Η Ιταλία δανείζει την Ελλάδα ποιο φτηνά από όσο δανείζεται. Θα αντέξει;   Leave a comment

Η Ιταλία δανείζει την Ελλάδα ποιο φτηνά από όσο δανείζεται. Θα αντέξει;

 

12/08/2011

Από capital.gr

Το συνολικό δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανήλθε στα 1,902 τρις. ευρώ τον Ιούνιο, με άνοδο της τάξης των 4,4 δισ. ευρώ από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η αύξηση του Ιουνίου περιλαμβάνει πληρωμές 1,4 δισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για τα δάνεια προς την Πορτογαλία, σημειώνεται στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας.

Στο α΄ εξάμηνο ο δανεισμός αυξήθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ στα 48,2 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Σχόλιο: Τα πράγματα είναι τρομερά δύσκολα και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι διακοπές. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι Γερμανοί στερούνται Στρατηγικής Σκέψης. Δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Ήμουν από τους πρώτους που συμφωνήσαν στη Έκδοση Ευρωομολόγου. Πιστεύω να το θυμάστε.

Φυσικά το Ευρωομόλογο για να γίνει έχει ορισμένης απαράβατες προϋποθέσεις. Μια από αυτές: περισσότερη ενοποίηση στον Δημόσιο τομέα.

Δε θα σας γράψω εγώ όλες τις λύσεις ή τις κατευθύνσεις. Πληρώνεται ένα σωρό μηδενικά και δεν ξέρετε τι να κάνετε.

Αν η Ιταλία, η Ελλάδα, ή Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία δεν έχουν ανάπτυξη έστω και 1%, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα.  

05/08/2011

Δίπολα. Τρίπολα και οι διαφορές δυναμικού. Αυτό βλέπουμε αυτή την στιγμή στην ΕΕ.

Τον Αύγουστο οι Αγορές δεν πάνε διακοπές. Αυτό σημαίνει ότι τον Αύγουστο θα κάνουν σοβαρές αναλύσεις και βήματα.

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ιταλία ήταν ο αδύναμος κρίκος του Άξονα. Για να δούμε τι θα γίνει τώρα. Θα αποδειχτεί η Ιταλία ο αδύναμος κρίκος του Ευρώ;

Η Μερκελ συνεχίζει να κάνει διακοπές στις Άλπεις. Μου θυμίζει τον Χίτλερ που κοιμόταν όταν οι Σύμμαχοι έκαναν απόβαση στην Νορμανδία.

Ένα είναι σίγουρο: ότι όταν δανείζεσαι ποιο ακριβά, δε μπορείς να δανείζεις τον άλλο φτηνά.

Η Αμερική ξέρετε έγινε υπερδύναμη, δανείζοντας λεφτά.

05/08/2011

Σας είχα προειδοποιήσει ότι αυτός ο Αύγουστος θα είναι καυτός. Εγώ δεν είμαι Ρουμπινί ή κάποιος άλλος που βγαίνει στα κανάλια. Απλά γράφω στο blog μου.

2008 και 2011. Πολύ δυνατές συγκινήσεις. Τον Αύγουστο γιορτάζω 3 χρόνια. Έτσι θα τον άφηνα χωρίς μεγάλες συγκινήσεις.

Αυτό που έχω να πω στον Πλανήτη Γη: όλα ξεκίνησαν από την Ελλάδα το 2008. Αν το ξεχάσετε θα σας βρουν χειρότερα στις μεγάλες κλίμακες. Το Λευκό μου Μητρώο απλά δε το διαπραγματεύομαι.

Το Σύμπαν μπορεί να ισοπεδώσει μια ολόκληρη πόλη για να διώξει μια μύγα. Μεγάλες κλίμακες. Ήταν απαραίτητος ο Μετεωρίτης; Με ενοχλούσε η μύγα!!!!

Από capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:50

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ βρέθηκαν την Παρασκευή τα spreads τόσο της Ιταλίας και της Ισπανίας, όσο και της Γαλλίας και του Βελγίου, καθώς ο φόβος για τη διάχυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη χτυπά… «κόκκινο».

Το spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών βρέθηκε νωρίτερα στις 416 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από την υιοθέτηση του ευρώ από την Ιταλία, ενώ έως τις 418 μονάδες βάσης εκτινάχθηκε το spread των ισπανικών τίτλων, που επίσης αποτελεί επίπεδο-ρεκόρ.

Στις 231 μονάδες βάσης βρέθηκε επίσης νωρίτερα το spread των βελγικών 10ετών ομολόγων, που αποτελεί νέο ρεκόρ, όπως και η άνοδος των γαλλικών στις 90 μονάδες βάσης.

04/08/2011

Δεν είναι ότι ανεβαίνουν τα spreads, είναι ότι βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και τα χρηματιστήρια. Κανένας δεν περίμενε ότι ο Αύγουστος θα ήταν τόσο καυτός. Κανένας;

Όχι. Εγώ σας το έγραψα. Θα μπορούσα να είμαι καθηγητής Οικονομίας!!!! Αφού σας το έγραψα. Η αδρεναλίνη πάει στα ύψη. Που θα ισορροπήσει ο DJ;  Τώρα είναι στις 11,587 μονάδες. Θα αντέξει η Ιταλία; Αν τα spreads συνεχίσουν να ανεβαίνουν όλο τον Αύγουστο καταλαβαίνετε τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Το Ευρώ θα αντέξει; Έχουν αρκετά χρήματα οι Γερμανοί και οι άλλοι πλούσιοι της Ευρωζώνης;

Ο Θαπατερο τελικά αναχώρησε για τις διακοπές του, αφού πρώτα δανείστηκε ακριβά η Ισπανία.

Ο  Berlusconi δεν έπεισε τις αγορές.

Ο Χρυσός που θα πάει; Το Ελβετικό φράγκο που πάει; Όλοι ψάχνουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Από capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:07

Προς νέα επίπεδα-ρεκόρ κινούνται και την Πέμπτη τα spreads των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

Τόσο οι δηλώσεις Barroso, ο οποίος παραδέχθηκε ευθέως ότι η κρίση χρέους έχει διαχυθεί πέραν των ορίων της ευρωπαϊκής “περιφέρειας”, όσο και οι δλώσεις Trichet περί “ιδιαίτερα υψηλής αβεβαιότητας”, επέδρασαν αρνητικά στο κλίμα των αγορών.

Αυτή τη στιγμή spreads των ιταλικών ομολόγων ενισχύονται κατά 20,48 μονάδες βάσης στις 388 μ.β., ενώ των ισπανικών ενισχύονται κατά 5,30 μ.β. στις 399 μονάδες βάσης.

Ανοδικά κινούνται επίσης τα spreads των ελληνικών ομολόγων, κατά 29,66 μ.β. στις 1.287 μονάδες βάσης, όπως και της Πορτογαλίας που ενισχύονται στα επίπεδα των 890 μονάδων βάσης (+2,78 μ.β.).

4444

Από: capital.gr

Η νέα κερδοσκοπική επίθεση αυτή τη φορά σε Ιταλία και σε Ισπανία κτυπά την πόρτα της Ελλάδος  που διαπραγματεύεται το νέο δάνειο αλλά και την 6η δόση.

Με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο από το βήμα της Βουλής να ανακοινώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο θα ολοκληρωθούν στην αρχή Οκτωβρίου, την καταβολή της 5ης δόσης (του Ιουνίου) στο.. δρόμο και τη διασφάλιση της 6ης δόσης (του Σεπτεμβρίου) σε πλήρη εξέλιξη, το νέο χτύπημα των αγορών δεν ήταν καθόλου ευχάριστη είδηση.

Αρμόδια στελέχη ανησυχούν για τις εξελίξεις τις οποίες προσπαθούν να αποτιμήσουν. Κάποια φοβούνται ότι η νέα κερδοσκοπική κρίση μπορεί να αναθεωρήσει τα σχέδια της Ελλάδας και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που προς το παρόν βρίσκονται στο επίπεδο των λεκτικών υποσχέσεων και δεν έχουν αποτυπωθεί σε… χαρτί.

Διερωτώνται πως η Ιταλία και η Ισπανία θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στις δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ενώ θεωρούν πλέον ότι  το περιθώριο για τις γνωστές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος (που και πάλι εμφανίζονται με πληροφορίες  να αναφέρουν ότι η τρύπα στα έσοδα αυξήθηκε τον Ιούλιο στα 3,3 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν) δεν θα γίνουν ανεκτές σε λίγες ημέρες που θα έρθουν ξανά στην Αθήνας οι εκπρόσωποι της τρόικας για την πλέον κρίσιμη αξιολόγηση.

Πάντως, κάποιοι δίνουν και ένα παράθυρο ελπίδας, η κρίση να επιταχύνει τις αποφάσεις με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων εντός του Αυγούστου και την ενίσχυση του περιβόητου μηχανισμού  από τον οποίο θα δανείζεται και η Ελλάδα τουλάχιστο έως το 2014 όταν – σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών – θα ξαναβγεί στις αγορές.

Δεν θεωρούν τυχαίο το αίτημα για  άμεση ρύθμιση των λεπτομερειών για την τεχνική εφαρμογή του διευρυμένου τρόπου παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και  συμφωνία επί του νέου πλαισίου λειτουργίας του από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης  που ζήτησε χθες ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.  Εκτιμάται ότι παρά τα βήματα που έγιναν στην τελευταία Σύνοδο, δεν έχει δοθεί  ακόμη αποφασιστική απάντηση απέναντι στου κερδοσκόπους.

Η Επιτροπή δουλεύει – όπως και η κυβέρνηση – για πρώτη φορά τον Αύγουστο με στόχο  να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση της συστημικής ικανότητας της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την εξελισσόμενη κρίση. Το ζήτημα είναι αν θα ληφθούν αποφάσεις για μεγάλες χώρες της ΕΕ και αν αυτές θα  είναι ή όχι ευνοϊκές για την Ελλάδα που πλέον δεν είναι το επίκεντρο των εξελίξεων όπως συνέβαινε τους τελευταίους δύο μήνες.

03/08/2011

Μπήκε στο Χορό και η Γαλλία. 78. Εγώ το έγραψα: ο Αύγουστος αυτός θα είναι καυτός.

Ο Θαπαπετρο ανέβαλε και σήμερα τις διακοπές του. Το ίδιο και ο Silvio Berlousconi.

Ο χρυσός προσφέρει τεράστιες καλοκαιρινές συγκινήσεις: 1667 δολάρια η ουγκιά, σε τιμή spot.

Έπρεπε να αγοράσετε ακίνητα το 1996, να τα πουλήσετε μέχρι τον Αύγουστο του 2008, μετά να αγοράσετε πετρέλαιο το 2009, να το πουλήσετε  το 2010, μετά να αγοράσετε χρυσό και τώρα να  σκέπτεστε  αν θα πουλήσετε ένα μέρος ή όχι.

4444

Από capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:55

Συνεχίζονται την Τετάρτη οι πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας εν μέσω αναζωπυρωμένων ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης χρέους και στις ισχυρές οικονομίες του πυρήνα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του γαλλικού spread σε υψηλό από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ, στις 78 μονάδες βάσης. Νωρίς το πρωί σε επίπεδα ρεκόρ κινούνταν και τα spreads Ισπανίας και Ιταλίας.

Το κλίμα ανησυχιών υποβοηθάται από τις δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς υπάρχουν φόβοι πως η προσπάθεια των ΗΠΑ να περικόψει τις δαπάνες της θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, σε μια στιγμή που η παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα είναι ήδη αποδυναμωμένη.

Σε μια προσπάθεια να εφησυχάσει τις αγορές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlousconi, σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή του και αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στις 18:30 ώρα Ελλάδος και η ομιλία Berlousconi στο ιταλικό κοινοβούλιο για την κρίση χρέους με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που διαμορφώθηκε στην αγορά ομολόγων ανάγκασε χθες τον Ισπανό πρωθυπουργό να αναβάλλει τις προγραμματισμένες για την Τρίτη διακοπές του, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση Juncker – Tremonti προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στην οικονομία.

Ειδικότερα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων υποχωρεί κατά 9 περίπου μονάδες βάσης στις 375 μ.β. και 362 μ.β., αντίστοιχα (ενώ το πρωί βρέθηκε να ενισχύεται στις 406 και 390 μ.β., αντίστοιχα).

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας, με το ελληνικό να διαμορφώνεται στις 1.248 μ.β., κατά 3,21 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης, το ιρλανδικό spread ενισχύεται κατά 6,24 μ.β. στις 826 μ.β., ενώ τέλος το πορτογαλικό ενισχύεται στις 867 (+4,94 μ.β.) μ.β. μετά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα.

02/08/2011

Τον Αύγουστο οι αγορές θα κάνουν σοβαρές αναλύσεις, πάνω στα 6 βήματα που θα της οδηγήσουν στον Παράδεισο!!!! Mary Cristmas Baby!!!!

Από capital.gr

Σε ιστορικό υψηλό ανέρχονται την Τρίτη τα spreads Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ άνοδο σημειώνουν και οι αποδόσεις των ομολόγων της υπόλοιπης περιφέρειας, καθώς ενισχύεται η διάθεση αποστροφής κινδύνου εν μέσω επαναφοράς των ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και τη μετάδοσή της σε μεγαλύτερες οικονομίες.

Τα πρόσφατα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρώπη ενέτειναν το κλίμα ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ισπανικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ενισχύεται στις 390 μ.β. την Τρίτη, κατά 11,39 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει έως τις 401 μ.β..

Άνοδο της τάξης των 20 μ.β. σημειώνει σήμερα και το spread Ιταλίας καταγράφοντας ρεκόρ στις 375 μ.β.

Παράλληλα, ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα και τα spreads Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας διαμορφούμενα στις 1.246 μ.β. (+14,96 μ.β.), 848 μ.β. (+8,95 μ.β.) και 865 μ.β. (+15,60 μ.β.), αντίστοιχα.

Αντίστοιχες κινήσεις παρατηρούνται και στα κόστη ασφάλισης των ομολόγων της περιφέρειας με τα πενταετή ελληνικά CDS να διαμορφώνονται στις 1.884 μ.β., τα πορτογαλικά στις 1.039 μ.β., τα ιρλανδικά στις 903 μ.β., τα ισπανικά στις 411 μ.β. και τα ιταλικά στις 357 μ.β.

31/07/2011

Από το ΒΗΜΑ

Αίτημα εξαίρεσης από καταβολή της επόμενης δόσης του πακέτου για την Ελλάδα φέρεται, σύμφωνα με πηγές του Reuters, να εξετάζει η Ρώμη, καθώς τα spreads των ιταλικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα ενώ τα επιτόκια στη δημοπρασία της Πέμπτης έφτασαν το 5%.

«Δεν έχει ληφθεί απόφαση, πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το κόστος του (ιταλικού) δανεισμού την περίοδο της εκταμίευσης» ανέφεραν ανώνυμα αξιωματούχοι.

Το σχέδιο διάσωσης περιέχει ρήτρα δυνατότητας εξαίρεσης μία χώρας που συμμετέχει εάν τα επιτόκια δανεισμού της είναι υψηλότερα από τα ελληνικά. Όταν μία χώρα επιλέξει να κάνει χρήση της ρήτρας, είτε το μερίδιό της καλύπτεται από τις υπόλοιπες είτε μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τις άλλες χώρες για να καλύψει τη ζημιά.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της νέας δόσης του ελληνικού δανείου, η Ιταλία είπε ότι ίσως χρειαστεί να κάνει χρήση της εν λόγω ρήτρας.

Οι Ιταλοί «δεν έχουν αποφασίσει είτε έτσι είτε αλλιώς» (υπέρ ή κατά της συμμετοχής), ανέφερε πηγή της ευρωζώνης που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της τηλεδιάσκεψης. Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ότι η Ρώμη εξετάζει χρήση της ρήτρας.

Σχόλιο: Αυτή είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη. Πολλά θα κριθούν τον Αύγουστο. Αν η Ιταλία βγει από τον κύκλο, θα είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Advertisements

Posted July 31, 2011 by bmplefour in Italy - Economy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: