Short Selling.   Leave a comment

Short Selling.

13/08/2011

Από DEUTSCHE WELLE.

Μετά τις διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών και την απόφαση 4 χωρών να απαγορεύσουν τις ανοιχτές πωλήσεις η Κομισόν εξετάζει το ενδεχόμενο πανευρωπαϊκής απαγόρευσης των short term. Στόχος ο καθησυχασμός των αγορών.

Οι χρηματαγορές αντέδρασαν θετικά στην απόφαση τεσσάρων χωρών της ευρωζώνης Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Βελγίου και έτσι την Πέμπτη το απόγευμα οι περισσότερες μετοχές τραπεζών και ασφαλιστικών στην Ευρώπη διέγραφαν ανοδική πορεία. Αναλυτές ωστόσο αμφισβητούν ότι το μέτρο της απαγόρευσης των short term θα αποδώσει μακροπρόθεσμα,  διότι οι κερδοσκόποι επενδυτές απλά θα αλλάξουν χρηματιστήριο πηγαίνοντας σε κάποιο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο που επιτρέπονται, όπως του Λονδίνου για παράδειγμα.

ESMA: Ζητούνται πανευρωπαϊκοί κανόνες

Παρά τις όποιες ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων σ΄ ολόκληρη την ΕΕ.

Ο επικεφαλής της νέας Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) Στίβεν Μέιτζουρ δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters ότι δεν υπάρχουν σχέδια επέκτασης της απαγόρευσης και σε άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή όμως δεν θέλησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο και ζήτησε «πανευρωπαϊκούς κανόνες το ταχύτερο δυνατό»

Το Βερολίνο υπέρ της απαγόρευσης…

Τα σχέδια της Κομισιόν για την απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων στην ΕΕ στηρίζει η γερμανική κυβέρνηση.. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί η καταστροφική κερδοσκοπία».

Να θυμίσουμε ότι στη Γερμανία απαγορεύονται από πέρσι οι ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις όλων των μετοχών και ομολόγων χωρών της ευρωζώνης.

Αντιστάσεις αναμένονται ωστόσο από το Λονδίνο, το οποίο εξέπληξε σήμερα με την πρότασή του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.

Σχόλιο: Το μέτρο θα αποδώσει σε πολλαπλές κλίμακες και επίπεδα. Καταρχήν θα υπάρξει μια ενοποίηση. Πολύ σημαντικό. Δίνει ισχυρό μήνυμα.

Δεύτερον: θα ξέρουν οι Ευρωπαίοι από πού γίνονται οι Επιθέσεις. Όσες μετοχές είναι εντως Ευρωζώνης, θα σταματήσουν να έχουν πρόβλημα.  Η Ευρωζώνη είναι τεράστιος Οικονομικός χώρος.

Υπάρχουν ένα σωρό εταιρείες που διαπραγματεύονται μόνο στα Χρηματιστήρια της Ευρωζώνης. Αυτές θα ωφεληθούν από το short term. Επίσης θα υπάρξει και ένας σκεπτικισμός για μια Εταιρεία, αν πρέπει να εισαχτεί και σε ένα χρηματιστήριο εκτός Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές δηλαδή δε σας λένε όλη την αλήθεια. Κάθε μέτρο που κάνει δύσκολο το έργο των Κερδοσκόπων, όσο αφορά την αλόγιστη αστάθεια, είναι σωστό.

Μου έρχεται στο μυαλό μια πολύ καλή Ελληνική Εταιρεία. Η Τιταν που είναι εισηγμένη μόνο στο ΧΑΑ. Δηλαδή στην Ευρωζώνη. Αυτή θα ωφεληθεί σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τις επιτεθεί. Θα μπορούσε αν ήθελε επιπλέον κεφάλαια να εισαχθει στο Παρίσι ή το Βερολίνο.

Το Χρηματιστήριο δεν είναι καζίνο. Ο ρόλος του είναι να βοηθά την πραγματική Οικονομία.

12/08/2011

Αν η Γερμανία έχει σκοπό να σώσει το Ευρώ και την ζώνη του Ευρώ. Θα μπορούσε να απαγορεύσει το Short Selling σε όλη την Ευρωζώνη. Αυτό θα ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι οι πολιτικοί έχουν ακόμα την εξουσία.

ΑΝ το Short Selling διογκώνει την πτώση αλόγιστα, τότε είναι ένας καλός λόγος για να απαγορευτεί για όσο επικρατεί αστάθεια.

Τα κράτη της Ευρωζώνης κινούνται σε διαφορετικό ρυθμό από τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να δούμε τι Στρατηγική Σκέψη έχουν οι Γερμανοί. Μέχρι στιγμής τους βάζω κάτω από την βάση.

Τα κράτη της Ευρωζώνης κοιτάζουν το Βερολίνο. Ο Αρχηγός δίνει το βήμα. Πάντα έτσι γίνεται.

Στο online  παιχνίδι που είμαι έφυγα από την πρώτη συμμαχία που ήμουν γιατί ο Αρχηγός ήταν σαν να μην υπήρχε. Στη δεύτερη συμμαχία που πήγα, καλά παιδιά, αλλά μου είπαν να αλλάξω ήπειρο και ήταν λίγο δύσκολο. Έτσι έφυγα και από εκεί. Όταν γίνουν παγκόσμιοι μπορεί να ξαναμπώ.

4444

Από capital.gr

Μαδρίτη (Dow Jones) – Η Ισπανία θα προσπαθήσει να συντονιστεί με τις ευρωπαϊκές αρχές για ενδεχόμενη παράταση της προσωρινής απαγόρευσης στο short selling, ανέφερε εκπρόσωπος της χρηματιστηριακής αρχής της χώρας, CNMV.

Κάνοντας λόγο για υπερβολική μεταβλητότητα στην αγορά, η CNMV αργά το βράδυ της Πέμπτης απαγόρευσε το short selling ή την αύξηση των ήδη υφιστάμενων short θέσεων για 16 μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, για διάστημα 15 ημερών, ξεκινώντας από τις 11 Αυγούστου, αλλά πρόσθεσε πως η απαγόρευση μπορεί να διευρυνθεί εάν χρειαστεί.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ισπανική χρηματιστηριακή αρχή θα παρακολουθήσει την κατάσταση και θα παραμείνει σε επαφή με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή αρχή (ESMA), η οποία συντονίζει τους χρηματιστηριακούς κανόνες μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κίνηση αυτή, που συμπίπτει με αντίστοιχα μέτρα στην Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, έρχεται μετά από ημέρες υψηλών πιέσεων σε χρηματοοικονομικές μετοχές.

Ακόμη ωστόσο, δεν είχε ως αποτέλεσμα την άμεση διακοπή των απωλειών, καθώς κορυφαίες τραπεζικές μετοχές όπως η Banco Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria υποχώρησαν μετά από το άνοιγμα των αγορών την Παρασκευή.

Η απαγόρευση ισχύει για όλες τις short θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών μέσω παραγώγων, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια.
4444

Την απαγόρευση της πρακτικής των ανοικτών πωλήσεων (short selling) σε μια σειρά από μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου αποφάσισαν σήμερα τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες – η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία – σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές.
Είχε προηγηθεί απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών, την Πέμπτη, σε Τουρκία και Νότια Κορέα.

Advertisements

Posted August 12, 2011 by bmplefour in Short Selling

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: