Rebels Fight to Win any Battle.   Leave a comment

Rebels Fight to Win any Battle.

Rebels Fight to Win any Battle.

20/08/2011

Από Zougla.gr

Ο Αμπντελσαλάμ Τζάλουντ, πρώην σύντροφος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και επί σειρά ετών θεωρούμενος ως ο δεύτερος τη τάξει στο λιβυκό καθεστώς, προτού πέσει σε δυσμένεια στην διάρκεια της δεκαετίας του 1990, εγκατέλειψε την Παρασκευή την Τρίπολη και προσχώρησε στις δυνάμεις των εξεγερμένων, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές.

«Εγκατέλειψε την Τρίπολη, συνενώθηκε με την εξέγερση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων συνταγματάρχης Άχμεντ Όμαρ Μπάνι.

«Για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε πού βρίσκεται ακριβώς», πρόσθεσε ο συνταγματάρχης Μπάνι, ερωτηθείς σχετικά στη Βεγγάζη, την «πρωτεύουσα» των εξεγερμένων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ο διοικητής Τζάλουντ κατάφερε να εγκαταλείψει την Τρίπολη μαζί με την οικογένειά του και έφθασε χθες στην πόλη Ζέντεν», η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ανέφερε μια άλλη πηγή στις τάξεις τους ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της.

Η αποσκίρτηση του Τζάλουντ αναφέρθηκε το βράδυ από πολλά ΜΜΕ των εξεγερμένων. Ο Τζάλουντ φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό των εξεγερμένων Libya Awalam, ότι «το καθεστώς του Καντάφι είναι τελειωμένο».

Σύντροφος του Καντάφι από την πρώτη στιγμή που ο συνταγματάρχης κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία το 1969, ο Τζάλουντ θεωρείτο επί χρόνια δεύτερος τη τάξει στο καθεστώς, πριν σταδιακά αποσυρθεί την δεκαετία του 1990.

Άσκησε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού από το 1972 ως το 1977. Είχε ασκήσει επίσης καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Οικονομικών και υπουργού Βιομηχανίας.

Λόγω των διαφορών του με τον Καντάφι, αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή, ενώ παρέμενε ουσιαστικά υπό κατ’ οίκον κράτηση επί σειρά ετών.

Ο Αμπντελσαλάμ Τζάλουντ είναι ένα από τα πιο σημαίνοντα στελέχη της φυλής Μεγκάρχα, προπύργιο της οποίας είναι η Σέμπχα, στο κεντροδυτικό τμήμα της χώρας, όπως και της φυλής του Καντάφι. Παραμένει δημοφιλής μορφή στη Λιβύη.

Σχόλιο: Ο Καντάφι σίγουρα βλέπει το τέλος να έρχεται.

Το καλύτερο είναι να φύγει για την Βενεζουέλα τώρα που μπορεί.

18/08/2011

Από Ελευθεροτυπία.

Οι εξεγερμένοι προελαύνουν προς την πρωτεύουσα της Λιβύης αφού κατέλαβαν μια πόλη ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Σύρτη, γενέτειρα του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως μεταδίδει σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο διοικητής των Λίβυων εξεγερμένων ανέφερε σε ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα ότι οι “οι επαναστατικές δυνάμεις” απώθησαν τα στρατεύματα που είναι πιστά στον Καντάφι από την πόλη αλ Χισά, 140 χλμ. δυτικά της Σύρτης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι εξεγερμένοι ανέφεραν ότι προωθήθηκαν στο κέντρο της πόλης Ζαουίγια, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας όπου υπάρχουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις 40 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το αλ Τζαζίρα, οι εξεγερμένοι αιχμαλώτισαν τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Ζαουίγια και άλλους πιστούς στον Καντάφι περιλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων.

Ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι η πόλη έμοιαζε να είναι ήρεμη το πρωί σήμερα. Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο είπαν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν χθες, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Άμπντουλ Ιλά αλ Χάτιμπ διέψευσε ότι έλαβε μέρος σε διαπραγματεύσεις από κοινού με αξιωματούχους που εκπροσωπούν την κυβέρνηση του Καντάφι και το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο στην Τυνησία.

Ο αλ Χάτιμπ είπε ότι είχε χωριστές επαφές με αξιωματούχους από τις δύο πλευρές και ορισμένους Λίβυους πολίτες μετά την υποβολή σχετικών αιτημάτων.

“Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι δεν είχε άμεσες ή έμμεσες διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του Καντάφι”, πρόσθεσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μούσταφα Άμπντουλ Τζαλίλ.

“Ο Καντάφι οφείλει να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη Λιβύη ή θα απομακρυνθεί δια της βίας”, είπε ο Άμπντουλ Τζαλίλ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων. “Είναι αδιανόητο να γίνουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις που να αγνοούν αυτή τη βασική αρχή”.

Από το Φεβρουάριο, όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Καντάφι, οι αντικαθεστωτικοί πασχίζουν να προχωρήσουν προς την Τρίπολη. Το τελευταίο διάστημα υποστήριξαν ότι κέρδισαν σημαντικό έδαφος στην πόλη Μπρέγκα, 750 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

16/08/2011

Ο Αύγουστος είδη γέρνει την ζυγαριά υπέρ των αντικαθεστωτικών. Ο αποκλεισμός της Τρίπολης θα επιταχύνει τα γεγονότα.

Καντάφι «σου έκανα προσφορά» τον Ιούλιο, δε τη δέχτηκες. Τώρα ψάχνεσαι. Τα πράγματα χειροτερεύουν. Το έγραψα τον Ιούλιο, ο Αύγουστος θα είναι θα είναι πολύ άσχημος για εσένα.

Έχω δει τα μεγαλύτερα πεδία μαχών και έχω κερδίσει αμέτρητες φορές.

4444

Από Ημερησία.

Στον πλήρη αποκλεισμό της πρωτεύουσας Τρίπολης αποσκοπούν πλέον οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη που κατάφεραν μέσα στο Σαββατοκύριακο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ζαουίγια.

Πρόκειται για το δεύτερο κόμβο ανεφοδιασμού του καθεστώτος που καταλαμβάνουν οι αντικαθεστωτικοί, γεγονός που δυσχεραίνει δραματικά τη θέση του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι.

Οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται πλέον σε απόσταση μόλις 50 χλμ. από την πρωτεύουσα και, επιδεικνύοντας νέα οργανωτική δομή (προφανώς υπό την καθοδήγηση ξένων «συμβούλων») και ελπίζουν ότι όταν ο Καντάφι αποδυναμωθεί εξαιτίας του αποκλεισμού είτε θα οδηγηθεί στην… έξοδο είτε θα αντιμετωπίσει την εξέγερση της πρωτεύουσας.

Ο ίδιος ο Καντάφι, πάντως, σε τηλεφωνικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, και το οποίο μόλις ακουγόταν, κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στην επέλαση των αντικαθεστωτικών.

«Διακοπές»

Σε μία ακόμη ένδειξη της απομόνωσης του Λίβυου ηγέτη, ο υπουργός του των Εσωτερικών έφθασε στην Τυνησία με την οικογένειά του, δηλώνοντας ότι «κάνει διακοπές» αλλά ανίκανος να σταματήσει τις φήμες περί αυτομόλησης.

Στην Τυνησία, πάντως, βρίσκεται και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο οποίος μετέχει σε διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο πλευρών, σε μία προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

11/08/2011

Ο Καντάφι και το σοι του πρέπει να δικαστούν όταν τελείωση αυτή η ιστορία. Είναι προφανές ότι δεν έκαναν ειρήνη όταν μπορούσαν. Αυτό σημαίνει ότι έκαναν την επιλογή τους. Να κάνουν όσο περισσότερη ζημιά στον Λαό της Λιβύης.

Από capital.gr

Οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι δεν μπορούν πλέον να διεξάγουν αποτελεσματικές επιθέσεις, δήλωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ο Καναδός Σαρλ Μπουσάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Οι δυνάμεις του Καντάφι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να διεξάγουν μια αποτελεσματική επίθεση” μεγάλης κλίμακας πλήττοντας τον άμαχο πληθυσμό, είπε ο Μπουσάρ μιλώντας τηλεφωνικά από τη Νάπολη της Ιταλίας.

“Η ισχύς και η αποφασιστικότητα των δυνάμεων του καθεστώτος συνεχίζει να ελαττώνεται. Βλέπουμε επίσης πολλούς μισθοφόρους, ανελέητους μισθοφόρους από άλλες χώρες που έχουν στρατολογηθεί από τις δυνάμεις του Καντάφι για να προκαλέσουν βιαιότητες σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά”, πρόσθεσε ο Καναδός αντιπτέραρχος.

Με την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ άνοιξε ο δρόμος για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη με στόχο την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Οι εξεγερμένοι, οι οποίοι είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Κυρηναϊκή και ορισμένους θύλακες στη δυτική Λιβύη, τους τελευταίους μήνες έδειχναν να έχουν καθηλωθεί.

Σήμερα όμως υπάρχει “δραστηριότητα” σε τρία μέτωπα, την Μπρέγκα στα ανατολικά, τη Μιζουράτα και το Τζέμπελ Νεφούσα στα δυτικά. “Σε αυτά τα τρία μέτωπα παρατηρούμε αλλαγές, οι αντικανταφικές δυνάμεις προωθούνται για να σταματήσουν τη βία κατά του πληθυσμού”, κατέληξε ο Μπουσάρ.

Σύμφωνα με το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα οι εξεγερμένοι κατέλαβαν σήμερα μια κατοικημένη περιοχή στην πόλη Μπρέγκα, μετά από σκληρές μάχες με τις δυνάμεις του Καντάφι. Οι εξεγερμένοι είπαν ότι μετά την Μπρέγκα, που απέχει 750 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, θα κινηθούν προς τα δυτικά.

Από την έναρξη των επιχειρήσεών του ΝΑΤΟ, στις 31 Μαρτίου, τα αεροσκάφη της Συμμαχίας έχουν πραγματοποιήσει 18.533 εξόδους εκ των οποίων οι 7.037 περιλάμβαναν και πλήγματα εναντίον στόχων στη Λιβύη. Την Τετάρτη το ΝΑΤΟ έπληξε τρία θωρακισμένα οχήματα κοντά στην Τρίπολη και έναν εκτοξευτήρα πυραύλων κοντά στη πόλη Μπιρ αλ-Γάναμ.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για “συμφιλίωση” μεταξύ της λιβυκής κυβέρνησης και των ανταρτών που ζητούν την ανατροπή του Καντάφι. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Μπαγντάντι αλ-Μαχμούντι, ο Μπαν είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα από την αύξηση του αριθμού των θυμάτων αλλά και από τις καταστροφές που σημειώνονται στις υποδομές. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα και καύσιμα αλλά διέψευσε ότι σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Άμπντελ Μόνεμ αλ-Χούνι, είπε σήμερα από το Κάιρο ότι περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου οπότε ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του Καντάφι. “Δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί ενώ οι καταστροφές στις υποδομές και τις εγκαταστάσεις ξεπερνούν τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια”, υποστήριξε μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Μάσρι Αλ Γιουμ.

Ο Αλ Χούνι ήταν εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος στον Αραβικό Σύνδεσμο αλλά τους τελευταίους μήνες έχει συνταχθεί με τους εξεγερμένους.
10/08/2011

Από Καθημερινή.

Ο Χάμις Καντάφι, ο νεότερος γιος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, εμφανίστηκε σήμερα, Τετάρτη, στη λιβυκή τηλεόραση, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του από τους εξεγερμένους.

Η τηλεόραση έδειξε τον Χάμις, ντυμένο με στρατιωτική στολή, να επισκέπτεται ένα νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται «θύματα των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ». Η επίσκεψη αυτή έγινε χθες, Τρίτη, σύμφωνα πάντα με την τηλεόραση.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Χάμις Καντάφι μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, την περασμένη εβδομάδα, που όμως διαψεύστηκε αμέσως από την κυβέρνηση.

Ο 28χρονος Χάμις είναι ο μικρότερος από τους επτά γιους του Καντάφι. Είναι στρατιωτικός καριέρας και έχει φοιτήσει στη στρατιωτική ακαδημία και τη σχολή πολέμου της Ρωσίας. Διοικεί μία από τις ισχυρότερες ταξιαρχίες των κυβερνητικών δυνάμεων η οποία φέρει το όνομά του αφού είναι γνωστή ως «Ταξιαρχία Χάμις».

Σχόλιο: Τελικά δεν πέθανε ο Γιος του Καντάφι. Σύμφωνα με το βίντεο.

08/08/2011

Ο θάνατος του Γιου του Muammar Qaddafi που ήταν επικεφαλής της καλύτερης ταξιαρχίας του στρατού του Καντάφι, μαζί με άλλους 32, ήταν καίριο χτύπημα, την σωστή στιγμή.

08/08/2011

Zintan, Libya (CNN) — The Libyan government said Sunday it had retaken the key town of Bir al-Ghanam after losing it briefly to rebel forces, but a rebel commander said his forces were holding onto the town.

Bir al-Ghanam is about 85 kilometers (53 miles) southwest of the Libyan capital Tripoli. Its capture is significant because little else stands between Bir Al-Ghanam and the Libyan coastline where Tripoli is situated.

After rebels gained control of the town Saturday, one rebel fighter told CNN the “next step” was Tripoli.

Libyan Prime Minister Baghdadi Al-Mahmoudi told reporters in Tripoli on Sunday that rebel forces had the town for only a few hours. Bir al-Ghanam “is now back in the hands of the honorable brave tribes, with its surface back in normal life and under the control of the legitimate government of Libya,” Al-Mahmoudi said.

But Nasr Abu al Qassem, who was in Zintan, about 70 km (43 miles) southwest of Bir al-Ghanam, said rebels remained at the front line in Bir Al-Ghanam and were being reinforced. The situation in the town was stable, he said……

05/08/2011

Από capital.gr

Τριάντα δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Χάμις Καντάφι, γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη Ζλίτεν της δυτικής Λιβύης, δήλωσε σήμερα ο Μοχάμεντ Ζαουάουι, εκπρόσωπος των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από την κυβέρνηση ή το ΝΑΤΟ για την πληροφορία αυτή.

Ο Χάμις είναι επικεφαλής της 32ης ταξιαρχίας της Λιβύης, μια από τις πιο επαγγελματικές και πιστές στον Καντάφι στρατιωτικές μονάδες που μάχονται στη Ζλίτεν, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς Μιζουράτα και την Τρίπολη.

“Στη διάρκεια της νύχτας, αεροσκάφος του ΝΑΤΟ έπληξε το κέντρο διοίκησης των δυνάμεων του Χάμις Καντάφι. Τριάντα δύο από τους άνδρες του σκοτώθηκαν όπως και ο ίδιος”, τόνισε ο Ζαουάουι.
Σχόλιο: Πολύ κάλο χτύπημα από το ΝΑΤΟ. Ακριβείας. Σίγουρα το χτύπημα θα έχει αντίκτυπο στο στρατόπεδο του δικτάτορα Καντάφι. Μεγάλη επιτυχία.

Το είχα γράψει τον Ιούλιο: Καντάφι δέξου τις προτάσεις. Μετά τα πράγματα θα γίνουν άσχημα. Ο χρόνος λιγοστεύει για τον Καντάφι.

01/08/2011

Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των αντικαθεστωτικών. Αυτό έγινε και στην Ρωσία την εποχή της Επανάστασης τα χρόνια 1917 – 1923  και γίνεται σε όλες σχεδόν τις επαναστάσεις. 

01/08/2011

Από Τα ΝΕΑ.

Ο χθεσινός απολογισμός των τεσσάρων νεκρών έπειτα από συγκρούσεις ανάμεσα σε φράξιες των ανταρτών αποδεικνύει με τον πλέον εμφανή τρόπο το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντελ Φατάχ Γιουνές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ομάδα ανταρτών εξαπέλυσε επίθεση σε βάση άλλης ομάδας στη Δυτική Βεγγάζη με την υποψία ότι οι σύντροφοί τους είχαν απελευθερώσει υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι.

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ. Το αιματηρό επεισόδιο αποτυπώνει το κλίμα καχυποψίας που έχει ενσκήψει στις τάξεις των αντικαθεστωτικών έπειτα από τη δολοφονία του πρώην υπουργού Εσωτερικών του Καντάφι που αποσκίρτησε και δεύτερου ισχυρότερου άνδρα του Συμβουλίου μετά τον πρόεδρο Μουσταφά Αμπντελ Τζαλίλ για τον οποίον υπήρξαν υπόνοιες ότι ήταν διπλός πράκτορας.

Τη σύλληψη του Γιουνές φαίνεται να είχε διατάξει ο ίδιος ο Αμπντελ Τζαλίλ. Το Σάββατο, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του, οι ομάδες παραστρατιωτικών που ήλεγχε διατάχθηκαν να διαλυθούν και να συνταχθούν με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι έριδες στις τάξεις των αντικαθεστωτικών κάθε άλλο παρά διευκολύνουν τις επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων, πολλές από τις οποίες έχουν αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως μοναδική Αρχή στη Λιβύη. Προχθές, νατοϊκές δυνάμεις επέδραμαν στην Τρίπολη και βομβάρδισαν την έδρα της λιβυκής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με πηγές από το καθεστώς, από την επιδρομή σκοτώθηκαν τρία άτομα και δεκαπέντε τραυματίστηκαν. Ο διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου Χάλεντ Μπαζίλια χαρακτήρισε τη νατοϊκή επιχείρηση «ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας» που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Advertisements

Posted August 1, 2011 by bmplefour in LIBYA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: