In the heart of Tripoli.   Leave a comment

In the heart of Tripoli.

24/08/2011

Τα πράγματα αγριεύουν για τον Καντάφι, αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα  και οι προδιαγραφές για το τέλειο έγκλημα.

Αμνηστία για όποιον σκοτώσει τον Καντάφι συν πάνω από 1.000.000 δολάρια σε μετρητό. Το τέλειο έγκλημα είναι, όταν ο δράστης δεν πάει φυλακή και η πράξη του παραγράφεται ή θεωρείτε και λύτρωση ή αναγκαίο κακό.

Κανονικά ο Καντάφι πρέπει να συλληφθεί και να δικαστεί. Σα τον Σάνταμ στο Ιρακ. Δε νομίζω ότι ο Καντάφι αν τα πράγματα πάνε τελείως στραβά, έχει την δύναμη να αυτοκτονήσει. Το μυαλό του θα βρει μια δικαιολογία για να ζήσει.

Αυτή την στιγμή επικεντρωνόμαστε στο μυαλό του Καντάφι.

Είναι ο Καντάφι ένας Βεδουίνος Χουντινι; Διότι ξαφνικά έχουμε ολόκληρες εξαφανίσεις  στρατιωτικών  δυνάμεων.

Ο Καντάφι δηλώνει ότι βρίσκετε στην Τρίπολη και πολεμά ακόμα για την καρδιά της. Για να δούμε.

4444

Από Τα ΝΕΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες σε μια περιοχή στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, όπου, σύμφωνα με τους εξεγερμένους, «ενδέχεται να κρύβεται» ο Μουαμάρ Καντάφι, που εμφανίστηκε νωρίτερα την Τετάρτη με νέο ηχογραφημένο μήνυμα. Έκκληση για αντίσταση κατά του ΝΑΤΟ και από την κόρη του.

Μέσα στην Τρίπολη συνεχίζονται οι μάχες, αν και οι αντικαθεστωτικοί λένε ότι ελέγχουν πλέον το 95% της χώρας. Επιπλέον δίνουν αμνηστία και μεγάλη αμοιβή σε όποιον παραδώσει τον Καντάφι.

Οι εξεγερμένοι πιστεύουν ότι ο συνταγματάρχης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτεύουσα ή σε κάποιο από τα προάστιά της.

«Πιστεύουμε ότι ο Καντάφι κρύβεται κάπου στην Τρίπολη. Είναι πιθανόν να βρίσκεται στην περιοχή Αλ-Χάντχμπα αλ-Κάντρα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος των εξεγερμένων, προσθέτοντας ότι μάχες έχουν ξεκινήσει σε εκείνη την περιοχή.

Οι αντικαθεστωτικοί προσφέρουν αμνηστία για όποιον τον παραδώσει ή τον σκοτώσει.

«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι όποιος από τον στενό κύκλο του Καντάφι τον σκοτώσει ή τον παραδώσει, η κοινωνία θα του δώσει αμνηστία ή χάρη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει κάνει» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.

Πρόσθεσε ότι επιχειρηματίας από τη Βεγγάζη προσφέρει 1,3 εκατομμύρια δολάρια αμοιβή για τη σύλληψη του Μ. Καντάφι.

Μάχες μέσα στην πόλη

Πυρά ακούγονται από τους δρόμους της Τρίπολης, της οποίας ολόκληρες περιοχές -ανάμεσά τους και το αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη- βομβαρδίζονται από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι, δηλώνουν οι εξεγερμένοι.

«Υπήρξαν βομβαρδισμοί στο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια (το συγκρότημα όπου βρισκόταν η έδρα του Καντάφι), στην περιοχή Αλ Μανσούρα και σε μία ακόμα περιοχή κοντά στο ξενοδοχείο Rixos. Οι περισσότεροι από τους βομβαρδισμούς διεξήχθησαν από τους πυρήνες του καθεστώτος που βρίσκονται στην περιοχή Αμπού Σαλίμ» δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Στο μεταξύ σφοδρά πυρά ακούγονταν το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου βρίσκονται ξένοι δημοσιογράφοι.

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι ακούγονται πυρά όπλων μικρών διαμετρημάτων αλλά και αντιαεροπορικά πυροβόλα, που χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές για να πλήττονται στόχοι στο έδαφος.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι χρησιμοποιούνταν επίσης εκτοξευτές οπλοβομβίδων, όλμοι και άλλα βαρέα όπλα.

Μετά την πτώση του αρχηγείου του συνταγματάρχη Καντάφι, πολλοί από τους ενόπλους που παραμένουν πιστοί σε αυτόν, έσπευσαν να εξαφανιστούν από την περιοχή.

Πολλές συνοικίες της Τρίπολης είναι εγκαταλειμμένες διότι σε αυτές έχουν ακροβολιστεί, σύμφωνα με εξεγερμένους, δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές.

Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι ο Μουάμαρ Καντάφι και οι οπαδοί του έχουν χάσει τον έλεγχο του 95% του εδάφους της Λιβύης και ότι το καθεστώς του έχει φθάσει στο τέλος του.

«Αυτός που κυβερνά τη Λιβύη είναι αυτός που ελέγχει το Μπαμπ αλ Αζιζίγια, αυτή είναι η πραγματικότητα. Για εμάς, ο Καντάφι έχει τελειώσει» τόνισε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Οι μάχες από τα ξημερώματα της Τετάρτης μεταφέρθηκαν στην πόλη Σάμπχα, στην έρημο στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και στις πόλεις Ζουάρα και Ατζελάτ στα δυτικά της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σημεία στις δύο δυτικές πόλεις, σύμφωνα με το Al Arabiya.

Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι

Μια ομάδα περίπου 35 ξένων δημοσιογράφων παρέμενε για τέσσερις ημέρες σχεδόν έγκλειστη στο ξενοδοχείο Rixos, περίπου 1 χλμ. από το αρχηγείο του Καντάφι, καθώς ένοπλοι, πιστοί στον Μουαμάρ Καντάφι, τους εμπόδιζαν να βγουν από το ξενοδοχείο.

Ωστόσο, την Τετάρτη, αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου πήγε στο ξενοδοχείο και διαπραγματεύθηκε τη φυγή των δημοσιογράφων από το ξενοδοχείο, παρέχοντας επίσης μεταφορικά μέσα.

Οι ένοπλοι αποχώρησαν και οι δημοσιογράφοι είναι και πάλι ελεύθεροι να μετακινηθούν στην πόλη.

Μήνυμα Καντάφι

Το πρωί της Τετάρτης, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε σε αντεπίθεση του Λίβυους σε ηχογραφημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στην λιβυκή τηλεόραση, λέγοντας μάλιστα: «Έχω βγει διακριτικά στους δρόμους της Τρίπολης, χωρίς να με δει ο λαός μου, και δεν αισθάνθηκα πως υπάρχει κίνδυνος».

«Όλοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι, άνδρες των φυλών και γυναίκες πρέπει να σκουπίζουν την Τρίπολη και να την χτενίσουν από τους προδότες» είπε ο Καντάφι.

O Λίβυος συνταγματάρχης υποστήριξε επίσης πως η υποχώρησή του από την έδρα του στη λιβυκή πρωτεύουσα ήταν «κίνηση τακτικής». Το πού βρίσκεται παραμένει ακόμη ασαφές.

Επιπλέον με μήνυμα της στο κανταφικό κανάλι Al-Orouba η κόρη του Άισα (τουλάχιστον αυτό δήλωσε η γυναίκα που τηλεφώνησε στο σταθμό), κάλεσε τους Λίβυους να ενωθούν ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις ξένες επεμβάσεις. Η τύχη της μοναδικής εν ζωή κόρης του Καντάφι αγνοούνταν μετά την κατάληψη της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς.

23/08/2011

Αυτές τις ημέρες διεξάγετε η Μάχη για την Καρδιά της Τρίπολης.

Ο Καντάφι φαίνετε άφαντος. Οι χιλιάδες μισθοφόροι είναι άφαντοι.

Ο Τσαβες που έχει καρκίνο και είναι και Πρόεδρος της Βενεζουέλας σκίζει τα ρούχα του, ότι δεν έστειλε αεροπλάνο στη Λιβύη.

Ο Καντάφι έχει ακόμα ένα προπύργιο. Την Γενέτειρα του, την Σύρτη.

Ο Γιωργάκης έδειξε ότι δεν κατέχει την εξωτερική πολιτική. Εγώ όμως θέλω την ΑΟΖ. Εμένα να κοιτάτε και όχι τον Γιωργάκη ή τον Κωστάκη κλπ. που έχουν ευφυΐα ραδικιού.

Εγώ θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον ποιος θα κερδίσει τελικά την καρδιά της Τρίπολης.

ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία του ΝΑΤΟ.

Οι πλατείες γράφουν ιστορία. Σε αντίθεση με τους Νεοέλληνες Αγανακτισμένους οι Λίβυοι Αντικαθεστωτικοί δεν πήγαν διακοπές και έτσι ο Αύγουστος τους βρήκε με καλές ειδήσεις. Η Πράσινη πλατεία της Τρίπολης άλλαξε όνομα και έγινε Πλατεία των Μαρτύρων.

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Σε ασφυκτικό κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη. Σύμφωνα με Δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν το κτίριο, όπου ενδεχομένως να βρίσκεται ο συνταγματάρχης. Ωστόσο, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε συλληφθεί, εθεάθη στην Τρίπολη να εμψυχώνει υποστηρικτές του καθεστώτος.

Το Αλ Αραμπίγια ανέφερε, πάντως, ότι ακόμη ότι τρεις από τους γιους του Καντάφι βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών, επικαλούμενο τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ο Μοχάμεντ Καντάφι φέρεται πως εγκατέλειψε το καταφύγιο του, νωρίς το βράδυ, με τη βοήθεια στρατευμάτων.

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε επίσης, ότι βρέθηκαν τα πτώματα δύο ανθρώπων τα οποία όπως ισχυρίζεται το τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο εμπιστευτικές πηγές,   θα μπορούσαν να ανήκουν στον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Χαμίς και στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αμπντάλα αλ Σενούσι.

Όσον αφορά στο μεγαλύτερο από τους γιους του Καντάφι, τον Σαιφ αλ Ισλάμ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, είχε ανακοινωθεί η σύλληψή του από Λίβυους επαναστάτες, είδηση που είχε επιβεβαιώσει και ο δικαστικός του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο – Οκάμπο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας βρισκόταν ελεύθερος στην Τρίπολη. Ανταποκριτής του BBC δήλωσε ότι ο Σαιφ βρέθηκε σε ξενοδοχείο και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν ο πατέρας του είναι ασφαλής στην Τρίπολη, απάντησε “φυσικά”.

Υποστήριξε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις κατάφεραν να σπάσουν τη “ραχοκοκαλιά” των επαναστατών στην Τρίπολη.

Διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στα διεθνή ΜΜΕ ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα ακόμη στην κατοικία του, στην Μπαμπ αλ-Αζιζίγια.

4444

Από Έθνος.

Η εποχή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι “φτάνει στο τέλος της”, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη να ανακοινώσει “σαφώς ότι εγκαταλείπει την εξουσία”.

Ο Καντάφι “έχει ακόμη τη δυνατότητα να εμποδίσει ένα νέο λουτρό αίματος απαρνούμενος σαφώς την εξουσία και καλώντας τις δυνάμεις του που συνεχίζουν να πολεμούν να καταθέσουν τα όπλα”, ανέφερε.

“Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ ρευστή. Παραμένει ένας βαθμός αβεβαιότητας και εξακολουθούν να υπάρχουν στοιχεία του καθεστώτος που αποτελούν μια απειλή”, σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε αμέσως να προσθέσει: “Ωστόσο αυτό είναι σαφές: Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του και το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται τώρα στα χέρια του λαού της”.

Όσον αφορά την μετά Καντάφι εποχή, ο Ομπάμα δεσμεύτηκε στις δηλώσεις αυτές που έκανε από το Μάρθας Βίνεγιαρντ, στη Μασαχουσέτη, ότι η Ουάσινγκτον θα είναι “φίλη και εταίρος” της μελλοντικής Λιβύης και θα εργαστεί για να βοηθήσει στο ανθρωπιστικό μέτωπο.

Τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε ότι μίλησε νωρίτερα σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για τη Λιβύη, σημείωσε ότι η δικαιοσύνη στη χώρα αυτή δεν θα έρθει με αντίποινα και βία και κάλεσε τους αντικαθεστωτικούς να προχωρήσουν σε “μια μετάβαση που θα συσπειρώνει όλες τις πλευρές και θα οδηγήσει σε μια δημοκρατική Λιβύη”.

4444

Από Έθνος.

Ενθουσιασμένη εμφανίστηκε χθες η διεθνής κοινότητα με τις εξελίξεις στην Τρίπολη. Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της Δύσης προχώρησαν σε εκκλήσεις για άμεση παραίτηση του Καντάφι και για παράδοση των δυνάμεων που του μένουν ακόμα πιστές. Ήδη ξεκίνησε η συζήτηση για την επόμενη μέρα και την ανοικοδόμηση.

Τον χορό των δηλώσεων άνοιξαν οι ΗΠΑ, με μια ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία ανέφερε: “Απόψε το κίνημα κατά του καθεστώτος Καντάφι έφτασε σε σημείο χωρίς επιστροφή. Η Τρίπολη απελευθερώθηκε από τον τύραννο”.

Στη συνέχεια Βρετανία και Γαλλία, πρωτοστάτες της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, προχώρησαν και αυτές σε σκληρές ανακοινώσεις εναντίον του Καντάφι και ζήτησαν την άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του στη νοτιοδυτική Αγγλία για να προεδρεύσει σε συνάντηση του συμβουλίου για την ασφάλεια, δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο γεγονός ότι το τέλος του Καντάφι είναι κοντά και πως πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες χωρίς όρους.

Αντίστοιχα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τους υποστηρικτές του Καντάφι να παραδώσουν τα όπλα τους και να αγνοήσουν την εγκληματική και κυνική τυφλότητα του ηγέτη τους παύοντας πυρ”. Παραίτηση του Καντάφι ζήτησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος χαρακτήρισε “ανώφελη” κάθε αντίσταση και τάχθηκε στο πλευρό των αντικαθεστωτικών και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ χαιρέτισε την πτώση του Καντάφι και ανέφερε πως ξεκινάει η περίοδος ανοικοδόμησης και δημιουργίας δημοκρατικών δομών”.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού πρώτα κάλεσε εκ νέου τον συνταγματάρχη Καντάφι να παραιτηθεί για να αποτρέψει άλλη αιματοχυσία, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη στήριξή της στη Λιβύη για την επόμενη ημέρα.

ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ
Οι εξελίξεις στην Τρίπολη φαίνεται ότι προβλημάτισαν ιδιαίτερα την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα.

Η κινεζική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι σέβεται την απόφαση του λιβυκού λαού και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση στη χώρα θα σταθεροποιηθεί σύντομα, ενώ από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να τονίσει ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσει “ευφορία για το τέλος Καντάφι, αφού αυτό δεν σημαίνει και το τέλος της πολιτικής κρίσης στη χώρα”.

Σχόλιο: Ο Γιωργάκης έκανε καμιά δήλωση ή είναι απορροφημένος με τα θαλάσσια σπορ;

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Ουδείς μέσα ή έξω από τη Λιβύη, ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη, εμφανιζόταν μέχρι αργά τη νύχτα χθες να γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, ενώ τρεις από τους γιους του είχαν πέσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών μαχητών μόλις μπήκαν στην Τρίπολη.

Όργιο φημών κυριαρχούσε για το καταφύγιο του Καντάφι, πηγαίνοντας πακέτο με το χάος των συγκρούσεων και των πανηγυρισμών: κυρίαρχη θεωρήθηκε η υπόθεση πως ο Μουαμάρ Καντάφι βρισκόταν κρυμμένος κάπου μέσα στο τεράστιο κτηριακό συγκρότημα Μπαμπ ελ Αζιζία στο νοτιοδυτικό τμήμα της Τρίπολης, όπου ένας ικανός αριθμός πιστών του βρισκόταν ταμπουρωμένος και απαντούσε με ρουκέτες και πολυβόλα στην πολιορκία των ανταρτών.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, επιβεβαίωσε χθες ότι συνελήφθη ο Σεΐφ αλ Ισλάμ -υιός Καντάφι- αμέσως μόλις οι μαχητές μπήκαν στην Τρίπολη. Το βράδυ γνωστοποιήθηκε και η σύλληψη άλλου υιού Καντάφι, του Σάαντι.

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Μοχάμεντ, πρωτότοκος υιός Καντάφι, επικεφαλής της λιβυκής εταιρείας ραδιοτηλεόρασης, «δραπέτευσε» χθες με τη βοήθεια πιστών, στο κανταφικό καθεστώς, στρατιωτών: είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από αντικαθεστωτικούς μαχητές αργά τη νύχτα της Κυριακής, που εισέβαλαν πυροβολώντας στο σπίτι του, ενώ έδινε τηλεφωνική συνέντευξη στο Al Jazeera, εκφράζοντας τη λύπη του για τον πόλεμο και τους σκοτωμούς στη Λιβύη. «Οι σκοτωμοί μεταξύ αδελφών, μεταξύ μουσουλμάνων, μου προκαλούν οδύνη», έλεγε σε ζωντανή μετάδοση, πριν η συνδιάλεξη διακοπεί, με πυροβολισμούς να ακούγονται ευκρινέστατα.

Άγνωστο πού βρίσκονται επίσης οι λοιποί γιοι του Καντάφι, Χάνιμπαλ, Μουτάσεμ και Χάμις, όπως και το «δεξί του χέρι», ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και κουνιάδος του, Αμπντάλα αλ Σενούσι.

Ο Σενούσι τελευταία φορά εθεάθη νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο «Rixos», να ισχυρίζεται στους καταλύοντες εκεί εκπροσώπους των διεθνών ΜΜΕ ότι «οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα να καταστρέψουν τη Λιβύη».

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Κάθε άλλο παρά σηματοδοτεί το τέλος του εμφύλιου πολέμου στη Λιβύη η παρουσία των αντικαθεστωτικών μαχητών στην Τρίπολη, την οποία διακηρύσσουν ότι ελέγχουν στο μεγαλύτερο μέρος της, όπως και οι έξαλλα χαοτικοί ολονύχτιοι προχθεσινοί πανηγυρισμοί στην Πράσινη Πλατεία, ήδη μετονομασμένη σε Πλατεία των Μαρτύρων, όπως την προ Καντάφι εποχή.

Η μάχη της Τρίπολης ταχύτατα και απροκάλυπτα εξελίχτηκε σε ανθρωποκυνηγητό για τον ίδιο τον Μουαμάρ Καντάφι: μάχη των αντικαθεστωτικών ανταρτών που και τη χθεσινή μέρα και νύχτα συγκρούονταν με ό,τι είχε απομείνει από τους ένοπλους μηχανισμούς ισχύος μίας 42χρονης δικτατορίας.

Η λιβυκή πρωτεύουσα δεν είναι πόλη ασφαλής. Οδομαχίες και πυροβολισμοί από κρυμμένους φιλοκανταφικούς ελεύθερους σκοπευτές εξελίσσονταν σε αρκετά σημεία της, ενώ διόλου ξεκάθαρες ήταν οι γραμμές του ιδιόμορφου εμφυλιοπολεμικού μετώπου.

Γύρω από το αχανές κτηριακό συγκρότημα Μπαμπ ελ Αζιζία στο νοτιοδυτικό τομέα, αδιευκρίνιστος αριθμός πιστών στον Καντάφι απέκρουε συνεχώς με ρουκέτες και πολυβόλα τις επιθέσεις των αντικαθεστωτικών μαχητών: ισοπεδωμένα σχεδόν περισσότερα κτήρια εκεί από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς – μόνο μέσα στο τελευταίο 48άωρο τουλάχιστον 40 στόχοι βομβαρδίστηκαν μέσα και γύρω από την Τρίπολη, αλλά αντέχουν ακόμα λένε τα υπόγεια ενισχυμένα τούνελ.

Η κοντινή περιοχή όπου εδράζονται ο ζωολογικός κήπος και το πεντάστερο ξενοδοχείο Rixos, κατάλυμα εδώ και περίπου ένα εξάμηνο των αδειοδοτημένων από το καθεστώς εκπροσώπων διεθνών ΜΜΕ και μερικών κυβερνητικών αξιωματούχων, φέρεται επίσης υπό τον έλεγχο των κανταφικών.

Νωρίς χθες το απόγευμα, λίγο πριν πέσει τελείως το σήμα της Al Jamahiria TV, της κρατικής λιβυκής τηλεόρασης, ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ ανακοίνωνε ότι οι μάχες της Κυριακής είχαν προκαλέσει το θάνατο 1.300 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 5.000. Το σχεδόν απόλυτο χάος που επικρατεί στην Τρίπολη καθιστά εκ των πραγμάτων αδύνατη την επιβεβαίωση των ισχυρισμών του.

Όταν το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης, στο βόρειο τμήμα της Τρίπολης, γύρω στο χιλιόμετρο απόσταση από την (πρώην) Πράσινη Πλατεία, μετά από πολύωρη και πολύνεκρη ένοπλη σύγκρουση, έπεσε στα χέρια των ανταρτών, σήμανε το τέλος δεκαετιών αδυσώπητης κρατικής προπαγάνδας και ενίσχυση του ελέγχου των αντικαθεστωτικών στην πρωτεύουσα.

Μισή μόλις μέρα πριν, μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα, οι αντάρτες είχαν ήδη τρέψει σε φυγή τους άνδρες της επίλεκτης ταξιαρχίας Χάμις (του υιού Καντάφι) προελαύνοντας στις πρώτες συνοικίες της Τρίπολης, ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι εξέπεμπε από εκεί, κρυμμένος σε άγνωστη τοποθεσία, το τελευταίο του αγωνιώδες ηχογραφημένο μήνυμα, καλώντας όσες πιστές φυλές να σπεύσουν να υπερασπιστούν την Τρίπολη πριν μεταβληθεί σε νέα Βαγδάτη: «Πώς μπορείτε να επιτρέψετε η Τρίπολη, η πρωτεύουσα, να βρεθεί άλλη μία φορά υπό κατοχή;» φώναζε. «Οι προδότες στρώνουν το δρόμο στις δυνάμεις κατοχής».

Στη Βεγγάζη, ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, ανακοινώνοντας το «τέλος εποχής», εξέφρασε την «ελπίδα» ο Καντάφι «να είναι ακόμα ζωντανός».

Αλλά, απείλησε να παραιτηθεί διαμαρτυρόμενος για πράξεις αντεκδίκησης μας οποίες ήδη προβαίνουν οι εξεγερμένοι μαχητές και μέσα στην Τρίπολη. «Ο ρόλος μου θα συνεχιστεί, εκτός και αν χάσω τον έλεγχο που απαιτείται για να επιτύχουμε μας στόχους μας», είπε.

Σχόλιο: Σε τέτοιες καταστάσεις είναι δύσκολο να σταματήσεις εντελώς τις πράξεις αντεκδίκησης.

4444

Από Έθνος.

Αφαντος παρέμενε ο Λίβυος συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, τη στιγμή που η τύχη των υιών του εξελισσόταν σε πραγματικό θρίλερ.

Αντιφατικές ήταν οι πληροφορίες που μετέδιδαν τα αραβόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα Αλ Αραμπίγια και Αλ Τζαζίρα για τους γιους του Λίβυου ηγέτη που συνελήφθησαν από τους αντικαθεστωτικούς – αρχικά μιλούσαν για τρεις, στη συνέχεια για δύο, καθώς ένας εξ αυτών κατάφερε να διαφύγει, ενώ τέσσερις ή πέντε αγνοούνται.

Ακόμα ένας γιος του, ο Χαμίς, που ηγείτο φάλαγγας που εκινείτο προς το κέντρο της Τρίπολης, είναι μάλλον νεκρός, όπως και ο γαμπρός του Καντάφι και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Αμπντάλα Σενούσι, όπως μετέδωσε χθες το βράδυ το Αλ Τζαζίρα.

Οι Λίβυοι αντικανταφικοί πανηγυρίζουν στην Πράσινη Πλατεία -την Πλατεία των Μαρτύρων, όπως την βάφτισαν-, καθώς έχουν υπό τον έλεγχό τους πάνω από το 80% της Τρίπολης (χθες το βράδυ ανέκτησαν τον έλεγχο και του αεροδρομίου), την ώρα που στους κόλπους των αντικαθεστωτικών έχει αρχίσει η διαπάλη για το ποιος θα έχει το “πάνω χέρι” στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

Εντονο είναι και το διπλωματικό σκηνικό για τη μετα-Καντάφι εποχή.

Χαμένες στο πετρελαϊκό πόκερ φαίνεται να είναι η Κίνα και η Ρωσία, αν λάβει κανείς υπόψη τις δηλώσεις αντικαθεστωτικών παραγόντων, οι οποίες επέκριναν τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι δεν τους στήριξαν.

Σήμερα μεταβαίνει στη Βεγγάζη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου, την ώρα που η διεθνής κοινότητα καλεί τον Λίβυο ηγέτη να παραδοθεί. Ο πλανητάρχης δήλωσε χθες το βράδυ ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει τη βοήθειά της στη μετα-Καντάφι Λιβύη.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ
Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη

Έξαλλοι πανηγυρισμοί ξέσπασαν χθες στην Τρίπολη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες καταδεικνύουν ότι το καθεστώς Καντάφι ψυχορραγεί παρότι ο Λίβυος ηγέτης δήλωνε αποφασισμένος να συνεχίσει να αντιστέκεται.

Με το που δόθηκε το σήμα από τους διάφορους θυλάκους των αντικαθεστωτικών που κρύβονταν στην πρωτεύουσα από την αρχή της εξέγερσης, εκατοντάδες κόσμου ξεχύθηκαν στην πράσινη πλατεία, σημείο-ορόσημο για το καθεστώς Καντάφι, και με κόκκινες, μαύρες και πράσινες σημαίες, τα χρώματα της σημαίας που θέλουν να έχουν οι Λίβυοι μετά την πτώση του Καντάφι, φώναζαν “ο Θεός είναι μεγάλος”.

Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στο προπύργιο των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών τη Βεγγάζη, όπου χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, όσοι έχουν μείνει εκεί και δεν έχουν πάει στο μέτωπο, βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν για την επικείμενη πτώση της αυλαίας για τον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ κάλεσε τους αντικαθεστωτικούς να μην προχωρήσουν σε πράξεις αντεκδίκησης εναντίον των οπαδών του Καντάφι.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα στη Λιβύη, με την πτώση της Τρίπολης και τις συλλήψεις των γιων του Καντάφι, έχουν φέρει τα πάνω κάτω, όμως, όπως έγινε γνωστό, όλα ξεκίνησαν το Σάββατο που μας πέρασε, όταν οι ιμάμηδες έδωσαν το σύνθημα για να αναλάβουν δράση οι θύλακοι των αντικαθεστωτικών της Τρίπολης, που βρίσκονταν σε αυτήν όλους αυτούς τους 6 μήνες της εξέγερσης και περίμεναν κρυμμένοι την κατάλληλη στιγμή.

Σημαντική ώθηση πάντως στις εξελίξεις, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, έδωσαν και οι επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Pedator που είχαν στείλει μυστικά οι ΗΠΑ να πετούν πάνω από την Τρίπολη, πότε παρακολουθώντας και πότε βάλλοντας εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι.

Advertisements

Posted August 23, 2011 by bmplefour in LIBYA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: