Η Πάρνηθα, η πυρκαγιά του 2007 και οι Ανεμογεννήτριες του 2011.   Leave a comment

Η Πάρνηθα, η πυρκαγιά του 2007 και οι Ανεμογεννήτριες του 2011.

27/07/2011

Κάθε φορά που βλέπω το σποτάκι της Πυροσβεστικής να λέει πρόσεξε μη βάλεις καμιά φωτιά από απροσεξία, γελώ και μετά βγαίνουν και οι ειδικοί.

Οι μεγαλύτερες φωτιές μπαίνουν από εμπρηστές που πληρώνονται από αυτούς που έχουν συμφέροντα. Θέλει πολύ μυαλό; Δες τι έγιναν οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν και θα καταλάβεις ποιοι έβαλαν την φωτιά. Δες ποιοι επωφελούνται.

Όλα αυτά τα αυθαίρετα πως κτίστηκαν; Γιατί δεν γκρεμίζονται; Ξέρεις πόσο εύκολο είναι να γκρεμιστούν;

Φυσικά όταν θα τα γκρεμίζεις θα έρχεται η άλλη και θα σου ουρλιάζει, αλλά εσύ θα συνεχίσεις να γκρεμίζεις μέχρι να καθαρίσεις όλα τα δάση. Άλλωστε με τα ακουστικά του i-phone στα αυτιά δε θα ακούς κανένα ουρλιαχτό από κανέναν παραβάτη και καταπατητή. Η μεγάλη πλάκα θα είναι οι αντιεξουσιαστές που με τις βαριοπούλες θα γκρεμίζουν τις βίλες. Θα είναι κάτι σαν τις εκστρατείες του ΣΚΑΙ: ζητούνται εθελοντές για το γκρέμισμα αυθαιρέτων σε δάση.

Οι δικοί μου Αναγνώστες δε θέλω να είναι χαζοί. Να μασάτε ότι σας δίνουν. Ιδίως όταν υπάρχουν γεγονότα, φωτογραφίες, βίντεο.

Οι Ανεμογεννήτριες στην Πάρνηθα είναι γεγονός. Δεν μπορεί κάποιος να σου πει ότι δεν υπάρχουν. Τις βλέπεις.

Μάθαμε πως ξεκίνησε η φωτιά στην Πάρνηθα;το 2007.

Μια φωτιά μπορεί να ξεκινήσει και ως εξής: ξέρεις για παράδειγμα ότι ένας πυλώνας της ΔΕΗ έχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά δε στέλνεις να τον φτιάξουν. Εσύ απλά περιμένεις το μοιραίο. Όλοι θα πουν ότι έφταιγε ο Πυλώνας της ΔΕΗ και θα κλείσει το θέμα. Αυτό είναι ένα υποθετικό σενάριο.

Να ξέρεις αναγνώστη ότι πολλά άσχημα στην Ελλάδα γίνονται και από τους Μεγάλους Φιλάνθρωπους. Άλλωστε πως βγάζουν χρήματα αυτοί οι φιλάνθρωποι; Οι γνωστές οικογένειες που λυμαίνονται τον πλούτο της Ελλάδος.

Στον ακραίο καπιταλισμό πάντα υπάρχει και μια σχολή Φιλάνθρωπων.

Στον ακραίο καπιταλισμό πάντα υπάρχει και μια σχολή Φιλάνθρωπων. Είναι must. Για παράδειγμα η Γυναίκα του κλέφτη και αιμοσταγούς δικτάτορα Μουμπαρακ ήταν μεγάλη φιλάνθρωπος, είχε έρθει και στην Ελλάδα. Βέβαια.

Γι’αυτό μην αναρωτιέσαι ποιοι βάζουν τις φωτιές, δες ποιοι επωφελήθηκαν.

Όταν πολλοί από όσους διατέλεσαν υπουργοί περιβάλλοντος έχουν αυθαίρετα, τι ακριβώς περιμένεις;

4444

Από Olympia.gr

Αλήθεια, εκείνο το “παρατηρητήριο του ΣΚΑΪ” δεν πήρε είδηση αυτό το έγκλημα;

Η ταχύτητα με την οποία στήθηκε το όλο έργο, εκτός από την κυβερνητική υποκρισία, φέρνει βάσιμες υπόνοιες για τις αιτίες της καταστροφής. Η ομερτά των βαρώνων, παροιμιώδης. Η σιωπή των εισαγγελέων, εκκωφαντική.

Γράφαμε πέρυσι, όταν μόλις είχαν τοποθετηθεί οι βάσεις: Εκεί που φύτρωναν δέντρα που “τυχαία” κάηκαν, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες.

Δείτε λοιπόν τις φωτογραφίες – ντοκουμέντο. Να είστε σίγουροι ότι θα το πάμε μέχρι τέλους:…..

Πόσοι θυμούνται την 27η προς 28η Ιουνίου του 2007,τις ημέρες εκείνες που η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των πιο όμορφων  και άγριων  τοπίων του βουνού της Πάρνηθας; Ο καιρός πέρασε και μέσα στο γενικό ζόφο των ημερών που ακολούθησαν ξεχάστηκε η Πάρνηθα όπως και όλα τα υπέροχα μέρη που χάθηκαν εκείνο το καταθλιπτικό καλοκαίρι.

Όμως για το κράτος και τα αφεντικά τα πάντα μπορούν να παράξουν κέρδος… και η στάχτη και η φωτιά! Είναι γνωστό πλέον πως ο καπιταλισμός είναι μια μηχανή καταστροφής και αυτή είναι η δύναμή του. Αφού λοιπόν έγινε σε πρώτη φάση το απαραίτητο σκύλεμα (επικοινωνιακό κυριως μπίζνεσμεν, μμε,φορείς, παράγοντες, υπουργοί,παπαδαριό, κρατικοδίαιτοι οικολόγοι) πάνω στο κορμί του βουνού που ψυχορραγούσε, ήρθε και η “ουσία” αυτού που λέμε μπίζνα! Δηλαδή ακολούθησε το πλιάτσικο! Το καζίνο υστέρα από μια πολύμηνη στάση αναμονής ξαναβγαίνει στο προσκήνιο με το καλύτερο οικολογικό προφίλ ώστε οι εγκαταστάσεις του να ανακατασκευασθουν, άλλα κυρίως να επεκταθούν στην ήδη καμμένη περιοχή με τις ευλογίες του κράτους.

Χωροθετείται και εγκρίνεται  η κατασκευή τεχνολογικού “πάρκου” δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών στους πρόποδες του βουνού στη περιοχή των Αφιδνων. Και αυτά μπορεί να είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα λεηλασίας του βουνού μετά τη φωτιά άλλα υπάρχουν και άλλα γεγονότα πολύ σημαντικά. Άρχισαν να παίζουν διάφορα άσχημα σενάρια σχετικά με τη χρήση των πρώην βασιλικών κτημάτων.

Γίνονται προσπάθειες, στους σχεδιασμούς αλλά και στη πράξη, ανάπλασης των πιο συχνά επισκεψιμων περιοχών του βουνού και η μετατροπή του από δρυμό απολύτου προστασίας σε περιαστικό δασός.

Διανοίγονται νέοι “δασικοί” δρόμοι στις παρυφές του βουνού.  Μαζική εισβολή από αγέλες εντουραδων σε πολλά μονοπάτια του βουνού.  Φασίστες κυνηγοί συνεχίζουν ανενόχλητοι να δολοφονούν άγρια ζώα.

Αποτυχημένα σε μεγάλο βαθμό τα πολυδάπανα και πολυδιαφημισμένα έργα μετά τη φωτιά όπως επίσης και οι πρώτες αναδασώσεις. Οικοδομικός οργασμός σε Θρακομακεδόνες και ιππ. πολιτεία άλλα και κατασκευή εγκαταστάσεων άγνωστων λειτουργιών στα ανατολικά και βόρεια του βουνού. Απαξίωση του δασαρχείου και ανάληψη  της απόλυτης διαχείρισης από τον φορέα. Το μεγαλύτερο κακό όμως δεν είχε έρθει ακόμα άλλα όταν ξεκίνησε ήρθε γρήγορα.

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά και ένα χρόνο μετά την έναρξη των έργων το αιολικό εργοστάσιο είναι γεγονός.

Και παρότι υπήρξε ενημέρωση και η καλύτερη δυνατή διακίνηση αυτής της πληροφορίας από την πρώτη στιγμή, κάνεις μα κάνεις δεν ασχολήθηκε. Και αν υπάρχουν κάποιοι που αυτές οι εικόνες τους εξοργίζουν τους πληροφορούμε ότι αυτό το εργοστάσιο φαντάζει σαν μακέτα μπροστά σ αυτό που θα γίνει σε πολλές άλλες περιοχές (όπως στην Εύβοια που την έχουν ήδη γαζώσει με ανεμογεννήτριες , στα νησιά  όλου του Αιγαίου ή στην ορεινή Ναυπακτία). Έτσι λοιπόν ορεινή γη παραχωρείται τζάμπα στους εργολάβους τους οποίους βέβαια δε τους νοιάζει η παραγωγή ρεύματος άλλα οι επιδοτήσεις και τα “παράπλευρα” έσοδα από τις εργολαβίες για τις “υποδομές”.

 

 

Advertisements

Posted July 27, 2011 by bmplefour in Greek Ecology

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: