Proton Bank   Leave a comment

Proton Bank

20/08/2011

Από Έθνος.

“Σωσίβιο” έριξαν χθες οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) στην Proton Bank, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έναρξη ενός κύκλου μεγάλης συγκέντρωσης στον κλάδο.

Με τις… “ευλογίες” της Τράπεζας της Ελλάδος εξετάζουν θετικά τη συμμετοχή τους στην ήδη αποφασισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 50 εκατ. ευρώ.

Αποφάσισαν να μετάσχουν στις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες προκειμένου να δρομολογηθεί μια νέα περίοδος για την τράπεζα, με βάση ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και σε συνδυασμό με τις σημερινές διοικητικές αλλαγές στην Proton.

Ταυτόχρονα με τη ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Proton και πέραν του ήδη υπάρχοντος, σε όλες τις τράπεζες, επιτρόπου του Δημοσίου, η ΤτΕ τοποθέτησε και δικό της επίτροπο (τον Θεοφάνη Σαξώνη, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της Alpha Bank), που θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει τη λειτουργία του νέου Δ.Σ. της τράπεζας.

Αναγκαστικές συγχωνεύσεις, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ομολογιακά δάνεια αποτελούν σήμερα τα τέσσερα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το ελληνικό τραπεζικό τοπίο.

Και καθώς το φθινόπωρο αναμένεται “καυτό” και συνάμα καθοριστικό, τα τραπεζικά επιτελεία αυτό το καλοκαίρι ξέχασαν τις διακοπές και έμειναν στα γραφεία τους καταρτίζοντας τα πλάνα της επόμενης μέρας.

Και έχουν να αντιμετωπίσουν τρία θέματα:

04/08/2011

Αν ήμουν κάποιος από τους δανειστές της Ελλάδος, το πρώτο πράγμα που θα έκανα, θα ήταν να καθαρίσω τα πολιτικά Σκ…….α. 

Από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί τόνοι ολόκληροι. Μια και κανένας δεν καθάριζε στον χώρο που λέγεται Ελλάδα. Αλλιώς δεν γίνεται. Χώρια που ένας χώρος που είναι γεμάτος ακαθαρσίες, έχει και επικίνδυνα μικρόβια, ιούς και άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Δεν πάει πολύς καιρός που τα παγκόσμια πρωτοσέλιδα μιλούσαν για τον Ελληνικό Ιό και σκορπούσαν τον πανικό.

Με την Ελλάδα χάσατε χρόνο. Αυτή είναι μια αλήθεια. Τώρα που οι χρηματαγορές κτυπάνε την Ιταλία, το καταλαβαίνετε. Οι Γερμανοί ποτέ δεν είχαν παγκόσμια στρατηγική σκέψη.

Τι έπρεπε να γίνει στην Ελλάδα; Πρόωρες εκλογές. Γιατί; Για να αποφασίσουν οι Νεοέλληνες αν θέλουν να σωθούν ή όχι. Αντί να κάνετε συμφωνίες με τον Γιωργάκη και τους άλλους Πασοκους, που δεν τις δέχεται ο Ελληνικός Λαός, έπρεπε να βρείτε σοβαρούς συνομιλητές. Που να έχουν πολιτική νομιμότητα.

Ερασιτέχνες. Ούτε τα λεφτά της Γερμανίας δε θα φτάσουν, αν ο καυτός Αύγουστος συνεχιστεί. Το καλύτερο αυτή την στιγμή για έναν ιδιώτη, είναι να μην δανείζει σε κράτη.

Είναι δυνατόν να κάνετε συμφωνίες με αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις ακαθαρσίες από το 1974 μέχρι σήμερα; Δε καταλαβαίνετε ότι είναι μέρος του προβλήματος;

Το καλύτερο είναι να επενδύεις σε εμπορεύματα.

Ποιος Ευρωπαίος θα μου πει, τι πολίτευμα έχει η Ελλάδα;

4444

Από newpost.gr

Με βολές κατά της επίσημης εκπροσώπησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, συνόδευσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τις διευκρινίσεις του για την χθεσινή προσθήκη στο πολυνομοσχέδιό του, ρύθμισης για την τοποθέτηση των διαθεσίμων του Δημοσίου σε τράπεζες, με αναδρομική, από το 1997, ισχύ.

Η ρύθμιση, που δίνει στον υπουργό Οικονομικών την δυνατότητα να τοποθετεί κρατικά διαθέσιμα σε μία τράπεζα «για λόγους σχετικούς με την συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος», καλύπτει με την αναδρομική της ισχύ και την τοποθέτηση διαθεσίμων στην Proton Bank τράπεζα που, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, «δεν πέρασε καθόλου τα στρες τεστ και της οποίας οι ίδιοι οι μέτοχοι ζήτησαν αύξηση κεφαλαίου».

«Οι διατάξεις που παραβίασε, ήταν εκείνες του σκανδάλου Κοσκωτά», παρατήρησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννηςενώ ο Παύλος Μαρκάκης (ΛΑΟΣ), μετέφερε με την σειρά του την καταγγελία περί «παράτυπης καταχώρησης των διαθεσίμων». Για «φωτογραφική ρύθμιση» που χρήζει εξηγήσεων, έκανε λόγο ο Δημ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η διάταξη μπορεί να έχει και οσμή σκανδάλου, αλλά είναι μέρος του γενικότερου σκανδάλου στήριξης, χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μήπως πρόεδρος της Proton Bank είναι ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο κ. Σπέκχαρντ; Υπήρξαν πρόσωπα στο ΔΣ της με σημαίνοντα ρόλο στις αμυντικές προμήθειες;», παρατήρησε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συμβαίνει επιχειρηματικά στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και για τις σχέσεις του με το τραπεζικό σύστημα. Πάντως, αυτό το σύστημα κρατά στη ζωή πάρα πολλές επιχειρήσεις και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει παραγγείλει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν καταγγελιών για τέλεση αδικημάτων από τον βασικό μέτοχο της Proton Bank. Η κυβέρνηση, όμως και η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωσαν με ικανοποίηση ότι τα εκτελεστικά μέλη της διοίκησης της Τράπεζας παραιτήθηκαν και τις εκτελεστικές αρμοδιότητες ανέλαβαν άσχετα πρόσωπα, που ασκούν εδώ και λίγες μέρες την διοίκηση, έχοντας πολύ μεγάλη τραπεζική εμπειρία».

Ο κ. Βενιζέλος, ενέταξε την ρύθμιση στην ανάγκη διατράνωσης της φερεγγυότητας και ευστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο και της επίθεσης που δέχεται συνολικότερα η ευρωζώνη.

«Είναι δυνατόν το ελληνικό Δημόσιο να θεωρήσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι υπάρχει νομίμως λειτουργούσα τράπεζα που δεν είναι φερέγγυα και πως γι’ αυτό το λόγο δεν επιλέγει να καταθέσει τα διαθέσιμά του σ’ αυτήν; Όλες είναι φερέγγυες γιατί στηρίζονται από το ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ. Η συγκεκριμένη, έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια απ’ το 2008 με 300 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, με προνομιακές μετοχές, ομόλογα και εγγυήσεις που διατίθενται στην ΕΚΤ. Το ελληνικό δημόσιο είναι προνομιούχος μέτοχος της τράπεζας αυτής. Από το 2008, επί κυβέρνησης Καραμανλή, έχει ορίσει επίτροπό του στην τράπεζα αυτή, ο οποίος παρακολουθεί τις εργασίες και παραμένει έκτοτε ο ίδιος. Το δημόσιο έχει στρατηγικά συμφέροντα, γιατί έχει επενδύσει χρήματα και έχει θεσμικά συμφέροντα στο όνομα της ευστάθειας του συστήματος, όπως επίσης υπάρχουν και καταθέτες τους οποίους κοιτάζουμε στα μάτια και ξέρουν ότι είναι ασφαλείς, το νοιώθουν, το βλέπουν μέσα απ’ τις πρακτικές μας», ανέφερε ο υπουργός.

4444

Από Press-gr.

ΕΡΩΤΗΣΗ προς Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Υπόθεση PROTONBANK

Κύριε Υπουργέ,

Με συνεχή δημοσιεύματα στον Τύπο, αποκαλύπτεται το σοβαρό θέμα της ενδεχόμενης υπεξαίρεσης στη PROTON BANK. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας και το Υπουργείο Οικονομικών ενέκριναν, καθ’ υπέρβαση των ορίων του Νόμου, καταθέσεις Κρατικών Διαθεσίμων, στην εν λόγω τράπεζα:

α) ύψους 135 εκ. ευρώ, λήξεως 15/7/11
β) ύψους 160 εκ. ευρώ, τα οποία κατατέθηκαν στις 14/7/11.

Εάν, τα δημοσιεύματα του Τύπου και οι πληροφορίες που διαρρέουν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, έχουμε μία διαδικασία παράνομων πράξεων, με όμοιό τους μόνο την πολύκροτη υπόθεση Κοσκωτά.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου, οι πολίτες δοκιμάζονται σκληρά από την εφαρμοζόμενη πολιτική του Μνημονίου και το φαινόμενο της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης των σκανδάλων οδηγεί το πολιτικό σύστημα στην πλήρη απαξία, όλα πρέπει να…

βγουν στο φως.

Κατόπιν όλων,
Ερωτάστε:

1. Υπέγραψε, παρά την αρνητική εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου, την κατάθεση των διαθεσίμων στη PROTON BANK;

2. Πόσες φορές και ποια ποσά κατατέθηκαν στο παρελθόν και με ποιου αποφάσεις στην εν λόγω Τράπεζα;
3. Ζητούμε την κατάθεση στη Βουλή των ακόλουθων εγγράφων:

α) των εγγράφων και των εγκρίσεων που συνοδεύουν τις καταθέσεις των κρατικών διαθεσίμων στη PROTON BANK.

β) τα έγγραφα με τις εγκρίσεις των ως άνω πράξεων από την Τράπεζα της Ελλάδας.

-Οι-

ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

4444

Από nonews-NEWS

http://kourdistoportocali.
Στο γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου ο καυτός φάκελος!

Από τον Ιωσήφ Ρουμελιώτη
-«Thomsen IMF», έγραφε η ένδειξη στην οθόνη του κινητού της Σοφίας Δήμτσα ώσπου εκείνη να πατήσει το κουμπί της αποδοχής.

Αγχωμένος ο blue eyes Πολ (Τόμσεν) του ΔΝΤ κάλεσε την συντάκτρια του Μεγάλου Καναλιού-για την οποία έχει τις καλύτερες συστάσεις από τον Προβόπουλο της Τραπέζης της Ελλάδας, (ο οποίος… ενέκρινε την εξαγορά της Proton Bank από την Πειραιώς στον Λαυρεντιάδη) αναζητώντας περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες για το Proton Bank scandal αλλά και εχεμύθεια σχετικά με την επικοινωνία.

Η υπόθεση της Proton Bank, έχει σοκάρει τα υψηλά κλιμάκια του Ταμείου αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υψηλόβαθμα στελέχη των δύο Οργανισμών αντιμετωπίζουν με καχυποψία τους χαμηλούς τόνους- στα όρια της συγκάλυψης- όσο αφορά την ενημέρωσή τους από υπεύθυνες κυβερνητικές πηγές της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποδέκτης διερευνητικών τηλεφωνημάτων για την πορεία και το βάθος της υπόθεσης, ήταν και ο πρώην υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Φάκελος για την υπόθεση Proton Bank Scandal, βρίσκεται ήδη και στα γραφεία της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές παρότι η κυβέρνηση και τα εξαγορασμένα ΜΜΕ επιχειρούν να την συγκαλύψουν.

Οι πρεσβείες των ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα έχουν ήδη ενημερώσει τις κυβερνήσεις τους και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις μεθοδεύσεις της «χρεοκοπημένης» ελληνικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο και στο διεθνές τραπεζικό σύστημα το οποίο αντιμετωπίζει με καχυποψία τις προσπάθειες για επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Το σκάνδαλο της Proton Bank αποκαλύπτει τη νοσηρότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές.

Αυτό εξηγεί και ως ένα βαθμό την καταβαράθρωση του Χρηματιστηρίου!

4444

Από την Ελευθεροτυπία.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, που έφερε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε χθες στη Βουλή να δώσει νομική κάλυψη στις ενέργειες που ο ίδιος έκανε για τη στήριξη της Proton Bank, με τη σύμφωνη γνώμη της Τραπέζης της Ελλάδος, καθ’ υπέρβασιν του κανονισμού του Γενικού Λογιστηρίου, και αναδρομικά, παρά τη ριζική διαφωνία του διευθυντή της Δ49 υπηρεσίας και του αρμόδιου εισηγητή.

Έτσι, μία ημέρα πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που γίνεται αύριο, ο υπουργός κατέθεσε προσθήκη με αναδρομική ισχύ, από το 1997 (!), βάσει της οποίας προβλέπεται πως:

«Όταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου».

Η προσθήκη αυτή είναι φωτογραφική απεικόνιση της πριμοδότησης της Proton Bank στα μέσα Ιουλίου από τον ίδιο ως υπουργό και η ψήφισή της τού παρέχει νομική κάλυψη εκ των υστέρων!

Μιλώντας, νωρίτερα, ο ίδιος στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα, επανέλαβε επί της ουσίας τα όσα κατέγραφε στην επιστολή του που απέστειλε στην «Ε» (φύλλο Τετάρτης). Ότι δηλαδή «οι τράπεζες, ως νομικά πρόσωπα που υπηρετούν το συμφέρον της οικονομίας, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτούς που έχουν το μετοχικό κεφάλαιο, από αυτούς που είναι βασικοί μέτοχοι, από αυτούς που διοικούν, από αυτούς που επιδιώκουν να ασκήσουν μικρή ή μεγάλη επιρροή».

Συνέδεσε δε τις ενέργειές του με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, διότι «η υγεία και η ρευστότητα των τραπεζών δεν είναι υγεία και ρευστότητα των μετόχων, είναι υγεία και ρευστότητα της οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Οι θέσεις του υπουργού βρήκαν φανατικό υποστηρικτή τον συνήθη σύμμαχο της κυβέρνησης, πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο αντρών και γραπτή ανακοίνωση του ΛΑΟΣ με τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «πάντα μετέχει πρόθυμα» στο κάλεσμα για ενημέρωση, τονίζοντας ότι πάνω στην πλήρη ενημέρωση «μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί μία πανεθνική προσπάθεια».

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Γ. Καρατζαφέρης ανέτρεξε στην υπόθεση Κοσκωτά, επικαλούμενος τα εξαιρετικά πρωτοσέλιδα και τους μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι βρέθηκαν μετά μάρτυρες υπεράσπισης. «Το λέω τώρα αυτό -συνέχισε- γιατί βλέπω πως ακολουθείται από τον Τύπο μια πολιτική Σαμψών, του τύπου “δεν μπορώ να εξασφαλίσω δάνεια εγώ και ασκώ πίεση να πέσει το τραπεζικό σύστημα”»…

Παρότρυνε μάλιστα «να κανονιστεί μια συνάντηση με όλους τους ιδιοκτήτες μεγάλης κυκλοφορίας ημερησίων εφημερίδων και μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών, διότι σήμερα νοσεί το σύστημα και ποδηγετείτε μια κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα από συγκεκριμένα μέσα».

Στο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. Απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναρωτήθηκε μήπως η βιασύνη της Attica Bank, η οποία ελέγχεται από το Δημόσιο, να εξαγοράσει την Proton γίνεται προκειμένου να μείνουν κρυφά κάποια πράγματα. Απάντηση όμως δεν έλαβε. *

Σχόλιο: Σγουρέ είδες τι έκανε ο Πασοκος Βαγγελης Βενιζέλος; Έφερε ρύθμιση με αναδρομική ισχύει από το 1997!!!! Αυτός πως μπορεί και τα κάνει; Άσχετα αν όλοι οι εισηγητές διαφωνούν; Άλλο Κομματικό Πανεπιστήμιο του ΠΑΣΟΚ έβγαλε; Ή έχει ντοκτορά που εσύ δεν έχεις; Για να μας λες ότι ο νόμος του Ραγκουση δεν αλλάζει πουθενά στον Κόσμο, μάλλον δεν έχεις Πασοκικο ντοκτορά.

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Των ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ – ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

Με μια ανακοίνωση, που αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε χθες να αντικρούσει τα δημοσιεύματα της «Ε», τα οποία γνωστοποιούσαν ότι την περίοδο που η Proton Bank είχε αντικειμενικές αδυναμίες να επιστρέψει ποσά που δανειζόταν, το υπουργείο, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, την πριμοδοτούσε ουσιαστικά με εκατομμύρια, τα οποία «αύξαιναν τον πιστωτικό κίνδυνο του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο υπουργός επικαλείται τη σταθερότητα και την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος γι’ αυτές του τις ενέργειες, για τις οποίες γράφει ότι συνεννοήθηκε με την Τράπεζα της Ελλάδος, τη διοίκηση των 6 μεγαλύτερων τραπεζών, το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, και τη χρονική συγκυρία, περιγράφοντας ένα ζοφερό τοπίο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποσυνδέοντας τις τράπεζες από τους μετόχους, τη διοίκηση και τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα μ’ αυτές.

Επισυνάπτοντας μάλιστα και τη δεύτερη σελίδα από το πρακτικό για την τοποθέτηση 100.000.000 ευρώ από τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου στην Proton, αποφεύγει τεχνηέντως να απαντήσει στη διαφωνία του διευθυντή τής Δ49 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που διαφωνεί επειδή:

«α)Υπερβαίνει το ύψος των ορίων τοποθέτησης (50% των ιδίων κεφαλαίων), που έχει θεσπιστεί, κατά 92 εκατ. ευρώ

β) Η ανωτέρω τράπεζα… μας ειδοποίησε για αντικειμενική αδυναμία επιστροφής ποσού από τοποθετήσεις ύψους 70 εκατ.

γ) Φήμες της αγοράς δείχνουν ισχυρά προβλήματα ρευστότητας στην εν λόγω τράπεζα με αποτέλεσμα η πρόσθετη τοποθέτηση να αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του Ελληνικού Δημοσίου περαιτέρω».

Ο υπουργός, όχι μόνο δεν απαντά επί της ουσίας γι’ αυτόν τον πιστωτικό κίνδυνο, αλλά εγκαλεί (!) τον διευθυντή και τον εισηγητή, που διαφωνούν, γιατί έπραξαν βάσει του νόμου, του κανονισμού του Γενικού Λογιστηρίου και του Δημόσιου Συμφέροντος!

Δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, που χθες η Attica Bank, στην οποία την πλειοψηφία έχουν το Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών, συμφερόντων Δημοσίου, εκδήλωσε ενδιαφέρον για συνεργασία (!) με την Proton. Και δεν είναι τυχαίο που οι μηχανικοί εξέφρασαν ήδη την ανησυχία τους.

Αιμοδοτούμε διαρκώς την Proton Bank με εκατομμύρια ευρώ από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου για να μην καταρρεύσει. Αυτό κάναμε και όταν γίνονταν οι έλεγχοι της ΤτΕ και της Αρχής κατά του μαύρου χρήματος, αυτό κάνουμε και τώρα που μαθεύτηκε ότι υπάρχει ζήτημα υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ και ερευνάται.

Ετσι απάντησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «Ε», που αποκάλυψε ότι παρασχέθηκε κρατική στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ στην Proton με εντολή του, κατά παράβαση του κανονισμού διαχείρισης διαθεσίμων του Δημοσίου και παρά τη διαφωνία δύο υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου.

* Ο κ. Βενιζέλος με την ανακοίνωσή του (δημοσιεύεται δίπλα) εισήγαγε τη «συστημική» λογική, την οποία αντιπαραβάλλει με τη νομιμότητα και φτάνει στο σημείο να γράφει ωμά σε στελέχη του ΓΛΚ πως λυπάται επειδή αυτά δεν παραβίασαν τις κείμενες διατάξεις που διέπουν τη διαχείριση του κρατικού κουμπαρά.

Αυτός σήμερα περιέχει πάνω από 10 δισ. ευρώ, που καθημερινά τοποθετούνται σε εμπορικές τράπεζες βάσει προϋποθέσεων. Πληροί άραγε τις προϋποθέσεις αυτές η Proton Bank και τα κριτήρια φερεγγυότητας;

Αν όχι, τότε ο υπουργός έχει παραβεί το καθήκον του. Αν ναι, τότε τα στελέχη του ΓΛΚ, που γράφουν για υπέρβαση κατά 92 εκατ. ευρώ της «ένεσης» στην Proton και για κίνδυνο του Δημοσίου, είναι «συστημική απειλή», κατά τη version του κ. υπουργού, επειδή εφαρμόζουν το νόμο.

* Ομως ο κ. Βενιζέλος, που εκτός των άλλων περιγράφει και τα 300 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης και των εγγυήσεων που από το 2008 χορηγήθηκαν και στην Proton Bank από το Δημόσιο, αποφεύγει στην ανακοίνωσή του να γράψει πως με κυβερνητική πρωτοβουλία η χειμαζόμενη Proton «σπρώχνεται» στην αγκαλία της Attica Bank. Η Τράπεζα Αττικής ελέγχεται κατά 82% από το κράτος άμεσα ή έμμεσα. Το 42% ανήκει στο Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), το 20% στο Τ.Τ. και το 19% στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το σενάριο θυμίζει την υιοθεσία της Ασπίς Bank του Παύλου Ψωμιάδη από το Τ.Τ., ενώ ήδη πολλοί διερωτώνται τι θα κρύψουν κάτω από το χαλί μιας τέτοιας συγχώνευσης.

Χθες, η τράπεζα των μηχανικών ανακοίνωσε ότι συζητεί για συνεργασία με την Proton, αναζητεί ωφέλειες από συνέργειες, ενώ στις 9 Ιουνίου η ίδια είχε διαψεύσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά δημοσιεύματα ως ανυπόστατα.

Συμπέρασμα: Αλλη μια κρατική ένεση ετοιμάζεται εδώ και καιρό και σπρώχνουν την Proton στην Attica. Αν τελεσφορήσει το deal (για το οποίο έχουν ήδη θορυβηθεί στο ΤΣΜΕΔΕ), απομένει να δούμε ποιος θα είναι ο νέος «Παύλος Ψωμιάδης».

* Ο υπουργός Οικονομικών στην ανακοίνωσή του, αφού επικαλείται και τη συμφωνία της ΤτΕ για την έκτακτη «συστημική» πλην μη νόμιμη ένεση στην Proton Bank, υποστηρίζει ότι η στάση του Δημοσίου και των ελεγκτικών αρχών εκπέμπει «μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας προς το καταθετικό και επενδυτικό κοινό».

Μήνυμα το οποίο αναιρεί, και μάλιστα κραυγαλέα, ο κ. Βενιζέλος με το περιοχόμενο των θέσεών του, με τις οποίες στηλιτεύει την υπηρεσιακή ιεραρχία του ΓΛΚ (τους δύο, διευθυντή και εισηγητή, που αρνήθηκαν να καταθέσουν στην Proton ποσά πέραν των οριζόμενων από τον κανονισμό).

Δημοσιεύουμε (δίπλα) το κείμενο που δεν είχαμε και έδωσε ο κ. Βενιζέλος χθες στη δημοσιότητα.

Οι ισχυρισμοί του καταρρίπτουν τα περί ασφαλούς τραπεζικού συστήματος και κυρίως περί τις εγγυήσεις των καταθέσεων.

Ο κ. Βενιζέλος γράφει πως είναι αμφίβολο αν το Δημόσιο μπορέσει να αναδεχθεί (να αντέξει) το κόστος διάσωσης αν «μια μικρή τράπεζα όπως η Proton Bank βρεθεί με χρηματοδοτικό κενό και η εποπτική αρχή παρέμβει». Ο κ. Βενιζέλος, για να καλύψει το φάουλ του, μεταδίδει εικόνες τραπεζικού Βατερλό για όλο τον κλάδο και περιγράφει ντόμινο εξελίξεων αν δεν αντέξει η Proton!

* Τέλος, ο κύριος υπουργός παραλείπει να γνωστοποιήσει πόσες φορές και για ποιες άλλες τράπεζες πλην της Proton παραβιάστηκαν ο νόμος του 1995, η υπουργική απόφαση του 1997 και ο κανονισμός του ΓΛΚ και της ΤτΕ σχετικά με τη διαχείριση των διαθεσίμων του Δημοσίου (ως προς τα κριτήρια φερεγγυότητας που πρέπει να πληρούν οι τράπεζες για να ωφελούνται από τοποθετήσεις το κράτους σε προθεσμιακές καταθέσεις).

Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη θέσπισης νέου νόμου (ο 2362/95) και άλλων δευτερογενών ρυθμίσεων για το θέμα της διαχείρισης των διαθεσίμων του Δημοσίου προέκυψε μετά το σκάνδαλο του Γιώργου Κοσκωτά. Το φυσικό πρόσωπο δηλαδή που έκανε πάρτι με τα λεφτά των καταθετών της Τράπεζας Κρήτης και που ελάμβανε αθρόα ροή εκατομμυρίων -δραχμών τότε- από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με τις πλάτες του πολιτικού συστήματος.

Γι’ αυτό, ας μη λυπάται ο κ. υπουργός που η «Ε» «αδυνατεί να αντιληφθεί τη διαφορά μιας τράπεζας (Proton) και συγκεκριμένων φυσικών προσώπων» (μέχρι στιγμής του μεγαλομετόχου της τράπεζας Λ. Λαυρεντιάδη και επτά -τέως- μελών του Δ.Σ. που ήταν και στο συμβούλιο χορηγήσεων), τα οποία ελέγχονται για την τέλεση παράνομων πράξεων. *

Η απάντηση Βενιζέλου

«Λυπάμαι που η «Ελευθεροτυπία» αδυνατεί να αντιληφθεί τη διαφορά μιας τράπεζας, όπως η Proton Bank, και συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που ελέγχονται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Μέριμνα και ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, όπως και της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι η σταθερότητα και ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος.

Η δήλωσή μου, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές, έχει πολύ πρακτικό περιεχόμενο για τους καταθέτες και γενικά για τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, τη διοίκηση των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας (στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων ο διοικητής και ο αρμόδιος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) αποφασίστηκε να διατηρήσουν, τόσο το Δημόσιο όσο και οι άλλες τράπεζες, τα επίπεδα καταθέσεών τους στην Proton. Αυτό έγινε τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής Διαφάνειας για πράξεις που αφορούν φυσικά πρόσωπα και όχι το νομικό πρόσωπο της τράπεζας καθ’ αυτό.

Ιδιαίτερα δε, πρέπει να σκεφθεί κανείς τη συγκυρία της 14ης Ιουλίου στην οποία αποφασίστηκε να διατηρηθούν οι καταθέσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς επρόκειτο για την περίοδο ανακοίνωσης των stress tests για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και βρισκόμασταν στη διαπραγμάτευση για τη διεθνή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μεταξύ των μειζόνων και των ελασσόνων προκειμένου να κατανοήσει σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβαίνει το ελληνικό Δημόσιο και το εποπτικό σύστημα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από το 2008 και μετά, το ελληνικό Δημόσιο έχει χορηγήσει στην Proton, με βάση τα μεγέθη της, κεφαλαιακές ενισχύσεις και εγγυήσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ. Τέτοιες ενισχύσεις, ανάλογα με το μέγεθός τους, έχουν χορηγηθεί σε όλες σχεδόν τις τράπεζες την ίδια περίοδο.

Είναι συνεπώς αναγκαίο, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, να διασφαλιστεί η ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία της τράπεζας, ανεξαρτήτως μετοχικής σύνθεσης, διοίκησης και φυσικών προσώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν.

Αυτή η στάση του Δημοσίου και των ελεγκτικών αρχών είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας προς το καταθετικό και επενδυτικό κοινό, ιδίως στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία.

**Επειδή η «Ε» απέκτησε και δημοσίευσε την πρώτη σελίδα του σχετικού πρακτικού της 14ης Ιουλίου, δίνεται στη δημοσιότητα και η δεύτερη, η οποία περιλαμβάνει την αιτιολογία της απόφασης του ελληνικού Δημοσίου, ώστε όλοι να ξέρουν τι γίνεται και γιατί».

Advertisements

Posted August 4, 2011 by bmplefour in Greek Banks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: