Μια καινούρια ευκαιρία.   Leave a comment

Μια καινούρια ευκαιρία.

22/072011

Από Καθημερινή.

Στα 2,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 13,8% του εγχώριου ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθουν οι οικονομικές συνέπειες από την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse (CS).

Σε έκθεση της για την κατάσταση στην Κύπρο, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η CS εκτιμά ότι το κόστος για αναδόμηση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ ή 8,6%. Με την πληρωμή της ασφαλιστικής κάλυψης το κόστος μειώνεται στα 900 εκ. ευρώ ή 5,2% του ΑΕΠ.

Η CS σημειώνει, βέβαια, πως η ανέγερση νέου σταθμού στο Βασιλικό θα ενισχύσει το κυπριακό ΑΕΠ όπως γίνεται συνήθως στις καταστροφές. Το ΑΕΠ, αναφέρει, περιλαμβάνει και την απόσβεση επενδύσεων και επομένως η ανέγερση νέου σταθμού θα προστεθεί στο ΑΕΠ.

Έμμεσες επιπτώσεις αναμένεται να προκύψουν και από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης και τις προμήθειες νερού, λόγω του ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας μονάδες αφαλάτωσης.

Επίσης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο λόγω της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αλλά και από το γεγονός ότι ο σταθμός παραγωγής ήταν το φθηνότερο κόστος παραγωγού στη χώρα.

Εκτιμάται το κόστος από την αύξηση των τιμών να ανέλθει στα 660 εκ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ.

Οι απώλειες για τον τουρισμό υπολογίζονται στα 200 εκ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ. Η CS υποστηρίζει ότι από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρεάζονται και τα ξενοδοχεία.

Στην έκθεση, η CS σημειώνει ότι η απόδοση των κυπριακών ομολόγων αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσης αυτήν την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος επί του ΑΕΠ βρίσκεται στο χαμηλό 62% αλλά προστίθεται ότι επιπλέον αύξηση 100 μονάδων βάσης στο κόστος δανεισμού και 15 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους προς το ΑΕΠ, θα αυξήσει το έλλειμμα κατά 1,8% ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.

Η CS δεν παραθέτει στοιχεία για τις βασικές παραδοχές βάσει των οποίων υπολογίστηκαν οι συνέπειες σε κάθε κατηγορία.

Σχόλιο: Τα σφάλματα σε αυτή την τραγωδία πολλά. Καταρχήν, δε φτιάχνεις ποτέ ένα εργοστάσιο παραγωγής Ενέργειας  κοντά σε στρατιωτική βάση. Αυτό είναι κανόνας. Η καλύτερη ασφάλεια, είναι να είσαι μακριά.

Δεύτερο δεν εξαρτάσαι ποτέ από ένα μόνο Εργοστάσιο. Καλύτερα να έχεις 4 που να παράγουν το 25% με πραγματική δυνατότητα 35%της Ενέργειας σου, παρά ένα.

Τρίτο. Η Κύπρος με τόσο ήλιο θα έπρεπε να έχει Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας. Ηλιακοί συλλέκτες σε όλες τις ταράτσες και σκεπές και αλλού. Και άλλες μορφές ΑΠΕ.

Η Κύπριοι πρέπει να σκεφτούν πως θα σχεδιάσουν το Νέο Αρχιτεκτονικό τους Ενεργειακό Σχέδιο. Αυτή τη φορά να το κάνουν σωστά.

Η Κύπρος θα μπορούσε να συνδεθεί Ενεργειακά με το Ισραήλ.

4444

Από Το ΒΗΜΑ.

Αθήνα
Άνω κάτω συνεχίζει να κάνει το κυπριακό, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά, λίγο πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα επιβιβάσθηκε σε ελικόπτερο του τουρκικού στρατού και πέταξε πάνω από την Αμμόχωστο, την πόλη φάντασμα, που την εγκατέλειψαν όλοι οι κάτοικοί της με την εισβολή του Αττίλα το 1974.  Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε μάλιστα ότι «συζητείται το ενδεχόμενο, η πόλη αυτή να ανοίξει για κατοίκηση σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών για την Κύπρο».

Πέταξε και στην κατεχόμενη Μόρφου

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν αντέδρασαν για την προκλητική αυτή ενέργεια του κ. Ερντογάν, ο οποίος μετά την χαμηλή πτήση που πραγματοποίησε με ελικόπτερο, πέταξε και πάνω από την κατεχόμενη πόλη της Μόρφου. 

Η συγκεκριμένη πόλη στο σχέδιο Ανάν προβλεπόταν να επιστραφεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Μόρφου μάλιστα δέχεται τις λιγότερες επενδύσεις από τους Τουρκοκύπριους λόγου του ενδεχόμενου επιστροφής στους νόμιμους κατοίκους της στους Ελληνοκυπρίους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από την άφιξή του στα κατεχόμενα ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει πως δεν προτίθεται να επιστρέψει ούτε την Αμμόχωστο, ούτε τη Μόρφου και είπε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει κράτος που λέγεται Κύπρος».
 
Υποσχέθηκε και τουρκικές επενδύσεις

Με τις πτήσεις του στις κατεχόμενες αυτές περιοχές, ο Τούρκος Πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα πως σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών για το Κυπριακό ή Άγκυρα σχεδιάζει ένα διαφορετικό στάτους για τα κατεχόμενα με άμεσο ενδιαφέρον της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν μάλιστα όταν προσγειώθηκε υποσχέθηκε και επενδύσεις στην πόλη της Μόρφου. Όταν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ένα θα γίνει ένωση της Τουρκίας με τα κατεχόμενα απάντησε: «μην ανακατεύεται ακόμα αυτά, είναι πρόωρα, είναι νωρίς ακόμα», αλλά δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο.

«Καταρρέει η Κύπρος όπως και η Ελλάδα»

Οι προκλήσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Τα τουρκικά F-16 πήραν μέρος στα πανηγύρια, που οργανώθηκαν στα κατεχόμενα για την εισβολή, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο και ο κ. Ερντογάν προχώρησε και σε…οικονομικές αναλύσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

 Ισχυρίσθηκε ότι μετά την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού «η οικονομία των Ελληνοκυπρίων βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» και ανέφερε πως δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν κατάρρεε πλήρως η οικονομία της ελληνοκυπριακής  διοίκησης (όπως συνηθίζει να χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία), όπως «ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα».

Είπε ακόμα ότι το ψευδοκράτος (το οποίο να σημειωθεί το αναγνωρίζει μόνον η Τουρκία) έχει πετύχει αξιοζήλευτα αποτελέσματα στον τομέα των δημοσίων οικονομικών, σε αντίθεση, όπως είπε, με πολλά κράτη_ μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν τα έχουν καταφέρει.

Σχόλιο: Βλέπω ότι ο Ερντογαν διαβάζει το blog και συνεχίζει να είναι κυνικός. Κάνε και άλλες δηλώσεις Ερντογαν, δείξε μας την δύναμη σου.

Από τη Άλλη, όλη αυτή η δύναμη δεν μπορεί να αναγκάσει το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη  από την Τουρκία. Ο Πασάς της Κωνσταντινούπολης βάζει όρια στη Δύναμη του  (sic) ή του Βάζουν όρια.

Δήλωσε ότι θα πάει στην Γάζα. Θα ήταν ενδιαφερο αν το επιχειρούσε το Καλοκαίρι, να μην πλήξουμε κι ολας. Στην Κατεχόμενη Κύπρο πήγε με συνοδεία 2000 Αστυνομικών, στην Γάζα με πόσους θα πάει;

Η Κύπρος πρέπει να κερδίσει το στοίχημα και φυσικά να βγει ποιο δυνατή. Μπορεί να τα καταφέρει.

Advertisements

Posted July 22, 2011 by bmplefour in Cyprus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: