Και τι είναι η Αλήθεια; Είπε ο Πιλάτος. Τι Εστίν Αλήθεια;   Leave a comment

Και τι είναι η Αλήθεια; Είπε ο Πιλάτος. Τι Εστίν Αλήθεια;

22/07/2011

Από Deutsche Welle.

Πόσο ακόμη θα πληρώνουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι για την Ελλάδα, είναι ένα ερώτημα που ακούγεται συχνά τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία. Πόσο όμως έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής η ελληνική κρίση στους Γερμανούς;

Ούτε σεντ, υποστηρίζει ο Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank.

Αντιθέτως, η Γερμανία έχει επωφεληθεί όσο καμία άλλη χώρα από την ευρωκρίση καθώς της έχει αποφέρει μέχρι στιγμής περί τα 20 δις ευρώ:

«Πολλοί συνάδελφοί μου υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πληρώνει το λογαριασμό της ευρωζώνης.

Καμία άλλη θέση δεν απέχει τους τελευταίους 18 μήνες τόσο από την πραγματικότητα όσο αυτή.

Γεγονός είναι ότι μέσω των εγγυήσεων που προσφέρει η Γερμανία για τις χώρες της ευρωκρίσης κερδίζει ετησίως 2 % σε τόκους το οποίο μεταφράζεται σε 700 εκατομ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες.

Αυτό όμως δεν είναι το καίριο σημείο. Λόγω της αδυναμίας των υπερχρεωμένων χωρών, η γερμανική αγορά κεφαλαίου έχει ένα μπόνους που δεν οφείλεται στις δικές της ενέργειες, αλλά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των άλλων χωρών.

Έχουμε ένα πλεονέκτημα στην αναχρηματοδότηση της τάξης του 1 με 1,5 %. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχουν περάσει από τότε 18 μήνες και σε συνάρτηση με τις εκδόσεις νέων ομολόγων από τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα σε μια διάρκεια ωρίμανσης 5 έως 30 ετών τότε, το όφελος για τους γερμανούς φορολογούμενους ανέρχεται συνολικά στα 18 δις ευρώ».

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί, σύμφωνα με τον ειδικό, ότι τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που έχει οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Επιπλέον η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει αύξηση της απασχόλησης στη Γερμανία που με τη σειρά του επέφερε μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Έτσι το συνολικό όφελος για τους Γερμανούς ξεπερνά τα 20 δις ευρώ.

Σκάνδαλο οι υπολογισμοί του Ifo;

Ο κ. Χελμάγερ στρέφει τα βέλη του εναντίον του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ανακριβή και αναξιόπιστα τα εφιαλτικά σενάρια και τις εκτιμήσεις που συχνά παρουσιάζει για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το κόστος για τη Γερμανία.

«Έχουν υπολογίσει για παράδειγμα ότι το ευρωομολόγο θα αύξανε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας κατά 25 δις ετησίως. Ο υπολογισμός αυτός είναι ανεπίτρεπτος καθώς γίνεται στη βάση ακραίων δεδομένων που είναι αποτέλεσμα μια τεχνητής κατάστασης λόγω της κρίσης στις υπερχρεωμένες χώρες. Από επιστημονικής απόψεως αυτό είναι απαράδεκτο και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και σκάνδαλο να δίνεις τέτοιους υπολογισμούς στη δημοσιότητα».

Και στο παρελθόν ο Φόλκερ Χελμάγερ έχει ενθαρρύνει μεγάλες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου καθώς προσφέρουν στην παρούσα φάση ιδανικές συνθήκες: «Προσφέρουν ευνοϊκές υποδομές, φθηνό εργατικό δυναμικό, δυτικού επιπέδου νομικές προδιαγραφές. Ενθαρρύνω τις μεγάλες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Πορτογαλία», αναφέρει ο επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank.

Σχόλιο: Η Αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου που είναι στο Ευρώ, προσφέρουν μια μοναδική Ευκαιρία στις Γερμανικές Εταιρείες.

Το Ζήτημα είναι αν οι Γερμανοί έχουν την Στρατηγική σκέψη να ωφεληθούν αλλά και να ωφελήσουν την Ευρωζώνη.

Αν έρθουν ως αποικιοκράτες, το παιχνίδι χάθηκε και θα χαθεί και η Ευρωζώνη.

Για να δούμε αν έχουν την απαιτουμένη Στρατηγική Σκέψη.

Παρακολουθώ την ποιότητα της σκέψης.

21/07/2011

Ανάπτυξη 3,4% θα πετύχει η Γερμανία την τρέχουσα χρονιά, ενώ θα υπάρξει μικρή επιβράδυνση στο 1,9% για το 2012.

Ωστόσο ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι μισθοί των Γερμανών συρρικνώνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) για την εξέλιξη των μισθών την τελευταία 10ετία στη Γερμανία οι οικονομία αναπτύσσεται, αλλά οι μισθοί μειώνονται κυρίως δε στο πεδίο των χαμηλών εισοδημάτων.

Εάν πάρουμε το παράδειγμα ενός μέσου μισθού, ενός υπαλλήλου στη Γερμανία, τότε διαπιστώνουμε ότι το ακαθάριστο πραγματικό του εισόδημα το 2000 ήταν στα 1300 ευρώ, ενώ το 2010 μειώθηκε κάτω από τα 1200 ευρώ.
Ενώ το ακαθάριστο εισόδημα όλων των εργαζομένων στη Γερμανία μειώθηκε από το 2000 κατά μέσο όρο κατά 2,5 %, η μείωση στις τάξεις των χαμηλόμισθων έφτασε το 22 %. Η τεράστια αυτή μείωση αφορά κυρίως τα ακαθάριστα εισοδήματα μεταξύ 700 και 1300 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Σχόλιο: Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαπίστωση. Οι Χαμηλόμισθοι δε συμμετέχουν στο Πάρτι. Γιατί;

 

 

 

Advertisements

Posted July 22, 2011 by bmplefour in Germany - Economy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: