Are We Alone? By Paul Davies.   Leave a comment

28/07/2011

Are We Alone? By Paul Davies.

Στα Ελληνικά: Είμαστε Μόνοι; Εκδόσεις Κάτοπτρο.

Το βιβλίο είναι παλιό. Πρώτη έκδοση το 1995 και βασίστηκε στις διαλέξεις του Συγγραφέα που έγιναν στο Μιλάνο το 1993.

Το βιβλίο ασχολείται με τις Συνέπειες της Ανακάλυψης Εξωγήινης Ζωής.

Σας συνιστώ να το αγοράσετε αν το βρείτε και να το διαβάσετε.

«Το ερώτημα αν το ανθρώπινο είδος είναι μόνο στο σύμπαν ή όχι αποτελεί ένα από τα παλαιότερα προβλήματα της φιλοσοφίας, και έχει σοβαρές συνέπειες όσον αφορά την αντίληψη μας για τον κόσμο. Τελευταία, το θέμα αυτό έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικό και για την επιστήμη.…»

«….Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι η ανακάλυψη έστω και ενός μοναδικού εξωγήινου μικροβίου, εάν μπορούσε να αποδειχτεί ότι αυτό εξελίχθηκε ανεξάρτητα από τη ζωή στη Γη, θα διαφοροποιούσε δραστικά την άποψη μας για τον κόσμο και θα άλλαζε την κοινωνία μας τόσο βαθιά, όσο και οι Επαναστάσεις του Κοπέρνικου και του Δαρβίνου…..»

«…..Ο ιστορικός Michael Crowe εκτιμά ότι από την Ελληνική Αρχαιότητα ως το 1971 έχουν εκδοθεί 170 βιβλία σχετικά με αυτό το θέμα….»        

«…. Η ιδέα ότι ίσως δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν δεν είναι νέα. Τον 4ο (FOUR) αιώνα π.Χ. ο Έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος έγραφε σε μια επιστολή του προς τον Ηρόδοτο:

Υπάρχουν άπειροι κόσμοι, άλλοι όμοιοι και άλλοι διαφορετικοί από τον δικό μας κόσμο. Επειδή τα άτομα, που είναι άπειρα σε αριθμό ….. φτάνουν ως τις ποιο μακρινές αποστάσεις. Διότι αυτά τα άτομα που η φύση τους είναι τέτοια ώστε ένας κόσμος θα μπορούσε να γεννηθεί ή να δημιουργηθεί από αυτά δεν εξαντλήθηκαν σε έναν κόσμο ή σε περιορισμένο αριθμό κόσμων….. έτσι, δεν υπάρχει πουθενά εμπόδιο για την ύπαρξη άπειρων κόσμων ….. Πρέπει να πιστέψουμε ότι σε όλους τους κόσμους υπάρχουν ζωντανά πλάσματα και φυτά και άλλα πράγματα που βλέπουμε σε αυτόν εδώ τον κόσμο…..»

«…..Επειδή έλειπε η κατάλληλη εμπειρική αστρονομική έρευνα, οι ελληνικές εικασίες περί εξωγήινων συστημάτων περιορίζονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε φιλοσοφικές διενέξεις, κι έτσι υπήρχε πολύς χώρος για διχογνωμίες….»

Το επιστημονικό πείραμα και τα εργαλεία της επιστήμης, έδωσαν μια σιγουριά. Έτσι ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιο του είδε πραγματικά το Σύμπαν και αμέσως κατάλαβε ότι η Γη φυσικά και δεν είναι το κέντρο του Σύμπαντος, όπως πίστευε η επικρατούσα Χριστιανική Θρησκεία που στηριζόταν στη θεωρεία του Αριστοτέλη που απέρριπτε εντελώς την ιδέα των άλλων κόσμων. Ο Κόσμος πρέπει να είναι μοναδικός έγραφε ο Αριστοτέλης.

Ο Λεύκιππος και ο Δημόκριτος που ανέπτυξαν την θεωρεία του Ατομισμού, προωθούσαν την ιδέα των πολλών κόσμων.

Το επιχείρημα του Επίκουρου: Όταν υπάρχει άφθονη ύλη, υπάρχει διαθέσιμος χώρος και τίποτε δεν εμποδίζει, θα σχηματιστούν φυσικά άλλοι κόσμοι.

«…. Οι πυθαγόρειοι για παράδειγμα, είχαν την άποψη ότι η Σελήνη κατοικούνταν από όντα ανώτερα αυτών της Γης….»

«…..Η πίστη ότι υπάρχουν κάτοικοι της Σελήνης συνέχισε να είναι ευρέως διαδεδομένη μέχρι τη σύγχρονη εποχή, και αποτέλεσε αντικείμενο εμβριθών συζητήσεων ακόμη μέχρι τον 18ο αιώνα….»

Μετά τους Αρχαίους ήρθε ο Μεσαίωνας και έπρεπε η ανθρωπότητα στην δύση να ξαναρχίσει από το μηδέν.

Στην Αναγέννηση έγινε το μεγάλο χτύπημα στην ιδέα ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος.

Giordano Bruno, Κοπέρνικος, Γαλιλαίος, Kepler, έδωσαν μια γερή αμφισβήτηση.

Ο  Giordano Bruno συνελήφθη από την Ιερά εξέταση και τον έκαψαν ζωντανό  το 1600. Πολύ θα ήθελα να έχω ένα αντίτυπο του βιβλίου του: De l’ infinito universe e Mondi (Περί απείρου σύμπαντος και κόσμων).

O Kepler μίλησε για τους Σεληνίτες και υπέθεσε ότι ένας μεγάλος σεληνιακός κρατήρας ήταν δικό τους έργο.

Σεληνίτες.

Τον 17ο αιώνα οι επιστήμονες έπρεπε να προσέχουν ακόμα την δύναμη της Εκκλησίας, άσχετα αν η επιστήμη άρχισε να καλπάζει.

«…..ο Kepler, ωστόσο, αναγνώριζε ξεκάθαρα τους θεολογικούς κινδύνους που επιφύλασσε η ιδέα περί άλλων κατοικημένων κόσμων: «Εάν υπάρχουν σφαίρες στον ουρανό παρόμοιες με τη Γη μας …. Τότε πως είναι δυνατόν τα πάντα να υπάρχουν για χάρη των ανθρώπων; Πως μπορούμε να είμαστε κύριοι των δημιουργημάτων του Θεού; (1610)…..»

27/07/2011 **** **** **** ****

«…. Στην Αγγλία, ο Richard Bentley επικαλέστηκε το νευτωνισμό σε μια προσπάθεια του να καταδείξει τις πράξεις του Θεού στο φυσικό σύμπαν ….. Ανέπτυξε το επιχείρημα ότι ο Θεός δεν θα δημιουργούσε τόσο πολλά άστρα, τα περισσότερα από τα οποία δεν φαίνονται από τη Γη με γυμνό οφθαλμό, για χάρη του ανθρώπου. Άρα πρέπει να υπάρχουν προς όφελος εκείνων που ζουν στους πλανήτες οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε αυτά τα άστρα: Όπως η Γη κατ’αρχην σχεδιάστηκε για την Ύπαρξη και την Υπηρεσία και το στοχασμό των Ανθρώπων γιατί και όλοι οι άλλοι Πλανήτες να μη δημιουργήθηκαν για παρόμοιες χρήσεις, καθένας για τους δικούς του Κατοίκους που έχουν Ζωή και Κατανόηση; …..».

«….. Η πίστη ότι το σύμπαν είναι γεμάτο από κατοικημένους πλανήτες παρέμεινε ευρέως διαδεδομένη τον 17ο αιώνα, έτσι ο μεγάλος φιλόσοφος του 18ου αιώνα Immanuel Kant μπορούσε να γράψει εκτενώς σχετικά με το ζήτημα των εξωγήινων όντων χωρίς το φόβο να γελοιοποιηθεί…..»

«….Τον 19ο αιώνα, αναπτύχτηκε από τους αστρονόμους και τους φυσικούς μια ποιο ακριβής και πλήρης εικόνα του σύμπαντος. Οι γεωλόγοι απέδειξαν ότι η Γη έχει ηλικία πολλών δισεκατομμυρίων ετών, και ο Κάρολος Δαρβίνος εισήγαγε το θέμα της προέλευσης και εξέλιξης της ζωής στη Γη στη σύγχρονη εποχή. Οι θεολογικές θεωρήσεις εξαλείφτηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από το πεδίο της επιστημονικής έρευνας…..»

Ο πλανήτης Άρης θα γίνει το θέμα συζητήσεων των Γήινων από το 1877. Είχε όλα τα προσόντα. 

Ο Ιταλός αστρονόμος Giovanni Schiaparelli to 1877 έδωσε το έναυσμα μιλώντας για διώρυγες και κοίτες ποταμών και άλλα. Άρχισαν τότε πολλοί αστρονόμοι να διερευνούν εξονυχιστικά τον πλανήτη Άρη και να δημοσιεύουν χάρτες. Πολλοί μάλιστα δήλωναν σίγουροι ότι ο Άρης κατοικείτε.

Έτσι άρχισε η εικοτολογία του Άρη.

«…. Η πίστη ότι υπάρχουν αρειανοί και μάλιστα απελπισμένοι, διαδόθηκε ευρέως και προετοίμασε κατάλληλα το αναγνωστικό κοινό για το κλασικό μυθιστόρημα του άγγλου συγγραφέα H.  G. Wells: War of the Worlds (Πόλεμος των Κόσμων), που δημοσιεύτηκε το 1898 στο οποίο οι αρειανοί αποφασίζουν να εισβάλουν στον ελκυστικότερο πλανήτη Γη ….».

UFO: Unidentified Flying Objects: Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα.

Στον 20ο αιώνα πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, ότι οι εξωγήινοι επισκέπτονται συστηματικά τον πλανήτη Γη.

«……Το 1953 σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, οι Stanley Miller και Harold Urey επιχείρησαν να προσομοιώσουν τις συνθήκες που πίστευαν ότι επικρατούσαν στην αρχέγονη Γη πριν από τέσσερα (Four)  δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι Miller και Urey τοποθέτησαν νερό, μεθάνιο και αμμωνία σε μια γυάλινη φιάλη και για μερικές μέρες διοχέτευσαν στο μίγμα ηλεκτρικό ρεύμα με τη μορφή εκκένωσης. Το υγρό έγινε καφεκόκκινο. Όταν ανέλυσαν το περιεχόμενο της φιάλης διαπίστωσαν ότι περιείχε αρκετά αμινοξέα – οργανικά μόρια που βρίσκονται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς στη Γη….»

«….Σε ένα διάσημο άρθρο στο περιοδικό Nature, οι Cocconi και Morrison υποστήριξαν ότι, αν τα εξωγήινα όντα ενδιαφερόταν πραγματικά να επικοινωνήσουν μαζί μας, θα μας διευκόλυναν όσο μπορούσαν να εντοπίσουμε τα σήματα τους. Αυτό σημαίνει πως θα επέλεγαν μια συχνότητα εκπομπής που θα ήταν κάπως ξεχωριστή, τόσο για μας όσο και για εκείνους ….. Υπάρχει μια τέτοια συχνότητα που ξεχωρίζει αμέσως: 1,420 GHz …..».

Αν είσαι Dj και θέλεις να ακούσεις το τραγούδι του Υδρογόνου και να το παίξεις ψαγμένος, πας στη συχνότητα: 1,420 GHz.

«…..Την πρώτη σοβαρή προσπάθεια έρευνας για «νοήμονα» εξωγήινα ραδιοσήματα την ανέλαβε ο αμερικανός αστρονόμος Frank Drake ….».

«….. Η ζωή μπορεί να εμφανίστηκε κάπου αλλού στο Γαλαξία και να έπεσε από το Διάστημα στη Γη, όπου, βρίσκοντας συνθήκες ευνοϊκές για αναπαραγωγή, εγκαταστάθηκε και ευδοκίμησε. Αυτή η θεωρία, που είναι γνωστή ως υπόθεση της πανσπερμίας, αναζωογονήθηκε πρόσφατα από τον αστρονόμο Fred Hoyle και τον μοριακό βιολόγο Francis Crick. Αν υπάρχει ζωή σε ολόκληρο το Γαλαξία και έχει κοινή προέλευση, οι φιλοσοφικές συνέπειες είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες της ύπαρξης εξωγήινης ζωής με ανεξάρτητη προέλευση….»

Αν η ζωή μας έχει κοινή προέλευση στο δικό μας Γαλαξία ή σε περισσότερους Γαλαξίες, τότε ίσως ο Άνθρωπος μπορεί να έχει «αδέλφια», πράγμα που κάνει την Ζωή ποιο ενδιαφέρουσα.

Φυσικά υπάρχει και η εκδοχή ο Άνθρωπος να είναι ένα πείραμα. Όπως ο άνθρωπος βλέπει τον Άρη και λέει ότι ναι μπορούμε να τον κάνουμε έφορο και να τον εποικίσουμε, έτσι μπορεί να έγινε και με την Γη.

«…. Η προέλευση της Ζωής: α) πρόκειται για θαύμα; β) ήταν κάποιο εξαιρετικά απίθανο τυχαίο συμβάν; γ) αποτέλεσε αναπόφευκτη συνέπεια των νόμων της φυσικής και της χημείας, με δεδομένες τις κατάλληλες συνθήκες; …..».

26/07/2011 ****    ****     ****     ****

«…. Η Αρχή της ομοιομορφίας της Φύσης: οι νόμοι της φύσης είναι ίδιοι σε ολόκληρο το σύμπαν. Άρα, οι φυσικές διεργασίες που παρήγαγαν τη ζωή στη Γη μπορούν επίσης να την παράγουν και αλλού ….»

Αυτή η αρχή ισχύει μέχρι στιγμής, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει σε όλο το Σύμπαν και κάτω από όλες τις συνθήκες. Νομίζω ότι σε 100 χρόνια τεχνολογικής προόδου από το 2008 και ύστερα, θα ξέρουμε σίγουρα.

«…. Η αρχή της αφθονίας: Στη φύση, αυτό που είναι δυνατόν τείνει να πραγματοποιείτε. Σύμφωνα με την πείρα των επιστημόνων σχεδόν για κάθε κανόνα ή διεργασία που είναι συνεπής με τους φυσικούς νόμους, υπάρχει ένα παράδειγμα κάπου στη φύση…..»

Αυτή η αρχή σημαίνει πως αν η πιθανότητα είναι πάνω από το μηδέν (0), ακόμα και χιλιοστό του χιλιοστού, ακόμα κι αν τείνει στο θετικό άπειρο της μικρής κλίμακας – 0,0000000000000000 …… άπειρο …. 1, τότε κάπου στη φύση θα πραγματοποιηθεί. Αν συνδυάσεις και την αρχή της ομοιομορφίας τότε κάπου στο Σύμπαν υπάρχει κάτι που αντιστοιχεί στην πιθανότητα που τείνει στο θετικό άπειρο της μικρής κλίμακας.

Η φύση έτσι βγάζει έξω το μηδέν (0). Που είναι καθαρό όριο. Δε την ενδιαφέρει αν η πιθανότητα τείνει στο θετικό άπειρο της μικρής κλίμακας, δεν είναι πρόβλημα εδώ το άπειρο,  εδώ την ενδιαφέρει ότι είναι θετική η πιθανότητα. Αυτό μετρά.

Εάν είναι να συμβεί, τότε αυτό καθορίζει και το πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν που ζούμε. Αλλά ορίζει και πολλά άλλα πράγματα, που σε πολλούς θα φανούν αδιανόητα, αλλά είναι απολύτως μετρήσιμα.

Επίσης όταν μπλέκεις με πιθανότητες, έχεις και την κβαντική μηχανική. Η Κβαντική μηχανική δεν είναι τόσο μυστήρια, αλλά πρέπει να έχεις ανοιχτό μυαλό για να την καταλάβεις. Η Κβαντική μηχανική εισάγει και την «πίστωση», δανεικής ενέργειας. Την παίρνω τώρα για να την δώσω αργότερα. Η πιθανότητα στην Κβαντική Μηχανική «ξεγελά» την πραγματικότητα. Δε ξέρεις τι θα γίνει. Θα δημιουργηθεί ζωή; Ναι η Όχι; Δώσε μου την πιθανότητα; Δώσε μου το κατώτατο όριο.

 «…. Η Κοπερνίκεια αρχή (ή αρχή της μετριότητας): Ο πλανήτης Γη δεν κατέχει κάποια ειδική θέση ή κύρος μέσα στο σύμπαν. Είναι προφανώς ένας τυπικός πλανήτης που κινείται γύρω από ένα τυπικό άστρο ενός τυπικού γαλαξία. Ο Κοπέρνικος κατέστησε σαφές ότι η Γη (και η ανθρωπότητα) δεν βρίσκονται στο κέντρο του σύμπαντος…..»

Αυτή η αρχή δεν είναι τόσο σταθερή. Ο Κοπέρνικος αυτό που είπε, είναι ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Όπως πολλοί άλλοι πλανήτες και στην ουσία υπακούει νόμους.

Το κέντρο του Σύμπαντος όμως, είναι μια έννοια διαφορετική. Μας βοηθά και η Προβολική Γεωμετρία. Μέχρι να δούμε αν υπάρχουν και άλλοι νοήμονες πολιτισμοί, δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα. Το κέντρο του σύμπαντος μέχρι στιγμής μπορεί να είναι οπουδήποτε. Αν κάποιος άνθρωπος ισχυριστεί ότι εμείς είμαστε το κέντρο του σύμπαντος, από την στιγμή που δεν έχουμε βρει άλλα νοήμονα όντα, που να μπορούν να στοχαστούν πάνω στο σύμπαν, μπορεί να έχει και δίκαιο.

Μέχρι να βρεθεί νοήμονα εξωγήινη ζωή, ο άνθρωπος είναι το κέντρο του Σύμπαντος. Ο Άνθρωπος μπορεί σε 200 χρόνια να εγκαταλείψει την Γη. Να πάει σε άλλο πλανήτη, ο άνθρωπος είναι το κέντρο του σύμπαντος όχι η Γη. Όλα αυτά μέχρι να βρούμε άλλο εξωγήινο νοήμονα πολιτισμό από ανεξάρτητη πηγή. Η Γη είναι μέχρι στιγμής το περιβάλλον. Αφήστε που πρέπει να λύσουμε και το πρόβλημα της Συνείδησης.

Σήμερα αρκετοί Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι θα επικοινωνήσουμε με εξωγήινους στα επόμενα 25 χρόνια. Μένει να το δούμε.

Το σίγουρο είναι, ότι αν κάποιος με ένα τηλεσκόπιο κοιτάζει την Γη, τον 21ο αιώνα,  ξέρει ότι είμαστε νοήμονες.

Αν ο πλανήτης Γη είναι κάτι κοινό στο Σύμπαν, τότε θα πρέπει σύντομα να βρούμε αποδείξεις γι’αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τηλεσκόπια θα παίξουν μεγάλο ρόλο. Μια και είναι μια φτηνή λύση για να δούμε το Σύμπαν.

«….. Το Θαύμα: Οι περισσότερες Θρησκείες παραδοσιακά υποστηρίζουν ότι η δημιουργία της Ζωής, και του είδους του Homo Sapiens, είναι υπερφυσικά γεγονότα…..».

Το πρόβλημα με τις Θρησκείες είναι ότι πρέπει να ξέρεις να της διαβάζεις. Να τις ερμηνεύεις. Πως θα ερμηνεύατε την Βίβλο; Κυριολεκτικά ή μεταφορικά ή ανάλογα με την περίσταση;  Αυτές δεν είναι εύκολες υποθέσεις και φυσικά οι περισσότεροι Ιερείς των Θρησκειών δεν έχουν ιδέα. Πρέπει να είσαι πολύ περπατημένος στην Επιστήμη και στην Θρησκεία για να μπορέσεις να κάνεις συνδέσεις και ερμηνείες.

Θα γράψω κάτι που το γράφω συνεχώς: Δεν με ενδιαφέρει το blog μου να έχει αναγνωσιμότητα. Ούτε ενδιαφέρομαι να βγάλω χρήματα από το blog μου. Με αφορμή κάποιες δικαιολογίες πάντα κάνω delete. Δεν είναι πρόβλημα για μένα να κάνω delete στα blog μου. Αν ήθελα τα blog μου να έχουν εκατομμύρια κλικ, πρώτα από όλα θα μάθαινα καλά αγγλικά και θα έγραφα στα Αγγλικά και στα Ελληνικά. Διαβάζω πάντως άλλα blog και site που θέλουν να έχουν αναγνωσιμότητα και παρέμβαση. Πολλά από αυτά κάνουν σφάλματα στην παρουσίαση της πληροφορίας. Είναι προφανές ότι δε ξέρουν να διαχειριστούν τα εργαλεία που έχουν και το προσωπικό. Δεν ξέρουν να κάνουν παρουσίαση όπως θα έλεγε και ο Σίντλερ, κάτι πολύ σημαντικό σε δύσκολους καιρούς. Σήμερα πάντως υπάρχουν δεκάδες ιστολογία και ισότοποι. Το να ξεχωρίσεις και να επιβιώσεις οικονομικά είναι δύσκολο.

«…. Αξίζει να διευκρινίσουμε την έννοια του θαύματος. Αναφέρομαι στο θαύμα εννοώντας ένα τελείως υπερφυσικό γεγονός. Ένα γεγονός στο οποίο οι νόμοι της φυσικής αναστέλλονται ή παραβιάζονται, έστω και μόνο για λίγο….».

«…Μπορεί απλώς να «συμβεί» ή να αποτελεί μέρος ενός υπερνομοειδους μετά – σχήματος που υπερβαίνει το φυσικό σύμπαν το οποίο γίνεται αντιληπτό με τις αισθήσεις μας. Μερικές φορές η λέξη θαύμα χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα εξαιρετικά απίθανο ή συμπτωματικό γεγονός, όπως όταν λέμε «το αυτοκίνητο αναποδογύρισε, αλλά εγώ διασώθηκα σαν από θαύμα».  Συνήθως ένα τέτοιο γεγονός εκλαμβάνεται μάλλον ως «τυχερή» παρά ως «υπερφυσική» διάσωση…..».

«…. Παρότι δεν υπάρχει κάποια λογική αιτία για την οποία ένα ζωοποιό θαύμα δεν μπορεί να συμβεί περισσότερες από μια φορές, η ουσία ενός θαύματος είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο, αλλόκοτο και σημαντικό γεγονός. Πάντως, για να ακριβολογούμε, η ανακάλυψη ζωής πέρα από τη Γη δεν αντιφάσκει στην υπόθεση του θαύματος. Είναι δυνατόν η ζωή να δημιουργήθηκε κάπου στο σύμπαν με κάποιον υπερφυσικό τρόπο και κατόπιν να εξαπλώθηκε σε πολλά αστρικά συστήματα….».

Ένα «Θαύμα» θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές μορφές ζωής. Γιατί να περιοριστεί μόνο σε μια;

Αν χρησιμοποιήσουμε την Κοπερνίκεια Αρχή, τότε το «Θαύμα» μπορεί άνετα να δημιουργήσεις πολλές μορφές ζωής.

«…. Στην περίπτωση που η ζωή διαδόθηκε με κάποιον τρόπο μέσα από το Διάστημα, μπορούμε να περιμένουμε ότι οι εξωγήινοι οργανισμοί θα παρουσιάζουν κάποιες ομοιότητες με τους γήινους, όσον αφορά τη βασική τους βιοχημεία (όχι όμως απαραίτητα και τη φυσική τους μορφή).  Ολόκληρη η γήινη ζωή βασίζεται στα Νουκλεικα οξέα, και το θεμελιώδες μόριο του DNA βρίσκεται πάντα διατεταγμένο σε διπλή δεξιόστροφη έλικα. Αν τα εξωγήινα μικρόβια περιείχαν αριστερόστροφο DNA, ή κάποια άλλη μοριακή βάση, αυτό θα υποδείκνυε μια διαφορετική προέλευση και θα παρείχε ισχυρές ενδείξεις εναντίον της υπόθεσης του θαύματος. Φυσικά, αν οι άνθρωποι κατόρθωναν ποτέ να δημιουργήσουν ζωή μέσα στο εργαστήριο, θα αποδεικνυόταν άμεσα ότι η δημιουργία της ζωής δεν είναι υπερφυσική…..».

Αν ο Άνθρωπος φτιάξει ζωή στο Εργαστήριο, αυτό θα είναι μια επανάσταση. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ορισμένες Θρησκείες, ο Άνθρωπος φτάνει στο επίπεδο του Θεού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσει ζωή.

Βέβαια υπάρχουν δυο εξελίξεις που βαδίζουν παράλληλα: η Πνευματική και η Τεχνολογική. Τεχνολογικά ο άνθρωπος εξελίσσετε το βλέπουμε όλοι. Πνευματικά εξελίσσετε; Ο Εγκέφαλος του εξελίσσετε;

Αυτός ο τύπος ο Paul Daves γράφει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και έχει και την διάθεση να τα εξερευνήσει. Θα ήθελα να πάω σε μια διάλεξη του. Βέβαια στην Αθήνα με τις τόσες απεργίες η μετακίνηση δεν είναι εύκολη.

«…. Το Τυχαίο Συμβάν: Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εμφάνιση της ζωής ήταν ένα αλλόκοτο, αλλά παραταυτα φυσικό γεγονός. Αξίζει τον κόπο να επιμείνουμε λίγο στη σημασία αυτής της φράσης, διότι μπορεί να θεωρηθεί ότι, αν ένα γεγονός συμβεί μια και μόνη φορά, η διάκριση μεταξύ υπερφυσικού και φυσικού εξαφανίζεται ……»

Μπορεί η Στατιστική να μας πει γεγονότα που συνέβησαν μόνο μια φορά στο παρελθόν και θα συμβούν μόνο μια φορά στο μέλλον;

«….. Ο βασικός λόγος για τον οποίο η προέλευση της ζωής αποτελεί τέτοιο γρίφο, είναι το ότι η αυθόρμητη εμφάνιση μιας τόσο πολυσύνθετης και οργανωμένης πολυπλοκότητας φαίνετε τόσο απίθανη …..».

Θα ανεβάσω την Αδρεναλίνη σου αναγνώστη. Τι θα γίνει εάν ένας εξωγήινος πολιτισμός έρθει σε επαφή με την Αμερική και τους κάνει μεταφορά τεχνολογίας; Η Αμερική θα κάνει πάρτι για τα επόμενα 100 ή 200 χρόνια.

Έχεις διαβάσει τον Πελοποννησιακό Πόλεμο; Όταν ήμουν μικρός στο Δημοτικό, εξηγούσα τον συγκεκριμένο πόλεμο στον δάσκαλο μου και με έβλεπε ως UFO. Τον εξηγούσα διαφορετικά από τα σχολικά βιβλία που δε ξέρουν την τύφλα τους, πολλές φορές.

Η Σπάρτη κερδίζει τον πόλεμο, γιατί η Περσία την Βοηθά. Η Τότε μεγάλη υπερδύναμη της δίνει χρήματα και βοήθεια. Έτσι νικά την Αθήνα.

Στον Ψυχρό πόλεμο δεν υπήρχε κάποια Υπέρ Υπερδύναμη, να βοηθήσει ή την Αμερική ή την Σοβιετική Ένωση. Στα κλειστά συστήματα αν δεν επέμβει κάποιος από έξω, το παιχνίδι κερδίζεται από την εσωτερική διάταξη.

Η επαφή με οποιοδήποτε τρόπο με εξωγήινους πολιτισμούς δεν είναι κάτι απλό. Σκέψου να έχεις έναν μαγνήτη, να τον κουνήσεις και να παράγεις τόσο ρεύμα όσο δεν φαντάζεσαι. Λόγο διάταξης θα παράγεις το ρεύμα. Θα ξεκινήσεις επαγωγικά και θα συνεχίσεις.

«…. Η απλή επίτευξη ενός υψηλού επίπεδου πολυπλοκότητας, αυτή κάθ’ εαυτή, δεν αρκεί. Η αναγκαία πολυπλοκότητα εμπεριέχει κάποιες Συγκεκριμένες χημικές μορφές και αντιδράσεις: ένα τυχαίο πολύπλοκο δίκτυο αντιδράσεων είναι απίθανο να οδηγήσει στη δημιουργία ζωής….».

«…. Ο Fred Hoyle θεωρεί πως ο υψηλός βαθμός της απιθανότητας δημιουργίας ζωής από το τυχαίο ανακάτεμα μορίων αντιστοιχεί με έναν ανεμοστρόβιλο που περνά μέσα από ένα εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών και, μεταφέροντας σκορπισμένα εξαρτήματα, συναρμολογεί ένα Μπόινγκ 747! ….»

Αυτή η σκηνή αν την γυρίσουμε στον Κινηματόγραφο θα είναι ανεπανάληπτη. Φυσικά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να μας προλάβει η Ζωή και να ξεπεράσει τον κινηματογράφο!

«…. Είναι εύκολο να υπολογίσουμε την πιθανότητα των τυχαίων μεταθέσεων μορίων για την κατασκευή DNA. Είναι περίπου 1 προς 10 εις την 40.000! Αυτό ισοδυναμεί με το να ρίχνουμε ένα κέρμα και να φέρνουμε γράμματα για παράδειγμα περίπου 130.000 συνεχόμενες φορές….»

Όταν άσκουσα το επάγγελμα του Λογιστή που το Βαριόμουν, με έπαιρνε θυμάμαι τηλέφωνο η Αρχιλογίστρια και μου έλεγε: Απογράφη έχεις κάνει; Εγώ τις απαντούσα: όχι. Αυτή τρελαινόταν. Μα θα σου κάνουν έλεγχο μου έλεγε! Κι εγώ της απαντούσα: γιατί να έρθουν σε μένα; Τόσες επιχειρήσεις υπάρχουν!!!! Κάποια στιγμή βρήκα μια Λογίστρια και μου είπε ότι στο Σουπερ Μάρκετ γνωστής φίρμας που δούλευε, είχαν να τους ελέγξουν 25 χρόνια! Μόλις το άκουσα, αναφώνησα: ορίστε που έχω δίκαιο.

Θυμάμαι ερχόταν ο Επιχειρηματίας και μου έλεγε: πάλι μου ζήτησαν να σε απολύσω! Είχα χάσει το λογαριασμό πόσες φορές το είχαν ζητήσει. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο γι’αυτους, εγώ έμενα σταθερός στην θέση μου και σωστά με άφηναν στην θέση μου. Ενώ βαριόμουν τα Λογιστικά, την Στατιστική δε την Βαριόμουν. Οι προβλέψεις σε μια Επιχείρηση είναι το παν. Με όντα σαν κι εμένα, αν έχεις το χάρισμα ή τουλάχιστον την εξυπνάδα, περνάς καλά. Ο Βασικός κανόνας: μη μου κάνεις τη ζωή δύσκολη.

«….. Πρέπει να διακρίνουμε ένα γεγονός κατά το οποίο ένας φυσικός νόμος ανεστάλη προσωρινά ή παραβιάστηκε, από μια σειρά γεγονότων καθένα από τα οποία υπακούει ανεξάρτητα στο νόμο, αλλά ο συνδυασμός τους μοιάζει υπερφυσικός…..»

«…. Για παράδειγμα εάν ανακατέψω μια τράπουλα και στη συνέχεια τη μοιράσω σε τέσσερεις (4 – Four) παίκτες και ανακαλύψω ότι κάθε παίκτης έχει ακριβώς ένα χρώμα στη σωστή αριθμητική σειρά, μπορώ να υποθέσω ότι συνέβη ένα θαύμα που επέδρασε στις φυσικές διαδικασίες του ανακατέματος; Είναι βεβαίως πιθανό ένα «φυσιολογικό» ανακάτεμα και μοίρασμα μια τράπουλα να οδηγήσει σε μια τέλεια διατεταγμένη αλληλουχία χαρτιών, όμως, επειδή η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή, η εμφάνιση αυτού του γεγονότος θα προκαλούσε σοβαρές υποψίες ότι συνέβη κάτι που επηρέασε την τυχαιότητας της διαδικασίας….»

Στο Καζίνο του Μονακό ή Μόντε Κάρλο, δε θυμάμαι τα ονόματα,  συνέβη κάτι πριν από πολύ πολύ καιρό.

Ένας τύπος πήγε και ποντάρισε ένα πόσο στο νούμερο 13. Κέρδισε και άφησε το πόσο ξανά στο νούμερο 13. Αυτό το έκανε 13 φορές και ξετίναξε την Ρουλέτα.

Το καζίνο του Μονακό εκείνη την εποχή είχε 13 ρουλέτες.

Ο Τύπος έκανε το ίδιο πράγμα 13 φορές.

Ξετίναξε της Ρουλέτες και σηκώθηκε και έφυγε. Δε τον ξαναείδαν. Είναι πραγματικό γεγονός.

Το ερώτημα είναι: ποιο ήταν το αρχικό πόσο πονταρίσματος; Και έχεις για βοήθεια ένα ακόμη ερώτημα.

«…. Υπάρχουν δυο τρόποι εμφάνισης μιας τέτοιας επίδρασης: α) Η ουσιαστική παραβίαση ενός φυσικού νόμου. β) Ο σκόπιμος χειρισμός της ύλης στο πλαίσιο των νόμων της φυσικής…..».

Ένα πράγμα που δε πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, είναι η Ενέργεια. Ναι μεν τα Μαθηματικά είναι ωραία και ανεξάρτητα, η Φυσική όμως είναι πλήρως εξαρτημένη από την Ενέργεια. Όπως και να δούμε το Σύμπαν, πάντα το περίγραμμα θα είναι Ενεργειακό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε, είναι πεπερασμένο και όχι άπειρο. Υπάρχει λόγος γι’αυτό. Το πόσο μεγάλο είναι ένα Σύμπαν εξαρτάτε από το αν θα έχει ζωή ή όχι.

Η πιθανότητα προσδιορίζει το μέγεθος του Σύμπαντος. Αν κάτι είναι δύσκολο νε επιτευχτεί, τότε χρειάζονται πολλές προσπάθειες και χρόνος και χώρος και πολυπλοκότητα. Αυτό αποδεικνύεται και πειραματικά.  

Αυτή την στιγμή ψάχνω σταθμούς για να ακούσω στην Αμερική. Τέλεια οργάνωση, αλλά οι σταθμοί που μπορώ να ακούσω είναι πραγματικά λίγοι!!!! Όλοι ερωτάνε έχεις εκείνο ή το άλλο ή το παρααλο. Φυσικά δε το έχω. Από τους δεκάδες σταθμούς πολύ λίγοι είναι προσβασιμοι.

Τώρα ακούω τον: Kat Country και το The Way Love me. Faith Hill.

Αν λοιπόν θέλετε να ακούσετε κάποιο εξωγήινο σήμα ; ή να πάρετε μια γεύση με την τεχνολογία που έχετε, να πατέ σε “public Station”. Σε προσβασιμο χώρο. Βέβαια θα μου πείτε πως θα το βρείτε “public Station. Αυτό είναι πρόβλημα. Το Σύμπαν σε σχέση με την Αμερική είναι τεράστιο.

Εγώ αυτή την στιγμή ψάχνω να ακούσω Ραδιόφωνο στην Αμερική μέσω διαδικτύου. Υπάρχουν κάποιοι Αμερικανοί που παρακολουθούν τι κάνω, δεν είναι οι μόνοι, αλλά δε τους βλέπω δραστήριους. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι αν υπάρχουν εξωγήινοι με ανώτερη τεχνολογία, σας βλέπουν. Το θέμα της βοήθειας βέβαια είναι ένα λεπτό ζήτημα. Το παν είναι ο άλλος να έχει ανοικτό μυαλό. Αυτό είναι το δύσκολο.

Τώρα ακούω τον Northstate Public Radio. North California. KCHO 91.7.

«…. Αν ανακαλύπταμε εξωγήινο DNA του οποίου η ανεξάρτητη προέλευση θα μπορούσε να αποδειχτεί, η Δαρβινική εξελικτική θεωρία θα δεχόταν ένα καίριο πλήγμα, το ίδιο και ολόκληρο το κυρίαρχο στις μέρες μας επιστημονικό Παράδειγμα στο οποίο απορρίπτεται κατηγορηματικά κάθε είδους τελεολογία….»

«…. Το γεγονός ότι αυτοοργάνωση είναι τόσο διαδεδομένη στη φύση υποδηλώνει ότι η πιθανότητα αυθόρμητης γένεσης ζωής είναι ποιο πιθανή απ’ ό,τι δείχνει η απλή στατιστική που αφορά το τυχαίο ανακάτεμα των μορίων….»

Δυο ονόματα: Manfred Eigen and Stuart Kauffman.

Αυτοοργάνωση. Ξέρετε που παραπέμπει αυτή η λέξη; Στο ΧΑΟΣ. Το Χάος είναι ζωή.  Το Χάος έχει χρονικούς περιορισμούς.

«….. Όταν αυτή η πολυπλοκότητα περνά κάποιο κατώφλι, τότε το σύστημα μπορεί να θεωρηθεί έμβιο. Δεν έχουν σημασία οι ακριβείς λεπτομέρειες, αλλά μόνο η γενική τάση από το απλό στο πολύπλοκο …..»

Εδώ στην ουσία μας λέει, πόσο σημαντικό είναι να έχεις την Σωστή Κατεύθυνση.

25/07/2011

«…. Τι ακριβώς θα σήμαινε για τους ανθρώπους η ανακάλυψη ότι δεν είναι τα μόνα ενσυνείδητα όντα στο σύμπαν; Θα μας χαροποιούσε ή θα μας φόβιζε; Θα μας συνάρπαζε ή θα μας τρόμαζε; Θα μας ενέπνεε ή θα μας αποθάρρυνε; ….».

Σήμερα το 2011 μια ανακάλυψη ενός εξωγήινου πολιτισμού δεν θα προκαλούσε Σοκ. Στον ΟΗΕ είδη υπάρχει κάτι σχετικό και το Βατικανό επίσης έχει προετοιμαστεί.

Αυτό που θα προκαλούσε Σοκ, είναι η επαφή. Η Ανθρωπότητα είναι έτοιμη για να μάθει ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή. Δεν είναι όμως καθόλου έτοιμη για να έρθει σε επαφή 4ου τύπου. Αυτό είναι κάτι που το έχω γράψει εδώ και χρόνια.

Το «πρόγραμμα» θα λέγαμε ότι προχωρα φυσιολογικά, με τα βήματα να μην είναι άλματα. Υπάρχει ικανοποίηση.

 

Advertisements

Posted July 26, 2011 by bmplefour in Books Review

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: