20/07/2011 – 20/07/1974   Leave a comment

20/07/2011 – 20/07/1974

Σήμερα είναι η Μαύρη Επέτειος για την Εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Αν βέβαια δεν ήταν ο ηλίθιος ο Ιωαννίδης και η Χούντα του, δεν θα είχαμε τέτοιο συμβάν.

Ο Ερντογαν έκανε προκλητικές δηλώσεις. Σταθερός στην άποψη του, ότι εφόσον η Κύπρος είναι αδύναμο κράτος, κάνουμε ότι δηλώσεις θέλουμε.

Άλλωστε όπως είδη έχουμε όλοι καταλάβει, οι Άνθρωποι καταλαβαίνουν μόνο την Εξουσία της Δύναμης. Όταν την βλέπουν ή την νιώθουν στο πετσί τους, κάθονται σούζα ή συμμαζεύονται.

4444

Από antinews.gr

Με συλλήψεις και τραυματισμούς σημαδεύτηκε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, η άφιξη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Έξι άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων που προκλήθηκαν, όταν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, «αστυνομικοί» διαπληκτίστηκαν με τους διαδηλωτές, απαιτώντας να κατεβάσουν πανό με συνθήματα που θεωρήθηκαν υβριστικά.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Να πεθάνει ο φασισμός» και ανήρτησαν πανό που έγραφε «Αρνούμαστε την πολιορκία του ιμπεριαλιστή. Δεν θέλουμε ούτε τους υπαλλήλους, ούτε τα λεφτά, ούτε το πακέτο του».

Επίσης, τραυματίστηκαν επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της συντεχνίας «δημοσίων υπαλλήλων» KTAMS, Αχμέτ Καπτάν, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί πριν αναλάβει η Κύπρος την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο 2012, απειλώντας, σε αντίθετη περίπτωση, με πάγωμα των σχέσεων με την Ε.Ε. Απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση σε κανένα σημείο.

Σε δηλώσεις που έκανε σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στο νησί, στις 20 Ιουλίου 1974, ο Ερντογάν δήλωσε: “Κατά την προεδρία της Νότιας Κύπρου στην Ε.Ε. δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε. Κατά την περίοδο αυτή οι σχέσεις με την Ε.Ε. θα παγώσουν. Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ”.

“Δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ντροπή για μας, ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ”, επεσήμανε.

Αδιάλλακτος εμφανίστηκε ακόμη για τα θέματα αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, του ανοίγματος των Βαρωσίων, καθώς επίσης και στο θέμα της Μόρφου.

“Θα περιμένουν πολύ για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Αντιμετωπίζουμε την απειλή του αδιεξόδου. Ελπίζω η τέταρτη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη να ανοίξει το δρόμο”, δήλωσε ο Ερντογάν και κάνοντας λόγο για “αναγνώριση” των κατεχόμενων υποστηρίζει ότι “υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να αποφασίσουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας. Δηλαδή αν χρειαστεί, η διαδικασία θα σταματήσει. Τι θα κάνουμε, δηλαδή, αν δεν προχωρά;”

Ως προς το θέμα της αποχώρησης στρατευμάτων, ο Τούρκος πρωθυπουργός φάνηκε κάθετος: “Μας λένε αν μπορούμε να αποσύρουμε ένα μέρος της στρατιωτικής δύναμης. Όχι δεν θα το κάνουμε. Στο σχέδιο Ανάν είχαμε δεχθεί την αποχώρηση. Αλλά δεν το δέχθηκαν και έχασαν οι ίδιοι. Τώρα δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει το ίδιο. Θα πρέπει να το συζητήσουμε εκ νέου”.

Αρνητικός εμφανίζεται και στο θέμα της Μόρφου λέγοντας: “Θα είμαι πρωθυπουργός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για μένα δεν υπάρχει πλέον θέμα Μόρφου. Δεν προσεγγίζω το θέμα όπως στο σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου ανήκει στη Βόρεια Κύπρο. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση και στο Ριζοκάρπασο. Εάν θέλουν να έλθουν για τις λειτουργίες, ας έλθουν. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες που ίσχυαν στο σχέδιο Ανάν. Η στάση μας στο τραπέζι θα είναι διαφορετική”.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν “πρέπει να γίνει αποδεκτή μία λύση με δύο κοινότητες και δύο ισότιμα κράτη. Αν δεν το δεχθούν, αυτό είναι δικό τους θέμα. Ο χρόνος πιέζει. Η Βόρεια Κύπρος τήρησε το λόγο της. Στο δημοψήφισμα η Βόρεια Κύπρος είπε “ναι” με 65% και οι Ελληνοκύπριοι “όχι” με 75%”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ότι “το έθνος αυτό δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε υποχώρηση σε κανένα σημείο. Μην περιμένει κανείς κάτι τέτοιο”.

Ως προς το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της τουρκικής πλευράς για ταυτόχρονη άρση του εμπάργκο: “Αυτά θα είναι ταυτόχρονα. Αν το δέχονται, να το κάνουμε. Κατά τη Φινλανδική προεδρία στην ΕΕ, εμείς το είχαμε προτείνει αλλά η προεδρία δεν μπόρεσε να πείσει τις χώρες μέλη της ΕΕ”.

Ο Ερντογάν αναφέρεται και στο θέμα της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης των κατεχομένων. Υποστηρίζει πως σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της υδροδότησης και προσθέτει: “Μπορεί να γίνει και η ηλεκτροδότηση με υποθαλάσσιους αγωγούς”.

Την προειδοποίηση ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον δήλωσε κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα το Σάββατο ότι το στάτους κβο στην Κύπρο “δεν εξυπηρετεί κανέναν”.

“Επιδιώκουμε μία διακοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, είναι απολύτως καταδικαστέες και “όζουν κυνισμού”. “Πρέπει να πω”, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, “ότι αν θα ακολουθηθεί αυτή η γραμμή δεν θα υπάρξει πιθανότητα για την παραμικρή πρόοδο στις συνομιλίες”.

Σε ερώτηση, σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για μη επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε, ότι τα Ηνωμένα Έθνη και πολλοί άλλοι στον διεθνή χώρο, ανέμεναν ότι “όταν παράνομα θα επισκεπτόταν ο Ταγίπ Ερντογάν τα Κατεχόμενα, θα έκανε κάποιες εξαγγελίες θετικού χαρακτήρα και όχι εκρηκτικές τοποθετήσεις”.

Σχόλιο: Μερικοί άνθρωποι όταν νιώθουν ισχυροί γίνονται κυνικοί. Πες μας κι άλλα Ερντογαν.

Κάνε το σόου που έκανες στο Νταβός με τον Περες. Η Κύπρος άλλωστε είναι αδύναμο κράτος.

Αδύναμο κράτος αλλά έχει δεσπόζουσα θέση.

 

 

 

Advertisements

Posted July 20, 2011 by bmplefour in Cyprus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: