Τυχαιότητα.   Leave a comment

Τυχαιότητα.

08/08/2011

«…. …. …. …. Η πραγματική τυχαιοτητα είναι δύσκολο να επιτευχτεί …. …. …. ….»

Το νούμερο 25 είναι τυχαίο; Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η διαδικασία είχε μια πιστοποίηση, ώστε να παράγει τουλάχιστον έναν αποδεδειγμένα τυχαίο αριθμό; που μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια 100%;

«…. Παραδόξως, η αναπαραγωγή τυχαίων αριθμών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί τέτοιοι αριθμοί δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση ο ένας με τον άλλο. Το γεγονός αυτό κάνει δύσκολη τη δημιουργία κατάλληλων τυχαίων αριθμών μόνο με τη χρήση απλών μεσών ….».

«…. Το 1949 ο βρετανός πρωτοπόρος των Η/Υ, Άλαν Τούρινγκ  έδειξε πως τα ηλεκτρικά κυκλώματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή απολύτως τυχαίων διακυμάνσεων, προκληθέντων από την εκνευριστική κίνηση των ηλεκτρονίων …..»

Για να βρει ο Τούρινγκ τυχαίους αριθμούς έπρεπε να πάει στον φυσικό κόσμο. Να φύγει δηλαδή από τα μοντέλα των Μαθηματικών και να πάει στην Φυσική.

Μπορούν τα Μαθηματικά να δημιουργήσουν πραγματικά τυχαίους αριθμούς; Μάλλον όχι.

Η τύχη είναι βασικό γνώρισμα της Κβαντικής Μηχανικής. Με το μανδύα της Πιθανότητας.

Στο on line παιχνίδι που παίζω, μπήκα σε μια συμμαχία. Έφυγα από αυτή που ήμουν, γιατί οι περισσότεροι παίκτες ήταν ανενεργοί και μπήκα σε μια άλλη.

Στο παιχνίδι γενικά είμαι χαλαρός τύπος και δεν ενοχλώ γείτονες, φίλους και εχθρούς και βοηθώ τους φίλους. Από την αρχή επέλεξα την Βόρεια Αμερική. Τώρα όμως τα άτομα της συμμαχίας μου λένε, να αφήσω την Β. Αμερική και να πάω στην Ασία. Είναι πολύ μεγάλο δίλημμα. Σκέπτομαι αν πρέπει να φύγω από την συμμαχία.

Θα μου πεις βέβαια τι πρόβλημα έχεις. Ένα παιχνίδι είναι.  Άσε την Β. Αμερική και πήγαινε στην Ασία.   Μερικές φορές είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι.

Πηγές:

BBC Science.

 

Advertisements

Posted August 8, 2011 by bmplefour in Τυχαιότητα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: