Η Σύνοδος κορυφής 21 Ιουλίου 2011 στις Βρυξέλες.   Leave a comment

Η Σύνοδος κορυφής 21 Ιουλίου 2011 στις Βρυξέλες.

22/07/2011

Τι έγινε στις Βρυξέλες; Ελεγχόμενη Χρεοκοπία.

Αν εγώ έχω ένα ομόλογο της Ελλάδας μωρό μου και το έχω ασφαλίσει για όλο το ποσό με cds γιατί να δεχτώ επιμήκυνση ή οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση;

Θέλω τα λεφτά μου την χρονική στιγμή που γράφει η λήξη του ομόλογου γιατί τα χρειάζομαι. Θέλω να αγοράσω ένα χρυσό κανό στο μωρό μου!!!!

Όσοι ιδιώτες δεχτούν οτιδήποτε άλλο, αυτό σημαίνει αθέτηση. Και μάλιστα αν δεχτούν να πληρωθούν μετά από 30 ή 20 ή 10 χρόνια, τότε σίγουρα έχουμε κάτι παραπάνω από αθέτηση. Στην ουσία είναι κούρεμα του χρέους, χρησιμοποιώντας όμως διπλωματική γλώσσα. Αντί να λένε την Αλήθεια την κρύβουν.

Ο Αύγουστος προβλέπεται καυτός.

Η μεγάλη πλάκα είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πανηγυρίζει. Ο άνθρωπος δεν ξέρει που βρίσκεται ούτε τι γίνεται. Την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση του τσακίζει τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και οι θυσίες τους δεν πιάνουν κανένα τόπο.

Το 10% του ΟΤΕ πουλήθηκε για περίπου 492 εκατομμύρια ευρώ και ο Παπανδρέου ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τα πάντα. Πως τολμά να λέει σκεπτόμουν τον Έλληνα πολίτη; Λίγη ντροπή δε βλάπτει.

Μας περιμένουν καινούρια μέτρα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι η ανικανότητα του Γιώργου Παπανδρέου και της Κυβέρνησης του.

Οι ξένοι δεν είναι το πρόβλημα. Οι ξένοι θα έδιναν χρήματα.

Το πρόβλημα είναι εσωτερικό. Όσα χρήματα και να πάρει η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου η μαύρη τρύπα θα παραμένει. Άνεργοι Άνθρωποι χωρίς βιβλιάρια υγείας, χωρίς τίποτα. Άνθρωποι που δουλεύουν σαν σκλάβοι στην μαύρη εργασία. Άνθρωποι που αυτοκτονούν για οικονομικούς λόγους. Άνθρωποι που αναγκάζονται να γίνουν μετανάστες. Εφιάλτες. Ένα σπάταλο κράτος και τελείως ανίκανο να βρει ένα μέτρο. Μπορεί να υπάρχει Κρίση αλλά τα κόμματα το χρήμα το παίρνουν.

Ο Παπανδρέου είναι άχρηστος, το ίδιο και οι Υπουργοί του. Βασικά είναι τελειωμένοι εδώ και μήνες. Μόλις γίνουν εκλογές θα πάρουν και την απόλυση τους.

Αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να βγάλει την Χώρα από την κρίση. Για προσωπικό πλουτισμό όμως είναι ικανοί. Εγώ αυτούς τους ανθρώπους δεν θα τους δάνειζα, εκτός κι αν είχα γερές εγγυήσεις. Εμπράγματες. Οι Νεοέλληνες μπορεί να είναι χαζοί και να εκλέγουν τέτοιας ποιότητας ανθρώπους, οι Ξένοι όμως όχι. Εσύ αναγνώστη θα δάνειζες λεφτά στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Βαγγελη Βενιζέλο και τον Ραγκουση και τον Παπακωνσταντίνου κλπ; Εγώ όχι. Μόνο με εμπράγματες εγγυήσεις. Άλλωστε αυτά που υπέγραψε ο Παπανδρέου, από την αρχή της διακυβέρνησης του,  τα διάφορα μνημόνια, δίνουν τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές.

Όντως η σύγχρονη Ελλάδα ζει Ιστορικές στιγμές. Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν μέρος της Εθνικής κυριαρχίας.

Ότι και να γίνει, όλοι οι χαρακτηρισμοί θα έχουν την Λέξη Χρεοκοπία.

Εγώ προτιμώ τον όρο: Ελεγχόμενη Χρεοκοπία. Οι Γερμανοί πήγαν την Ελλάδα σε Ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Βέβαια αυτή η κατάσταση έχει ορισμένα θετικά.

4444

Από Πρώτο Θέμα.

Fitch: “Σημαντικό και θετικό βήμα για την αποκατάσταση της σταθερότητας  στην Ευρωζώνη οι δεσμεύσεις  της Συνόδου”. Αυτή ήταν η  πρώτη, επίσημη αντίδραση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης απέναντι στη συμφωνία των Βρυξελλών για την νέα διάσωση της Ελλάδας.

Η συνέχεια όμως αναμένεται να έρθει σε λίγες ώρες, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης  του χρηματιστηρίου, με τους οίκους αξιολόγησης -και πάντως τη Fitch πρώτη- να ανακοινώνει και τυπικά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε “περιορισμένη χρεοκοπία” (restricted default), λόγω της παραμέτρου της συμφωνίας που αφορά στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με το πακέτο λύσεων που πρότεινε η ΕΕ.

Η βαθμολογικού τύπου χρεοκοπία αυτή, όπως τη χαρακτηρίζει σχετικά ο κύριος David Riley, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της Fitch Ratings, αναμένεται να διαρκέσει για μάλλον περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ ήδη έχει καταγραφεί η σχετική διαβεβαίωση και του επικεφαλής του  Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Charles Dallara, που διαβεβαίωσε ότι το Ινστιτούτο έχει μελετήσει τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος χρέους και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η “επιλεκτική χρεοκοπία είναι μία προσωρινή κατάσταση για την Ελλάδα που θα περάσει πολύ γρήγορα”…

Να σημειωθεί, δε, ότι νωρίτερα σήμερα υπήρξε και  η διαβεβαίωση του κυρίου Έβαλντ Νοβότνι, μέλους του διοικητικού  συμβουλίου της ΕΚΤ, πως η τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα ακόμα και μετά την βαθμολόγηση της χώρας μας σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένονται άμεσα  και οι αντίστοιχες κινήσεις από  την Moody’s και τη Standard and Poor’s, οι οποίες, με βάση όλες τις ενδείξεις, θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα η μεν πρώτη στην κλίμακα Ca (από CC) και η δεύτερη στην κατηγορία C.

4444

Από Πρώτο Θέμα.

Το νέο πακέτο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας και η προωθούμενη εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα μετακύλισης και ανταλλαγής του ελληνικού δεν πυροδοτούν ένα “πιστωτικό γεγονός” και κατά συνέπεια τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS), εκτιμά η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

Αν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναμένεται ότι θα υποβαθμίσουν το ελληνικό αξιόχρεο σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, το γεγονός ότι οι όροι ανταλλαγής του χρέους δεν είναι δεσμευτικοί για το σύνολο των πιστωτών της χώρας δεν πυροδοτεί τα CDS, έκρινε το ISDA, όπως μετέδωσε το Ρόιτερ.

“Είναι σαφώς μια εθελοντική ανταλλαγή και δεν βλέπω πώς το γεγονός αυτό μπορεί να πυροδοτήσει (ένα πιστωτικό γεγονός) καθώς δεν υπάρχει τίποτε που να είναι δεσμευτικό για όλους του κατόχους του (ελληνικού) χρέους, επεσήμανε ο Ντέϊβιντ Γκίν, εκ μέρους του ISDA, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με το Ρόιτερ.

Σχόλιο: Αν εγώ δε θέλω να πάω εθελοντής, τι θα γίνει;

Αν είσαι ιδιώτης και έχεις Ελληνικό Ομόλογο που λήγει το 2013 ή 2014 ίσως και να μην πληρωθείς με μετρητά. Όλα είναι ρευστά. Εγώ πάντως ως ιδιώτης δε θα δεχόμουν επιμήκυνση η οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα τα λεφτά μου, από την στιγμή που τα έχω και ασφαλισμένα.

4444

Από Πρώτο Θέμα.

Στις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών αναφέρονται την Παρασκευή οι Financial Times, τονίζοντας ότι, έπειτα από περισσότερα από 60 χρόνια, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι αναλυτές αναμένουν πως και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης, Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch, θα αποφασίσουν ότι η Ελλάδα έχει κηρύξει χρεοκοπία, γιατί οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες, όποιο και από τα προτεινόμενα σχέδια και αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Εκτιμούν, επίσης, ότι οι ανταλλαγές ομολόγων, μετακυλίσεις ή επαναγορές πιθανότατα θα οδηγήσουν την Standard & Poor’s να θέσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία, τη Fitch θα θέσει τη χώρα σε περιορισμένη χρεοκοπία και τη Moody’s να ανακοινώσει κάτι ανάλογο.

«Οι όροι περιορισμένη και επιλεκτική συνεπάγονται ότι η Ελλάδα ως εκδότης θα κηρύξει χρεοστάσιο, αλλά μόνο τμήμα των ομολόγων της θα υποβαθμιστεί. Τα ομόλογα που δεν θα επηρεαστούν από το όποιο πρόγραμμα χρησιμοποιήσουν οι ομολογιούχοι, δεν θα ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Όπως διευκρινίζεται, σε περίπτωση που ο εκδότης (των ομολόγων) κήρυττε χρεοστάσιο, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να δεχτεί τα ομόλογά του ως εγγύηση για δάνεια. Ωστόσο, στην ελληνική περίπτωση, η Φρανκφούρτη αναμένεται να μας αντιμετωπίσει ως ειδική περίπτωση και να άρει επιλεκτικά τις ρυθμίσεις που δεν της επιτρέπουν να δεχτεί τα χρεοκοπημένα ομόλογα ως εγγύηση.

«Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η χρεοκοπία θα γίνει μόνο σε προσωρινή βάση και δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην αγορά. Τόσο η Standard & Poor’s όσο και η Fitch πιθανότατα θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας σε CCC, όταν γίνει η ανταλλαγή, μετακύλιση ή επαναγορά και δοθεί το κίνητρο για άλλη αντιμετώπιση της Αθήνας, με μειωμένο πλέον δανειακό βάρος» αναφέρει η εφημερίδα.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται και το σημείο που αφορά στη διάκριση μεταξύ της χρεοκοπίας και του πιστωτικού γεγονότος (credit event) για την εξαγορά των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (credit default swaps), τα οποία δεν θα απαιτηθεί να πληρωθούν, καθώς δεν θα υπάρχει credit event.

Αυτό συμβαίνει, καθώς οι πράξεις στην Ελλάδα είναι εθελοντικές και δεν υποχρεώνουν τους επενδυτές να συμμετέχουν.

Σύμφωνα με τους FT, πάντως, ακόμη και αν κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός, εκτιμάται πως η συνολική εξαγορά των credit default swaps θα ανέλθει μόλις σε 5.000.000.000  δολάρια, συνεπώς μικρή επίδραση θα έχει στην αγορά ή στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

4444

Από Καθημερινή.

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε ότι προτίθεται να θέσει το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default), μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης, την ημερομηνία που λήγει η προτεινόμενη περίοδος της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα, θα θέσει την αξιολόγηση του ελληνικού κράτους, ως ομολογιακού εκδότη, σε «περιορισμένη χρεοκοπία» και θα υιοθετήσει αξιολογήσεις «χρεοκοπίας» στα εμπλεκόμενα στη σχετική συμφωνία ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ο οίκος αξιολογήσεων αναφέρει σε σχετική του έκθεση με σημερινή ημερομηνία ότι η σύνοδος της ΕΕ για την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνης.

4444

Από Καθημερινή.

Για ένα νέο τοπίο στην ελληνική οικονομία για τα επόμενα πολλά χρόνια, καθώς «χθες μπήκε πάτος στο βαρέλι του δημοσίου χρέους», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.

Ο υπουργός ενημερώνει ήδη τηλεφωνικά τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις αποφάσεις αυτές, ζητώντας εκ νέου συναίνεση και εθνική συνεννόηση. Ενώ, αυτή την ώρα διεξάγεται η τηλεδιάσκεψη για τις τεχνικές λεπτομέρειες, στην οποία μετέχει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πλέον «υπάρχει μεγάλη ανακούφιση, η οποία σταδιακά θα περάσει στην πραγματική οικονομία», για να συμπληρώσει ότι «αυτό δεν πρέπει να σημάνει χαλάρωση των προσπαθειών μας. Πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών». Στόχος, δήλωσε, είναι η είσοδος της οικονομίας από το επόμενο έτος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε τα εξής:

– Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο εγγυημένο και ασφαλές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει ένα κέλυφος προστασίας πάνω από τις ελληνικές τράπεζες και ο πολίτης, ο καταθέτης πρέπει να είναι απολύτως ασφαλής. Η ρευστότητα των τραπεζών και η κεφαλαιακή ενίσχυση που χρειάζεται, αντιμετωπίζονται 100% προληπτικά και απόλυτα με εγγύηση του EFSF.

Το τραπεζικό σύστημα θα ανταλλάξει τα ομόλογα που κατέχει με άλλα 30ετούς διάρκειας. Στόχος, είπε ο υπουργός, δεν είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών (και με το νέο πακέτο βοήθειας), αλλά η πλήρης εξυγίανσή τους όσο γίνεται γρηγορότερα. Χωρίς απόκλιση θα καλυφθεί ο όρος που τίθεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για TIER1 10% (γεγονός που σημαίνει ότι χρειασθούν σε πολλές περιπτώσεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου).

– Και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θα μετάσχουν στη διαδικασία του rollover του δημοσίου χρέους, με ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Ο υπουργός ανέφερε ότι στα χαρτοφυλάκιά τους- επί της ουσίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, που λειτουργεί ως θεματοφύλακας- κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δις ευρώ, τα οποία θα ανταλλάξουν με 30ετείς τίτλους, χωρίς απομείωση της αξίας τους.

– Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική συμμετοχή των ιδιωτών στο rollover, να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 12% που προβλέπεται αρχικά στην πρόταση του IIF. Είπε, όμως, ότι δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής στο rollover των ιδιωτών μικροαποταμιευτών.

– Οποιαδήποτε αξιολόγηση των διεθνών οίκων της ελληνικής οικονομίας σε «selective default» (όρο, που ο υπουργός απέφυγε σήμερα να χρησιμοποιήσει), έχει απαντηθεί εκ προοιμίου (ήδη από χθες, από τους «ισχυρούς» της Ευρώπης) και δεν έχει καμία επίπτωση στην ελληνική οικονομία, αφού έχει δημιουργηθεί ένα τοίχος προστασίας. «Κάθε πιθανή εξέλιξη έχει προληπτικά απαντηθεί και δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

– Απηύθυνε έκκληση στον ναυτιλιακό κόσμο και στον απόδημο ελληνισμό, να συμβάλλουν με τα κεφάλαιά τους στην τόνωση της οικονομίας, και από όσους έχει μεταφέρει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, να τα επαναπατρίσουν. Τους πολίτες δε, να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες. «Εάν δεν κάνουμε πανεθνική προσπάθεια, δεν θα τα καταφέρουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχόλιο: Για να δούμε αν οι προβλέψεις του Βενιζέλου θα επαληθευτούν.

Ο Βενιζέλος μίλησε για επιλεκτική χρεοκοπία πολύ ποιο πριν από την Σύνοδο Κορυφής. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό αναγνώστη; Ότι λίγο πολύ, όλα ήταν στημένα. Σε δουλεύουν κανονικά όλο αυτό το διάστημα.

Τώρα ετοιμάζονται να πάνε διακοπές. Εγώ δε θα πάω, δεν έχω χρήματα, όποτε δε νομίζω ότι το Σύμπαν θα με αφήσει χωρίς και Οικονομικά γεγονότα. Για να δούμε.  Στο Όσλο είδατε τι έγινε. Λέτε να είναι δάκτυλος του Καντάφι; Τρομερή είδηση. Κρύβεται ο Πρωθυπουργός, η αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην κυκλοφορούν. Το Σύμπαν θα φροντίσει να μην πλήξω, αν και τα ελληνικά δελτία ειδήσεων είναι της πλάκας. Πρέπει να βάλω δορυφορική κεραία.

Norway hit by suspected terrorist attacks. Αν οι τρομοκράτες είναι ισλαμιστές αυτό δείχνει ότι το Ισλάμ και η Ευρωπαϊκή κουλτούρα δεν πάνε μαζί. 20οροφο κτήριο.

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει ποιες τράπεζες θα αγοραστούν. Ποιος θα αγοράσει την Πειραιώς; Φυσικά δε με χάλα καθόλου ένα τέτοιο σενάριο. Οι τραπεζίτες με έστειλαν στα κρατητήρια. Σιγά ο διάσημος διευθυντής μη τολμούσε αν όλοι αυτοί δεν τον άφηναν.

Το κλειδί όπως λένε και οι Ευρωπαίοι είναι το ξεπούλημα.

Ένας ταξιτζής πριν από πολλούς μήνες όταν δούλευα και είχα πάρει ένα ταξί, προσπαθούσε να με πείσει ότι καλύτερα τα λεφτά να τα έχουν οι εγχώριοι. Εγώ τον κοίταξα αλλά δεν ήθελα να του πω: αυτοί με έστειλαν στα κάτεργα. Λες αυτός ο ταξιτζής να είναι στα μπλόκα και να φωνάζει; Πλάκα έχει.

Εσύ θα δάνειζες λεφτά σε αυτούς τους Ανθρώπους; Εγώ όχι.

Είναι παντελώς ανίκανοι να φτιάξουν ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο. Εδώ δεν απολύουν τους Επίορκους Δημόσιους Υπαλλήλους. Εδώ υπάρχει κρίση και συνεχίζονται τα ρουσφέτια και οι σπατάλες. Εγώ δε θα τους δάνειζα λεφτά. Πολλοί από αυτούς σε χώρες που λειτουργεί η Δικαιοσύνη μπορεί να ήταν στην Φυλακή για παράνομο πλουτισμό και άλλα πολλά. Εδώ δε μπορούν να βρουν τον Ψωμιαδη με το πούρο, τι να λέμε τώρα.

23/04/2011

Από το ΒΗΜΑ.

Δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός η συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων έκρινε με σημερινή της απόφαση η Διεθνής Ενωση Συμβολαίων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) «καίγοντας» τους κερδοσκόπους που είχαν ποντάρει στη χρεωκοπία της χώρας.

Η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη ένωση αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επενδυτές παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και ασφαλιστικών συμβολαίων -μεταξύ των οποίων και τα CDS- και διαδραματίζει ρόλο διαιτητή μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.

Εν τω μεταξύ, τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου κορυφής που έδωσαν στην Ελλάδα μια δεύτερη ευκαιρία εξαργυρώνουν από νωρίς το πρωί οι αγορές μετοχών και ομολόγων. Το χρηματιστήριο ενισχύεται κατά 3% στις 1.250 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 6%. Ο τζίρος βρίσκεται στα 44 εκατ. ευρώ, νούμερο που τις τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά το«έπιανε» μισή ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης.

Η αποφυγή του haircut και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα διαπραγματεύονταν στο 1/3 της λογιστικής τους αξίας προκάλεσε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τραπεζικούς τίτλους.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 5,92%, της Alpha 6,60%, της Eurobank 6,03%, της Πειραιώς 5,49%, της Κύπρου 6,82% και της Marfin 5,66%. Μόνο 8 μετοχές υποχωρούν έναντι 105 που ενισχύονται.

Σημαντική αποκλιμάκωση των spreads παρατηρείται στην αγορά ομολόγων. Το spread του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 1.221 μονάδες βάσης υποχωρώντας κατά 125 ολόκληρες μονάδες. Το επιτόκιο των διετών ομολόγων υποχωρούσε νωρίς το πρωί κατά 403 μονάδες βάσης φτάνοντας το 29,78%.

«Η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης καθιστά τη χώρα μας αδιάφορο πλέον πεδίο δράσης για τους κερδοσκόπους. Είναι σίγουρο πως οι αγορές θα δοκιμάσουν νέα υψηλά αφού τουλάχιστον για τρία χρόνια η χώρα και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν θα κινούνται υπό το βάρος μιας χρεωκοπίας», υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Μικρότερη είναι η υποχώρηση των επιτοκίων των άλλων οικονομιών που είχαν τεθεί στο στόχαστρο των αγορών τις προηγούμενες ημέρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Οι πρώτες αντιδράσεις των χρηματαγορών αντανακλούν την (έστω και πρόσκαιρη) ανακούφιση των επενδυτών. «Είναι προφανώς μια καλή είδηση» σχολίασε στο πρακτορείο Bloomberg ο αναλυτής της Pimco Αντριου Μποσομγουόρθ. Ο ίδιος βέβαια επισημαίνει το γεγονός ότι «δεν είναι θετικά όλα τα σημάδια αφού το χρέος της Ελλάδας δεν πρόκειται να μειωθεί σημαντικά».

Ανοδικές τάσεις -πιο ήπιες όμως σε σχέση με το ΧΑ- εμφανίζουν τα κεντρικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το ευρώ παρουσίασε μικρή άνοδο έναντι του αμερικανικού νομίσματος διαμορφούμενο στα 1,44 δολ. ΗΠΑ.

Σχόλιο: Αν κρινόταν πιστωτικό γεγονός, 3 Αμερικανικές τράπεζες  και 1 Γερμανική θα πλήρωναν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι οι Οίκοι έπαιξαν συντηρητικά και έδειξαν ότι δε τους παίρνει να πάνε κόντρα. Παιχνίδια εξουσίας είναι αυτά.

4444

Από Έθνος.

Οι διεθνείς κερδοσκόποι είναι οι μεγάλοι χαμένοι από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. “Εκαψαν” τα χέρια τους ποντάροντας στη χρεοκοπία. Τα ασφάλιστρα κινδύνου, στα οποία είχαν ποντάρει τεράστια ποσά, δεν θα ενεργοποιηθούν. Χάνουν προσδοκώμενα κέρδη μέχρι και 35 δισ. δολάρια. Η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη μετακύλιση του χρέους δεν πυροδοτεί πιστωτικό γεγονός

“Κάηκαν” τα χέρια των κερδοσκόπων που είχαν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Το νέο χρηματοδοτικό πακέτο που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής δεν οδηγεί σε “πιστωτικό γεγονός”, όπως προέβλεπαν κοινοτικοί αξιωματούχοι και αποφάνθηκε χθες ο καθ΄ ύλην αρμόδιος οργανισμός ISDA.

Έτσι δεν θα ενεργοποιηθούν τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας). Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών είναι να βρεθούν στην πλευρά των μεγάλων χαμένων οι διεθνείς κερδοσκόποι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι… “επιτήδειοι” επενδυτές που είχαν στοιχηματίσει σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα “χάσουν” δυνητικά κέρδη ύψους 25-30 δισ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών στήθηκε πάρτι ανόδου με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων θεσμικών για τραπεζικούς τίτλους που κατέγραφαν κέρδη ακόμη και υψηλότερα του 10% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Εθελοντικά
Πιο αναλυτικά, το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και η προωθούμενη εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα μετακύλισης και ανταλλαγής του ελληνικού χρέους δεν πυροδοτούν ένα “πιστωτικό γεγονός”.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στο Reuters ο Ντέιβιντ Γκιν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), “πρόκειται για μια εθελοντική ανταλλαγή και δεν βλέπω πώς αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένα πιστωτικό γεγονός, καθώς δεν υπάρχει τίποτε που να είναι δεσμευτικό για όλους του κατόχους του ελληνικού χρέους”, κατά συνέπεια δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS). Το κομβικό σημείο είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές συμμετέχουν στο πακέτο εθελοντικά.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συνολική αξία των CDS στα ελληνικά ομόλογα φθάνει σήμερα περίπου τα 5,8 δισ. δολάρια (από 6,8 δισ. πέρυσι) και στην περίπτωση ενεργοποίησής τους οι κάτοχοί τους θα αποκόμιζαν συνολικά ποσά ύψους 30-35 δισ. δολαρίων.

Όπως ανέφερε η ISDA σε χθεσινή της ανακοίνωση, από τη στιγμή που σε αυτό το στάδιο πρόκειται απλώς για μία πρόταση, δεν υπάρχει λόγος ώστε να εγείρει κάποιος ζήτημα σύγκλησης της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης, “αν και αυτό δεν αποτρέπει κάποιον από το να το επιχειρήσει”.

Ο Τρισέ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, απέκλεισε το “πιστωτικό γεγονός” για την Ελλάδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αλλά όχι την “επιλεκτική χρεοκοπία”…

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας” από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά για… μικρό χρονικό διάστημα. Ο γενικός διευθυντής του IIF τόνισε μεταξύ άλλων ότι “είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι, δεδομένου του εύρους του προγράμματος και της συνολικής βελτίωσης του outlook για την Ελλάδα, η “επιλεκτική χρεοκοπία” είναι μία προσωρινή κατάσταση για την Ελλάδα που θα περάσει πολύ γρήγορα”.

Ο κ. Νταλάρα εκτιμά ότι η συμφωνία θα δώσει τέλος “στην αβεβαιότητα για το μέλλον που εμπόδιζε τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αναπτυχθεί”…..

Σχόλιο: Το παιχνίδι είναι στημένο. Από την αρχή. Όλα είναι ζήτημα ερμηνείας. Η ουσία βέβαια είναι άλλη. Σε εποχές κρίσης καμιά τράπεζα δε θέλει να πληρώσει μερικά δις δολάρια σε κερδοσκόπους.

4 (four) τράπεζες εκδίδουν cds. Μια Γερμανική και τρεις Αμερικανικές. Deutsche Bank, J.P. Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley. Αυτές είναι οι Μεγαλύτερες.

Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε με βάση το Γενικό και Παγκόσμιο Συμφέρον να δοθεί η σωστή ερμηνεία. Ως πολιτική σκέψη είναι σωστή. Κανένας δε θέλει μια ανωμαλία που θα ξεχαρβαλώσει τελείως το σύστημα.

Το πρόβλημα είναι, αν αυτή η Ερμηνεία αντέχει ή θα καταπέσει μετά από λίγο. Το πρόβλημα της Ελλάδος έχει να κάνει με την Νομενκλατούρα της Ελλάδος. Μιλάμε για ένα σύστημα όπου οι Επίορκοι Υπάλληλοι δεν τιμωρούνται. Το καταλαβαίνεται τι σας γράφω;

Τίποτα δεν έχει τελειώσει όσο αφορά την Ελλάδα. Το Έλλειμμα δεν έχει σταθεροποιηθεί, υπάρχει μεγάλη κοινωνική ένταση γιατί σφάζονται οι φτωχοί και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι τελειωμένη εδώ και μήνες. Εγώ το έγραψα από την αρχή, πρόωρες εκλογές. Μπορεί η Angela Merkel να δηλώνει ότι συμπαθεί τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά αυτός είναι καμένο χαρτί. Έκανες μια συμφωνία με ένα καμένο χαρτί. Αυτό είναι σοβαρό πολιτικό λάθος.

Τι ακριβώς θέλει η ΕΕ, να βγουν οι Νεοέλληνες στα Βουνά; Δεν μπορείς με τους Τσολακογλου να κάνεις συμφωνίες.

4444

Διαβάζω στην Εφημερίδα Δημοκρατία ότι οι τόκοι που θα πληρωθούν με βάση τις τελευταίες υπόγραφες του Γιώργου Παπανδρέου και της Κυβέρνησης του, είναι 72 δις Ευρώ. Πολύ χρήμα. Είστε σίγουρος κ Παπανδρέου ότι μας απαλλάξατε; Δε το νομίζω.

Είναι εξωφρενικό να λέει ο ΓΑΠ ότι μας απάλλαξε από το Βράχνα της χρεοκοπίας. Ο άνθρωπος δεν έχει τσίπα πάνω του. Βέβαια αν το δεις από την μεριά των δανειστών, ο ΓΑΠ είναι έτη φωτός καλύτερος από τον Τσολακογλου. Εδώ έφτασαν οι Φιλανδοί να κοστολογήσουν τον Παρθενώνα 300 εκατομμύρια ευρώ. Γουστάρω να δω τον Παρθενώνα υπό Φιλανδική Κυριαρχία και εκμετάλλευση. Να γράψω ότι υπάρχει και το Σούνιο και οι Δελφοί. Φιλέτα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ο σύγχρονος Τσολακογλου είναι ιδανικός συνεργάτης των δανειστών. Ξεπουλά μπιρ παρά τα πάντα και από την άλλη μαστιγώνει αλύπητα τους Νεοέλληνες.

Βέβαια 72 δις ευρώ δεν είναι τίποτα μπροστά στα 600 δις ευρώ καταθέσεις που έχουν οι Νεοέλληνες στις Ελβετικές τράπεζες και αλλού στο εξωτερικό. Επίσης δεν ξέρουμε πόσα δις ευρώ υπάρχουν στις θυρίδες.

Το όνομα Παπανδρέου έχει μπει στη μαύρη λίστα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Ο άνθρωπος είναι φοβερός. Καύχιουνται οι Γερμανοί ότι έχουν τεχνογνωσία από την Ανατολική Γερμανία. Τον ΓΑΠ δε τον πιάνουν. Είναι ατσίδας. Άνοιξε και σας περιμένει. Όλα πουλιούνται και μάλιστα πάμφθηνα. Οι Γερμανοί θα έρθουν τον Σεπτέμβριο. Η Χιλαρι ήρθε τον Ιούλιο.

Περιμένω να δω πότε οι Δανειστές θα δώσουν στον Γιώργο Παπανδρέου το επόμενο μετάλλιο ή κάτι ανάλογο.

Την μόνη Λέξη που φοβάται ο Γιώργος Παπανδρέου σαν ο Διάβολος το Λιβάνι, είναι η λέξη Πρόωρες. Πρόωρες εκλογές. Θα κάνει τα πάντα για να μην πάει σε πρόωρες εκλογές.

 

Advertisements

Posted July 22, 2011 by bmplefour in Greek Economy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: