Levin said: he is a “sociopath,” but “not crazy.”   Leave a comment

Levin said: he is a “sociopath,” but “not crazy.”  

27/07/2011

Είναι τρελός ο Anders Behring Breivik; Αυτή η υπόθεση θα απασχολήσει τις επόμενες μέρες.

Όλοι ψάχνουν να βρουν τα υπόλοιπα μέλη που αναφέρει ο Δράστης ότι συμμετείχαν στην Ίδρυση της οργάνωσης του. Για να δούμε τι θα δείξουν οι έρευνες.

Το Μακελειό έγινε στις 22/07 και σήμερα έχουμε 27/07. Παρακολουθώ τον χρόνο που αυτή η υπόθεση είναι στην Παγκόσμια επικαιρότητα. Σύμφωνα με τις Εξισώσεις της πληροφορίας: όντως οι Νορβηγοί δεν περίμεναν με τίποτα, ότι ένας Νορβηγός θα έκανε κάτι τέτοιο, να σκοτώσει δηλαδή 73 άτομα.

Στο Facebook πάντως ο Anders Behring Breivik είχε αρκετούς φίλους. Πάνω από 600. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί τον συμπαθούσαν. Εγώ θα ήθελα να μάθω τι σκέπτονται όλοι αυτοί τώρα, μετά το μακελειό. Θα ήταν ενδιαφέρον ένας Δημοσιογράφος να τους πάρει μια συνέντευξη.

Και ενώ γίνονται όλα αυτά, οι Κοσοβαροι Μουσουλμάνοι ξεκίνησαν πολεμικές ενέργειες για την επέκταση τους σε βάρος των Χριστιανών Σέρβων.

Υπάρχει μια ελληνική παροιμία που λέει: Από τρελό και από Μικρό παιδί μαθαίνεις την Αλήθεια.

Με βάση όσα διαβάζω για το πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετείτε ο Δράστης και η υπόθεση, καταλαβαίνω ότι πολλές βρωμιές κρύβονται κάτω από το χαλί ή μπορεί η Λίμνη να δείχνει ήρεμη αλλά η πέτρα που λέγετε Anders Behring Breivik και έπεσε μέσα της, έδειξε ότι κάτω  από την επιφάνεια να βρίσκονται τέρατα.

Κρίμα που οι Δημοσιογράφοι της Τηλεόρασης πάνε διακοπές. Είναι ιδανική στιγμή για μια εκπομπή. Το θέμα είναι καυτό. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν μπορώ να το καταλάβω, πρέπει να βάλω δορυφορική κεραία.

Ο Δράστης για να μην είναι ευάλωτος όταν θα σκότωνε αθώους ανθρώπους, πήρε ψυχοφάρμακα και άκουγε μουσική για να είναι συνεχώς ντοπαρισμένος. Αυτό λέει πολλά. Χωρίς ντοπα, πόσους θα ήταν σε θέση να σκοτώσει πριν καταρρεύσει ψυχολογικά;

Η Νορβηγία άσχετα από το περιστατικό, θα συνεχίσει να είναι όαση για τους ανθρώπους. Απλά θα οργανώσει καλύτερα την Αστυνομία της. Το πλήρωμα του Μοναδικού ελικοπτέρου ήταν διακοπές!!!!  Το έχω γράψει, η Νορβηγική Αστυνομία φέρει βαριά ευθύνη για τις διαστάσεις που πήρε το Μακελειό.

Εκτός από τον Δράστη στην υπόθεση αυτή έχουμε και ήρωες. Άνθρωποι συνηθισμένοι, της διπλανής πόρτας που έδειξαν αυτοθυσία. Γιορν Όβερμπι, Κέρστι Μπουερ Ντολβε για να γράψω δυο ονόματα που άκουσα. Υπάρχουν και άλλοι. Αυτές οι καταστάσεις ποτέ δεν έχουν μόνο μια οπτική ή μόνο μια διάσταση. Κάτι δεν πήγαινε καλά στην Νορβηγία και ήρθε το περιστατικό να βρει το «κενό» και να διεισδύσει.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η Νορβηγική Αστυνομία τα έκανε κυριολεκτικά θάλασσα. Ακόμα και ο ίδιος ο δράστης δεν το πίστευε. Όσο και αν γίνετε επανάληψη της ίδιας πρότασης, γίνεται γιατί αν η Αστυνομία είχε την σωστή αντίδραση, ο δράστης δε θα σκότωνε με την άνεση του για μιάμιση ώρα.

Το να είναι οργανωμένη η Αστυνομία, να έχει 2 ελικόπτερα για όλους τους ρόλους και φυσικά 4 πληρώματα για να καλύπτονται και οι άδειες, δεν είναι αντιδημοκρατικό. Ούτε ανούσιο. Άλλωστε την ασφάλεια την πληρώνεις για εκείνο το γεγονός που δεν περιμένεις να έρθει, αλλά έχει μια πιθανότητα να έρθει.

Η Γαλλική εφημερίδα «Mode» αναρωτιέται εάν ο Anders Behring Breivik είναι ίσως ο πρώτος ακραίος Ευρωπαϊστής τρομοκράτης. Με βάση την ανάλυση του Μανιφέστου που έγραψε.

Ο Θάνατος αναγνώστη στο Γράψιμο της Ιστορίας είναι πάντα πρώτο τραπέζι πίστα. Δε νομίζω να διαφωνείς με αυτό. Άσχετα με την τύχη που έχουν οι Δράστες, η δράση τους ήταν πάντα καταλυτική.

Ο JFK δολοφονήθηκε και άλλαξε η πορεία της Αμερικής. Ο Αδελφός του Τζον δολοφονήθηκε και τον διαδέχτηκε ο Ρεπουμπλικάνος Νίξον. Στην σύγχρονη Ελλάδα δολοφόνησαν τον Καποδίστρια και η Ελλάδα δεν έγινε δυτικό κράτος στην ουσία. Ο Ραμπιν δολοφονήθηκε και το Ισραήλ τράβηξε διαφορετικό δρόμο. Αυτοί που καταλαβαίνουν την ιστορία δε συγχέουν τον δράστη με τις ευρύτερες συνέπειες της πράξης του. Το όλο ζήτημα έχει σχέση με την Ελεύθερη βούληση. Ένα βαρύ επιστημονικό πεδίο. Αν μείνεις στο πρώτο επίπεδο σίγουρα δε θα καταλάβεις και πολλά.

Θα σου θέσω άλλο ένα δύσκολο ερώτημα: Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι τα άτομα που σκότωσε ο Anders Behring Breivik ήταν τυχαία; Δηλαδή δεν τους ήξερε, δεν είχε κανένα ιδιαίτερο πλάνο, απλά σκότωνε όποιον έβρισκε μπροστά του.  Υπάρχει κάποιος από αυτούς που σκοτώθηκαν που θα γινόταν Πρωθυπουργός της Νορβηγίας ή θα έπαιζε σημαντικό ρόλο σε μια Διεθνή υπόθεση στο Μέλλον της Ανθρωπότητας;  Σίγουρα είναι δύσκολο ερώτημα. Δεν περιμένω απάντηση.

Φυσικά αυτό το ερώτημα εμπεριέχει και την παραβολή του Ηρώδη. Κάποιος από όλους αυτούς που σώθηκε, να πιστέψει ότι είναι ξεχωριστός ή να έχει το έναυσμα και να ασχοληθεί με την πολιτική ή κάτι άλλο και να παίξει ρόλο στην Διαμόρφωση της Ιστορίας. Είτε ως κύριο Πρόσωπο, είτε ως πρόσωπο κλειδί. Το μέλλον θα δείξει.

28/07/2011

Από Έθνος.

“Μαμά, πες στην αστυνομία να κάνει γρήγορα. Πεθαίνουν άνθρωποι εδώ πέρα!”

“Προσπαθώ, Τζούλι. Η αστυνομία έρχεται. Μπορείς να με ξαναπάρεις;”.

“Οχι! Πες στην αστυνομία ότι εδώ βρίσκεται ένας τρελός που τρέχει πάνω κάτω και πυροβολεί τον κόσμο. Πρέπει να βιαστούν”.

“Το ξέρουν, τους έχουν πάρει πολλοί. Δίνε μας ένα σημάδι ότι είσαι ζωντανή κάθε πέντε λεπτά. Μπορείς, αγάπη μου;”.

“ΟΚ. Φοβόμαστε για τη ζωή μας”.

“Καταλαβαίνω, κορίτσι μου. Μείνε κρυμμένη, μην πας πουθενά. Η αστυνομία έρχεται, αν δεν έχει ήδη φτάσει. Βλέπεις κανέναν τραυματισμένο ή νεκρό;”.

“Κρυβόμαστε στα βράχια της ακτής”.

Κείμενα SMS γεμάτα αγωνία αντάλλασσαν επί δύο δραματικές ώρες η 16χρονη Τζούλι Μπρέμνες με τη 46χρονη μητέρα της, Μαριάν, μέλος του Εργατικού Κόμματος από το Τρόμσο.

Οι παραπάνω διάλογοι είναι ένα απάνθισμα από τη γραπτή συνομιλία τους την ώρα που ο 32χρονος Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκορπούσε τον θάνατο στο νησί Ουτόγια το απόγευμα της Παρασκευής, κάνοντας ολόκληρη τη Νορβηγία να κρατάει την ανάσα της.

Η μητέρα της 16χρονης παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην τηλεόραση την ώρα που αντάλλασσε γραπτά μηνύματα με την κόρη της.

Το ίδιο έκαναν οι περισσότεροι από τους 600 νεολαίους του Εργατικού Κόμματος, που βρέθηκαν στο στόχαστρο του σφαγέα. Με χτυπήματα στο Twitter, ψιθύρους στα κινητά τους και συνεχή SMS σε φίλους και γνωστούς καλούσαν σε βοήθεια προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρυφτούν από τον μανιακό με τη στολή.

“Κατάλαβα τη σοβαρότητα της κατάστασης, όταν η Τζούλι μάς είπε ότι μας αγαπάει.

Αντίκρισε πτώματα στο νερό και στην ακτή. Ήταν αυτόπτης και σε έναν από τους φόνους.

Όμως είναι καλά, είναι δυνατό κορίτσι. Κάποιες στιγμές πανικοβλήθηκε, αλλά ποτέ δεν έχασε την ελπίδα της”, είπε στη βρετανική Telegraph η μητέρα της 16χρονης. Η καρδιά της πήγε στη θέση της όταν έλαβε μήνυμα από την κόρη της ότι την παρέλαβε ένα σκάφος της αστυνομίας.

Εκατοντάδες τέτοιες ιστορίες εκτυλίχθηκαν τις ώρες της φρίκης πάνω στο μικρό νησί, όχι όλες με αίσιο τέλος.

Συνολικά 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (ο ανθός της Εργατικής Νεολαίας και μερικοί επισκέπτες) μεταξύ των οποίων και μια 43χρονη Δανή, η μόνη αλλοδαπή νεκρή. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχει μόνο ένας αγνοούμενος (ο 14χρονος Γιοχάνες Μπούο), οπότε ο συνολικός απολογισμός θα φτάσει τους 69 νεκρούς (77 συνολικά, μαζί με τα θύματα της βόμβας στην καρδιά του Όσλο).

Δεν είχαν όμως όλοι την τύχη της 16χρονης Τζούλι Μπρέμνες.

Ο πατέρας του Ρόαλντ Λινάκερ είπε ότι επικοινώνησε με τον γιο του -τον “μεγάλο αρκούδο” όπως τον αποκαλούσε η οικογένειά του- τη στιγμή που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.

 “Το τελευταίο που άκουσα ήταν: ‘Μπαμπά, μπαμπά, μας πυροβολούν. Πρέπει να σε αφήσω. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Το αγόρι μου, ο Γκούναρ, πέθανε? Δεν μπορούσα να το φανταστώ”, δήλωσε συντετριμμένος ο τραγικός πατέρας.

Μαρτυρία για τη σύλληψη του Μπρέιβικ
Πέταξε το όπλο και σήκωσε τα χέρια ψηλά όταν είδε τους αστυνομικούς

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ πέταξε κάτω το όπλο του και σήκωσε τα χέρια ψηλά όταν τον πλησίασαν οι αστυνομικοί στο νησί όπου είχε σκοτώσει 68 ανθρώπους, όπως έγινε χθες γνωστό από τις νορβηγικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Τη σκηνή περιέγραψε ένας από τους άνδρες που συμμετείχαν στη σύλληψη του σφαγέα, ο Γιάκομπ Μπιέρτνες. Μαζί με εννέα συναδέλφους του των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, στάλθηκε να σταματήσει το μακελειό που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Ουτόγια.

Η πρώτη πενταμελής ομάδα αποβιβάστηκε στη βόρεια πλευρά του νησιού, ενώ η δεύτερη διαπίστωσε ότι ο μακελάρης βρισκόταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Μπιέρτνες αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την “καθυστερημένη επέμβαση” της αστυνομίας, που χρειάστηκε πάνω από μία ώρα για να εξουδετερώσει τον Μπρέιβικ από τη στιγμή που πληροφορήθηκε το συμβάν.

“Τρέξαμε αμέσως προς τη νότια πλευρά. Διασχίσαμε 350 μέτρα κι αρχίσαμε να φωνάζουμε προς το μέρος του δράστη για να αποσπάσουμε την προσοχή του από τα παιδιά”, είπε ο Νορβηγός αστυνομικός.

“Ξαφνικά εκείνος στάθηκε μπροστά μας με τα χέρια ψηλά. Είχε πετάξει το όπλο του 15 μέτρα παραδίπλα”.

Όταν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως ο δολοφόνος δεν έδειχνε διάθεση αντίστασης, ένας από αυτούς τον ακινητοποίησε περνώντας του χειροπέδες και οι υπόλοιποι έτρεξαν να βοηθήσουν τα θύματα.

4444

Στην… “πεντάστερη” φυλακή Χάλντεν, που εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο, θα εκτίσει κατά πάσα πιθανότητα την ποινή του ο σφαγέας του Όσλο. Πρόκειται για ένα συγκρότημα υψίστης ασφαλείας, που διαθέτει 252 κελιά με… όλα τα κομφόρ. Μεταξύ άλλων δορυφορική τηλεόραση και ιδιωτικό μπάνιο.

Ο μικρόκοσμος του Χάλντεν (δολοφόνοι, βιαστές και δράστες των χειρότερων κακουργημάτων) ήταν καθρέφτης της ανέμελης νορβηγικής κοινωνίας στην “προ-Ουτόγια εποχή”.

Οι φύλακες κυκλοφορούσαν άοπλοι και πολλές φορές συνέτρωγαν δίπλα δίπλα με τους κατάδικους. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το μισό προσωπικό του ιδρύματος αποτελείται από γυναίκες. Όμως αυτή η “χαλαρή” ατμόσφαιρα αναμένεται να αλλάξει με την -πιθανή- άφιξη του Μπρέιβικ.

Εκτενές αφιέρωμα στην “πιο ανθρώπινη φυλακή του κόσμου” έκανε πρόσφατα το περιοδικό Time, ενώ η βρετανική Telegraph έγραψε ότι το ανεκτικό πείραμα σωφρονισμού της σκανδιναβικής χώρας απέδωσε καρπούς: μόνο το 20% όσων αποφυλακίστηκαν από το Χάλντεν ξαναγύρισαν στην παρανομία.

Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ και στη Βρετανία επιστρέφουν στο κελί περίπου οι μισοί αποφυλακισμένοι.

Η κατασκευή του Χάλντεν κόστισε στο νορβηγικό κράτος γύρω στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Μια πρωτοποριακή επένδυση “επανένταξης” των παραβατικών, που ζουν ανάμεσα σε τοίχους με πίνακες μοντέρνας τέχνης, γυμναστήρια και εργαστήρια μαγειρικής. Φυσικά, πολλοί Νορβηγοί θα διαμαρτυρηθούν για τη μεταγωγή σε αυτό το “κολέγιο” του στυγερότερου δολοφόνου στην ιστορία της χώρας.

Προς διαγραφή

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν απάλλαξε από τα καθήκοντά του και παρέπεμψε για διαγραφή στο πειθαρχικό έναν υποψήφιο στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, ο οποίος στο ιστολόγιό του έπλεξε το εγκώμιο του δολοφόνου του Όσλο.

Ο Ζακ Κουτελά χαρακτήρισε τον Μπρέιβικ “αντιστασιακό”, “εικόνισμα”,”πρώτο υπερασπιστή της Δύσης” και “δεύτερο Κάρολο Μαρτέλο”. Η πειθαρχική παραπομπή του ακροδεξιού υποψηφίου από τα όργανα του FN έγινε κατόπιν καταγγελίας του γαλλικού Κινήματος Ενάντια στον Ρατσισμό για τη Φιλία των Λαών (MRAP).

4444

Από Τα ΝΕΑ.

Οι λέξεις που χρησιμοποίησε περισσότερο στο 1.500 σελίδων μανιφέστο του «2083, μια ευρωπαϊκή διακήρυξη ανεξαρτησίας» ο Αντερς Μπρέιβικ είναι Ευρωπαίος, Ευρώπη, μουσουλμάνος και τα παράγωγά τους. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό Wordle, η γαλλική εφημερίδα «Monde» μέτρησε πόσες φορές χρησιμοποιείται κάθε λέξη προκειμένου να εντοπιστούν οι εμμονές τού δράστη της χειρότερης τρομοκρατικής ενέργειας στην ιστορία της Νορβηγίας.

Αμέσως μετά σε συχνότητα ακολουθούν οι λέξεις δυτικός, χριστιανός, ισλαμικός και πολιτισμικός. Αντιθέτως, λέξεις όπως Νορβηγία ή εθνικός απουσιάζουν ή εμφανίζονται σπανίως, γεγονός που δείχνει ότι ο Μπρέιβικ είχε εμμονή με την υπεράσπιση της Δύσης γενικά και όχι με τον νορβηγικό εθνικισμό.

Σε τέτοιο σημείο που η εφημερίδα αναρωτιέται εάν ο δράστης είναι ίσως ο πρώτος ακραίος ευρωπαϊστής τρομοκράτης.

Παρατηρούνται επίσης πολλές πολεμικές και ιστορικές λέξεις όπως ιππότες, οθωμανικός, πόλεμος, πανοπλία και τζιχάντ. Οι δύο χώρες που αναφέρονται πιο συχνά είναι η Γαλλία και ο Λίβανος.

27/07/2011

4444

Από Τα ΝΕΑ.

H πιο «ανθρώπινη» φυλακή του κόσμου που δεν έχει ούτε κάγκελα στα παράθυρα ούτε φρουρούς που οπλοφορούν θα στεγάσει τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ τις επόμενες δεκαετίες, ίσως και για το υπόλοιπο της ζωής του.

Στις φυλακές Χάλντεν, ένα από τα πιο φιλελεύθερα και προοδευτικά σωφρονιστικά καταστήματα του κόσμου, λίγο έξω από το Όσλο κρατούνται 252 δολοφόνοι, βιαστές, λαθρέμποροι ναρκωτικών και άλλοι εγκληματίες, ακριβώς επειδή οι φυλακές αυτές σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες εγκλεισμού από ό,τι οποιοδήποτε άλλο τέτοιου είδους ίδρυμα.

Κάθε κρατούμενος έχει το δικό του κελί, το οποίο μοιάζει με δωμάτιο ξενοδοχείου και περιλαμβάνει και τουαλέτα. Τα δωμάτια διαθέτουν τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη και μικρά ψυγεία, ενώ σε κάποιους φυλακισμένους επιτρέπονται DVD players και περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Οι κρατούμενοι ανά 12 μοιράζονται ένα μεγάλο καθιστικό.

Οι αρχιτέκτονες της φυλακής Χάλντεν απέκλεισαν το τσιμέντο και προτίμησαν τούβλα και ξύλα, αλλά και βιτρό ενός διάσημου νορβηγού καλλιτέχνη.

Οι μισοί από τους δεσμοφύλακες είναι γυναίκες. Οι φυλακισμένοι και οι δεσμοφύλακες συχνά τρώνε μαζί, ενώ στους κρατούμενους προσφέρεται δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων μαθήματα μαγειρικής, στούντιο ηχογράφησης, ενώ υπάρχουν και δύο υπνοδωμάτια με διπλά κρεβάτια για τις συζυγικές επισκέψεις.

4444

Από Τα ΝΕΑ.

Έκπληκτος που τα κατάφερε στις δύο δολοφονικές επιθέσεις του δήλωσε ο  Anders Behring Breivik στον δικηγόρο του, ο οποίος χαρακτήρισε τον πελάτη του «παράφρονα», ενώ διευκρίνισε ότι ο 32χρονος Νορβηγός δεν γνωρίζει, επειδή κρατείται σε απομόνωση, τον τεράστιο διεθνή αντίκτυπο των πράξεών του και ζητά διαρκώς να μάθει πόσους ακριβώς ανθρώπους σκότωσε – εκείνος δεν του απαντά.

«Με ρώτησε εάν σοκαρίστηκα και εάν μπορούσα να του εξηγήσω τι ακριβώς συνέβη. Δεν γνώριζε εάν είχε επιτύχει με το σχέδιό του», διότι πίστευε ότι η αστυνομία θα τον είχε συλλάβει νωρίτερα, αλλά θεωρεί ότι «αυτή είναι η αρχή ενός πολέμου που θα διαρκέσει 60 χρόνια».

Η νορβηγική αστυνομία πάντως αμφισβητεί έντονα τις δηλώσεις του Μπρέιβικ ότι υπάρχουν «ακόμα δύο πυρήνες» στην οργάνωση που ανήκει και θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να έδρασε μόνος του.

Ο συνήγορος του δράστη Γκιρ Λίπσταντ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει γιατί ο Μπρέιβικ ανέθεσε σε αυτόν την υπεράσπισή του και μάλιστα εξεπλάγη όταν οι αστυνομικοί τού τηλεφώνησαν και του είπαν ότι ο κατηγορούμενος τον ζήτησε.

Για αρκετές ώρες σκεφτόταν εάν θα δεχθεί και το συζήτησε με φίλους και συγγενείς, αλλά στο τέλος δέχθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του 32χρονου «διότι πιστεύω ότι το νομικό σύστημα είναι σημαντικό στη δημοκρατία και κάποιος πρέπει να κάνει αυτήν τη δουλειά».

Πρόσθεσε ότι ο πελάτης του πήρε ναρκωτικά για «να είναι δυνατός και αποτελεσματικός» στην επίθεση στο νησί Ουτόγια, δεν διευκρίνισε όμως εάν ο δράστης θα επικαλεστεί «ψυχική διαταραχή», διότι όπως είπε «εκείνος θεωρεί πως είναι ο μοναδικός που κατέχει την απόλυτη αλήθεια» και έτσι είναι πιθανό να μη θελήσει να υποστηρίξει ότι δεν έχει σώας τα φρένας.

Στον Μπρέιβικ έχουν ασκηθεί κατηγορίες για τρομοκρατικές πράξεις, αλλά ο δικηγόρος του δήλωσε ότι θα του ασκηθούν και κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αν και η ανώτατη ποινή στη Νορβηγία είναι 21 χρόνια, ο Λίπσταντ πιστεύει πως ο Μπρέιβικ «που θεωρεί τον εαυτό του ένα είδος σωτήρα» θα χαρακτηριστεί «απειλή για την κοινωνία» και δεν θα αφεθεί ποτέ ελεύθερος.

Ο 47χρονος Λίπσταντ, ο οποίος είναι μέλος του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, απείλησε ότι θα παραιτηθεί εάν ο πελάτης του δεν συμφωνήσει να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση. «Ο Μπρέιβικ έχει μια εικόνα της πραγματικότητας εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο δικηγόρος ο οποίος το 2002 είχε υπερασπιστεί έναν ακροδεξιό που είχε σκοτώσει το παιδί ενός αφρικανού μετανάστη και καταδικάστηκε τελικά σε κάθειρξη 17 ετών.

Χθες η νορβηγική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 76 θυμάτων και εκπρόσωπός της δήλωσε ότι πιθανότερη εκδοχή θεωρείται ο Μπρέιβικ να έδρασε μόνος του, παρά τις αναφορές του για άλλους πυρήνες. «Θεωρούμε ότι ο κατηγορούμενος έχει μικρή αξιοπιστία σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά κανένας από εμάς δεν τολμά να απορρίψει απόλυτα το ενδεχόμενο». Ως ένδειξη ότι η αστυνομία τείνει να απορρίψει την πιθανότητα ο Μπρέιβικ να ήταν μέλος ευρύτερου δικτύου, θεωρείται το γεγονός ότι χθες άρθηκαν οι έλεγχοι στα σύνορα που είχαν επιβληθεί στις 22 Ιουλίου. Επιπλέον, η Νορβηγία δεν ζήτησε από άλλες χώρες να διενεργήσουν έρευνα ούτε αύξησε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής.

4444

Από Τα ΝΕΑ.

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ προσπαθούσε να μην ακούει τα ουρλιαχτά των θυμάτων του στο νησί Ουτόγια βάζοντας δυνατά στα ακουστικά του iPod που είχε στ’ αυτιά του μουσική από τη σειρά των ταινιών «Lord of the Rings».

Το μουσικό θέμα «Lux Aeterna» (Αιώνιο Φως) χρησιμοποιήθηκε στις πολεμικές σκηνές των επιτυχημένων ταινιών οι οποίες βασίστηκαν στα βιβλία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Ο Μπρέιβικ περιγράφει στο μανιφέστο του τη μουσική αυτή ως «μουσική που σε εμπνέει και προκαλεί ένα είδος παθιασμένης οργής μέσα σου». Οι επιζήσαντες της σφαγής στο νησί Ουτόγια την περασμένη Παρασκευή περιγράφουν ότι ο Μπρέιβικ «φορούσε ένα ζευγάρι ακουστικά» την ώρα που ήρεμος πυροβολούσε τα άοπλα θύματά του. Επαινώντας το «Lux Aeterna», το οποίο έχει γράψει ο βρετανός συνθέτης Κλιντ Μανσέλ, πρώην μέλος του συγκροτήματος Pop Will Eat Itself, ο Μπρέιβικ αναφέρει ότι πρόκειται να το χρησιμοποιήσει.

Γράφει: «Θα βάλω την ένταση του iPod στο μάξιμουμ ώστε να περιορίσω τον φόβο μου εάν χρειαστεί. Θα βάλω το “Lux Aeterna” να επαναλαμβάνεται γιατί είναι ένα εξαιρετικά δυνατό τραγούδι».

4444

Από Τα ΝΕΑ.

Πιέσεις να αφαιρέσει από τους «χειρότερους νεοναζί» την επιμέλεια των παιδιών τους δέχεται η γερμανική κυβέρνηση. Μια αμφιλεγόμενη πρόταση, την οποία όμως πυροδοτεί η ανησυχία για την τακτική των νεοναζί να στέλνουν τα παιδιά τους σε ειδικές καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, όπου τους γίνεται η δέουσα πλύση εγκεφάλου.

Στη διάρκεια πρόσφατης εφόδου σε μια τέτοια κατασκήνωση, οι Αρχές ανακάλυψαν παζλ που απεικόνιζαν τα σύνορα της Γερμανίας προ Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μπλοκ ζωγραφικής όπου τα παιδιά ενθαρρύνονταν να γεμίζουν με κραγιόνια το μουστάκι του Χίτλερ, κέικ διακοσμημένα με το σύμβολο των Ες-Ες και κεντήματα με σβάστικες.

«Όταν η άσκηση ιδεολογικής επιρροής προσλαμβάνει τέτοιες διαστάσεις που μπορεί να απειλήσει την ανάπτυξη και την ψυχολογία των παιδιών, η πολιτεία οφείλει να παρέμβει», λέει ο Γκίντερ Χόφμαν, ειδικός στην παιδική πρόνοια. «Ειδάλλως, θα αντιμετωπίσουμε μαζικό πρόβλημα στο μέλλον».

Σύμφωνα με γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, «αρκετές χιλιάδες» οικογένειες στη Γερμανία μεγαλώνουν τα παιδιά τους έτσι ώστε να νιώθουν θαυμασμό για τους Ναζί. Τα στέλνουν λοιπόν το καλοκαίρι σε κατασκηνώσεις «Volk und Vaterland» (λαός και πατρίδα), που έχουν ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη τη Γερμανία. Τα παιδιά κάνουν εκεί όλα όσα συνηθίζονται σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση – κολύμπι, ιππασία, κανό, τρέκινγκ, διανυκτέρευση στην ύπαιθρο… Παράλληλα, όμως, διδάσκονται πως η δημοκρατία είναι για «ανθρωπάρια» και μόνο μια «λαϊκή κοινότητα», όπως την κήρυσσαν οι Ναζί, μπορεί να σώσει τη χώρα υπό έναν νέο Φύρερ – ο οποίος δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» κατάφερε να εξασφαλίσει αντίγραφο ενός e-mail για ένα νεοναζιστικό ησυχαστήριο στο Αχρενσφελντε, έξω από το Βερολίνο, όπου τα παιδιά (πέραν της ιππασίας) χωρίζονταν σε ομάδες ανάλογα με την «κοσμοθεωρία» τους.

Στα προτεινόμενα μαθήματα, περιλαμβανόταν η άνοδος των Ναζί και πώς αυτοί «έσωσαν» τη Γερμανία τη δεκαετία του 1930, μετά την ήττα της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια άλλη συνήθεια των νεοναζί είναι να εγκαθίστανται μαζί με πεθερικά και παππούδες σε περιοχές όπου όλοι αλληλοστηρίζονται. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Τζαμάλ του Μεκλεμβούργο, 170 χιλιόμετρα από το Βερολίνο, όπου το 99% των κατοίκων είναι Ναζί και υπερήφανοι γι’ αυτό.

«Τα παιδιά των ακροδεξιών εξτρεμιστών μεγαλώνουν μέσα σε κολεκτίβες “συντρόφων”», ανέφερε πρόσφατη έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών στο Βρανδεμβούργο. Η απαγορευμένη οργάνωση Γερμανική Νεολαία Πιστή στην Πατρίδα (HDJ) διατηρεί έναν σκληρό πυρήνα μελών που συναντώνται μυστικά και νοικιάζουν αγροτόσπιτα σε παραθεριστικά πάρκα στη Σαξονία, ένα κρατίδιο με υψηλό ακροδεξιό έρεισμα.

Όπως έγραψε στην εφημερίδα του το (ακροδεξιό) Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, που έχει διαφύγει πολλών προσπαθειών της κυβέρνησης να το απαγορεύσει, «αποστολή ζωής ενός εθνικιστή είναι να μεγαλώσει την επόμενη γενιά σκληροπυρηνικών δεξιών».

4444

Από Τα ΝΕΑ.

Στη Ρωσία έντονες είναι οι αντιδράσεις για τους επαίνους του προς τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο μανιφέστο που δημοσιοποίησε λίγο πριν από τις επιθέσεις της προηγούμενης Παρασκευής ο 32χρονος Νορβηγός ανέφερε ότι ο Πούτιν είναι «άξιος σεβασμού» και ένας από τους δύο ανθρώπους που θα ήθελε να συναντήσει, ο άλλος είναι ο Πάπας.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ρωσίας έσπευσε να χαρακτηρίσει τα σχόλια αυτά «παραλήρημα ενός παρανοϊκού» και τον ίδιο «ενσάρκωση του Διαβόλου», ενώ οργάνωση νεολαίας που πρόσκειται στο Κρεμλίνο την οποία ο Μπρέιβικ εξαίρει στο μανιφέστο του κράτησε αποστάσεις από τον κατηγορούμενο.

Ο Μπρέιβικ καλεί την Νορβηγία να δημιουργήσει κίνημα νεολαίας στο πρότυπο της ρωσικής νεολαιίστικης οργάνωσης Νάσι που πρόσκειται στη ρωσική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος της Νάσι αρνήθηκε να σχολιάσει «τις απόψεις ενός τρελού».

Ωστόσο, τα σχόλιά του προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στην μπλογκόσφαιρα, ενώ οι υπεύθυνοι του ρωσικού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte (αντίστοιχος του facebook) γνωστοποίησαν ότι μπλοκάρισαν την πρόσβαση σε μια ομάδα που είχε εκφράσει την υποστήριξή της προς τον Μπρέιβικ.

Ένας ρώσος μπλόγκερ, ο Chudinovandrei σχολίασε στο ιστολόγιο του ότι «είναι σαν ο ίδιος ο Χίτλερ να πήρε σάρκα και οστά και να αποκάλεσε την ηγεσία του Πούτιν άξια προς έπαινο. Δεν ξέρω πώς το Κρεμλίνο θα μπορέσει πλέον να νίψει τας χείρας του».

Εν τω μεταξύ στη Βρετανία έχουν αρχίσει έρευνες σχετικά με τα σχόλια του Μπρέιβικ ότι μυήθηκε στις ακροδεξιές ιδέες από δύο βρετανούς εξτρεμιστές κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο το 2002.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ακόμα δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πληροφορίες, αλλά οι βρετανικές αρχές έχουν λάβει τη δήλωση αυτή «εξαιρετικά σοβαρά» υπόψη.

Ο κατηγορούμενος για το μακελειό στη Νορβηγία είχε φίλους στο facebook 600 μέλη της βρετανικής ακροδεξιάς οργάνωσης Ένωση για την Άμυνα της Αγγλίας, ενώ διατηρούσε και επαφές με τους αρχηγούς της οργάνωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Telegraph», ο διοργανωτής των διαδηλώσεων της Ένωσης Ντάρλι Χόμπσον δήλωσε ότι αρκετά μέλη της είχαν συναντηθεί με τον Νορβηγό.

Πάντως, δεν λείπουν και οι φωνές που στηρίζουν τον δράστη. Ο ηγέτης της Ένωσης για την Άμυνα της Αγγλίας Στίβεν Λένον υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις του Μπρέιβικ αποτελούν δείγμα του «αυξανόμενου θυμού» στην Ευρώπη κατά των μουσουλμάνων μεταναστών.

Στην Ιταλία, συνεργάτης του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκάλεσε σάλο όταν χαρακτήρισε «εξαιρετικές» κάποιες από τις ιδέες του Μπρέιβικ.

Ο Μπάριο Μποργκέζιο, ευρωβουλευτής της Λίγκας του Βορρά που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι «συμφωνεί με την αντίθεση του Μπρέιβικ στο Ισλάμ και την κατηγορία του ότι η Ευρώπη παραδόθηκε αμαχητί να εξισλαμιστεί».

Ιταλοί ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα κατήγγειλαν τον Μποργκέζιο.

Αντιδράσεις σημειώθηκαν και στις ΗΠΑ όταν ο υπερσυντηρητικός σχολιαστής και στέλεχος του Τσάι Πάρτι Γκλεν Μπεκ συνέκρινε τους νέους που δολοφονήθηκαν στο νησί Ουτόγια με τη νεολαία του Χίτλερ, επειδή «ποιος κάνει πια κατασκηνώσεις για νέους;».

Στην Αυστρία, χώρα στην οποία αναφέρθηκε επανειλημμένως ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο του, η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε πως αισθάνεται δικαιωμένη καθώς εδώ και μήνες απαιτούσε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο πλαίσιο ενός «νέου αντιτρομοκρατικού πακέτου». Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν χαρακτήρισε «σωστό τον δρόμο κατά του μίσους και της βίας» που έδειξε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ και δεσμεύθηκε να κάνει το ίδιο.

4444

Από Έθνος.

“Όλη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παράφρων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκάιρ Λίπεσταντ, συνήγορος του ακροδεξιού φανατικού που σκότωσε – σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό της αστυνομίας – 73 ανθρώπους για να “σώσει την Ευρώπη” από την “ισλαμο-μαρξιστική απειλή”…

Παρότι είναι εμφανές ότι ο δικηγόρος υποστηρίζει την εκδοχή της “παράνοιας” – κάτι που προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετική αντιμετώπιση εκ μέρους της Δικαιοσύνης – σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, επιφυλάχθηκε να απαντήσει κατά πόσον στο δικαστήριο θα επικαλεστεί σοβαρή ψυχική διαταραχή για τον πελάτη του.

Ο δικηγόρος του “μακελάρη της Νορβηγίας”, έχει γίνει γνωστός για παλιότερη υπόθεση υπεράσπισης επίσης ακροδεξιού φανατικού, ο οποίος το 2002 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 χρόνων, επειδή ωθούμενος από ρατσιστικά κίνητρα, είχε σκοτώσει έναν 15χρονο αφρικανικής καταγωγής.

Ο Λίπεσταντ, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος του οποίου η οργάνωση νεολαίας υπήρξε ο στόχος της επίθεσης του ακροδεξιού εκτελεστή, δήλωσε πως θα παραιτηθεί εάν ο Μπρέιβικ δεν συμφωνήσει να υποβληθεί σε ψυχιατρικές εξετάσεις.

Προσπαθώντας να εξηγήσει την κατάσταση του πελάτη του, ο Λίπσταντ, τόνισε:

“Λέει πως λυπάται που έπρεπε να το κάνει αυτό, αλλά ήταν αναγκαίο […] μισεί όλες τις Δυτικές ιδέες και τις αξίες της δημοκρατίας […] πιστεύει πως αυτό θα είναι η αρχή ενός πολέμου που θα διαρκέσει 60 χρόνια […] Θεωρεί τον εαυτό του πολεμιστή. Άρχισε αυτό τον πόλεμο και νοιώθει ένα είδος υπερηφάνειας γι’ αυτό”…

Επίσης, ο δικηγόρος ανέφερε πως ο Μπρέιβικ έκανε χρήση “κάποιου είδους φαρμάκων” πριν προβεί στις εγκληματικές του ενέργειες, ώστε να μπορεί να είναι δυνατός και σε εγρήγορση, και μάλιστα εξέφρασε την έκπληξή του που δεν σκοτώθηκε στη διάρκεια των επιθέσεων ή κατά τη μεταφορά του στο δικαστήριο την Δευτέρα.

Ο Λίπεσταντ πρόσθεσε ότι ο Μπρέιβικ υποστηρίζει πως αποτελεί μέρος ενός αντι-ισλαμικού δικτύου το οποίο έχει δυο πυρήνες στην Νορβηγία και πολλούς περισσότερους στο εξωτερικό.”Μιλάει για δυο πυρήνες στη Νορβηγία, αλλά για πολλούς πυρήνες στο εξωτερικό” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Advertisements

Posted July 27, 2011 by bmplefour in Norway

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: