China’s first aircraft carrier.   Leave a comment

China’s first aircraft carrier.

China’s first aircraft carrier.

11/08/2011

Όσοι γράφουν ιστορία, αυτό το καλοκαίρι και ιδιαίτερα αυτόν τον Αύγουστο δεν πάνε διακοπές.

Το πρώτο κινέζικο αεροπλανοφόρο είναι γεγονός. Βέβαια δεν κατασκευάστηκε από την Αρχή στην Κίνα, στην ουσία είναι Σοβιετικής τεχνολογίας, όμως η κούρσα έχει αρχίσει. Η Κίνα είδη άρχισε να κατασκευάζει τα δικά της.

Δεν νοείτε να είσαι μεγάλη Δύναμη χωρίς Αεροπλανοφόρα. Εδώ άλλες μικρότερες δυνάμεις, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία έχουν και δε θα έχει η Κίνα;

Η Αμερική διαθέτη σήμερα 11 Αεροπλανοφόρα και σαφώς ποιο προηγμένα και μεγαλύτερα. Σε 20 χρόνια όμως; Το 2031 πόσα θα έχει;

Τα 11 αεροπλανοφόρα μαζί, ως δύναμη κρούσης είναι μια φοβερή δύναμη. Σίγουρα η Αμερική είναι Στρατιωτική Υπερδύναμη, αυτή την στιγμή.

4444

Ενοχλημένες εμφανίζονται οι ΗΠΑ από το ταξίδι του πρώτου αεροπλανοφόρου που κατασκευάστηκε στην Κίνα. Σε δηλώσεις της, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε: «Θα χαιρετίζαμε κάθε είδος εξήγησης από μέρους της Κίνας σχετικά με την ανάγκη της για τέτοιο εξοπλισμό».

“Αυτό αποτελεί μέρος μιας γενικότερης ανησυχίας για το ότι η Κίνα δεν είναι τόσο διαφανής όσο άλλες χώρες. Δεν είναι τόσο διαφανής όσο οι ΗΠΑ σχετικά με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τον αμυντικό προϋπολογισμό της. Και εμείς προσβλέπουμε σε μια ανοικτή και διαφανή σχέση στα στρατιωτικά ζητήματα”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Απέπλευσε σήμερα το πρωί από το ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε στη βορειοανατολική επαρχία της Κίνας, Λιαονίνκ, το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας.

Το σκάφος, μήκους 300 μέτρων, το οποίο προοριζόταν αρχικά για το σοβιετικό Πολεμικό Ναυτικό, απέπλευσε σήμερα ξεκινώντας τις πρώτες δοκιμές του στη θάλασσα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το αεροπλανοφόρο προοριζόταν αρχικά για το σοβιετικό Πολεμικό Ναυτικό και η ναυπήγηση του είχε διακοπεί το 1991 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, για να το αγοράσει στη συνέχεια η Κίνα το 1998 από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δοκιμές του σκάφους στη θάλασσα δεν θα διαρκέσουν πολύ και όπως έγινε γνωστό το αεροπλανοφόρο θα επιστρέψει στη συνέχεια στο ναυπηγείο για να συνεχιστούν οι όποιες εργασίες είναι αναγκαίες.

Τον περασμένο μήνα η Κίνα ανακοίνωσε πως το αεροπλανοφόρο θα χρησιμοποιηθεί “για την επιστημονική έρευνα, πειράματα και εκπαίδευση”.

Ωστόσο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες όμως κυκλοφορούν ευρέως, η Κίνα ναυπηγεί άλλα δύο μεσαίου μεγέθους μη πυρηνικά αεροπλανοφόρα στη Σανγκάη.

Κινέζοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν τη συμβολική σημασία του αεροπλανοφόρου από ότι την πρακτική.

“Είμαστε ήδη μια μεγάλη ναυτική δύναμη με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε και τον ανάλογο στόλο ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο όπως οι ΗΠΑ ή η Βρετανία” δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Νι Λεξιόνγκ καθηγητής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου της Σανγκάη.

4444

Από Τα ΝΕΑ.

Η Κίνα καθέλκυσε χθες το πρώτο αεροπλανοφόρο της για τον παρθενικό του πλου, τονώνοντας την πατριωτική υπερηφάνεια στο εσωτερικό της χώρας και προκαλώντας στο εξωτερικό νευρικότητα για τις ναυτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.

Το από καιρό αναμενόμενο ντεμπούτο του σκάφους, ενός πρώην σοβιετικού σκάφους που η Κίνα αναδιαμόρφωσε αφού το ρυμούλκησε από την Ουκρανία το 1998 χωρίς τις μηχανές του, τα όπλα του και τα συστήματα πλοήγησής του, σηματοδοτεί ένα βήμα προς το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Κίνας να ναυπηγήσει μια δύναμη αεροπλανοφόρων που θα προβάλλει την ισχύ της στην περιοχή της Ασίας.

«Η συμβολική σημασία του υπερβαίνει την πρακτική σημασία του», λέει ο Νι Λεσιόνγκ, ένας ειδικός στην κινεζική ναυτιλιακή πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης. «Είμαστε ήδη μια ναυτιλιακή δύναμη, έτσι χρειαζόμαστε την ανάλογη ισχύ, είτε πρόκειται για αεροπλανοφόρα είτε για θωρηκτά, όπως ακριβώς χρειάζονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Βρετανική Αυτοκρατορία», προσθέτει.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν μεγαλύτερη διαφάνεια εκ μέρους της Κίνας όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητές της και επιπλέον να δοθούν επίσημες εξηγήσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθεί το αεροπλανοφόρο – το Πεκίνο είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα πως θα χρησιμοποιηθεί «για επιστημονική έρευνα και για εκπαίδευση».

Το εν λόγω πολεμικό, η ναυπήγηση του οποίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, βγήκε χθες το πρωί από το ναυπηγείο στο λιμάνι Νταλιάν, στη βορειοανατολική επαρχία Λιανονίνγκ, για να αρχίσει την πρώτη δοκιμή του στη θάλασσα.

«Η δημιουργία ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού ανάλογου με το αυξανόμενο στάτους της Κίνας είναι ένα βήμα απαραίτητο και μια αναπόφευκτη επιλογή για να διατηρήσει η χώρα τα ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένα εθνικά συμφέροντά της», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

Κινέζοι πολίτες είπαν πως η καθέλκυση του αεροπλανοφόρου έδειξε ότι η χώρα τους αξίζει περισσότερο σεβασμό εκ μέρους των άλλων.

 

«Ένα αεροπλανοφόρο είναι το σήμα των μεγάλων δυνάμεων», σχολίασε ο Παν Τσουνλί, ένας 29χρονος τεχνικός στο Πεκίνο.

«Ο κόσμος πρέπει να δει με νέο μάτι την Κίνα, σαν μια ανερχόμενη δύναμη που έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και την επικράτειά της».

Η Κίνα σχεδιάζει τη ναυπήγηση και άλλων αεροπλανοφόρων. Τα πολεμικά αυτά θεωρείται ευρέως πως εκείνο που προσφέρουν κυρίως είναι… πρεστίζ σε μια χώρα, όμως οι κινεζικές ναυτικές φιλοδοξίες αντιμετωπίζονται και από τη σκοπιά της αντιπαράθεσης της χώρας με την Ταϊβάν καθώς και από αυτή των διενέξεών της με την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα.

Η Κίνα υπερασπίζεται το πρόγραμμα για τη ναυπήγηση αεροπλανοφόρων λέγοντας ότι, απ’ όλα τα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ήταν η μόνη που δεν είχε τέτοια πλοία – τα οποία διαθέτουν και μικρότερες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Βραζιλία, καθώς και η περιφερειακή ανταγωνίστρια της Κίνας, η Ινδία, οι οποίες αγόρασαν αεροπλανοφόρα από το εξωτερικό.

Πάντως οι ειδικοί προειδοποιούν πως η Κίνα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Σε σύγκριση, οι ΗΠΑ διαθέτουν 11 αεροπλανοφόρα, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα και προηγμένα από το κινεζικό.

 

 

Advertisements

Posted August 11, 2011 by bmplefour in China Army

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: