New Commanders.   Leave a comment

New Commanders.

01/08/2011

Πάνε πολλά χρόνια που έκανα την πρώτη μου δημοσίευση για τον  Recep Tayyip Erdoğan και το Στρατιωτικό κατεστημένο.

Όταν έκανα την πρώτη εγγραφή ο Erdoğan ήταν ακόμα νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Όμως όπως είχα γράψει η τάση ήταν ξεκάθαρη.

Για μένα η Ιστορία δεν είναι κάτι δύσκολο. Σε όλα τα δίπολα ή Τριπολα κλπ. Βέβαια επειδή συχνά κάνω delete σε blog και εγγραφές,  δε θα υπάρχει πλέον η εγγραφή ή το blog.

Η Τουρκία γυρίζει σελίδα. Ο Erdoğan ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος τι σωστή χρονική στιγμή, για πολλά πράγματα. Χωρίς τον Erdoğan δε θα είχαμε την σύμπλευση Ελλάδος – Ισραήλ πάνω σε γερές βάσεις. Εγώ είμαι διαφορετικός και η Ιστορία δεν είναι κάτι απλό.

Η Τουρκία πάει για αλλαγή Συντάγματος.

4444

Από Τα ΝΕΑ.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων στην Τουρκία έπειτα από τις μαζικές παραιτήσεις των τούρκων στρατηγών.

Στη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων θα καθίσει ο ευνοούμενος της κυβέρνησης στρατηγός Necdet Ozel (Νετζντέτ Οζέλ), ενώ πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία σχολιάζουν ότι πλέον ο στρατός παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, τον Recep Tayyip Erdoğan (Ταγίπ Ερντογάν).

«Ο στρατός στην Τουρκία έχει τελειώσει», μου έλεγε συνάδελφος τουρκάλα δημοσιογράφος λίγες ώρες έπειτα από την παραίτηση του αρχηγού του στρατού Isik Kosaner (Ισίκ Κοσανέρ) και των αρχηγών του στρατού Ξηράς, Αεροπορίας και Ναυτικού την Παρασκευή αργά το απόγευμα.

Ο μόνος που δεν παραιτήθηκε ήταν ο αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, ο Necdet Ozel (Νετζντέτ Οζέλ), ο οποίος λίγες ώρες αργότερα διορίστηκε στη θέση του αρχηγού Ξηράς ούτως ώστε να μπορεί να εκτελεί από αυτή τη θέση και καθήκοντα αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων. Ο Οζέλ αναμένεται να είναι ο νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ερώτημα είναι ποιοι θα διοριστούν τώρα στις θέσεις που είναι κενές και τι θα γίνει με τους 14 στρατηγούς οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι και είχαν σειρά για προαγωγή στον στρατό.

Ο στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, ο οποίος είναι υπόδικος σε υπόθεση συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης, αναμενόταν να είναι ο νέος αρχηγός Στρατού Ξηράς αλλά η κυβέρνηση δεν τον θέλει σε αυτή τη θέση.

Τους στρατηγούς Αρσλάν Γκιουνέρ και Χαϊρί Κιβρίκογλου δεν τους θέλει ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ επειδή ο πρώτος είχε αρνηθεί να κάνει χειραψία με την πρώτη κυρία Χαϊρούνισα Γκιουλ και ο δεύτερος δεν είχε πάει να υποδεχτεί τον Γκιουλ κατά την επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο.

Οι παραιτήσεις των στρατηγών έπεσαν σαν βόμβα στην Τουρκία. «Σεισμός τεσσάρων αστεριών» ήταν ο τίτλος της «Σαμπάχ».

Εδώ και αρκετές εβδομάδες κυβέρνηση και στρατός βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις, χωρίς ωστόσο να φτάσουν σε κανένα αποτέλεσμα. Κύριο θέμα διαφωνίας, οι προφυλακίσεις των εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού για την υπόθεση Βαριοπούλα.

«Παλαιότερα, όταν υπήρχε διαφωνία μεταξύ στρατού και πολιτικών, παραιτούνταν οι πολιτικοί. Σήμερα γίνεται το αντίθετο.

Δεν είναι εύκολο να συνηθίσει κανείς αυτή την αλλαγή», σχολιάζει ο Μεχμέτ Μπάρλας της «Σαμπάχ».

Ο Ισίκ Κοσανέρ λίγες ώρες μετά την παραίτησή του έστειλε ένα σκληρό αποχαιρετιστήριο μήνυμα ξεκαθαρίζοντας και τους λόγους: οι προφυλακίσεις των αξιωματικών του στρατού. Επεσήμανε ότι 173 εν ενεργεία αξιωματικοί και 77 απόστρατοι είναι προφυλακισμένοι και μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε λύση.

Σύμφωνα με τον Ισίκ Κοσανέρ, η προφυλάκιση εν ενεργεία προσωπικού είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και τις ηθικές αξίες. Αναφέρθηκε μάλιστα στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι με ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις ενθαρρύνουν τη στάση ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή τη στιγμή είναι προφυλακισμένοι 41 στρατηγοί, από τους οποίους οι 14 είχαν σειρά προαγωγής φέτος κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) που αναμένεται να αρχίσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 4 Αυγούστου.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Δικαστήριο ζήτησε τη σύλληψη και του αρχηγού της Στρατιάς του Αιγαίου καθώς και άλλων στρατηγών οι οποίοι αναμενόταν να προαχθούν και αυτοί φέτος.

Τώρα οι προαγωγές τους δεν μπορούν να γίνουν.

 «Το AKP θα προαγάγει αυτούς που θέλει. Θα σχεδιάσει τον στρατό όπως το ίδιο θέλει», σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές.

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές φιλοκυβερνητικών μέσων, όπως ο Εμρέ Ακγιόζ της «Σαμπάχ», πανηγυρίζουν λέγοντας ότι «οι πρωταγωνιστές της παλιάς τάξης πραγμάτων πήγαν σπίτι τους και η πολιτική εξουσία κυριάρχησε».

«Ποια κρίση;» Πάντως η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει κρίση στην Άγκυρα παρόλο που οι παραιτήσεις των στρατηγών χαρακτηρίστηκαν ως η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο αντιπρόεδρος του AKP Χουσεΐν Τσελίκ ήταν ο πρώτος που έκανε δηλώσεις λέγοντας ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό και διαπίστωσε ότι πράγματι δεν υπάρχει καμιά κρίση αφού οι νόμοι και οι κανόνες εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρωθυπουργός προχθές το βράδυ στο διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό δεν έκανε καμιά αναφορά στις παραιτήσεις των στρατηγών και απλώς επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει με το παρόν Σύνταγμα.

Advertisements

Posted August 1, 2011 by bmplefour in Turkey

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: