20% – 25- Eurobank – Alpha – Qatar. 27/28/29/   Leave a comment

20% – 25 – Eurobank – Alpha – Qatar. 27/28/29/

20/05/2013

4444

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BE%CE%AD%CE%BD%CE%B1-funds-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%B1-%CF%84%CE%B7-eurobank-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82

Αμερικανικό Fund εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά της Eurobank σε εξευτελιστική τιμή. Προσέφερε 4 δις ευρώ, όταν μόλις πριν μερικές ημέρες η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το ποσό των 5,3 δις ευρώ. Το τίμημα που προσέφερε το Fund αποδεικνύει και τη στόχευση της διάλυσης του deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank κατ’ απαίτηση της τρόικας. Θέλουν να την πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί και να βάλουν στο χέρι τις καταθέσεις και τις υποθήκες των Ελλήνων.

Από την πρώτη στιγμή το defencenet.gr είχε επικρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να δεχθεί την αξίωση της τρόικας για τη διάλυση της συμφωνίας συγχώνευσης μεταξύ των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, αφού επρόκειτο για ένα ακόμη σχέδιο των δανειστών να επιβάλλουν αποικιακούς κανόνες στην ελληνική οικονομία. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα τώρα, αφού ο ισχυρός τραπεζικός πυλώνας ποτέ δεν δημιουργήθηκε και η Eurobank κατέληξε στο ΤΧΣ. Η Εθνική προσπαθεί να συγκεντρώσει το 10% που απαιτείται για να παραμείνει ιδιωτική.

Ο “γύπας” λοιπόν ενέσκηψε πάνω από τη Eurobank. Πληροφορίες αναφέρουν πως εκπρόσωπος ενός από τα μεγαλύτερα  Funds της Νέας Υόρκης, συναντήθηκε με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα και του εξέφρασε το ενδιαφέρον του για να εξαγοράσει μεγάλο ποσοστό των μετοχών της Eurobank σε τιμή πινακίου φακής για τη θέση και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η τράπεζα. Προσέφερε μόλις 4 δις ευρώ.

Ήταν η δεύτερη προσφορά που είχε η κυβέρνηση μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων εβδομάδων καθώς σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με κορυφαίο αξιωματούχο του Fairfax εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον για να εξαγοράσει ένα ποσοστό της Eurobank.

Η κυβέρνηση όμως φέρεται να απάντησε αρνητικά και στις δύο προτάσεις. Περιμένει απλά το χρόνο και το Fund που θα της υποδείξει η τρόικα για το ξεπούλημα της Eurobank και μαζί όλων των περιουσιακών στοιχείων που το πιστωτικό ίδρυμα διαθέτει. Έτσι για να καταλάβουν όλοι τι σκοπιμότητες εξυπηρετούσε η διάλυση της συγχώνευσης με την Εθνική.

4444

21/02/2013

4444

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1735306

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η συνεργασία των επιτελείων της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε θέματα ενοποίησης λειτουργιών, καθώς ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει το “πάντρεμα” των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του εγχειρήματος.

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις της ΕΤΕ και η συμφωνία με την οικογένεια Λάτση, έμπειρα στελέχη της αγοράς υπογράμμιζαν την ανάγκη ομαλής μετάβασης στο νέο σχηματισμό. Σήμερα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, οι δύο όμιλοι έχουν μπει σε διαδικασία ακόμη μεγαλύτερης… σύσφιξης σχέσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το τελευταίο διάστημα ομάδες της Eurobank πραγματοποιούν παρουσιάσεις προς τα αντίστοιχα τμήματα της Εθνικής, με απώτερο σκοπό να τονιστούν τα δυνατά σημεία της πρώτης.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι η ενοποίηση των λειτουργιών θα γίνει σε βάσεις που θα διασφαλίζουν την “αξιοκρατική εκμετάλλευση των προτερημάτων” και των δύο πιστωτικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε λειτουργία μία επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από στελέχη και των δύο τραπεζών, με βασικό σκοπό την επιτάχυνση και ομαλή ολοκλήρωση της νομικής και λειτουργικής ενοποίησης.

Βέβαια, οι αποφάσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της Eurobank για την παραμονή τους ή όχι στο νέο σχήμα εκτιμάται ότι θα “χρωματίσουν” τις εξελίξεις, αν και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και αναμένεται να γίνουν γνωστές μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η διαδικασία της ενοποίησης προχωράει κανονικά και χωρίς προβλήματα, όπως έγινε και με την πορεία της δημόσιας πρότασης αλλά και με τις εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών στις χώρες που δραστηριοποιούνται από κοινού οι δύο τράπεζες.

Το μεγάλο ποσοστό αποδοχής της δημόσιας πρότασης (84,35%), ήτοι οι 64.369 μέτοχοι που αντάλλαξαν τις μετοχές τους, αποτελεί μία σαφή ένδειξη στήριξης του νέου σχήματος, ωστόσο οι λεπτομέρειες ίσως είναι αυτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Με άλλα λόγια, η εύρυθμη λειτουργία του νέου τραπεζικού κολοσσού θα κριθεί από την ένωση δύο διαφορετικών τραπεζικών ιδιοσυγκρασιών. Και αυτή η ένωση αφορά τη συνεργασία όλων των τμημάτων, από τα καταστήματα μέχρι το τις κεντρικές διευθύνσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς αναφέρθηκε στο πνεύμα ενότητας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι “τα στελέχη των δύο τραπεζών θα φέρουν εις πέρας μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος”. Επίσης ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι “η στελέχωση θα γίνει από εργαζόμενους και των δύο τραπεζών, με αξιοκρατικά κριτήρια και απόλυτα διαφανή διαδικασία, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο η εμπειρία και οι ικανότητες όλων”.

Σημειώνεται, ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, η Eurobank λειτουργεί ως θυγατρική της Εθνικής, μέχρι την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης.

Μέχρι τη νομική συγχώνευση, η μετοχή της Eurobank θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στο ταμπλό, ενώ αμέσως μετά θα ακυρωθεί.

Τέλος, η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Εθνικής, που προήλθαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου.

Στις 22 Φεβρουαρίου η μεταβίβαση των μετοχών της Eurobank προς την ΕΤΕ
Στις 22 Φεβρουαρίου 2013 θα υλοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών της Eurobank προς την Εθνική Τράπεζα, σε εκτέλεση της από 20.2.2013 σύμβασης εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης.

Κατόπιν της ανωτέρω μεταβίβασης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας έχει συγκληθεί για να πιστοποιήσει την καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος σύμφωνα με την από 23.11.2012 απόφαση της Β’ Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας και τη μερική κάλυψη της ανωτέρω αύξησης σύμφωνα με την από 19.02.2013 σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Στόχος είναι να ληφθούν εγκαίρως οι απαραίτητες εγκρίσεις και καταχωρίσεις από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Υπουργείο Ανάπτυξης, αντίστοιχα, και να υλοποιηθεί η πίστωση των νεοεκδιδόμενων μετοχών Εθνικής Τράπεζας στη Μερίδα Επενδυτή στο Σ.Α.Τ. καθενός εκ των Αποδεχόμενων Μετόχων της Eurobank, κατά τα αναφερόμενα στο Πληροφοριακό Δελτίο, την 26.2.2013.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα θα εκδώσει νέα ανακοίνωση περί του ύψους της μερικής κάλυψης και πιστοποίησης της καταβολής της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της.

Σχόλιο: Τελικά η ΕΤΕ θα συγχωνευτεί με την EUROBANK και η ALPHA θα μείνει μόνη της. Η απόκτηση της Εμπορικής θεωρείτε κάτι σαν εξαγορά.

31/08/2011

4444

http://kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=7340

Επειδή μας έχουν βομβαρδίσει με το Κατάρ (17%), την οικογένεια Λάτση, την οικογένεια Κωστόπουλου και πώς θα κάνουν κουμάντο στη νέα τράπεζα, μπορεί κάποιος να μας πληροφορήσει τι απέγινε η συμμετοχή του ελληνικού κράτους στην Alpha Bank που φαίνεται ότι… συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος;

Ο Διαπορών

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1271223

Η Ευρωζώνη εξετάζει την παροχή εγγυήσεων στα κράτη που χορηγούν τα δάνεια στην Ελλάδα με τη μορφή ελληνικών τραπεζικών μετοχών για να διασφαλιστεί το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, θα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμα που θα δει το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η εφημερίδα επικαλείται διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), Klaus Regling έχει προτείνει την ιδέα στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι θα συζητήσουν την ιδέα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το γραφείο του Regling δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να κάνει κάποιο σχόλιο, αναφέρει το πρακτορείο.

Από τα 109 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Handelsblatt.

Σε αντάλλαγμα των ενισχύσεων, οι ελληνικές τράπεζες θα κρατικοποιηθούν εν μέρει, προσθέτει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες που δεν κατονομάζει.

Η ελληνική κυβέρνηση θα διαθέσει στις χώρες της Ευρωζώνης τα κρατικοποιημένα μερίδια ως εγγύηση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn δήλωσε στο Dow Jones Newswires ότι “δεν υπάρχει ακόμα κάποια κοινά αποδεκτή λύση και οι εργασίες συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών λύσεων”
Σχόλιο: Είναι κρίμα νεοέλληνα να έχεις υπουργό των Οικονομικών έναν φαφλατά σα τον Βαγγελα. Απλά πολύ κρίμα. Παγαίνεις σαν αρνί στη σφαγή. Το θέμα των εγγυήσεων που άνοιξε ο Βαγγελας θα φέρει πολλά και διάφορα.

Και ο Παπακωνσταντίνου και ο Βαγγελης Βενιζέλος είναι σκέτη καταστροφή.

4444

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1271488

Την ενεργοποίηση, την προηγούμενη εβδομάδα, του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) επιβεβαίωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Αλέξανδρος Μάνος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.

«Είχαμε πρόσβαση στον ELA» ανέφερε ο κ. Μάνος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα για το α΄ εξάμηνο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, ο ELA είναι ένας ειδικός μηχανισμός που παρέχεται από την Κεντρική Τράπεζα κάθε χώρας, δεν υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ενεργοποίησή του ωστόσο πρέπει να έχει την έγκριση της τελευταίας. Και διευκρινίζεται ότι το κόστος δανεισμού από τον ELA είναι υψηλότερο έναντι του δανεισμού από την ΕΚΤ.

Ζημιές 820 εκατ. ευρώ λόγω PSI

Ζημιές προ φόρων 1,004 δισ. ευρώ μετά την απομείωση λόγω PSI, ανακοίνωσε για το α΄εξάμηνο του έτους ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ μετά από τους φόρους οι ζημιές διαμορφώνονται στα 820 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι ενέργειες που έχει ήδη ανακοινώσει ο όμιλος, όπως η αναμενόμενη πώληση της θυγατρικής τράπεζας στην Αίγυπτο και η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους €250 εκατ. θα διατηρήσουν το δείκτη Core Tier I και το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου στο επίπεδο του 10% και 11% αντίστοιχα.

29/08/2011

Η συγχώνευση γίνεται από ανάγκη. Αν δε γίνει, αργά ή γρήγορα οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών θα χάσουν τον έλεγχο τους.

Είναι θετική εξέλιξη πάντως.

Η Πειραιώς πάντως βρίσκεται σε άσχημη θέση. Με ποιον θα κάνει συγχώνευση η Πειραιώς για να μη «σβήσει»;

Το Δημόσιο Χρέος και η κακή διαχείριση δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο.

Μέσα στις 25 Μεγαλύτερες Τράπεζες της ΕΕ θα είναι η καινούρια τράπεζα.

4444

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63339044

Η νέα τράπεζα Alpha-Eurobank και με σήμα το λογότυπο της Alpha γεννήθηκε…

Στις 2 σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη φιλική συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών, που θα δημιουργήσει μία υπερ- τράπεζα στον χώρο της ΝΑ Ευρώπης και την 24η μεγαλύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το μεσημέρι θα γίνει γνωστή η σχέση ανταλλαγής των μετοχών, η μετοχική σύνθεση (με τρεις βασικούς μετόχους: Λάτσης, Κωστόπουλος, Κατάρ) καθώς και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επικεφαλής της νέας τράπεζας με την ιδιότητα του προέδρου θα είναι ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, νυν πρόεδρος της Alpha Bank, ενώ θα υπάρχουν δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, ο κ. Νίκος Νανόπουλος (κατέχει σήμερα την ίδια θέση στη Eurobank) και ο κ. Δημ Μαντζούνης (διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο διοικητικό σχήμα θα έχει επίσης 4 αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους και 8 γενικούς διευθυντές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Κατάρ θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο νέο σχήμα με ποσοστό 18% έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου (υπενθυμίζουμε ότι συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό 5%). Θα ακολουθούν ο κ. Σπύρος Λάτσης με 13 ως 15% και ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος με 3 ως 4%.

Εκτός από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -ύψους από 1,3 ως 1,5 δισ. ευρώ-, το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης θα περιλαμβάνει και έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η νέα τράπεζα με την ονομασία Alpha- Eurobank θα έχει 150 δισ. ενεργητικό, περισσότερα από 2.000 καταστήματα σε Ελλάδα και στις 10 χώρες που δραστηριοποιούνται οι δύο τραπεζικοί όμιλοι, 8 εκατομμύρια πελάτες και 80 δισ. καταθέσεις.

Το στρατηγείο
Το ξενοδοχείο Χίλτον αποτελεί το στρατηγείο των επιτελικών στελεχών των δύο τραπεζών, οι οποίοι συζητούν και συμφωνούν στις λεπτομέρειες του deal από το πρωί του περασμένου Σαββάτου, ώστε να είναι έτοιμοι για την κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 2 το μεσημέρι.

Νωρίτερα στις 9 το πρωί θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των δύο τραπεζών για να επικυρώσουν τη συνεργασία, θα υπάρξει ανακοίνωση και αναστολή της διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών. Ενώ σήμερα, αν και δεν ήταν προγραμματισμένο, θα ανακοινώσουν και οι δύο τράπεζες τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Οι συζητήσεις

Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι, σε θετικό κλίμα.

Η πλευρά της Alpha είχε επανειλημμένα παραδεχθεί πως συζητούσε το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες τράπεζες.

Οι συζητήσεις κάποια στιγμή στις αρχές του χρόνου σταμάτησαν και ήρθε τον περασμένο Φεβρουάριο η ανακοίνωση για γάμο μεταξύ Alpha και Εθνικής, που όμως ναυάγησε εν τη γενέσει του, καθώς η πλευρά της Alpha θεώρησε πως έτσι όδευε προς κρατικοποίηση.

Οι συζητήσεις με την Eurobank αναθερμάνθηκαν τους τελευταίους μήνες και φτάσαμε στη συμφωνία για τη δημιουργία της νέας υπερ-τράπεζας.

“Δεν μπορούσαμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια” αναφέρουν κύκλοι των δύο τραπεζών. Η προσφυγή στο ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η συμμετοχή του Δημοσίου με κοινές μετοχές στο μετοχικό μας κεφάλαιο θα σήμανε την πλήρη κρατικοποίησή μας, σημείωναν με έμφαση υψηλόβαθμα στελέχη.

Ο “γίγαντας” σε αριθμούς
Με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ και 8 εκατομμύρια πελάτες

Μία νέα ελληνική τράπεζα-κολοσσός γεννιέται από το “πάντρεμα” της Alpha Bank και της EFG Eurobank Ergasias. Η συνένωση των δύο τραπεζών δημιουργεί μια καινούργια η οποία μπορεί να σταθεί επάξια έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Με μία κίνηση ματ οι βασικοί μέτοχοι Γ. Κωστόπουλος και Σ. Λάτσης έδωσαν τα χέρια και είναι έτοιμοι για το ξεκίνημα της νέας τράπεζας με τη συμμετοχή και του κρατικού fund του Κατάρ. Το πολυπόθητο deal για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι πλέον γεγονός, και αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις.

Το νέο ισχυρό τραπεζικό σχήμα θα διαθέτει συνολικό ενεργητικό 150 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των πελατών της θα ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια. Ο αριθμός των καταστημάτων φθάνει τα 2.000. Και το συνολικό ύψος των καταθέσεων ανέρχεται στα 78 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank εμφανίζει 431 καταστήματα στο εσωτερικό και 600 στο εξωτερικό.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα φθάνουν τους 8.050 και στο εξωτερικό ανέρχονται σε 6.739.

Η EFG Eurobank παρουσιάζει 493 καταστήματα στην Ελλάδα και 1.110 στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα απασχολούνται 9.721 εργαζόμενοι και 12.996 στο εξωτερικό.

Η Alpha Bank παρουσίασε έσοδα από τόκους 455,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010 και στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 υποχώρησαν σε 429,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 5,79%.

Η EFG Eurobank είχε 552 εκατ. ευρώ έσοδα από τόκους και υποχώρησαν στα 503 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011, καταγράφοντας πτώση κατά 8,88%.

Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 85,6 εκατ. ευρώ το 2010 έναντι 349,8 εκατ. το 2009 με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 75,5%. Τα καθαρά κέρδη της EFG Eurobank ήταν στα 68 εκατ. το 2010 έναντι 305 εκατ. το 2009 σημειώνοντας πτώση 77,7%.

4444

Από

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=142121

Δυο καθοριστικά ραντεβού που έγιναν το ένα στην Ελβετία και το δεύτερο στο κρατίδιο του Κατάρ μεταξύ των κ.κ. Λάτση και Κωστόπουλου φαίνεται ότι ήταν αρκετά για να πειστούν οι δυο μεγαλοτραπεζίτες ότι έπρεπε υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στην Ελλάδα (έλεγχοι από την Black Rock, μεγάλη πτώση των μετοχών, ενδεχομένη προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με κρατικοποίηση κλπ.) να συμμαχήσουν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα.

Όλα αυτά, με τον καθοριστικό, βεβαίως, ρόλο του Κατάρ το οποίο θα είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος του νέου σχήματος με ποσοστό κοντά στο 20%. Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι η οικογένεια Λάτση και τρίτος η οικογένεια Κωστοπούλου. Μάλιστα ο κ. Γιαννης Κωστόπουλος θα έχει και την πλήρη ευθύνη του νέου σχήματος.
Αναλυτικά, πρόεδρος θα αναλάβει ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, με διευθύνοντες συμβούλους τους κ.κ. Νίκο Νανόπουλο (διευθύνων σύμβουλος της Eurobank) και Δημήτρη Μαντζούνη  (διευθύνων σύμβουλος της   Alpha). Στη νέα ηγετική ομάδα θα συμμετέχουν  οι γενικοί διευθυντές της Alpha  κ.κ. Φιλάρετος, Θεοδωρίδης, Αρώνης  και οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank  κ.κ. Καραμούζης, Μπαλλής και Κολακίδης.

Η πορεία της νέας υπερτράπεζας, παρά το γεγονός ότι θα έχει στη διάθεση της τα πολύτιμα κεφάλαια (υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση) των Καταριανών δεν θα είναι ανέφελη, καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει κυρίως τρία ζητήματα:

1. Το haircut των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό, της εξαιτίας της συμμετοχής της στο rollover του ελληνικού χρέους. Το ύψος των ελληνικών ομόλογων αγγίζει το θηριώδες νούμερο των 12-13 δισ. ευρώ. Άρα πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η απομειωση θα κυμανθεί μεταξύ του 1,2 έως 2 δισ. ευρώ (δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί).

2. Την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών  που έχει το ελληνικό δημόσιο στην κατοχή του ύψους πέριξ των 2 δισ. ευρώ. Βέβαια το χρονικό περιθώριο λήγει το 2013 ενώ σε κάθε περίπτωση η νέα τράπεζα θα πρέπει να καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο 200 εκατ. ευρώ σε τόκους κάθε χρόνο.

3. Το κλείσιμο πολλών καταστημάτων

Οι τυπικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, αφού συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών, ενώ για τις 2 μετά το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη τύπου από τις διοικήσεις. Μετά, δε, το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι δύο τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για το 6μηνο.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση ανταλλαγής, πληροφορίες του Reuters μιλούν για 7 μετοχές Eurobank για κάθε 5 μετοχές Alpha Bank.

Η νέα τράπεζα θα είναι η μεγαλύτερη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, 8 εκατομμύρια πελάτες και 2000 καταστήματα σε Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη (περισσότερες από 10 χώρες).

4444

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=142122

Ένα πραγματικό παζλ συνθέτει την εργασιακή και ασφαλιστική πραγματικότητα που προκύπτει εφόσον υλοποιηθεί το deal της συγχώνευσης της Alpha Bank με την Eurobank.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η μεγαλύτερη στη ΝΑ Ευρώπη και 22η  στην ευρωζώνη, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, 8 εκατομμμύρια πελάτες, 80 δισ. ευρώ καταθέσεις και 2000 καταστήματα σε περισσότερες από 10 χώρες.

Σήμερα ο όμιλος της Alpha Bank απασχολεί 14.000 υπαλλήλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και της Eurobank 22.000 υπαλλήλους, ενώ στην Ελλάδα δουλεύουν 7.500 και 6.500 εργαζόμενοι αντιστοίχως.

Στην εσωτερική αγορά, η Alpha Bank διαθέτει 450 υποκαταστήματα και η Eurobank 438 σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος εργαζομένων της Alpha Bank κ. Γ. Γκιάτης, που προορίζεται να αναλάβει επικεφαλής του ενιαίου συλλόγου, θεωρεί ότι η εξέλιξη είναι θετική και δεν ανησυχεί για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων αφού – όπως τονίζει – έλαβε την υπόσχεση ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Αντίθετα ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Eurobank κ. Στάθης Χαρίτος δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον των θέσεων εργασίας και τονίζει “η συγχώνευση γίνεται σε περίοδο κρίσης. Είναι λογικό να ανησυχούμε. Υπάρχουν πολλές επικαλύψεις δραστηριοτήτων. Και δεν αναφέρομαι στα υποκαταστήματα τα οποία μπορεί να είναι το ένα απέναντι από το άλλο. Αναφέρομαι στα λογιστήρια, τη μηχανογράφηση και τις κεντρικές υπηρεσίες”.

Οι δύο τράπεζες έχουν διαφορετικό καθεστώς εργασίας και ασφάλισης, για τους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν πριν από το 1993. Στην Alpha υπογράφονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας 35 ετών (έως τη συνταξιοδότηση), ενώ στην Eurobank ισχύουν συμβάσεις αορίστου χρόνου που διακόπτονται με την απόλυση.

Στο συνταξιοδοτικό, στην Alpha Bank ισχύει ένα ιδιότυπο ευνοϊκό καθεστώς για 2000 υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να βγούν νωρίτερα στη σύνταξη με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς (στην χρηματοδότηση συμμετέχει και η τράπεζα) έως ότου φτάσουν στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μπορούν να πάρουν κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ.  Το επικουρικό τους Ταμείο (ΤΑΠΙΛΤ), που καλύπτει τους πρώην υπαλλήλους των τραπεζών Κρήτης, Αθηνών, Ιωνικής, Λαϊκής και Εργασίας, δίνει γενναιόδωρες συντάξεις ύψους 900 ευρώ.

Στην Eurobank, οι υπάλληλοι παίρνουν κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και επικουρική από το ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ 250 ευρώ κατά μέσο όρο, εκτός από λίγους παλιούς που προέρχονται από την τράπεζα Εργασίας και ανήκουν στο ΤΑΠΙΛΤ.

4444

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=142147

«Οι mega συγχωνεύσεις μόλις άρχισαν η μόλις τέλειωσαν;»

Στο ερώτημα  αυτό προχώρησε με σαφώς σκωπτική διάθεση κορυφαίος  τραπεζίτης σε συνομιλητή του την Κυριακή το πρωί προσπαθώντας να  σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα στις τράπεζες μετά την ανακοίνωση του mega deal μεταξύ της Alpha και της Eurobank.

Όποια  και εάν είναι η πραγματικότητα, είναι γεγονός ότι οι κ .Κωστόπουλος και Λάτσης επιβεβαίωσαν αυτό που πρώτος είχε πει ο καπετάνιος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας, νυν πρόεδρος της Alpha Bank, προ σχεδόν 15 ετών.  Ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει μόλις 2,5 τράπεζες». Και αναμένεται να το επαναλάβει σήμερα o κ. Κωστόπουλος, το μεσημέρι στην συνέντευξη τύπου που θα δώσει στο Χίλτον με αφορμή την συγχώνευση των δύο τραπεζών.  ….
Το ζητούμενο  είναι εάν ο  δεύτερος πόλος που θα δημιουργηθεί θα ενισχυθεί και με κεφάλαια από το εξωτερικό.

Αναλυτικά:

– Ο επικεφαλής της ΕΤΕ Απόστολος Ταμβακάκης γνωρίζει ότι η τράπεζα που διοικεί θα είναι πια ο δεύτερος μεγάλος πόλος . Είτε με την ΕΤΕ μονή της είτε μέσω μιας διπλής η ακόμα και τριπλής συγχώνευσης. Παρόλο που πρώτος άνοιξε την αυλαία των συγχωνεύσεων με την πρόταση του προς την Alpha (και προς την Eurobank  την συνέχεια όπως λένε οι πληροφορίες ) εν τούτοις οι αντίπαλοι του προτίμησαν την μεταξύ τους συμφωνία.

Ο ίδιος φαίνεται να έχει εναλλακτικές λύσεις άλλα σε κάθε περίπτωση δεν έχει λόγο να βιαστεί .

Σε πρώτη φάση , εκτός απρόοπτου  , θα περιμένει το rollover των ελληνικών ομολόγων και τα αποτελέσματα των ελέγχων  της BlackRock.

Θα πρέπει ακόμα να προχωρήσει στην πώληση του 20% των μετοχών της Finansbank αν και κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι επίκειται η συνολική πώληση της τουρκικής τράπεζας.  Ακόμα κάποιοι κάνουν λόγο περί επικείμενης σύμπραξης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο . Το ερώτημα είναι εάν ο ίδιος θεωρεί πλέον (οι εποχές σε σχέση με το 2008 είναι τελείως διαφορετικές) ως ελκυστική πρόταση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς  το ΤΤ και  πολλά ομολόγα του ελληνικού Δημοσίου έχει στο χαρτοφυλάκιό του και σημαντικά δάνεια με το Δημόσιο έχει συνάψει. Βέβαια, εξακολουθεί να έχει υψηλές καταθέσεις, ενώ και τα δάνεια που έχει δώσει στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εγγυημένα, καθώς μεγάλο μέρος της πελατείας του είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

-Ο επικεφαλής της Πειραιώς Μιχάλης Σαλλας διοικεί έναν όμιλο με πολλά assets και σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό. Μάλιστα πρόσφατα στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου προστέθηκαν νέοι ισχυροί  μέτοχοι  από το εξωτερικό.  Παλιότερα είχε προτείνει στον Ανδρέα Ηλιαδη της Τράπεζας Κύπρου την μεταξύ τους συγχώνευση. Όμως τελικά το σχήμα δεν περπάτησε. Επιπρόσθετα είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις και με τον Ανδρέα Βγενοπουλο της Marfin.

-Η Marfin υπό τον Ανδρέα Βγενοπουλο έχει ισχυρή παρουσία στην Κύπρο. Ο ίδιος ο κ. Βγενοπουλος θα περιμένει να δει τις εξελίξεις με το Rollover των ελληνικών ομολόγων και τα αποτελέσματα των ελέγχων της Blackrock.

Ερωτηματικά υπάρχουν και με τα επόμενα σχέδια των Γάλλων της Εμπορικής Τράπεζας (Credit Agricole) και της Γενικής (Societe Generale). Ήδη η Credit Agricole έχει δαπανήσει για την Ελλάδα κοντά στα 5 δισ ευρώ, όμως φαίνεται να έχει «καθαρίσει »εντελώς το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της θυγατρική της Εμπορική.

Προς το παρόν  πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες   σχετικά με τα επόμενα βήματα των Γάλλων αν και θα ήταν απόλυτα λογικό να επιδιώξουν μια συγχώνευση με κάποια ελληνική τράπεζα.

4444

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=142010

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο μετά την ανακοίνωση της συγχωνευσης της Αlpha με την Εurobank .

Η συμφωνία που έχει τη σφραγίδα του κρατιδίου του Κατάρ το οποίο θα συνεισφέρει 500 εκατ. ευρώ άμεσα (και επιπλέον 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια) δημιουργεί ένα νέο status quo στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν νέα κεφάλαια για να ενισχύσουν τις τράπεζές τους, δεν αποκλείεται να προσφύγουν στις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού (γαλλικές, γερμανικές) για την ενισχυθούν με φρέσκο χρήμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το κρατίδιο του Κατάρ θα είναι ο μεγαλομέτοχος του σχήματος με ποσοστό κοντά στο 20%.

Η οικογένεια Λάτση θα κατέχει ποσοστό κοντά στο 16 με 18% και η οικογένεια Κωστόπολου από 4 έως 5 %.

Όμως, η νέα τράπεζα θα διοικείται από τον κ.Γιάννη Κωστόπουλο, ο οποίος θα έχει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Ακόμη, θα δημιουργηθούν 2 θέσεις διευθύνοντων συμβούλων που θα τις καταβάλουν οι κ.κ. Δημήτρης Μαντζούνης και Νίκος Νανόπουλος.

Ερωτηματικό οι εργαζόμενοι και τα καταστήματα

Μόνο στην περιοχή του Νέου Ψυχικού και της Φιλοθέης επί της Κηφισίας διαθέτει 5 υποκαταστήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν εκτός απροόπτου μεγάλη μείωση του αριθμού των καταστημάτων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και αποχωρήσεις εργαζομένων.

Επίσημες ανακοινώσεις για το deal που δημιουργεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΝΑ. Ευρώπης με 150 δισ. ενεργητικό, 80 δισ. καταθέσεις, 8 εκατ. πελάτες και 2.000 καταστήματα σε 10 χώρες, αναμένονται την Δευτέρα.

Advertisements

Posted August 29, 2011 by bmplefour in Greek Banks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: