Τι σημαίνει αύξηση ΦΠΑ από το 13% στο 23%.   Leave a comment

Τι σημαίνει αύξηση ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

09/09/2011

Η συνολική ύφεση για το 2011 δύσκολα θα πέσει κάτω από το 5%.

Συνολικά, αθροιστικά από το 2008 μέχρι και το 2011, έχουμε ύφεση πάνω από 8%.

Όταν το ΑΕΠ αναπτύσσετε με δανεικά χρήματα που πάνε σε κατανάλωση, τότε ποτέ δε λες έχουμε ανάπτυξη, λες ότι έχουμε επέκταση.

Η πραγματική ανάπτυξη είναι κάτι που έχει υπόβαθρο και δύσκολα καταρρέει απότομα. Είναι κάτι χρονοβόρο. Στην Ελλάδα είχαμε αμέσως ταμειακή κατάρρευση. 

4444

http://fimotro.blogspot.com/2011/09/73-2011.html

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Δραματικές διαστάσεις παίρνει η ύφεση πλέον στην Ελλάδα, με τα προσωρινά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου (μείωση ΑΕΠ κατά 7,3%) να δείχνουν ότι είναι βαθύτερη από ό,τι προβλεπόταν στις προ μηνός αρχικές εκτιμήσεις (6,9%).

Την ίδια ώρα, η… ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη (16%), με τους ανέργους τον Ιούνιο να αυξάνονται κατά 211.321 άτομα σε σχέση με πέρυσι.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώνεται στο 7,7% και φαίνεται ότι στο σύνολο του έτους πολύ δύσκολα θα πέσει κάτω από το 5%.

Η κατάσταση αυτή δύσκολα θα αποκλιμακωθεί, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αναζητεί και νέα μέτρα λιτότητας για να επιτύχει τους φετινούς στόχους για το έλλειμμα, αλλά και εκείνους για το 2012.

Χθες, έγινε η πρώτη σύσκεψη για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο, πάση θυσία. Μάλιστα, στο πλαίσιο της λήψης νέων μέτρων για φέτος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνουν νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά και μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που ανακοινώθηκαν χθες για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, προκύπτει ότι η σημαντική πτώση κατά 7,3% οφείλεται κυρίως στην κάθετη μείωση των επενδύσεων κατά 17,9%.

Γίνεται αντιληπτό, ότι περαιτέρω περικοπή του ΠΔΕ, θα οδηγήσει σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.

Επίσης, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε κατά 6,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε κατά 9,7%.

Παράλληλα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4%, ενώ «ανάσα» στο εμπορικό ισοζύγιο έδωσε η πτώση των εισαγωγών κατά 7,6%. Χθες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε και τα στοιχεία για την εξέλιξη της ανεργίας τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 16% από 11,6% που ήταν τον Ιούνιο του 2010, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα χρόνο να έχουν αυξηθεί οι άνεργοι κατά 211.321 άτομα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι νέοι 15 έως 24 ετών, αφού το 43,3% των ατόμων αυτής της κατηγορίας ήταν άνεργο τον Ιούνιο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γεωγραφική κατανομή των ανέργων, η περιφέρεια με το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η Δυτική Μακεδονία (22,1%). Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 19,1%, η Ηπειρος με 18,5%, η Θεσσαλία με 17,8% και η Στερεά Ελλάδα με 16,5%.

Αρνητικά είναι τα νέα και από το μέτωπο της απασχόλησης. Τον Ιούνιο του 2011 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2010, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 268.698 άτομα (ή κατά 6,1%). Να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον Μάιο η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς από το 16,6% στο 16%, αλλά η εξέλιξη αυτή μόνο ενθαρρυντική δεν είναι, δεδομένου ότι τον Ιούνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η καλοκαιρινή σεζόν.

07/09/2011

Εδώ και μήνες έχω γράψει ότι ο κ Παπακωνσταντίνου, δεν έκανε για το Υπ. Οικ. Δυστυχώς έπρεπε να έρθει μια «καταστροφή» σε πρακτικό επίπεδο για να καταλάβουν όλοι.

Η κυβέρνηση και η Τρόικα.

Γιατί αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 23%; Ποιος είχε την ιδέα;

Την Δέσμευση για την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις Υπηρεσίες Εστίασης την πήρε ο κ Παπακωνσταντίνου.

Ο λόγος ήταν ότι το μέτρο των αποδείξεων δεν είχε υπολογιστεί σωστά. Απλά οι άνθρωποι δεν ήξεραν να μετρούν και έτσι είχαμε περισσότερες επιστροφές φόρου εισοδήματος – 1 δις ευρώ περίπου.

Παντελώς ανίκανοι ο κ Παπακωνσταντίνου και οι σύμβουλοι του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τρόικα να ζητήσει εξισορρόπηση μια και το 1 δις ευρώ θα έβγαινε από τα Ταμεία του κράτους κάποια στιγμή, δηλαδή λιγότερα έσοδα.

Έτσι οι φωστήρες της κυβέρνησης του ΓΑΠ, είπαν δεν υπάρχει πρόβλημα, θα πάμε τον ΦΠΑ του κλάδου της εστίασης από το 13% στο 23% και το πρόβλημα θα λυθεί!!!!

Οι άνθρωποι είναι παντελώς ανίκανοι να σταθμίσουν τα αποτελέσματα των πράξεων τους καθώς αυτά διαχέονται στο σύνολο της πραγματικής οικονομίας.

Ο Κλάδος Εστίασης είναι ένας αμυντικός κλάδος. Αυτό σημαίνει ότι σε περίοδο ύφεσης περιμένεις να αντέξει και να σηκώσει το βάρος.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% ήταν μια «πισώπλατη μαχαιριά» και μάλιστα σε δύσκολη στιγμή για τους νεοέλληνες.

Εγώ δε το έκρυψα ποτέ, θα τους είχα διώξει, τον κ Παπακωνσταντίνου και τους Συμβούλους του, πριν προλάβουν να κάνουν μεγάλη ζημιά. Αλλά ο ΓΑΠ δεν στροφαρει.

Τα πρόσωπα παίζουν και αυτά μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση μιας κατάστασης.

Με βάση αυτό το κείμενο σου έδειξα αναγνώστη, πως μια άστοχη ενέργεια του κ Παπακωνσταντίνου και των συμβούλων του οδηγεί σε περιπέτειες ένα ολόκληρο κλάδο. Δημιούργησε με την άστοχη ενέργεια του ντόμινο.

Η Οικονομία είναι εύκολη Υπόθεση. Αρκεί να έχεις τα σωστά πρόσωπα και να μην φοβάσαι να κάνεις αλλαγές προσώπων και παραδόσεων.

Βέβαια θέλει μεγάλη ικανότητα ο Χειρούργος να μη γίνει χασάπης.

Από ότι έχω καταλάβει νεοέλληνα φοβάσαι να πας σε πρόωρες εκλογές. Αυτό δείχνει ανευθυνότητα και ανεπάρκεια. Δε μπορείς να κρίνεις δηλαδή τα πρόσωπα και την κατάσταση. Βρίσκεσαι σε ψυχολογική σύγχυση.

Άκουσα στον ΣΚΑΙ τον κ Πλασκοβίτη του Υπ. Οικ. Να λέει ότι αφότου αύξησαν τον ΦΠΑ, είχαν αύξηση εσόδων. Απέφυγε όμως να αναφέρει τι επίπτωση είχε αυτή η αύξηση στην ανεργία και στα λουκέτα των επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι ο κ Πλασκοβίτης δεν παίζει στοίχημα, ούτε ξέρει να κερδίσει.

Για να κερδίσεις στο στοίχημα πρέπει να ξέρεις να υπολογίσεις τόσο μεμονωμένα, όσο και συνολικά. Πρέπει να ξέρεις να βαθμολογείς αυτούς που σου κάνουν προβλέψεις και προτείνουν διάφορα.

Στον ΟΠΑΠ συνήθως πρέπει να κερδίσεις μια 3αδα. Δηλαδή τρία γεγονότα ταυτόχρονα. Δεν αρκεί κ Πλασκοβίτη να έχεις μόνο αύξηση εσόδων από το ΦΠΑ, όταν αυτή δεν ξεπερνά σε ποσοστό αύξησης το 100%, πρέπει να έχεις αύξηση εσόδων σε τουλάχιστον άλλες δυο κατηγορίες ταυτόχρονα.

Advertisements

Posted September 7, 2011 by bmplefour in Greek Economy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: