Αναστασία Παπαδοπούλου: Young Investigator Award of 2011.   Leave a comment

Αναστασία Παπαδοπούλου: Young Investigator Award of 2011.

Αναστασία Παπαδοπούλου: Young Investigator Award of 2011.

19/07/2011

Έβλεπα το LIFE της Εύας στο ΣΚΑΙ που ήταν ντυμένη στα Θαλασσί και το ρολόι στo θαλασσί και εκεί είδα την Αναστασία Παπαδοπούλου και την Άκουσα.

Με πενιχρά μέσα έφτασε σε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Η Συμβουλή μου είναι απλή: πήγαινε στο Εξωτερικό να κάνεις καριέρα και να προσφέρεις στην Ανθρωπότητα.

Στην Ελλάδα μπορείς να έρχεσαι όποτε θέλεις. Αλλά μέχρι η Ελλάδα να γίνει οργανωμένο κράτος Ευρωπαϊκών θεσμών, μείνε στο εξωτερικό.

Εδώ ακόμα κυβερνούν οι Μαμουχαλοι. Άλλωστε όπως γνωρίζεις και ο Μπαμπής πριν έρθει στην Ελλάδα δούλεψε στο Εξωτερικό και ο Αλέξης και όλα αυτά τα καλά παιδιά που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της Ελλάδος σήμερα, ο Γιώργος, ο Αντώνης κλπ, πρώτα πήγαν στο εξωτερικό, μη νομίσεις ότι πήραν κανένα βραβείο παγκόσμιας αναγνώρισης και μόνο να πεις ότι δούλεψες στο εξωτερικό, είναι διάκριση.

Αναστασία Παπαδοπούλου πήγαινε στο Εξωτερικό και συνέχισε την σπουδαία δουλειά. Μπορεί να σε περιμένει και ένα Νόμπελ Ιατρικής. Ποιος ξέρει.  

Ευτυχώς αυτό που δεν έκανε ο Νεοελληνικός Θαλής το Έκανε η Θεϊκή Πρόνοια στο Ροτεντερνταμ, δυο  ημέρες μετά και τους εξέθεσε ανεπανόρθωτα. Οι αξιολογητές θα έπρεπε να παραιτηθούν, αν είχαν τσίπα. Οι Βλαχομπαρόκ!!!! Αυτό που μου την δίνει είναι το εξής: αφού δεν είστε σε θέση να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, γιατί χρησιμοποιείτε αρχαιοελληνικά ονόματα;

4444

Από τα ΝΕΑ.

Το βραβείο της καλύτερης νέας ερευνήτριας για το έτος 2011 κέρδισε μία ελληνίδα επιστήμων, η οποία με την εργασία της άνοιξε τον δρόμο για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 

Η διδάκτωρ του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Αναστασία Παπαδοπούλου βραβεύτηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

 

Η εργασία που απέσπασε τη διεθνή αυτή διάκριση αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της ερευνήτριας που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2011 και εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης.

 

Όπως εξήγησε στα «ΝΕΑ» η Αναστασία Παπαδοπούλου, η εργασία αφορά στην κυτταρική θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενός από τα πλέον επίπονα αυτοάνοσου νοσήματος για το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί ριζική αντιμετώπιση.

 

«Η μελέτη έγινε σε ζώα και τα αποτελέσματα ήταν πολύ εντυπωσιακά. Κι αυτό ανάβει το πράσινο φως για να προχωρήσουν πλέον και κλινικές μελέτες σε ανθρώπους», αναφέρει η ερευνήτρια, για την οποία η τιμητική αυτή διάκριση ήταν η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση.

 

4444

Από THOUSANDNES

Το βραβείο της καλύτερης νέας ερευνήτριας (Young Investigator Award) για το έτος 2011 κέρδισε η Διδάκτωρ του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Αναστασία Παπαδοπούλου.

Η εργασία που απέσπασε τη διεθνή διάκριση αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της Δρ. Αναστασίας Παπαδοπούλου που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2011 και εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», υπό τη συνεπίβλεψη του Αν. Καθηγητή του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, Μηνά Γιάγκου και την Ιατρό-Αιματολόγο Ευαγγελία Γιαννάκη της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και ταυτόχρονα Συνεργάτιδα – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Washington-Seattle των Η.Π.Α.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της εργασίας είναι εντυπωσιακά και ανοίγουν το δρόμο για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η νέα ερευνήτρια βραβεύτηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου ετήσιου Παγκόσμιου Συνέδριου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας (17th ISCT International Society for Cellular Therapy, Annual Meeting) που έγινε στο Rotterdam στην Ολλανδία, στις 18-21 Μαΐου 2011.

Τα πειράματα της εργασίας αυτής, χρησιμοποιήθηκαν από την ερευνητική ομάδα ως προκαταρτικά αποτελέσματα για την υποβολή διεπιστημονικής-διαπανεπιστημιακής ερευνητικής πρότασης στο Πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ».

 

Παρά την αναγνώριση της ερευνητικής προσπάθειας, σε παγκόσμιο επίπεδο από τους πλέον ειδικούς στο πεδίο της κυτταρικής θεραπείας, η ερευνητική πρόταση που υποβλήθηκε στο παραπάνω πρόγραμμα «δεν αξιολογήθηκε θετικά».

 

4444

Από iefimerida.

Νέες, θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας προκύπτουν από έρευνα ελληνίδας επιστήμονα, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή προθεραπείας με συγκεκριμένο φάρμακο στους πάσχοντες, επιτρέπει στα κύτταρα του μυελού των οστών να δράσουν θεραπευτικά στην αυτοάνοση νόσο.

Η ερευνήτρια, διδάκτωρ του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστασία Παπαδοπούλου, για την εργασία της αυτή, απέσπασε την διεθνή διάκριση της καλύτερης νέας ερευνήτριας για το 2011, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας, που έγινε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, το Μάιο.

Η θεραπευτική δράση των κυττάρων του μυελού των οστών στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, αποτελούσε για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα μία θεραπευτική μέθοδο, υπό αμφισβήτηση, αλλά ταυτόχρονα και έναν τομέα με έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς τα κύτταρα αυτά είναι πολυδύναμα και ασκούν ισχυρή ανοσορυθμιστική δράση.

Παρ’ όλα αυτά, η απευθείας χρήση των κυττάρων του μυελού των οστών σε φλεγμονώδες περιβάλλον, όπως αυτό που δημιουργεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα, δεν φαινόταν να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η ερευνήτρια του ΑΠΘ, ανακάλυψε ότι η στρατηγική της προθεραπείας σε ασθενή με το φάρμακο bortezomib, μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή που δημιουργεί η αυτοάνοση νόσος και έτσι δημιουργεί ένα επιτρεπτικό πλαίσιο, ώστε τα κύτταρα που χορηγούνται να δράσουν θεραπευτικά και να βελτιώσουν σημαντικά την αρθρίτιδα.

Η εργασία της Αναστασίας Παπαδοπούλου εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας του τμήματος Βιολογίας με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου», υπό τη συνεπίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, Μηνά Γιάγκου, και την αιματολόγο Ευαγγελία Γιαννάκη της αιματολογικής κλινικής του «Παπανικολάου».

Η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί και σε κλινική εφαρμογή – καθώς οι μέχρι στιγμής έρευνες έγιναν σε ζωικά πειραματικά μοντέλα προσομοίωσης – ωστόσο, ήδη αντιμετώπισε προβλήματα στην εξέλιξή της στη χώρα μας, παρά την παγκόσμια αναγνώριση για την σημαντική προσφορά της.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική πρόταση που υποβλήθηκε στο πρόγραμμα «Θαλής» (για διεπιστημονική – διαπανεπιστημιακή έρευνα) «δεν αξιολογήθηκε θετικά».

4444

Από real.gr

Η Αναστασία Παπαδοπούλου τον περασμένο Μάιο είδε να απορρίπτεται η εργασία της από το πρόγραμμα “Θαλής” του υπ. Παιδείας. Δύο μέρες μετά, η ίδια εργασία απέσπασε διεθνές βραβείο. “Απογοητεύτηκα. Κάτι τέτοια σε σπρώχνουν να φύγεις από την πατρίδα σου”, λέει η διδάκτωρ του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ

Τον περασμένο Μάιο είδε με απογοήτευση την ερευνητική πρόταση που υπέβαλε για το πρόγραμμα “ΘΑΛΗΣ” του υπουργείου Παιδείας να απορρίπτεται λόγω μη θετικής αξιολόγησης.

Μόλις δύο μέρες μετά, την παρουσίασε στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και όχι μόνο αξιολογήθηκε θετικά, αλλά απέσπασε και το διεθνές βραβείο της καλύτερης νέας ερευνήτριας (Young Investigator Award) για το 2011.

“Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι απογοητεύτηκα. Κάτι τέτοια σε σπρώχνουν να φύγεις από την πατρίδα σου”, λέει στο “Έθνος” η διδάκτωρ του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Αναστασία Παπαδοπούλου, που επέστρεψε με το αίσθημα της δικαίωσης αλλά και τη γλυκόπικρη γεύση που της άφησε η αντιμετώπιση της δουλειάς της στην Ελλάδα. Πήρε το διδακτορικό της μόλις την περασμένη Παρασκευή και σχεδιάζει το μέλλον της, εξετάζοντας σοβαρά και το ενδεχόμενο να συνεχίσει το ερευνητικό της έργο στο εξωτερικό.

Η ερευνητική της εργασία αποτελεί μέρος της διδακτορικής της διατριβής και όπως αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Κυτταρικής Θεραπείας ανοίγει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η προθεραπεία με το φάρμακο bortezomib (σ.σ. χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος) καταστέλλει τη φλεγμονή στην αυτοάνοση αρθρίτιδα. Αυτό επιτρέπει στα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών να ασκήσουν θεραπευτική δράση, ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η εφαρμογή της έρευνας σε πειραματόζωα είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για τη μεταφορά της στρατηγικής αυτής σε κλινική εφαρμογή.

Η εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου”, υπό τη συνεπίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Μηνά Γιάγκου και της αιματολόγου Ευαγγελίας Γιαννάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Washington Seattle των ΗΠΑ.

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Κάτι περίεργο συμβαίνει στο υπουργείο Παιδείας! Η διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστασία Παπαδοπούλου, κέρδισε τον τίτλο της «καλύτερης νέας ερευνήτριας» παγκοσμίως, στον τομέα της Βιολογίας.

Ωστόσο, η ερευνητική της πρόταση είχε «κοπεί» από τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Θαλής», για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας. Είναι το δεύτερο «κρούσμα» μέσα σε δύο μήνες.

Προηγήθηκε ο υποψήφιος διδάκτορας πολιτικών μηχανικών, Χρήστος Τσαλίκης, που βραβεύτηκε ως «καλύτερος νέος ερευνητής» παγκοσμίως αλλά η εργασία του αξιολογήθηκε ως… ελλιπής και ούτε αυτή χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα υποτροφιών «Ηράκλειτος».

Η νέα ερευνήτρια βραβεύτηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας που έγινε στο Ρότερνταμ στην Ολλανδία, μεταξύ 18 και 21 Μαΐου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της εργασίας ανοίγουν τον δρόμο για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η Αναστασία Παπαδοπούλου ανακάλυψε ότι η στρατηγική της προθεραπείας σε ασθενή με το φάρμακο bortezomib, μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή που δημιουργεί η αυτοάνοση νόσος κι έτσι δημιουργεί ένα επιτρεπτικό πλαίσιο, ώστε τα κύτταρα που χορηγούνται να δράσουν θεραπευτικά και να βελτιώσουν σημαντικά την αρθρίτιδα.

Η εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», υπό τη συνεπίβλεψη του καθηγητή Γενετικής, Μηνά Γιάγκου και της αιματολόγου Ευαγγελίας Γιαννάκη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η έρευνα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει μειωθεί:

* Από 1.875 ερευνητικά προγράμματα που υπήρχαν το 2008, «έτρεξαν» 1.644 το 2010.

* Από 9.615 εξωτερικούς συνεργάτες που υπήρχαν το 2008, έμειναν 3.928 το 2010.

* Από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ που ήταν η χρηματοδότηση στο χρονικό διάστημα 2001-2010, το 91% των χρημάτων προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, φορείς και οργανισμούς και μόλις 9% από το ελληνικό κράτος.

Advertisements

Posted July 19, 2011 by bmplefour in Anastasia Papadopoulou.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: