Israel and Egypt. 266 χιλιόμετρα κοινά και Αποδεκτά Σύνορα.   Leave a comment

Israel and Egypt. 266 χιλιόμετρα κοινά και Αποδεκτά Σύνορα.

23/08/2011

Σωστά το Ισραήλ ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος πρέπει να την δεχτεί διότι είναι ειλικρινής.

Όμως η Αίγυπτος δεν ελέγχει τα σύνορα της. Πως είναι δυνατόν τρομοκράτες να περνούν τα σύνορα της πολλαπλά και να κάνουν επιθέσεις στο έδαφος του Ισραήλ και να σκοτώνουν πολίτες και να τραυματίζουν αρκετούς  άλλους.

Το Ισραήλ αντέδρασε σωστά, όσο αφορά τους τρομοκράτες. Αυτοί οι τρομοκράτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση εξουσίας που επικρατεί στην Αίγυπτο. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο για ένα κυρίαρχο κράτος όπως είναι η Αίγυπτος. Οι πολιτικοί φορείς της Αιγύπτου πρέπει να καταδικάσουν ενέργειες τρομοκρατών, που χρησιμοποιούν την πολιτική αστάθεια για να εκθέσουν την Αίγυπτο σε διεθνές επίπεδο.

Αντίθετα το Ισραήλ έδειξε ξεκάθαρα ότι σέβεται την Αίγυπτο. Σε αντίθεση με την Τουρκία, ζήτησε αμέσως συγγνώμη από την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ δείχνει μια σοφία και ξέρει να ξεχωρίζει. Η Αίγυπτος πρέπει να σεβαστεί το Ισραήλ, όπως αυτό την σέβεται.

Φυλαξτε καλύτερα τα σύνορα.

Οι τρομοκράτες δεν είναι Ακτιβιστές. Μη καταστρέφετε Αιγύπτιοι ότι κτίσατε με κόπο.

Το Αντί – Πυραυλικό Σύστημα λειτούργησε. Το Ισραήλ βρίσκεται στο σωστό τεχνολογικό δρόμο.

Τέτοιες ενέργειες εκθέτουν και την Χαμας. Από όσο θυμάμαι, η Χαμας κέρδισε τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να κάνει ότι θέλει και μετά να βγαίνει η Χαμας και να λέει ότι χαίρεται. Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν την Αταξία.

4444

Από Έθνος.

Σε συμφωνία για εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός κατέληξαν Ισραήλ και Χαμάς, έπειτα από πέντε ημέρες βίας στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, η Χαμάς συμφώνησε να επιβάλει την εκεχειρία και στις μικρότερες ένοπλες οργανώσεις οι οποίες ευθύνονται για τις περισσότερες εκτοξεύσεις ρουκετών κατά του Ισραήλ τις τελευταίες μέρες.

Ανώτερη διπλωματική πηγή δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού ότι το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, αποπειράθηκε να παρασύρει το Ισραήλ να εμπλακεί σε εκτεταμένες μάχες στην περιοχή ώστε να εξασθενήσει τη διεθνή υποστήριξή του, εν όψει της εξέτασης του αιτήματος των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη να ενταχθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Η Χαμάς ήθελε την κλιμάκωση αυτή, είπε η πηγή αυτή, γι΄αυτό το Ισραήλ πρέπει να κάνει όλα όσα μπορεί για να επιτύχει ηρεμία.

4444

Από Έθνος.

Οργισμένες διαδηλώσεις έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο της Αιγύπτου ξέσπασαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά τη δολοφονία 5 αστυνομικών στα σύνορα Αιγύπτου – Ισραήλ από πυραύλους ισραηλινού ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίθεσης εναντίον των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη με αφορμή τη δολοφονία 8 Ισραηλινών από ενόπλους στο Εϊλάτ και συνεχίστηκε και χθες.

Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, ένας από τους διαδηλωτές κατάφερε να περάσει την περίφραξη της πρεσβείας, να αντικαταστήσει την ισραηλινή σημαία με αυτήν της Αιγύπτου και εν συνεχεία να την κάψει.

Η δολοφονία των 5 Αιγυπτίων ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας δημιούργησε το πρώτο ρήγμα στις σχέσεις της νέας ηγεσίας της Αιγύπτου με την κυβέρνηση Νετανιάχου, και παρότι το Ισραήλ έπειτα από επίσημη διαμαρτυρία του Καΐρου ζήτησε συγνώμη και πρότεινε τη διεξαγωγή κοινής έρευνας για το περιστατικό, η αιγυπτιακή πλευρά ξεκαθάρισε ότι η συγνώμη δεν είναι αρκετή, ενώ κυκλοφόρησε και η φήμη ότι σκοπεύει να ανακαλέσει τον πρέσβη της από το Ισραήλ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι καθώς συνεδρίαζε για το θέμα η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου υπό τον αρχιστράτηγο Μοχάμεντ Χουσεΐν Τανταβί, στο αεροδρόμιο του Καΐρου έφτασε από το Τελ Αβίβ ιδιωτικό τζετ που μετέφερε υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μυρίζει μπαρούτι, αφού από τη μια οι σχέσεις Ισραήλ – Αιγύπτου μετά τη δολοφονία περνούν περίοδο κρίσης και από την άλλη οι επιχειρήσεις στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 15 Παλαιστίνιοι και άλλοι 45 έχουν τραυματιστεί, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και κλίμα αποσταθεροποίησης στην περιοχή

4444

Λάδι στη φωτιά που καίει τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο τους τελευταίους μήνες έριξε χθες το Ισραήλ, με την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον ακτιβιστών που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα Αιγύπτου – Ισραήλ, σκοτώνοντας 3 Aιγύπτιους αστυνομικούς και δύο Aιγύπτιους πολίτες.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή η επίθεση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας εξαιτίας του προχθεσινού αιματηρού περιστατικού στην Εϊλάτ που οδήγησε στον θάνατο οκτώ Ισραηλινών, έγινε από Ισραηλινό επιθετικό ελικόπτερο το οποίο κατεδίωκε ανθρώπους που είχαν διεισδύσει στην άλλη πλευρά των συνόρων και έριξε τον πύραυλο ενώ έφταναν στην Ράφα. Παρόντα στο σημείο της επίθεσης ήταν πολλά στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας ασφαλείας της Αιγύπτου.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνάει την Αίγυπτο, μετά την επανάσταση που ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ, να προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία εναντίον του Ισραήλ. Όπως ανέφερε Αιγύπτιος αξιωματούχος του στρατού στο Ρόιτερ: “Η Αίγυπτος συνέταξε κείμενο διαμαρτυρίας εναντίον του Ισραήλ για τα γεγονότα στα σύνορα και απαιτεί την άμεση διερεύνηση των πραγματικών αιτίων και των περιστάσεων που οδήγησαν στον θάνατο τριών ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου”.

ΓΑΖΑ
Απάντηση στις επιδρομές με ρουκέτες

Η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται, αφού χθες τουλάχιστον 12 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, ως απάντηση στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους έξι Παλαιστίνιοι και ο ίδιος ο ηγέτης των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης Καμάλ Ναϊράμπ. Οπως έγινε γνωστό, δύο ρουκέτες προκάλεσαν τον τραυματισμό δύο ανθρώπων στη πόλη Ασντόντ, νότια του Τελ Αβίβ, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί άλλος τραυματισμός ή θάνατος από τις υπόλοιπες.

ΙΣΡΑΗΛ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Φόβοι για την ασφάλεια των συνόρων

Η νέα ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση στο Εϊλάτ, τον βομβαρδισμό της Γάζας και τη δολοφονία 5 Αιγυπτίων κοντά στο πέρασμα της Ράφα, φέρνει στο προσκήνιο, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ένα θέμα που καίει το Ισραήλ και δεν είναι άλλο από την ασφάλεια των συνόρων του με την Αίγυπτο.

Οι Ισραηλινοί, μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, είχαν εκφράσει ανησυχίες για το εάν το στρατιωτικό συμβούλιο που κυβερνά την Αίγυπτο θα έχει τη θέληση να διασφαλίσει ότι το πέρασμα της Ράφας θα παραμείνει κλειστό και για το εάν τα σύνορά του είναι πλέον ασφαλή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων του Ισράηλ, Γιοάβ Μόρντεκάι: “Η περιοχή αυτή έχει διαβρωθεί και υπάρχουν τρομοκράτες και υποδομές της Αλ Κάιντα, απο τις οποίες γεννήθηκε και η τελευταία επίθεση (σ.σ. στο Εϊλάτ)”.

Από την πλευρά τους πάντως οι αρχές της Αιγύπτου τονίζουν ότι τα 266 χιλιόμετρα των συνόρων Αιγύπτου – Ισραήλ είναι ήρεμα και η κατάσταση είναι “σταθερή και υπό έλεγχο”.

4444

Από Έθνος.

“Δεν θα υποκύψουμε στα τουρκικά καπρίτσια που δεν έχουν καμία πολιτική ή ηθική δικαιολογία”, δήλωσε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης. “Πρέπει να σταματήσει η φάρσα αυτή, δεν υπάρχει λόγος για συγγνώμη”, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στο Ισραήλ, εξέφρασε την ελπίδα να είναι αναληθείς και τόνισε ότι αν συμβεί, το Ισραήλ θα εφαρμόσει “την αρχή των αντιποίνων”.

“Αν δεν υπάρξει τούρκος πρεσβευτής στο Ισραήλ δεν θα υπάρξει και ισραηλινός πρεσβευτής στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμούμε”, είπε.

Ο Αγιαλόν πρόερχεται από το εθνικιστικό κόμμα Ισραέλ Μπεϊτένου, του υπουργού Εξωτερικών, Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Σχόλιο: Σωστά το Ισραήλ δεν ζητά συγγνώμη από την Τουρκία.

4444

Από Ελευθεροτυπία.

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 25 τραυματίστηκαν στην τριπλή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην πόλη Εϊλάτ, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου καθώς και ο υπουργός Άμυνας της χώρας μιλούν για «επίθεση στην εθνική κυριαρχία του Ισραήλ» κατηγορώντας τη Γάζα, ενώ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα, σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι.

Ωστόσο η Χαμάς διέψευσε την ανάμειξή της στην επίθεση, ενώ τους ισχυρισμούς ότι οι δράστες πέρασαν από τη Λωρίδα της Γάζας διαψεύδει και ο κυβερνήτης της αιγυπτιακής επαρχίας του βόρειου Σινά.

Οι επτά από τους νεκρούς ήταν οι δράστες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στόχος της πρώτης επίθεσης ήταν ένα λεωφορείο της κρατικής εταιρείας Egged στο οποίο επιτέθηκαν άνδρες με αυτόματα όπλα περίπου το μεσημέρι κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, κοντά στον ισραηλινό σταθμό Νεταφίμ.

Στο λεωφορείο επέβαιναν κυρίως στρατιωτικοί και από την επίθεση τραυματίστηκαν εννέα άνθρωποι.

Μισή ώρα αργότερα ένα στρατιωτικό όχημα, το οποίο είχε έρθει για να βοηθήσει τους τραυματίες της πρώτης επίθεσης, έγινε στόχος επίθεσης με τηλεχειριζόμενη βόμβα.

Η τρίτη επίθεση, που ήταν και η πιο φονική καθώς έχασαν τη ζωή τους πέντε Ισραηλινοί, σημειώθηκε στις 13:00 τοπική ώρα όταν ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα κοντά στην Μπέερ Ορά, περίπου 15 χλμ. βόρεια της Εϊλάτ, αυτή τη φορά κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Ένας αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι οι ένοπλοι μετέβησαν στην περιοχή του νότιου Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και μετακινήθηκαν μέσα από την έρημο του Σινά για να μπουν στο Ισραήλ.

“Αναχώρησαν από τη Γάζα από το νότο, πήγαν στην έρημο και μπήκαν στο Ισραήλ”, είπε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στη χερσόνησο του Σινά, στα σύνορα με τη Γάζα.

Τα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας φρουρούνται πολύ αυστηρά και οι Παλαιστίνιοι μερικές φορές αξιοποιούν τη χερσόνησο του Σινά, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο, για να μετακινούν όπλα και μαχητές.

Έπειτα από τις σημερινές επιθέσεις, η φοιτητική ένωση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος διαβίωσης και για κοινωνική δικαιοσύνη, τις οποίες είχε προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο.

“Διαδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες σε όλη τη χώρα, με μία κεντρική στην Ιερουσαλήμ, όμως αποφασίσαμε έπειτα από τα γεγονότα να τις αναστείλουμε”, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης Ιτζίκ Σμούλι στο στρατιωτικό ραδιόφωνο.

Τη Γάζα «δείχνουν» Νετανιάχου και Μπαράκ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε για την επίθεση: “Αυτό το σοβαρό συμβάν είχε στόχο τους Ισραηλινούς και αποτελεί επίθεση στην εθνική κυριαρχία του Ισραήλ”, δήλωσε ο Νετανιάχου προειδοποιώντας ότι “το Ισραήλ θα αντιδράσει αναλόγως”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο νότιο Ισραήλ “προήλθαν από τη Γάζα, την πηγή των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων” και απείλησε να “απαντήσει με όλη τη δύναμη και την αποφασιστικότητα” που χρειάζονται.

“Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση, η οποία σηματοδοτεί την εξασθένιση του ελέγχου που έχει η Αίγυπτος στη χερσόνησο του Σινά και την επέκταση της τρομοκρατικής δραστηριότητας”, ανέφερε ο Μπαράκ σε ανακοινωθέν του, ενώ πρόσθεσε ότι συγκαλούνται έκτακτες διαβουλεύσεις για να “εξεταστεί η κατάσταση”.

Εν τω μεταξύ, τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενζαμίν Νετανιάχου ότι υπάρχουν πληροφορίες πως οι “τρομοκράτες ήλθαν από τη Λωρίδα της Γάζας”, διαψεύδει ο κυβερνήτης της αιγυπτιακής επαρχίας του βόρειου Σινά Άμπντελ Ουάχαμπ Μαμπρούκ. “Πώς λέει το Ισραήλ ότι προήλθαν από το Σινά; Ποιες είναι οι αποδείξεις που έχει;”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Μαμπρούκ απέκλεισε το ενδεχόμενο οι δράστες να εισήλθαν στο Ισραήλ από ένα τούνελ από τη Γάζα αναφερόμενος στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή εξαιτίας μίας επιχείρησης του αιγυπτιακού στρατού που πραγματοποιείται εδώ και μερικές ημέρες στο Σινά.

Αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη η Χαμάς

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ.

Ωστόσο, η οργάνωση καλωσόρισε τις επιθέσεις. “Δε νομίζω ότι η Χαμάς βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές αλλά τις χαιρετίζουμε, αφού είχαν στόχο στρατιώτες”, δήλωσε ο Άχμεντ Γιούσεφ, στέλεχος της Χαμάς, στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Καμία άλλη παλαιστινιακή οργάνωση έχει διεκδικήσει την ευθύνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων και αυτόπτες μάρτυρες, ένας από τους νεκρούς Παλαιστίνιους είναι ο Καμάλ αλ Νάιραμπ, γενικός γραμματέας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης (PRC), μιας ένοπλης ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε επιδρομή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και σημείωσε ότι “είχε στόχο μαχητές της PRC”.

Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε και αυτό επικαλούμενο την ίδια την οργάνωση PRC ότι ο επικεφαλής της Νάιραμπ και τέσσερα μέλη της PRC σκοτώθηκαν σήμερα στη Ράφα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης (PRC) είναι μια οργάνωση η οποία δρα συχνά ανεξάρτητα από τη Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Νεκροί από ισραηλινά πυρά δύο Αιγύπτιοι συνοριοφύλακες

Δύο Αιγύπτιοι συνοριακοί φύλακες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής Ισραηλινών στα Ισραηλινό – Αιγυπτιακά σύνορα καθώς ισραηλινές δυνάμεις καταδίωκαν στρατευμένους, κοντά στο συνοριακό θέρετρο της Αιγύπτου, Τάμπα και την πόλη του Ισραήλ, Εϊλάτ, σύμφωνα με επίσημη στρατιωτική πηγή της Αιγύπτου.

Advertisements

Posted August 23, 2011 by bmplefour in Israel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: