόφαση-φωτιά, από την οποία προκύπτει ότι ερευνάται σκάνδαλο υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ και στο οποίο εμπλέκονται μέλη της διοίκησης της Proton Bank, εξέδωσε την Τετάρτη 27/7 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Με την απόφαση αυτή ζητείται να παγώσει η κίνηση όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, βασικού μετόχου της Proton Bank και για ένα διάστημα και προέδρου του Δ.Σ., αλλά και ακόμη επτά προσώπων, που έχουν περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Πρόκειται για τέως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Proton Bank, όπως ο Α. Αθανάσογλου, μέχρι προχθές διευθύνων σύμβουλος, ο Τρύφων Κολίντζας (παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους τον Αύγουστο του 2010), ο Αθ. Παπασπηλιού, ο Δημ. Σαραμαντής, η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, η Γραμματική Αρβανίτη και ο Διον. Μπιθάρης.

Στην απόφαση της Αρχής, ο πρόεδρός της, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης, αναφέρει ότι από έρευνα που διεξάγεται και από πόρισμα ελέγχου, που ήδη έχει συντάξει η Α’ Μονάδα της Αρχής, «συντρέχει νόμιμος λόγος και κατεπείγουσα ανάγκη για απαγόρευση κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και άλλων 7 μελών του Δ.Σ. της Proton Bank».

Το σοκαριστικό είναι ότι στην ίδια απόφαση που διαβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών γράφεται ότι στους λογαριασμούς του Λ. Λαυρεντιάδη και των επτά τέως μελών του Δ.Σ. της Proton «περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας και σε κάθε περίπτωση (και αν δηλαδή αποτελούν νόμιμη περιουσία) υπάρχει ανάγκη δέσμευσής τους ως αντίκρισμα και ισάξιο του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης ύψους 51.000.000 ευρώ, το οποίο αποκρύβεται».

Εκτός, πάντως, από την απαγόρευση κίνησης των λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και των υπολοίπων επτά, μπλόκο τίθεται στην πώληση μετοχών από μέρους τους, στη ρευστοποίηση χρηματοπιστωτικών-επενδυτικών προϊόντων, καθώς και στο άνοιγμα θυρίδων με δικαιούχο ή συνδικαιούχο τους ίδιους.

Οι τράπεζες θα πρέπει να εκτελέσουν την παραγγελία αυτή, η οποία φαίνεται ότι έχει φτάσει ώς και τα υποθηκοφυλακεία, καθώς «απαγορεύει την εκποίηση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβαση» οκτώ ακινήτων που ανήκουν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερευνά υπόθεση υπεξαίρεσης -ίσως και πλυντηρίου μαύρου χρήματος-, ενώ το πόρισμα ελέγχου οδεύει προς τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, οπότε και θα γίνουν γνωστές οι ακριβείς πτυχές της υπόθεσης, το περιεχόμενο της καταγγελίας, η έκταση της διαφθοράς κ.ά.

Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι οι χθεσινές αλλαγές στο Δ.Σ. της Proton Bank και ειδικότερα η αντικατάσταση του κ. Αθανάσογλου από τον κ. Γ. Τανισκίδη (τέως διευθύνοντα σύμβουλο της Millennium) συναρτώνται ευθέως με το έγγραφο της Αρχής και τις επικείμενες διώξεις. Βεβαίως αμετακίνητος στη θέση του προέδρου της Proton παραμένει ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ Daniel vem Speckhard.

Αξιόπιστες πηγές φέρουν θορυβημένη την ΤτΕ από τα όσα αποκαλύπτει το πόρισμα της Αρχής κατά του μαύρου χρήματος για την υπόθεση υπεξαίρεσης στην Proton Bank και αναμένονται από μέρους της αποφάσεις διοικητικών μέτρων και εποπτείας.

Πάντως, στην αγορά χθες διακινούνταν το σενάριο ενδεχόμενου γάμου της Proton με τη Millennium, με αφορμή την έλευση στην πρώτη του κ. Τανισκίδη, επικρατούσε χρηματιστηριακή ευφορία, όμως στην αντίθετη κατεύθυνση έβαιναν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Proton. *

26/07/2011

Από Olympia.gr

Γράφει ο Νίκος Καράς

Ανακοινώντας, το κυβερνητικό επιτελείο, τα σωτηρία μέτρα για την χώρας, το πρώτο από όλα που είπε, είναι. Ότι σώσαμε τις τράπεζες!
Προ δεκαπέντε μηνών, το πρωτοσέλιδο της BILD, έγραφε. ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΛΛΗΝΑ του κόσμου; Αυτόν που έχει προσωπική περιούσια, άνω των 4 δις δολαρίων; Και αναφερότανε στον Σ. ΛΑΤΣΗ, τον γνωστό επιχειρηματία, ιδιοκτήτη της EUROBANK, προνομιακό συνομιλητή του ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

Αυτόν εννοούσαν λέγοντας, ότι σώθηκαν οι τράπεζες; Προφανώς αυτόν και τους άλλους της κλειστής παρέας τραπεζιτών.
Ας δούμε όμως, γιατί ο ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΤΣΗΣ , κάνει ΄΄κουμάντο΄΄ στην χώρα.

Ο πανέξυπνος αυτός άνθρωπος, έχει φροντίσει να τοποθετήσει τους δικούς του ανθρώπους, στην κατάλληλη θέση.
Τελευταία του επιτυχία , η τοποθέτηση ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ , σαν διευθύνοντα συμβούλου, στην εταιρεία ξεπουλήματος της ελληνικής περιουσίας, το γνωστό Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Υπάλληλος του ΟΜΙΛΟΥ και επικεφαλής της χρηματιστηριακής της EUROBANK. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Έχουν προηγηθεί και άλλα στελέχη, τα οποία πρωτοστατούν σε διάφορες καταστάσεις, φυσικά προς όφελος του ΟΜΙΛΟΥ.
Ο ΑΠ. ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ ,τέως διευθύνων σύμβουλος της ΕΘΝΙΚΗΣ , δουλεύει στη LAMDA DEVELOPMENT, τώρα προωθεί το πάντρεμα της ΕΘΝΙΚΗΣ και EUROBANK.!
Ο επόμενος Ν. ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ , της EUROBANK, ο όποιος μεσολάβησε στο κλειστό γεύμα το 2009 με τον ΓΑΠ, με σκοπό την συγχώνευση της ΠΕΤΡΟΛΑ με τα ΕΛΠΕ. Ένα χρόνο αργότερα , υπεγράφη η απόφαση συγχώνευσης , η οποία δίνει στον ΟΜΙΛΟ, το 75% της αγοράς στην εμπορία καυσίμων! Πάνε δηλαδή τα έσοδα για το δημόσιο. Μετά λες γιατί χρεοκοπήσαμε.
Με την εταιρεία , HOLDING EFG GROUP,το 1998 ξελασπώνει το ελληνικό κράτος, αγοράζοντας την χρεοκοπημένη τράπεζα του ΚΟΣΚΩΤΑ. Αντάλλαγμα; Τον βάζει τότε , μέτοχο στα ΕΛΠΕ.
Αλλά ο ΟΜΙΛΟΣ , με τον ιδιοκτήτη του, φίλο του ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, έχει ωφεληθεί τα μέγιστα και στις κατασκευές. Υπενθυμίζουμε το περίφημο MALL, το οποίο χαρακτηρίζεται, το μεγαλύτερο αυθαίρετο, στην ΕΥΡΩΠΗ. Επίσης κάνει μπάσιμο σε πολλά έργα και φυσικά στον περίφημο ΧΥΤΑ, στην Κερατέα.
Τι είπε ο ΓΑΠ και ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ; Σώσαμε τις τράπεζες. Ναι., την EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ ,ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ.λ.π. Αυτές έσωσαν, ενώ τον έλληνα πολίτη; Θα τον χώνει φυλακή, από την 1η Αυγούστου, για οφειλές άνω των 5000! Ναι έσωσαν τις τράπεζες, παράλληλα θα μοιράσουν την δημοσία περιουσία, σε ΟΜΙΛΟΥΣ ΛΑΤΣΗ, για να προωθήσουν την ανάπτυξη, να μειώσουν το χρέος και για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Κατάλαβες πως μας δουλεύουν; Θα σώσουν τον φτωχό ΛΑΤΣΗ, με περιούσια άνω των 4 δις αλλά ο μικροσυνταξιούχος , ο μισθωτός, θα δει το εισόδημα του να μειώνεται δραματικά , οι επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη , η ανεργία να αυξάνεται δραματικά, αλλά θα έχουν σώσει τις τράπεζες.
Καταλάβατε τι δούλεμα μας κάνουν; Για χονδρό δούλεμα πλέον, το οποίο δεν έχει τελειωμό.

Διότι όταν λένε ότι θα κάνουν δημοψήφισμα αλλά με συμβουλευτικό χαρακτήρα, τι είναι;

Υ.Γ. Φίλοι μου μας δουλεύουν κανονικά και το άσχημο είναι ότι περνάει. Μέχρι πότε όμως;

Σχόλιο: Το Άρθρο στηρίζετε στις πληροφορίες που δίνει το Περιοδικό Επίκαιρα, τυγχάνει να το έχω διαβάσει.

Οι τραπεζίτες που είναι άνθρωποι του συστήματος, της Νομενκλατούρας, φυσικά και θα έβαζαν τους πολιτικούς να τους σώσουν. Καλύτερα Νεοέλληνα να χρεοκοπούσες. Για 5.000 θα πηγαίνεις φυλακή. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγελης Βενιζέλος θα σε βάζουν φυλακή.

Όσο αφορά τα Δημοψηφίσματα, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει Δημοψήφισμα και να έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Έτσι να πει κάποιους στους κουτοπόνηρους του ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία και αλλού. Τα Δημοψηφίσματα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Ο Μπερλουσκονι έκανε Δημοψηφίσματα και τα δέχτηκε.

17/07/2011

Από Banksnews.gr

Τεράστιες ζημιές από τα χαρτοφυλάκια των κρατικών τους ομολόγων, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με εξίσου μεγάλες «ενέσεις» κεφαλαίων το αργότερο μέσα στο 2012, θα υποστούν οι τράπεζες, όταν διολισθήσει η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Και αυτή είναι μόνο η μια πλευρά ενός πολύπλευρου τραπεζικού εφιάλτη, που αναδύεται μέσα από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθεί να πείσει ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός, αλλά μια μορφή «εικονικής πραγματικότητας», που δημιουργούν αυτοί οι δύστροποι οίκοι αξιολόγησης.

Το ΔΝΤ, όμως, έχει αντίθετη άποψη, όπως φαίνεται από το σκέλος της τελευταίας του έκθεσης, που αφιερώνεται στο ζήτημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας: η «επιλεκτική χρεοκοπία», ως συνέπεια της εμπλοκής των ιδιωτών πιστωτών στη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, θα είναι ένα πραγματικό γεγονός, με πολύ σοβαρές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο βαδίζει πλέον προς μια αχαρτογράφητη και άκρως επικίνδυνη περιοχή, σύμφωνα με το Ταμείο:

n  Η πρώτη και σοβαρότερη συνέπεια της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (σε αυτό το σημείο το ΔΝΤ ταυτίζεται στις εκτιμήσεις του με την Moody’s) είναι ότι θα προκαλέσει ένα άμεσο και πολύ σοβαρό «χτύπημα» στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. Μετά την «επιλεκτική χρεοκοπία» θα είναι επιβεβλημένο για τις τράπεζες από τα διεθνή λογιστικά πρότυπα να αποτιμήσουν πλέον τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων τους στις τρέχουσες, εξαιρετικά χαμηλές τιμές της αγοράς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Τι θα σημαίνει αυτό; Οι υπολογισμοί είναι τρομακτικοί: οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ, η αξία των οποίων στην αγορά είναι σήμερα πολύ μικρότερη (25 δισ. ευρώ; 30 δισ. ευρώ; Ουδείς γνωρίζει). Τα περισσότερα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια διακράτησης ως τη λήξη: με αυτό το λογιστικό τέχνασμα, οι τράπεζες δεν υποχρεώνονται να γράψουν ζημιές αποτίμησης, αφού υποτίθεται ότι στη λήξη θα πάρουν το 100% των κεφαλαίων τους.

Αν η «επιλεκτική χρεοκοπία» διαψεύσει αυτή τη βασική υπόθεση, οι τράπεζες θα πρέπει να αποτιμήσουν τα ομόλογα σύμφωνα με την τρέχουσα, χαμηλή αξία τους και να εγγράψουν απροσδιόριστου ύψους ζημιές. Προτιμότερο είναι να μην μπει κανείς στον πειρασμό να προσδιορίσει τις πιθανές ζημιές, σίγουρα όμως θα είναι μεγάλες και οι τράπεζες θα υποστούν ένα ισχυρό πλήγμα στην κεφαλαιακή βάση τους.

Η έκταση του πιθανού προβλήματος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, γίνεται αντιληπτή αν ανατρέξει κανείς σε έναν άλλο πίνακα της χθεσινής έκθεσης. Εκεί καταγράφονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας. Και σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποτελεί το έσχατο καταφύγιο των τραπεζών για άντληση κεφαλαίων, αν δεν μπορέσουν να τα βρουν από άλλες πηγές, θα χρειασθεί 19,5 δισ. ευρώ μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Υπενθυμίζουμε ότι με το πρώτο μνημόνιο το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για το Ταμείο αυτό είχε υπολογισθεί σε 10 από τα 110 δισ. ευρώ του αρχικού δανείου και τώρα σχεδόν διπλασιάζεται, προφανώς για να καλύψει τις πιθανόν αυξημένες ανάγκες, που θα δημιουργήσει η «επιλεκτική χρεοκοπία».

Η δεύτερη, εξίσου σοβαρή, παράμετρος του τραπεζικού «εφιάλτη» εντοπίζεται από το Ταμείο στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Όπως σημειώνει στην έκθεσή του, οι τράπεζες θα αυξήσουν το προσεχές διάστημα την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ, λαμβάνοντας άλλα 30 δισ. ευρώ ρευστότητας με κρατικές εγγυήσεις και ανεβάζοντας το συνολικό άνοιγμα στα 130 δισ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 60% του ΑΕΠ.

Αν η Ελλάδα οδηγηθεί στην «επιλεκτική χρεοκοπία», λόγω της εμπλοκής των ιδιωτών στη νέα χρηματοδότηση, και η ΕΚΤ σταματήσει να δανείζει τις τράπεζες με εγγύηση ομόλογα, για την περίοδο που αυτά θα βρίσκονται στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», το ΔΝΤ τονίζει ότι θα χρειασθεί να παρέμβει η Τράπεζα της Ελλάδος με Έκτακτες Ενισχύσεις Ρευστότητας, με εγγύηση του Δημοσίου (ELA). Ουσιαστικά, δηλαδή, το φορτίο της κάλυψης των εκροών καταθέσεων θα μεταφερθεί στην ΤτΕ από την ΕΚΤ, με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει, αν η Ελλάδα μείνει αρκετό καιρό στην αξιολόγηση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ή αν οι εκροές καταθέσεων είναι μαζικότερες από το αναμενόμενο.

Το ΔΝΤ σημειώνει στην έκθεσή του ότι δεν είναι μόνο το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που εκθέτει τις τράπεζες σε κινδύνους απώλειας κεφαλαίων. Το Ταμείο τονίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ελέγχου των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών από ανεξάρτητο οίκο, η οποία θα πρέπει να τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους. Αν διαπιστωθεί ότι οι τράπεζες δεν σχηματίζουν επαρκείς προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια, στην κατάληξη αυτής της διαδικασίας θα βρεθούν να καταγράφουν πρόσθετες ζημιές, επίσης απροσδιόριστου ύψους.

Πώς θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος;

Με έκδοση νέων μετοχών σε μια πολύ «ρηχή» αγορά, με πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού (όπως οι θυγατρικές στην Ν.Α. Ευρώπη), ακόμη και με συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών, ή με εξαγορές ελληνικών τραπεζών από ξένες.

Μάλιστα, το Ταμείο αποκαλύπτει ότι για μερικές μικρές τράπεζες (πιθανόν εν προκειμένω «φωτογραφίζεται» η TBank) οι εποπτικές αρχές έχουν δώσει διορία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να συγχωνευθούν με μεγαλύτερες (εξ ου, ίσως , και η βιασύνη της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να ολοκληρώσει τη διαδικασία απορρόφησης της TBank).

Αν από όλες αυτές τις προσπάθειες οι τράπεζες δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, δύο δρόμοι ανοίγονται, σύμφωνα με το Ταμείο: ή η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εάν πρόκειται για τράπεζες με μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα του συστήματος, ή η εκκαθάριση, αν πρόκειται για μικρές τράπεζες.

Το Ταμείο αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ο δεύτερος δρόμος δεν είναι καθόλου απίθανο να ακολουθηθεί. Γι’ αυτό και σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να βελτιώσουν το θεσμικό πλαίσιο εκκαθάρισης τραπεζών, ξεκαθαρίζοντας και ποιος φορέας θα έχει τον πρώτο λόγο στις σχετικές διαδικασίες (πιθανότατα η Τράπεζα της Ελλάδος).

Προφανές γίνεται από μια προσεκτική ανάγνωση της έκθεσης του ΔΝΤ ότι το τραπεζικό σύστημα εισέρχεται, μαζί με την οικονομία, σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο αστάθειας, όπου πολλά «μαύρα» σενάρια είναι πιθανόν να επιβεβαιωθούν.

Και σίγουρα η διολίσθηση της χώρας σε αξιολόγηση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» δεν βοηθά καθόλου τις ελληνικές τράπεζες, πολλές εκ των οποίων θα αντιμετωπίσουν σύντομα σοβαρά ζητήματα επιβίωσης στις νέες συνθήκες.

Advertisements

Posted July 17, 2011 by bmplefour in Greek Banks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: