ΟΤΕ – Τηλεπικοινωνίες.   Leave a comment

ΟΤΕ – Τηλεπικοινωνίες.

Οι Γερμανοί θα κάνουν τον ΟΤΕ μαγαζάκι. Δεν έπρεπε να πουληθεί ο ΟΤΕ από την στιγμή που δεν υπάρχει άλλη μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα. Οι νεοέλληνες πολιτικοί είναι τόσο κάτω του μετρίου που καταστρέφουν την χώρα και μάλιστα πληρώνονται γι’αυτό!!!! Πολιτικάντηδες είναι, όχι πολιτικοί. Ο Φίλιππος ο Β, ο Μέγας Αλέξανδρος και άλλοι Αρχαίοι,  θα τους περνούσαν για μύγες!!!!

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια Ελληνικών συμφερόντων εταιρεία να κοντράρει τους Γερμανούς.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη Ελίτ.

Ο Αλογοσκουφης πούλησε τον ΟΤΕ σε ανταγωνιστική εταιρεία.  Η Deutsche Telekom όταν πουλήθηκε ο ΟΤΕ ήταν ανταγωνίστρια εταιρεία στα Βαλκάνια. Η ιστορία είναι γνωστή ο Αλογοσκουφης τον πούλησε, η cosmote έκλεισε στα Βαλκάνια και η ίδια διαδικασία θα γίνει με όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του ΟΤΕ. Μαγαζάκι θα γίνει ο ΟΤΕ.

Οι Γερμανοί όντως συμπεριφέρονται ως αποικιοκράτες, όπως έκαναν και στην Κατοχή.

Αντίθετα οι Αμερικανοί επί Κλίντον και Ανδρέα Παπανδρέου, είχαν πει ξεκάθαρα ότι θέλουν η Ελλάδα να παίξει κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια. Έτσι άρχισαν να γίνονται οι Ελληνικές εταιρείες μεγάλες και να γίνονται Εθνικοί Πρωταθλητές.

Ο Γερμανομαθής Σημίτης έβαλε με ψέματα την Ελλάδα στο Ευρώ. Να δούμε πόσο θα μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ, γιατί οι Έλληνες δεν αντέχουν τέτοιες συμπεριφορές. Υποτέλειας.

Το μοιραίο γεγονός με τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι ότι πέθανε όταν δεν έπρεπε. Η 2η θητεία του, ήταν η καλή. Ο Παπανδρέου ήταν καλύτερος Οικονομολόγος από τον Σημίτη. Άσχετα αν έκανε διάφορα ανάρμοστα. Άλλωστε ήταν ο πρώτος που επισήμανε το ζήτημα του Δημόσιου Χρέους με αγωνιώδη τρόπο. Ήταν και άτυχος διότι τότε δεν υπήρχαν τα blogs.

24/07/2011Από Καθημερινή.Από Βαγγελη ΜανδραβεληΠρόταση για την εξαγορά της συμμετοχής του ΟΤΕ στη σερβική Telekom Serbia (Telekom Srbija) φέρεται να έχει υποβάλει η σερβική κυβέρνηση. Μετά την αποτυχία αποκρατικοποίησης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, η σερβική κυβέρνηση επανήλθε στο θέμα της πώλησης του 20% που κατέχει στην εταιρεία ο ΟΤΕ, προτείνοντάς του να το ανταλλάξει αντί 350 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό υπολείπεται των αρχικών προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι οι Σέρβοι για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, αλλά σε μια εποχή σπανιότητας κεφαλαίων αποτελεί μια ιδιαιτέρως προκλητική πρόταση για τον ΟΤΕ.Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποβεί άκαρπες, καθώς το management του ΟΤΕ φέρεται να ζητάει περισσότερα. Ειδικότερα, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, οι Σέρβοι ανέβασαν το τίμημα στα 380 εκατ. ευρώ, αλλά η διοίκηση του ΟΤΕ φέρεται –με τη συμβουλή των Γερμανών της Deutsche Telekom– να μη συζητάει τιμή χαμηλότερη των 400 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, στα βιβλία του ΟΤΕ η αξία της συμμετοχής της στην Telekom Serbia ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ και η πώλησή της θα μπορούσε να εγγράψει στα βιβλία του Oργανισμού κέρδος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και επιπλέον να τονώσει την ήδη χειμαζόμενη ρευστότητά του. Οι Γερμανοί, ωστόσο, της Deutsche Telekom φέρονται να αντιδρούν, καθώς γνωρίζουν ότι όσο ο ΟΤΕ βρίσκεται μέσα στη σερβική εταιρεία, είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος γι’ αυτήν. Και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, απώτερος στόχος της Deutsche Telekom είναι να αποκτήσει την Τelekom Serbia με κάποιο χαμηλότερο αντίτιμο στο μέλλον – με ό, τι αυτό συνεπάγεται σήμερα για τους μετόχους του ΟΤΕ. «Αυτή (η Deutsche Telekom) είναι πλέον ο βασικός μέτοχος στον ΟΤΕ, αλλά υπάρχει κι ένα 60% λοιπών μετόχων», παραδέχεται στέλεχος της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτή ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία επιτυχημένης απεμπλοκής του ΟΤΕ από μια επένδυση που του παρέχει σήμερα περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως με τη μορφή μερισμάτων.

Το θέμα της ρευστότητας έχει αρχίσει να ταλανίζει τον ΟΤΕ, καθώς στους επόμενους 18 μήνες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το 2013 θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει άλλα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Πρακτικά, στους επόμενους 28 μήνες λήγει το 70% του συνολικού δανεισμού του ομίλου. Η αναχρηματοδότηση αυτή των δανείων, πριν από 2-3 χρόνια ίσως να ήταν μια εύκολη υπόθεση για τον ΟΤΕ. Αλλά στη σημερινή συγκυρία της χώρας μοιάζει δύσκολο καθήκον, δεδομένου δε ότι τα κέρδη του ΟΤΕ μειώνονται δραστικά μαζί με τις ταμειακές ροές, καθώς ο ανταγωνισμός ροκανίζει το πελατολόγιό του και μειώνει τα περιθώρια κέρδους.

Η γερμανική πλευρά φαίνεται να επιδιώκει το ταμειακό «στέγνωμα» του Oργανισμού, ώστε να μην έχει πλέον ο ίδιος επενδυτικές πρωτοβουλίες. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα οι Γερμανοί έχουν ανοίξει μια μικρή πιστωτική γραμμή (ύψους 150 εκατ. ευρώ) προς τον ΟΤΕ, η οποία ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί. Επίσης, ο ΟΤΕ προχωράει –εκ νέου με τις ευλογίες της Deutsche Telekom– στην πώληση του δορυφορικού συστήματος HellasSat. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το δορυφορικό σύστημα φαίνεται να συνεισφέρει ταμειακά 20-30 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά η πίεση για μετρητά είναι ασφυκτική.

Βεβαίως, μετά και την πρόσφατη πώληση του 10% του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο, η παρέμβαση του τελευταίου εκ των πραγμάτων περιορίζεται στα επιχειρησιακά θέματα του Oργανισμού.

Οι προστριβές παλαιών και νέων μετόχων

Μια τρίτη απόφαση που δημιουργεί προστριβές μεταξύ παλαιών και νέων μετόχων στον όμιλο ΟΤΕ είναι οι επιλογές της θυγατρικής του ομίλου OTEglobe. Η τελευταία κατάφερε να «απογαλακτιστεί» από τη μητρική εταιρεία, πετυχαίνοντας σημαντικές συμβάσεις εκτός ομίλου ΟΤΕ και οι Γερμανοί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εποφθαλμιούν το έργο της.

Η πρώτη ένταση που προκλήθηκε αφορούσε στη διασύνδεση της Κρήτης με τη Λιβύη (προ της εξέγερσης του λιβυκού λαού) στην οποία είχε αντιταχθεί σθεναρά η Deutsche Telekom.

Ο ΟΤΕ, ωστόσο, διέβλεπε την άντληση της τηλεπικοινωνιακής κίνησης της Αφρικής προς την Ευρώπη.

Τώρα, λέγεται ότι η Deutsche Telekom θέλει να παρακάμψει τη χώρα στις συμφωνίες που έχει πραγματοποιήσει η OTEglobe με ασιατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Πρόθεση των Γερμανών είναι η τηλεπικοινωνιακή κίνηση από Ασία, που σήμερα συλλέγεται από την OTEglobe, να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου κατευθείαν στη Φρανκφούρτη χωρίς τη μεσολάβηση του ΟΤΕ. Αυτό βεβαίως θα στερήσει έσοδα από τον όμιλο ΟΤΕ. «Βασικός στόχος της Deutsche Telekom είναι πλέον η ίδια να αναλάβει τη διεθνή κίνηση του ΟΤΕ», σημειώνει στέλεχος του Oοργανισμού.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: