Η Τουρκική Λίρα και η Οικονομική Κρίση της Ελλάδος.   1 comment

Η Τουρκική Λίρα και η Οικονομική Κρίση της Ελλάδος.  

02/08/2011

Από sofokleousin.gr

Οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν 23,02% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο στα 11,54 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το τουρκικό επιμελητήριο εξαγωγών, καθώς η υποχώρηση της λίρας ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας έχουν αυξηθεί σημαντικά στο περασμένο έτος, και τα στοιχεία του Ιουλίου σηματοδοτούν επίσης άλλη μια σημαντική αύξηση, μετά από το 25% του Ιουνίου.

Σχόλιο: Αν η Ελλάδα είχε ως νόμισμα την δραχμή και όχι το Ευρώ, οι Ελληνικές Εξαγωγές θα είχαν απογειωθεί Γιωργάκη. Ουστ από εδώ που θα πιάσεις στο στόμα σου την Ηρωική Δραχμή, που κάποια περίοδο ήταν το ποιο ισχυρό νόμισμα στην Ευρώπη. Αυτό είναι κουίζ για τους συμβούλους σου.

Όταν έχεις δικό σου νόμισμα είσαι άρχοντας. 

4444

Η Τουρκική Λίρα και η Οικονομική Κρίση της Ελλάδος.

23/07/2011

Από Καθημερινή/ Bloomberg.

Ενδέχεται να υπονομεύσει ακόμη και τη δυναμική οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας η ελληνική κρίση χρέους, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως μετέτρεψε τη χώρα του σε περιφερειακή οικονομική υπερδύναμη.

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο αυτό εξέφρασε χθες ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ζαφέρ Καγκλαγιάν, τονίζοντας πως η οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν την οχυρώνει «από τον αντίκτυπο όσων συμβαίνουν στο εξωτερικό».

Παρά την «εκπληκτική», όπως τη χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ανάπτυξη που σημείωσε η τουρκική οικονομία το α΄ τρίμηνο του έτους, η τουρκική λίρα έχει διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών έναντι του δολαρίου και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρώ.

Στη διάρκεια του έτους έχει υποτιμηθεί περίπου 7% έναντι του δολαρίου καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ όλων των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών.

Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την πτώση στη διαρκή αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές, που έχει οδηγήσει σε διόγκωση το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι πως η Τουρκία χρειάζεται εισροές κεφαλαίων για να καλύψει το έλλειμμα σε μια στιγμή που οι επενδυτές βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αντιμέτωποι με μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο Λουτς Ρομέγιερ, της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Landesbank Berlin Investment, εκτιμά πως σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας «θα υπάρξει κίνδυνος παγκοσμίως και φυσικά η Τουρκία θα υποφέρει».

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, όταν οι επενδυτές αρχίσουν να πουλούν υπό το κράτος του φόβου, ξεφορτώνονται πρώτα τα μεγάλα και ασταθή νομίσματα, που συνήθως είναι το ζλότι Πολωνίας και η λίρα Τουρκίας.

Παράλληλα, το πρόβλημα της Ελλάδας ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτροχιασμό την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.

Μολονότι η τουρκική οικονομία των 740 δισ. δολαρίων είναι υπερδιπλάσια της ελληνικής, μια πτώχευση της Ελλάδας θα έδινε την εντύπωση πως οι τοποθετήσεις στην Τουρκία είναι επισφαλείς και θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική εκροή επενδύσεων, στερώντας τη γειτονική χώρα από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που χρειάζεται.

Ηδη έχει αυξηθεί το κόστος της ασφάλισης έναντι κινδύνου του τουρκικού χρέους. Τα CDS των 5ετών ομολόγων του τουρκικού Δημοσίου αυξήθηκαν μέσα στην εβδομάδα κατά 195 μονάδες βάσης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση ενός και πλέον έτους.

Βρίσκονται, έτσι, περίπου 40 μονάδες βάσης πάνω από τα αντίστοιχα των ομολόγων της Ρωσίας, των οποίων το κόστος ασφάλισης ήταν στην αρχή του έτους υψηλότερο από εκείνο των τουρκικών.

Σχόλιο: Ερντογαν μην αναφέρεσαι στο Άπειρο. Δεν ξέρεις τίποτα από το Άπειρο που μπορεί να σε στείλει αδιάβαστο!!!! Εκεί δηλαδή που πιστεύεις ότι είσαι υπερδύναμη να σε κάνει κουρέλι.

Advertisements

Posted July 23, 2011 by bmplefour in Turkey Economy

One response to “Η Τουρκική Λίρα και η Οικονομική Κρίση της Ελλάδος.

Subscribe to comments with RSS.

  1. Πολύ καλό. Όλα αυτά που γίνονται αλληλοσυνδέονται πάντως . Αν κάτσει και σκεφτεί κανείς το πως έχουν μεταβληθεί τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία με όλα αυτά που γίνονται με τα νομισματικά ταμεία και τους λίπους νταβατζήδες ( μετά συγχωρήσεως ), εάν δει κανείς την πορεία της σχέσης των νομισμάτων ( βλέπε μετατροπεασ νομισματων ) θα καταλήξει ότι το τέλος είναι πάνω – κάτω προβλέψιμο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: