Τα Νεροπίστολα. The water pistol.   Leave a comment

Τα Νεροπίστολα.  The water pistol.

Παίζω ένα online παιχνίδι που τώρα το καλοκαίρι δίνει στους παίκτες στο εικονικό περιβάλλον νεροπίστολα.

Όταν τα είδα για πρώτη φορά χαμογέλασα. Έχει φάση.

Στο Ιράν όμως τα φοβήθηκαν. Σύμφωνα με το άρθρο οι Μουλάδες ανησύχησαν που κάποιοι πήγαν στον κήπο και έπαιξαν με το Νερό.

Η ζωή σε τέτοια κράτη πρέπει να είναι ανυπόφορη. Δεν φτάνει που έχεις όλα τα προβλήματα που έχουν όλοι οι άνθρωποι παντού, έχεις τον περιορισμό και στην ελευθερία. Ανυπόφορο. Θεωρώ τον εαυτό μου «τυχερό» που δε ζω στο Ιράν.

Αν εδώ οργανωθεί κάτι ανάλογο στο πεδίο του Άρεως όταν θα έχει 40 βαθμούς κελσίου και πάνε 10.000 άνθρωποι,  κανένας δε θα πει ότι απειλείτε το καθεστώς. Αντίθετα θα είναι ένα μεγάλο γεγονός ψυχαγωγίας, που θα προβληθεί κι ολας. Θα είναι μεγάλη φάση χαλάρωσης.

Τα παιχνίδια με το νερό, το καλοκαίρι είναι in.

Θα μπορούσε κάποιος να πει: θα πρέπει να έχεις κάνει κάτι, για να σε στείλουν να γεννηθείς στο σημερινό ΙΡΑΝ.

Κοιτάζοντας τον Πλανήτη Γη, αυτό που συνειδητοποιώ, είναι ότι δεν έχει και πολλά ελεύθερα μέρη. Πικρή αλήθεια.

07/08/2011

Από Τα ΝΕΑ.

Τι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση στο αυταρχικό ιρανικό καθεστώς; Οι νέοι που διασκεδάζουν με «δυτικής επιρροής» παιχνίδια ή οι πολίτες που οργανώνουν συγκεντρώσεις μέσω μιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης; Και τα δύο, είναι η σωστή απάντηση.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν ο υδράργυρος στην ιρανική πρωτεύουσα έδειχνε 40°C, ένα μήνυμα στο facebook προσκαλούσε τους Ιρανούς να οπλιστούν με νεροπίστολα και μπουκάλια και να δροσιστούν όλοι μαζί στον Κήπο Νερού και Φωτιάς, ένα πάρκο στη Βόρεια Τεχεράνη.

Πράγματι, εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με τσαντόρ και μαύρα ρούχα, συμμετείχαν στο κάλεσμα και με τα πολύχρωμα όπλα τους επί δύο – τρεις ώρες διασκέδασαν με την ψυχή τους – προς έκπληξη πολλών, χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας. Στο τέλος, οι υπεύθυνοι του πάρκου έκλεισαν τις βρύσες και άπαντες πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Κανείς δεν χτύπησε και κανείς δεν παραπονέθηκε.

Την επομένη, ο ιρανικός Τύπος αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός και αρκετές φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω Ιντερνετ. Τότε άρχισαν να περιπλέκονται τα πράγματα, καθώς συντηρητικοί αξιωματούχοι δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι ούτε την καλοκαιρινή σύναξη, την οποία χαρακτήρισαν ανήθικη, ούτε το παιχνίδι δροσιάς.

Ο Μοχάμαντ Τάκι Ράχμπαρ, βουλευτής από την περιφέρεια του Ισφαχάν και επικεφαλής της νομικής και δικαστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου, τόνισε ότι οι Αρχές «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δείξουν ανοχή σ’ εκείνους που προσπαθούν να αποδυναμώσουν τις ισλαμικές αξίες». «Συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες για τους διοργανωτές και θα τούς αντιμετωπίσουμε με άκρα αυστηρότητα», πρόσθεσε.

Έπειτα από επίμονες εκκλήσεις των συντηρητικών κύκλων να αναγνωριστούν όσοι συμμετείχαν στον νεροπόλεμο, οι Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις δεκάδων νεαρών – σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», μάλιστα, η οποία επικαλείται τη μαρτυρία φοιτητή, αρκετοί από αυτούς δεν έχουν ακόμη αφεθεί ελεύθεροι.

Και λίγες μέρες αργότερα, η κρατική τηλεόραση παρουσίασε κάποιους από αυτούς, με γυρισμένη την πλάτη στην κάμερα, να ομολογούν το «έγκλημά τους». «Ήταν μια πολύ φιλική συγκέντρωση. Ίσως περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε», σχολίασε ένας νεαρός. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι «οι κοπέλες αγνόησαν τον ενδυματολογικό κώδικα και οι μαντίλες τους δεν κάλυπταν όπως θα έπρεπε το πρόσωπό τους». Άλλοι υποστήριξαν ότι «οι διοργανωτές προσπάθησαν να δώσουν πολιτική διάσταση στο γεγονός».

Οι αντιδράσεις αυτές καθόλου δεν εντυπωσίασαν τη διψασμένη για διασκέδαση νεολαία της Τεχεράνης. Ούτε όμως σκοπεύει και να συμμορφωθεί. Απεναντίας, νεροπόλεμοι διοργανώνονται αυτήν τη στιγμή και σε άλλες πόλεις του Ιράν, ενώ σαρκαστικά μηνύματα δίνουν και παίρνουν στο facebook.

Σ’ ένα από αυτά παρουσιάζεται λίστα με όλα τα «νέα εγκλήματα», όπως το κρυφτό ή το πέτρα-μολύβι-ψαλίδι-χαρτί, σε αντίθεση με το να ρίχνεις οξύ στο πρόσωπο των γυναικών, το οποίο είναι απολύτως αποδεκτό στο Ιράν – ευθεία αναφορά στη γυναίκα που την περασμένη Κυριακή έδωσε άφεση αμαρτιών στον άνδρα που της κατέστρεψε το πρόσωπο και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας χαιρέτισε τη «γενναία» πράξη της.

Advertisements

Posted August 7, 2011 by bmplefour in IRAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: