GOLD   Leave a comment

GOLD

Ο Χρυσός.

13/04/2013

4444

GOLD USD EURO

4444

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=357407

Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διπλάσια έως και τετραπλάσια αξία από τα σημερινά αποθέματα της ΤτΕ σε χρυσό έχουν τα κοιτάσματα στη Βόρεια Ελλάδα, που δίνονται σε ξένους ιδιώτες, για να πάρει το Δημόσιο σε βάθος δεκαετιών μικρό κλάσμα από την αξία τους από φόρους και μεταλλευτικά τέλη.

Αυτά όταν η Ελλάδα έχει χρυσό αν θέλει στα αλήθεια να τον εκμεταλλευτεί, ενώ οι διεθνείς Κεντρικές Τράπεζες που δεν έχουν, αγοράζουν ακριβά.

Τα τελευταία χρόνια οι Κεντρικές Τράπεζες διεθνώς αγοράζουν χρυσό. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council, αγοράστηκαν από Κεντρικές τράπεζες 534 τόνοι χρυσού, που αποτελεί ρεκόρ αγορών χρυσού τα τελευταία 50 χρόνια.

Συνολικά η ζήτηση για χρυσό από ιδιώτες και Κεντρικές Τράπεζες σημείωσε νέο ρεκόρ σε αξία. Οι αγοραπωλησίες έφθασαν τα 236,4 δισ. δολάρια, αλλά σε όγκο (τόνους) η ζήτηση έπεσε κατά 4% από το προηγούμενο ρεκόρ, στους 4.405,5 τόνους. Όμως οι Κεντρικές Τράπεζες έκαναν ρεκόρ.

Το γεγονός εντυπωσιάζει. Κανόνας χρυσού και αναλογία χρυσού στα νομίσματα δεν υπάρχουν πλέον. Το σύστημα του Bretton Woods έχει επίσης διαλυθεί, ήδη από το 1971, με το «Σοκ του Νίξον». Κι όμως, το τύπωμα χαρτονομίσματος από την αμερικανική Fed και η αστάθεια του ευρώ οδηγούν σε αύξηση των αποθεματικών σε χρυσό τους τραπεζίτες, πέρα από την αδυναμία στο κίτρινο μέταλλο που έχουν για παράδειγμα οι Ινδοί.

Χρυσοθήρας και η Τουρκία

Έτσι αγοραστές χρυσού είναι οι Κεντρικές Τράπεζες σε Ινδία, Κίνα και μικρότερες όπως οι Κεντρικές Τράπεζες της Σρι Λάνκα, του Μπανγκλαντές και του Μαυρικίου (οι περισσότερες από αυτές αγόρασαν χρυσό που πούλησε το ΔΝΤ επί Ντομινίκ Στρος Καν το 2009 και το 2010). Πέρυσι αγοραστές χρυσού σύμφωνα με το WGC ήταν οι Κεντρικές Τράπεζες σε Ρωσία, Ουκρανία, Νότια Κορέα και Τουρκία!

Και φέτος τον Φεβρουάριο, η Γερμανία όπως και το 1971, όταν μαζί με τη Γαλλία πίεσε τον Νίξον για τη διάλυση της συμφωνίας του Bretton Woods, έκανε πάλι την κίνησή της. Ζήτησε τον επαναπατρισμό του γερμανικού χρυσού από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ…

Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσημα, ότι σχεδιάζει να επαναπατρίσει μέχρι το 2020 όλα τα αποθεματικά της σε χρυσό που φυλάσσονται στη Γαλλία και μέρος από αυτά που φυλάσσονται στη Fed Νέας Υόρκης.

Το ζήτημα ανακινήθηκε στη Γερμανία από τον Νοέμβριο του 2012 μετά από απόφαση ομοσπονδιακού γερμανικού δικαστηρίου και η Κεντρική Τράπεζα (Buda) είχε διαψεύσει το ενδιαφέρον της.

Αλλά στη συνέχεια διατύπωσε το αίτημα επαναπατρισμού, με το αιτιολογικό ότι στοχεύει στην ενίσχυση της εγχώριας εμπιστοσύνης σε μία περίοδο κρίσης εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την ικανότητα ταχύτερης ανταλλαγής χρυσού με ξένα νομίσματα…

Θυμίζουμε με δύο λόγια σε όσους έχουν ξεχάσει ή σε όσους μπορεί να μην γνωρίζουν:

* Στο Bretton Woods το 1944 και λίγο πριν τελειώσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, δημιουργήθηκε η δομή του μεταπολεμικού οικονομικού και νομισματικού συστήματος που προέβλεπε ότι μοναδικό αποθεματικό νόμισμα θα είναι το αμερικανικό δολάριο.

Μία ουγκιά συμφωνήθηκε να αξίζει 35 δολάρια.

Οι ΗΠΑ θα έπαιρναν χρυσό και οι άλλες χώρες δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να μετατρέψουν ξανά σε χρυσό, με αντάλλαγμα τα δολάρια που είχαν πάρει.

 

* Το 1971 το σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει.

Οι ΗΠΑ έκοβαν περισσότερα δολάρια από όσο χρυσό μπορούσαν να επιστρέψουν και ο Ψυχρός Πόλεμος ειδικά όμως ο πόλεμος στο Βιετνάμ, τους υποχρέωσε να κάνουν μεγάλες δαπάνες και να τυπώσουν χρήμα, αυξάνοντας τη νομισματική κυκλοφορία κατά 10%, ενώ ήδη τα αποθέματά τους σε χρυσό είχαν πέσει στο μισό.

Το «Σοκ του Νίξον»

Η Δυτική Γερμανία αρνήθηκε τότε να υποτιμήσει το μάρκο ενώ η Γαλλία του Ντεγκόλ ζήτησε επαναπατρισμό χρυσού αξίας 191 εκατ. δολαρίων.

Η Ελβετία πουλούσε δολάρια.

Ο Νίξον τον Αύγουστο του 1971 ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μετατρέπουν μέχρι νεωτέρας το χρυσό σε δολάρια. Δύο χρόνια αργότερα το σύστημα είχε καταρρεύσει. Το δραματικό διάγγελμα του Νίξον, ονομάστηκε «Σοκ του Νίξον».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως οι άλλες χώρες έτσι και η Ελλάδα φυλάσσει μέρος του χρυσού της στην Fed Νέας Υόρκης.

Στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο το μισό από τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Το περισσότερο από το υπόλοιπο 50% είναι από πολύ παλιά στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, ένα μικρό μέρος στην Ελβετία από το 1960 και το υπόλοιπο στις ΗΠΑ.

Αλλά η Ελλάδα πουλά ή δίνει τον χρυσό της όταν άλλοι αγοράζουν. Σωστό ή λάθος;

Τον ανταλλάσσουμε με χάντρες και καθρεφτάκια

Περί τα 5,6 δισ. ευρώ με τις τρέχουσες τιμές αξίζουν τώρα τα αποθέματα νομισματικού χρυσού της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα αποθέματα στο τέλος του 2012 ήταν 3,597 εκατ. ουγκιές. Διαθέτει ακόμα χρυσά νομίσματα μη διεθνών προδιαγραφών, βάρους περίπου 163.000 ουγκιών. Η συνολική αξία μαζί με τα νομίσματα δεν ξεπερνά σε τρέχουσες τιμές τα 5,85 δισ. ευρώ, μαζί με τα νομίσματα.

Την ίδια στιγμή, η καναδέζικη Eldorado Gold, που έχει αποκτήσει τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και στο Πέραμα Εβρου, υπολογίζει την αξία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της σε 11 δισ. ευρώ με τρέχουσες τιμές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής της «Ελληνικός Χρυσός», Πέτρος Στρατουδάκης, δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί να υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού διπλάσιας αξίας, ενώ κοιτάσματα αξίας 21 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα επιβεβαίωνε πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΓΜΕ.

Η Eldorado, έχοντας πρόσβαση σε κοιτάσματα χρυσού διπλάσιας έως και τετραπλάσιας αξίας από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, υπολογίζει ότι θα αποδώσει στο Δημόσιο σε φόρους και μεταλλευτικά δικαιώματα περί τα 1,6 δισ. ευρώ…

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μεγάλη επένδυση που θα προσφέρει στη χώρα, με τελευταία δήλωση αυτήν του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με τον οποίο «με 27% ανεργία στην Ελλάδα, πρέπει να αγκαλιάσουμε, ελληνικές και ξένες επενδύσεις». Όπως της Eldorado. Την ανέφερε χαρακτηριστικά…

Εύλογα ανακύπτει το ερώτημα: Αν στ’ αλήθεια θέλει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την περιουσία της σε χρυσό, τι ακριβώς δεν κάνει καλά;

Με τις διεθνείς οικονομίες να αποκτούν όλο και πιο σκληρές μονεταριστικές αντιλήψεις σαν αντίδραση στο τύπωμα χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, Αγγλίας και τώρα της Ιαπωνίας, ο χρυσός αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως το μακροχρόνιο απόθεμα ασφαλείας των Κεντρικών Τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο που οι Κεντρικές Τράπεζες όπως και πολύ μεγάλοι παίκτες διεθνώς αγοράζουν χρυσό τα τελευταία χρόνια και το έκαναν και πέρυσι.

Η αξία του χρυσού ως όπλο πολλαπλών χρήσεων στα χέρια των Κεντρικών Τραπεζών, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα με αφορμή το δράμα της Κύπρου.

Η Κύπρος θα πουλήσει χρυσό αξίας 400 εκατ. ευρώ από τα αποθέματά της για να χρηματοδοτήσει μέρος της διάσωσης, σύμφωνα με έγγραφα της τρόικας που επικαλέστηκε το Reuters.

Η Κύπρος εμφανίζεται επισήμως να έχει αποθέματα 13 τόνων χρυσού (αντιστοιχεί σε 418.000 ουγκιές).

Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στη Μεγαλόνησο. Δεν πουλάς τα αποθέματά σου σε χρυσό. Είναι το τελευταίο οικονομικό καταφύγιο μιας χώρας.

Όμως, η ΤτΕ επί διοίκησης Νικόλαου Γκαργκάνα πούλησε τον Αύγουστο του 2003 περί τους 20 τόνους χρυσού (ή περίπου 643.000 ουγκιές) από τα αποθεματικά της. Σε τονάζ σήμερα τα αποθεματικά της ΤτΕ ανέρχονται σε 111,9 τόνους.

Τότε η ΤτΕ εισέπραξε περί τα 200 εκατ. ευρώ (μία από τις χαμηλότερες τιμές ακόμα και για το 2003 που ο χρυσός κυμαινόταν περί τα 400 δολάρια η ουγκιά).

Όμως, το 2003 η Ελλάδα πουλούσε με ζημιά και τα πολλαπλάσιας αξίας κοιτάσματα χρυσού στη Χαλκιδική, παραδίνοντας τα μελλοντικά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Η πώληση των μεταλλείων από το Δημόσιο στην Eldorado Gold έγινε τον Δεκέμβρη του 2003.

Συγκεκριμένα, στις 12 Δεκεμβρίου 2003 το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε τα μεταλλεία Κασσάνδρας από την εταιρεία «TVX Hellas» έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ημέρα το ελληνικό Δημόσιο μεταπώλησε στην ίδια τιμή τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία της στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» της Ακτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα.

Το Δημόσιο όμως όχι μόνο δεν έβγαλε ούτε ένα ευρώ από την πώληση, αφού έδωσε τα μεταλλεία στην τιμή που τα αγόρασε, αλλά τελικά ζημιώθηκε κιόλας από βεβαιωμένους φόρους που δεν κατεβλήθησαν, από φοροαπαλλαγές στη μεταβίβαση των μεταλλείων, από τις αποζημιώσεις και το πρόγραμμα επανακατάρτισης των εργαζομένων της πρώην «TVX», με συνολικό ποσό άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο όμιλος Μπόμπολα πούλησε την «Ελληνικός Χρυσός» που είχε τα μεταλλεία στην Eldorado, με μεγάλο κέρδος, διατηρώντας μερίδιο μόνον 5%.

Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

11/08/2011

Ο Χρυσός ξεπέρασε τα 1800 δολάρια η ουγκιά. Δυνατές συγκινήσεις. Χρήμα με ουρά. Μεγάλο χρήμα.

Μια χώρα που θέλει να έχει σταθερότητα πρέπει να έχει και αποθέματα χρυσού.

Σε αντίθεση με τα ομόλογα, που είναι «χαρτάκια» ο χρυσός είναι κάτι πραγματικό.

Όσοι γράφουν ιστορία αυτή την χρονική περίοδο, δεν πάνε διακοπές. Έχει μεγάλη πλάκα όταν ακούω δημοσιογράφους ή πολιτικούς να κάνουν βαθυστόχαστες αναλύσεις και μετά να λένε, αύριο θα πάμε διακοπές!!!! Γελώ αναγνώστη. Οι άνθρωποι είναι μηδενικά.

Τα Χρηματιστήρια αναγνώστη πρέπει να γνωρίζεις, ότι ανεβαίνουν και πέφτουν. Το μυστικό είναι να ξέρεις να ισορροπείς.

Δε θα έβαζα ποτέ χρήματα σε επενδύσεις που δίνουν απόδοση κάτω από 10% το χρόνο. Αν σου δίνουν απόδοση 1% ή 2% καλύτερα βαλτα σε κατάθεση ή θυρίδα, να κοιμάσαι και ήσυχος.

02/08/2011

Όσοι έχετε αγοράσει χρυσό, είτε ως παράγωγο χρηματοοικονομικό προϊόν: ETF, είτε ως μετοχές Εταιρειών που έχουν ορυχεία χρυσού, είτε σε φυσική μορφή: χρυσές λύρες ή ράβδους. Ο Αύγουστος σας δίνει δυνατές συγκινήσεις. 

Στο ρευστό περιβάλλον που υπάρχει ο Χρυσός δείχνει ένα ασφαλές καταφύγιο, παγκοσμίως.

Κρίμα που ο Κώστας Σημίτης είχε πουλήσει κάτι τόνους χρυσού μπιρ παρά τότε. Το θυμάστε; Ο Λογιστακος Σημίτης που υποτίθεται ότι  ήξερε από οικονομία και όπερα, όπως διαλαλούσε ο ΔΟΛ, το 2003 πούλησε 20 τόνους χρυσού. Αντί να αγοράζει για να εξασφαλίσει την σταθερότητα της Ελληνικής οικονομίας, όπως έκαναν άλλες χώρες, αυτός πουλούσε.

Το περιοδικό Crash τεύχος 4 (four) έχει ένα άρθρο.

Αφού είμαστε στο Ευρώ, τι τον θέλουμε τον Χρυσό έλεγε ο Σημίτης. Που ήξερε από οικονομία και όπερα.

Το καλοκαίρι του 2003, 20 τόνοι χρυσού πουλήθηκαν από τα αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος, με διοικητή τον Ν. Γκαργκάνα. Άλλος ένας οικονομολόγος που ήρθε στην Ελλάδα να γίνει Κεντρικός Τραπεζίτης. Όχι δεν τον βρήκαμε στα γαριδάκια μποζο.

Λέτε να μπέρδεψαν τα καλοκαίρια; Αντί για το σωστό 2011 πούλησαν το λάθος 2003;

4444

Από  capital.gr

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ «σκαρφαλώνει» την Τρίτη η τιμή του χρυσού, καθώς η κλιμάκωση της ανησυχίας για τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ (μετά και την έγκριση του νομοσχεδίου για περικοπή δαπανών) αντισταθμίζει πλήρως την όποια ανακούφιση προκάλεσε στους επενδυτές η αποφυγή της στάσης πληρωμών από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Προβληματισμό, παράλληλα, δημιουργεί και το ζήτημα της ενδεχόμενης υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από τους οίκους αξιολόγησης, ένα ενδεχόμενο που αν επαληθευθεί εκτιμάται ότι θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο δολάριο, τόσο στις αγορές συναλλάγματος όσο και γενικότερα στο status του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Ευνοϊκά για το χρυσό λειτουργεί και η αναζωπύρωση των φόβων για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, με τα spreads των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων να σημειοώνουν σήμερα νέα υψηλά.

Στην αγορά spot ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1.639,80 δολάρια η ουγγιά, με άνοδο 20 περίπου δολαρίων.

Αντίστοιχη είναι και η κίνηση του προθεσμιακού συμβολαίου, παραδόσεως Δεκεμβρίου, που διαπραγματεύεται στα 1.641,30 δολάρια με άνοδο 19,6 δολαρίων.

18/07/2011

Όταν ο Χρυσός ήταν γύρω στα 1100 δολάρια η Ουγκιά αγόρασα ένα ETF μαζί με τον φίλο που παίζουμε μαζί. Το πουλήσαμε γρήγορα πάνω από 1200 και βγάλαμε κέρδος πάνω από 30%.

Ο φίλος θεωρεί τον Χρυσό Φούσκα. Εγώ του είπα πως είτε είναι φούσκα, είτε όχι, σημασία έχει ότι ανεβαίνει και ότι εμείς επενδύσαμε μόνο μια φορά και άσχετα αν βγάλαμε κέρδος, δεν ξαναεπενδυσαμε.  Θα έπρεπε να κτίσουμε μια πυραμίδα θέσεων.

Ο Χρυσός όπως και το Πετρέλαιο αλλά και άλλα εμπορεύματα, μπορεί να ενσωματώνει μια κερδοσκοπία 20%, αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό.

Το ζητούμενο είναι να φτιάξεις ένα σύστημα που θα κερδίζεις είτε ανεβαίνοντας, είτε κατεβαίνοντας. Έναν ανεμόμυλο. Οι περισσότεροι που γνωρίζω δεν έχουν ιδέα από ανεμόμυλους. Δεν ξέρουν από ανακύκλωση Ενέργειας. Πρωτόγονοι.

Σημασία δεν έχει αν ένα προϊόν είναι Φούσκα, αλλά αν μπορείς να κάνεις σωστές προβλέψεις.

Μπορείς να αφήσεις την Φούσκα να σε ανεβάσει και την κατάλληλη στιγμή να την εγκαταλείψεις ή να ποντάρεις στο ξεφούσκωμα και να την αφήσεις να σε προσγειώσει, σοτάροντας την.

Το ζητούμενο είναι να μην έχεις εμμονές. Στα χρηματοοικονομικά δεν υπάρχουν αφηρημένα μη αξιολογημένα δόγματα.

Επίσης η Στατιστική σε στέλνει στο Ταμείο. Αρκεί να ξέρεις να την διαβάσεις. Οι περισσότεροι μπορεί να δηλώνουν Οικονομολόγοι ή Μαθηματικοί ή Φυσικοί ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν ξέρουν να διαβάζουν την στατιστική, ούτε να την συνδυάζουν.

1.594 δολάρια στρογγυλά η Ουγκιά. Πολύ χρήμα.

Advertisements

Posted July 18, 2011 by bmplefour in Gold

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: