Κλωνοποιημένα Μαγαζιά.   Leave a comment

Κλωνοποιημένα Μαγαζιά.

22/07/2011

Ολόκληρα Apple Stores «μαϊμού» εντοπίστηκαν στην Κίνα.

Το συγκεκριμένο Apple Store ήταν άψογο. Οι υπάλληλοι του φορούσαν τα τυπικά μπλε καλοσιδερωμένα μπλουζάκια τους με το σήμα -μηλαράκι, τα ταμπελάκια με τα ονόματα τους, το logo της εταιρείας ήταν καλογυαλισμένο και οι πρόσφατες διαφημίσεις των τελευταίων i-phone ποζάρανε καμαρωτές δίπλα στην κλασσική σπειροειδή σκάλα.

Μόνο που το όλο μαγαζί δεν ήταν παρά άλλη μια απόδειξη ότι οι Κινέζοι “γενετιστές” προϊόντων δεν σταματούν πουθενά και μετά τα i-phone και τα i-pad κατάφεραν να κλωνοποιήσουν και ολόκληρα μαγαζιά της εταιρείας Apple. Δημιούργησαν μάλιστα όχι ένα αλλά τρία μαϊμού Αpple Stores τα οποία και έστησαν στο Πεκίνο. Εκεί τα ανακάλυψε τυχαία μια  Αμερικανίδα τουρίστρια η οποία εξεπλάγην αρχικά που άνοιξαν κι άλλα Apple Stores τόσο γρήγορα στην πόλη.

Στη συνέχεια τα έβγαλε φωτογραφίες και τις ανέβασε στο μπλογκ της BirdAbroad, πριν ανακαλύψει ότι τα συγκεκριμένα δεν υπήρχαν στη λίστα με τα υποκαταστήματα της Apple, όπου βρίσκονταν τα άλλα “ορίτζιναλ” υποκαταστήματα της.

Όπως είπε η 27χρονη μπλόγκερ η κομπίνα ήταν τόσο καλοστημένη που και οι ίδιοι οι υπάλληλοι των μαϊμού μαγαζιών πίστευαν ακράδαντα ότι δούλευαν σε “γνήσια” υποκαταστήματα, αν και όπως συμπλήρωσε αργότερα όταν “ψυλιάστηκε” άρχισε να προσέχει ότι οι λεπτομέρειες ήταν ελαφρώς “φτηνιάρικες”!

Aυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα για τους Κινέζους.

Σύντομα θα έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο αντιγραφής των πάντων που τα μαϊμού καταστήματα της Apple τους θα έχουν και ζωντανούς σωσίες του Στιβ Τζομπς.

Ίσως λίγο κοντύτερους από τον γνήσιο…

Σχόλιο: Οι κινέζοι ακολουθουν την κλασική συνταγή της Αντιγραφής. Θα αντιγράφουν μέχρι να γίνουν ώριμοι να φτιάξουν δικά τους.

Η Αμερική προς το παρών είναι σε θέση να βγάζει καινοτόμα προϊόντα που κάνουν τεράστιες πωλησεις σε όλο τον κόσμο.

Ναι μεν το φτηνό εργατικό δυναμικό είναι αβαντάζ, αλλά η καινοτομία και η υλοποίηση της είναι ένα άλλο αβαντάζ.

Τα προϊόντα από την Κίνα είναι φτηνά, αλλά όχι ακόμα ποιοτικά. Αν δεν έχεις λεφτά θα αγοράσεις ένα κινέζικο, αλλά ξέρεις ότι το καλό είναι Αμερικανικό ή Γερμανικό ή Γαλλικό ή Γιαπωνέζικο κλπ.

Στο παρελθόν μια ανάλογη τακτική αντιγραφής προϊόντων είχε ακολουθησει η Ιαπωνία και τώρα φυσικά είναι σε θέση να παράγει δικά της προϊόντα υψηλής ποιότητας. Μένει να δούμε πότε η Κίνα θα φτάσει σε αυτό το σημείο. Να φτιάξει το πρώτο δικό της προϊόν υψηλής ποιότητας.

Το σημείο αυτό είναι το σημείο μηδέν σε μια κλίμακα με αρνητικούς και θετικούς αριθμούς.

Η Κίνα βέβαια έχει ξεπεράσει κάθε άλλο κράτος του παρελθόντος στην αντιγραφή των προϊόντων.

Advertisements

Posted July 22, 2011 by bmplefour in China Economy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: